Графички карти

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Не ке биде лошо да прочиташ малку по tech форумите дека во играта Batman: Arkham Asylum која патем е оптимизирана за nVidia карти дава подобри резултати со карта од ATI.
АТИ ФАНБОЈ :) .
Нормално дека ке дава подобри резултати со АТИ 5000 серија , кога картите се многу побрзи од nVIDIA .
И незнам како тога го повржа со мојот претходен пост.
Очигледно работите слабо ги интерпретираш.
Гледам некое дете , кое вчера научило што е компјутер и сега мисли дека многу знае.

Иначе да , бетмен играта е направена за енвидиа карти , нормално дека во договор со енвидиа . Значи се пооптимизирани за енвидиа.
И иако ати картите се да речеме 60 посто побрзи во други игри , во бетмен , се САМО 30 посто побрзи да речеме.
Значи ја намалува нивна предност.
Тоа е така никој не го оспорува тоа.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
Psyside , 4870 e pobrza od prvata GTX260 so 192 jadra i namaleni klokovi , inace ako zemes GTX260+ , znaci 216 jadra i nekoi 50 MHZ plus , racunaj 4870 deka ke e taa koja ke e generalno poslaba , iako zavisi od igrite.
Ali vo sekoj slucaj ista klasa se karticite , sto igras so ednata ke mozes i so drugata .
I posto nVIDIA e po optimizirana i za drugi raboti , ako se za ista cena , sekogas odi so GTX260.
Зависи со кои драјвери е правен тестот, 4870-та имаше очајни драјвери кога излезе и кога најголемиот број на тестови е направен.

Доколку сега сo тазе драјвери сетестира побрза ќе биде 4870.
Сепак све зависи од играта од сетингот и од резолуцијата на која ќе играш. Картите генерално се исти се согласувам.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Gtx260+ core216 (мислам дека оваа верзија имаше и намален процес 55nm), беше направена за да биде директна конкуренција на 4870....

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
АТИ ФАНБОЈ :) .
Нормално дека ке дава подобри резултати со АТИ 5000 серија , кога картите се многу побрзи од nVIDIA .
И незнам како тога го повржа со мојот претходен пост.
Гледам некое дете , кое вчера научило што е компјутер и сега мисли дека многу знае.

Иначе да , бетмен играта е направена за енвидиа карти , нормално дека во договор со енвидиа . Значи се пооптимизирани за енвидиа.
И иако ати картите се да речеме 60 посто побрзи во други игри , во бетмен , се САМО 30 посто побрзи да речеме.
Значи ја намалува нивна предност.
Тоа е така никој не го оспорува тоа.
Не сум АТИ фанбој, туку фанбој на најдобрите картички. А моментално тие се кај АТИ.
А го поврЖав со твојот предходен пост поради твоето фурање дека АТИ немале PhysX, a Batman: Arkham Asylum која е PhysX игра и која е оптимизирана за nVidia картички дава подобри резултати со ATI картичка.
Во бетмен и да се 3 посто побрзи тоа не треба да биде така бидејки играта е оптимизирана за nVidia. Ако вака АTI картичките се побрзи во таа игра која е оптимизирана за nVidia, што ке се случеше пак ако не беше оптимизирана за
nVidia...
А за тоа "дете кое вчера научило што е компјутер" да не те залажува мојот можеби детски ник. Изгледот лаже ;) Не мислам дека многу знам, но сигурно знам повеке од тебе ;)

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Абе дете , прво не ми е на ниво са дете како тебе да се убедују кој колко знае.
Такој да ОК , гледам дека си јако образован и дека све знаеш , не сам дошја на форум да се пувам сас некога мочка која игра за што била оптимизирана , повише сакам да слушну мислење на некога што стварно има одредено ниво на знаење и познавање.
Од твоите 2 поста , јасно ми е ти на кое ниво си.
Затој уопште немам намеру да продужу да ти одговарам на твои постови.
Не за друго , него затој што много знаеш и неможу да ти одговору на твое БЕТМЕН знаење.
И такој ми ти , биди поздравен многу

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Абе дете , прво не ми е на ниво са дете како тебе да се убедују кој колко знае.
Такој да ОК , гледам дека си јако образован и дека све знаеш , не сам дошја на форум да се пувам сас некога мочка која игра за што била оптимизирана , повише сакам да слушну мислење на некога што стварно има одредено ниво на знаење и познавање.
Од твоите 2 поста , јасно ми е ти на кое ниво си.
Затој уопште немам намеру да продужу да ти одговарам на твои постови.
Не за друго , него затој што много знаеш и неможу да ти одговору на твое БЕТМЕН знаење.
И такој ми ти , биди поздравен многу
Значи .. преиспитај се шо кажваш пошто на прво барање по нет го најдов ова :

Значи не зборам за физикс ... то си функциа на нвидиа и на ати ја нема ... ок нема проблем за то ... Таму атито не се споредва ...
Али сепак играва е оптимизирана за Нвидиа ... Како тоа ати вади подобри резултати ???
Да не евентуално треба да си ги преизпиташ изворите на информациа ???

Ова не го пишам пошто сум ати фен ... Мене реално ми од полза да се продавам и едните и другите ( со хардвер работам ) али вреѓаш некого и притоа имаш не толку точни податоци ... Не е културно за прво .. .за второ е неточно то шо го кажваш .

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Другар , јас никого не вреѓам секогаш сум за дискусија и аргументи , но бев прв навреден и морав да одговорам.
А што се однесува до графовите што си ги поставил , најди ги истите графови со вклучен АА , и ке видиш тогаш зашто викаат дека е оптимизирана за ЕНВИДИА играта.
Оптимизирана е за алгоритмот на анти-алисинг кој го има енвидиа.
Још увек , тоа не ми беше ни поентата на муабетот.
Што сте се фатиле за тој бетмен и таа оптимизација ???
Плус
ХД4850 е на исто ниво со ГТС250 , па ете видиш тука губи со 10 посто.
Не е ни битно тоа како и да е.
Да АТИ има најбрза графичка никој не оспорува , и дај заебете тоа препуцавање.
Ке збориме кога енвидиа ке го направи својот потег,сега засега , не е конечно што и да се каже.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ке збориме кога енвидиа ке го направи својот потег,сега засега , не е конечно што и да се каже.
Не си ми јасен.
А кога ќе е конечно, кога Nvidia ќе ја има најјаката графичка?

И после не си бил fan boy, јеботе. :devil3:
Ако гледаме така, никогаш не е конечно, ќе извади Nvidia нови графички, па ќе извади ATI нови, па пак ќе се чека на Nvidia, па пак на ATI.

Јас фино реков, ATI се грижат да ги имаат најбрзите графички, додека Nvidia се грижат да ги заебат ATI и да ги уназадат корисниците. DiRT 2 е првата Dx11 игра, излегува на 2 декември, а Nvidia немаат сеуште Dx11 графичка на пазарот.
А ако ти текнува, кога излезе Windows Vista, 3 месеци предтоа беше достапна 8800ГТ, која имаше Dx 10. Али затоа ATI после им го начука со HD серијата, која имаше ем Dx 10.1, ем подобри цени, ем HDCP и HD Audio поддршка за 7.1 звук.

Сврти си го ти како сакаш, али ATI на крај краева се the good guys. Под графика, не се подразбира и ФИЗИКА, па не ми е јасен филмот на Nvidia со PhysX, поготово што Havok го нудеше истото без додатни (читај, досадни) драјвери и слични срања.
И наместо Nvidia да се фокусира на оптимален гејминг, они сега ќе се фокусираат на тоа "со која следна голема игра да соработуваме" и ќе лупнат лого Meant to be Played. И милиони корисници низ светов ќе дркаат на тоа дека они имаат Nvidia и дека играта го има тоа лого.
Бууу!

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Ја незнам зашто уопште и ви враќам на овија постови.
Како прво ако малко сте наулезени у проблематика , треба да знаете дека
генерациски
Geforce 8 vs ATI HD 2000
Geforce 9 vs ATI HD 3000
Geforce 200 vs ATI HD 4000
Geforce 300 vs ATI HD 5000

И незнам тука што не е јасно ,што сте запнале сви поред.
Ајде да споредувамо ако не 200 серија на Енвидиа со АТИ 2000.
Што не иде не иде , тачно дека АТИ е побрза 3-4 месеци од енвидиа , но кога ке излезе 300 серија од енвидиа , после тоа ке трае барем една година.
И уопште не сум пристрасен , да ве потсетам имам ATI HD4850 , и сум во план да купам HD5850.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.482
А што се однесува до графовите што си ги поставил , најди ги истите графови со вклучен АА , и ке видиш тогаш зашто викаат дека е оптимизирана за ЕНВИДИА играта.
Оптимизирана е за алгоритмот на анти-алисинг кој го има енвидиа.
Још увек , тоа не ми беше ни поентата на муабетот.
Нема да најде не вистински бенчмарк, затоа што Нвидиа направија Ати да нема подршка за АА во Бетмен, мислам дека си запознаен со тоа веќе да преминеме на следниот проблем.

Селектриање на АА во игра, менито значи основен мод на АА којшто содржи оптимизации и е многу по лесен на хардверот него АА користен (форсиран преку драјвери) Така што картиците на Ати работат многу повеќе него оние на Нвидиа паралено со тоа перформансите опаѓаат!

Друго, основниот мод на АА на Нвидиа картите не е мултисемплинг него оваа опција си ја имаш за бирање преку драјвери,уште еден доказ за малиот квалитет на АА модовите,филтрите кои ги користат Нвидиа.

Затоа додека не добие играта пач за сетирање на АА преку самото нејзино мени не можеш да направиш споредба. Нвидиа биле познати и ќе бидат по педерски работи и правење трикови со оптимизации на квалитетот на приказ во игри за да добијат на перформанси.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
За педерски потези , абсолутно да , играат на се или ништо , ама и за големи кораци напред исто такој ДА.
Мада ати сега направи добра работа , со 5000 серија.
Иначе енвидиа исто така направи да неможе да користат Физикс ако користат АТИ картичка за рендерирање.
Што исто така е доста педерски :).
Али како и да е нас ни ги треба и двете страни , за да излегуваат нови работи и да се намалуваат цение , во спротивно , едн FX5500 ке ја плаќаме 200 еура :)

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
За то кој почна да вреѓа прв ке ти посочам на еден цитат на доом и еден твој

Значи тој вели апсолутно културно и без навреда :
Па тоа ти е. NVidia дала повеке пари за маркетинг за да им ги замачка очите на лугето, а судејки по DarkKnight тоа им успеало.
И ти на то одговараш :
ЈАс тебе да ти речев така немаше да го сметаш тоа за навреда ... сметано дека нит знам колкав си нит знам колку всушност разбираш ...
Дека почна прв да набацваш навреди .. провери по постој и види дали со тебе ако користи некој таков речник нема да бидиш навреден .

Е сега ... заради текавите педерски финти како оптимизации за специфичен хардвер ги мразам и интел и невидиа ... Како што реков мене ми одговара да се продават и двете ... Али да му ограничиш на гејмер задоволство со тоа што ке оптимизираш софтвер за специфичен хардвер ... то си е просто грешно ...

Освен тоа ... Лугето за Phenom 9ххх добиа оргинално лоша представа заради 3д марк и фактот дека тој беше со оптимизации за предходната генерациа на амд во то време ( Не дека и самиот чип не беше комиње ... си беше жива катастрофа . ) заради тоа изгубиа многу продажби ... КО излезе оптимизациаата .. веек беше касно ... Пример можи да се види во тоа колкава е разликата мегу интел процесор од таа генерациа ( првите C2Q i C2D ) и феномот на гејминг ... Секогаш гејминг разликата беше драстично помала од 3д марк разликите .

Е такви работи прат оптимизациите ... И секое такво нефер играње независно од која страна го сметам за лошо .... Сериозно гледано .. мене секоја продажба на кој и да е производител ми супер ( то работам .. дај боже да се купва ) али не ме бендисва шо на таков начин се игра за да се продава ...
И затоа кога и да видам Фан Бој како тебе ... Независно дали е Интел , Амд , Невидлива или А ти ... ке скокнам да го напаѓам .
За Psyside имав од почеток мислење дека е фан бој на интел ... Фала богу шо се докажа дека уствари само сака да има најдобар хардвер независно од производител :)

И да факт е дека Нвидиа имаат многу послаба АА подршка ... Али тоа е точно ради тоа што се напола со Stream- ови ... И да факт е дека се поскапи за исти преформанси ...
И факт е дека ати година одкако ке извадат некоја нова карта имаат комиње драјвери со катастрофа оптимизации и изгледа дека картите се послаби . ( во случајот со 9600 -ката пример две години немаше саглам драјвер а картата до ден денешен се игра крајсис на неа )

итн итн итн .. Не се исплаќа како цело да си Фан бој ...

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
И факт е дека ати година одкако ке извадат некоја нова карта имаат комиње драјвери со катастрофа оптимизации и изгледа дека картите се послаби . ( во случајот со 9600 -ката пример две години немаше саглам драјвер а картата до ден денешен се игра крајсис на неа )
Аехах, не ме потсетувај.
Знам дека со 9800тите и 9600те на ATI, ако апдејташ драјвер, ќе ти се заебеше кантер, дота и слични игри, ама ако не апдејтуваш, не можеше да ги играш новите.
Среќа јас во тоа време бев на Nvidia, па читав само како луѓето живци вадеа.

И од друга страна, кога јас ја земав HD3850-ката, сеуште имаше само некој БЕТА драјвер од неа за Vista,па морав 10-15 дена да чекам да искочи новата верзија, бидејќи игрите ми паѓаа - јеботе.
Среќа сега се средија. :)

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Ја незнам зашто уопште и ви враќам на овија постови.
Како прво ако малко сте наулезени у проблематика , треба да знаете дека
генерациски
Geforce 8 vs ATI HD 2000
Geforce 9 vs ATI HD 3000
Geforce 200 vs ATI HD 4000
Geforce 300 vs ATI HD 5000

И незнам тука што не е јасно ,што сте запнале сви поред.
Ајде да споредувамо ако не 200 серија на Енвидиа со АТИ 2000.
Што не иде не иде , тачно дека АТИ е побрза 3-4 месеци од енвидиа , но кога ке излезе 300 серија од енвидиа , после тоа ке трае барем една година.
И уопште не сум пристрасен , да ве потсетам имам ATI HD4850 , и сум во план да купам HD5850.
Се споредува МОМЕНТАЛНО најдобрата на Ати и најдобрата на НВидиа или во ранг на цена. Ако е така и ако Нвидиа извадат нова графичка по 2 години, а Ати извадат 6000 серија во меѓувреме ти ќе ја споредиш таа со 5000 па ќе чекаш новата за да ја споредиш со 6000? Немаш никаква корист како фанбој, особено ако имаш повеќе од 16-17 години :smir:
Инаку моментално користам НВидиа графичка (да не ме разбереш погрешно) и точно е тоа што го кажува Псај за анти алајзингот, кога ќе го вклучиш во некоја игра драстично ги намалува перформансите (го немам тоа приметено само на Call of duty)

Kajgana Shop

На врв Bottom