Тодор Александров "дојава" во Кисела Вода

• Креатор на темата Hip.Hop_MKD
  • Време на започнување

Дали го оправдувате поставувањето на споменикот на Тодор Александров во Кисела Вода?

• Да

Гласови: 15 21,7%
  • Не

Гласови: 42 60,9%
  • Немам став, не сум запознаен околу ликот и делото на Александров

Гласови: 12 17,4%

• Вкупно гласачи
    69
S

Sagan

Гостин
Ја стварно немам став по ова прашање..
Каснат со инструкции од штаб? :eek:
:LOL:

Веродостојна ли е оваа изјава на Александров:
Аз с'м ор'дие само на идејата за освобождението на Македонија и обединението на б'лгарскија народ. Това с'м го доказал с целија си живот, като с'м пожертвал за тази идеја всичко освен живота ми, којто случајно е оцелјал“
?

Messanger

Аскер
Член од
15 октомври 2011
Мислења
380
Поени од реакции
344
Сум за Скопје 2014 ама ова е ХИЛАРИУС!

Г

ГОЦ-К.О

Гостин
Утепајте се со уникатно орудије,со срп и со чекич...Со двете одеднаш,да се добие полн ефект.. :*

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Добро ако инсистираш на некакви убер Македонци ќе биде многу мал списокот на подобни или пак да почнеме од после независна Македонија да се сметаме за чисти Македонци? Опасни ви се тезите. Ние сме мал народ за да можеме да се откажуваме од револуционери родени во Македонија кои во исто време некои соседи си ги присвојуваат. Бугарските тези се дека сите Илинденци се Бугари. ВМРО е бугарска организација. Твоите тези се ДА некои беа со бугарска свест други беа со македонска свест. Моите тези се сите беа со македонска свест (некој можеби злоупотребен друг од алчност и тн.), а како и да е бугарите се татари :)
Абе нема врска,јас отсекогаш сум се осеќал како Македонец,а некој што се осеќа како што ќе му кажат,е за тоа немам зборови.
И не,не ги присвојуваат,туку едноставно комшиите можеле со пари да ги платат да се борат за нив,но потајно (врховисти).
Зошто не пробале со другите да го сторат тоа ?

Член од
3 мај 2012
Мислења
534
Поени од реакции
1.662
Незнам која е потребата да се лета со изјави и критики.

Зарем не сватија некои луѓе дека голем дел од работите во македонската историја се недокажани или пак злоупотребени. Дали тоа поради идеологијата во Југославија или пак само затоа што Бугарите рекле дека е Бугарин, и ние готово ќе ркаме по некој што можеби бил огромен Македонец.
Кога би се ставил себе во 1900-та год и кога ќе размислам, јас прв би се пишал Бугар ако тоа на некој начин ми помогне во целта наречена Независна Македонија.
Нешто што и неговото семејство го презентира на неговиот гроб (НЕЗАВИСНА). :sneaky:

Еднаш во К.Паланка една млада "мудра" мома ми кажа: А од кај знаеш па ти дека Делчев бил Македонец ?

Ама зошто да размислуваме и да дискутираме, кога може да се плука ;) Полесно е и не бара големо користење мозочни клетки

Член од
25 јануари 2012
Мислења
130
Поени од реакции
68
Многу проблеми си правите на тој начин македонски пријатели.

Подобро концентрирајте се на античките херои, таму барем нема документи. ;)

:)

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
Многу проблеми си правите на тој начин македонски пријатели.

Подобро концентрирајте се на античките херои, таму барем нема документи. ;)

:)
Pi... ma....rina buljgarska u gz

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
Абе дечки се ова се дешава во нашата држава????????? Прашувам оти ние овде вака битолчани не ни е јасно со ,,скопските,, споменици-де некој дојавал де некој го дојавале де ова де она а пола младина да ја прашаш врска нема кој бил овај Александров...Прашувам затоа што кај нас дојава на едно коњче Филипчо на Ацета скопски татко му и мислам дека доста ни е тој.....додека Скопје се дави од споменици ние ке трпиме во 21 век за едно помочано кино,за еден помочан базен,за една помочана сала која е пола урната од снегот,за 10 км пат доволно е да се покрие Битола кој ни е од 43год,и реддддддд други работи!!!!!! Со здравје да си го коландисвате споменикот и уште многуууу други да ви се редат....

Gunner4ever

Vive la France
Член од
14 ноември 2009
Мислења
663
Поени од реакции
130
И Лазо и Киро имаат документи во кои се изјаснуваат како Блгари. Ама за нив такво било времето, а за Александров не било...
Може да поставиш некаков документ дека се изјаснил Киро и Лазар како бугари? Ова јас прв пат го слушам сакам да видам документ за тоа.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863
Што им е на овие од ДПМНЕ у последно време што се опседанти со Тодор Александров, дали имаат некое депеше кое им циркулира по штабовите или пак имаат неизлечени фрустрации што датираат уште од 1878, 1913, 1918 и 1944 г. јас стварно не знам!

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Може да поставиш некаков документ дека се изјаснил Киро и Лазар како бугари? Ова јас прв пат го слушам сакам да видам документ за тоа.

--- надополнето: 26 јуни 2012 во 17:52 ---
Што им е на овие од ДПМНЕ у последно време што се опседанти со Тодор Александров, дали имаат некое депеше кое им циркулира по штабовите или пак имаат неизлечени фрустрации што датираат уште од 1878, 1913, 1918 и 1944 г. јас стварно не знам!
ВМРО-ДПМНЕ од почетокот на постоењето го смета Тодор Александров за дел од историјата на ВМРО и на македонскиот народ.

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.863

ВМРО-ДПМНЕ од почетокот на постоењето го смета Тодор Александров за дел од историјата на ВМРО и на македонскиот народ.
Оправдувањето за поставувањето на фигурите на контраверзните личности во музејот на Револуционерната борба беше дека треба да се прикаже и добрата и лошата страна на историајата за што се согласувам. Но дигање споменици по улици и булевари не е прикажување на добрите и лоши страни на историјата, туку е величање на одредени личности.

Секако во Норвешка и Франција можед да се најдат податоци, ескпонати посветени на Квислинг и Петен, ама не вреувам дека некој со државни пари им подига споменици на истите.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Добро ако инсистираш на некакви убер Македонци ќе биде многу мал списокот на подобни или пак да почнеме од после независна Македонија да се сметаме за чисти Македонци? Опасни ви се тезите. Ние сме мал народ за да можеме да се откажуваме од револуционери родени во Македонија кои во исто време некои соседи си ги присвојуваат. Бугарските тези се дека сите Илинденци се Бугари. ВМРО е бугарска организација. Твоите тези се ДА некои беа со бугарска свест други беа со македонска свест. Моите тези се сите беа со македонска свест (некој можеби злоупотребен друг од алчност и тн.), а како и да е бугарите се татари :)
Не била ситуацијата во ВМРО толку црно на бело.
Во ВМРО имало многу идеолошки поделби, препукувања, платеници, предавници итн итн.
Дали Александров е позитивна личност во нашата историја или не, не можам да дискутирам затоа што не ја познавам толку добро историјата, но факт е дека тој бил многу контроверзна личност.
И не гледам никаков резон во величање на контроверзни личности како него.

Посебно не што имаме многу големи херои што сегашнава гарнитура сака да ги избрише од историјата, како на пример Апостолски.

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
Тражили сте, гледајте. :)

Извинување до сите оние кои многу им смета користење на неофицијалниот форумски јазик, ама мораше вака.

Gunner4ever

Vive la France
Член од
14 ноември 2009
Мислења
663
Поени од реакции
130

Неможам да го отворам ај преку пп

Kajgana Shop

На врв Bottom