Дали вашиот бог има пол?

С

Само Човек

Гостин
A кој те излажа дека бог го создал човекот?

И кажи ми вика, дали ти ќе се осеќаш исто ако бог има форма на женско тело?
океј де ме лажеле, ајде покажи ми го бог создаден од човекот...

пс нема тело(човечко)

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
Епа тоа е муабетот бе друже он тврди дека не постои, а за тврдење ти е потребен доказ.
:D:D Ме читаш ли што пишувам? Не можеш да бараш доказ за нешто што не постои. И он може да тврди дека нешто не постои, се додека не е приложен доказ за негово постоење. Еве уште еднаш. НЕ СЕ ДОКАЖУВА ДЕКА НЕШТО НЕ ПОСТОИ, ТУКУ ЕДИНСТВЕНО САМО СЕ ДОКАЖУВА ДАЛИ НЕШТО ПОСТОИ.

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ние атеистите не би требало да ја троламе темава, но без нас ќе биде жива досада...

Јас верувам дека "онај" бог, или барем тоа што верниците подразбираат под самиот поим бог - не е облик на живот.. Не може ни да биде, ама ај да не одам оф топик.
Мислам дека денешниве верници се производ од античките (не)сваќања за природата и нејзините појави..
Постоеле повеќе богови во повеќе култури.. но сонцето кулминирало со неговото влијание.. и токму тоа било творецот на животот.
И стварно е така. Можеле да го видат, да го почувствуваат.. да ги искористат неговите бенефити.
Значи пралуѓето знаеле дека без сонцето, водата и воздухот - немало живот ни тогаш, ни сега.
Е СЕА денешниве (пра)луѓе се некој вид мутација. Од проста причина што науката разјаснила голем дел од работите, па сега сонцето, водата и воздухот не се креатори, туку креација.
Мислам... толку е нивното разбирање за животот како производ на врската помеѓу материјата и енергијата.

Мене ме иритира фактот што религијата, црквата.. (познато е уште од времето на Коперник).. врши тешка пропаганда за настанокот на универзумот и животот.. и со тоа бега од нејзината примарна и корисна цел. Свесно го прави тоа. Уплашена од подемот на научната (ре)еволуција.. таа започнува психолошка војна во која влева страв и надеж (рај/пекол/задгробен живот), и паѓаат многу ментално не-еволуирани жртви. Зошто? За да опстане како политичка партија.
Значи тотално е изменета нејзината програма.. Наместо љубов, добрини и разбирање.. таа има преминато во медиумски загадувач кој ги злоупотребува во најголем % луѓето со проблеми, ја извртува надежта што човекот ја има во себе и од себе - со надеж која се базира на верување во надприродно решение.
Значи до кој степен се оди, за пуста егзистенција и моќ. Тоа е човекова особина бре, тоа не е бог.
ДА СЕ БИДЕ БОГ, Е ЖЕЛБА, ЗАМИСЛА, ФАНТАЗИЈА, НАДЕЖ...
Супермен, бетмен, ајрон мен... исти курац е то.

Јас за да одговорам дали мојот бог имал пол, треба да изеам кајгана од ЛСД и машрумс.. пошо нема шанси свесно да одговарам на ова прашање.
Мислам... не можам ни да помислам да замислам кај што мислам на оваа тема. :pipi:

С

Само Човек

Гостин
По грешка ме цитираше или што? Јас само процедурално ги објаснив термините, не влегов во полемика за тоа дали нешто постои или не. Еве прочитај уште еднаш: "Не можеш да имаш доказ за нешто што не постои. Можеш да имаш доказ само за нешто што постои."
епа нема доаз за бог и сега постои или не
и у 8ми век немале доказ за гравитација, но постоела

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
океј де ме лажеле, ајде покажи ми го бог создаден од човекот...

пс нема тело(човечко)
Како да ти го покажам кога ти кажав дека тоа е илузија на човечкиот неусовршен мозок? Фиктивен е. Не постои

А додека пак од друга страна ти викаш дека постои и јас сакам да ми кажеш како изгледа и каков пол е?

Член од
16 април 2012
Мислења
333
Поени од реакции
217
епа нема доаз за бог и сега постои или не
и у 8ми век немале доказ за гравитација, но постоела
Види убаво реков дека само влегов во дискусија поради термините. Мојата духовна определба претпочитам да не ја дискутирам со никој, доволно сум сигурен во неа, за разлика од некои други кои имаат потреба да нивната ја докажуваат, бранат, пропагираат или наметнуваат.

С

Само Човек

Гостин
Како да ти го покажам кога ти кажав дека тоа е илузија на човечкиот неусовршен мозок? Фиктивен е. Не постои

А додека пак од друга страна ти викаш дека постои и јас сакам да ми кажеш како изгледа и каков пол е?
кој бог бараш да го докажам
мојот- кој не е дело на човекор, туку човекот е дело на бог
или
твојо- кој е илузија и не постои
од која точка да тргам
од Атеистичката или Вернчка страна да ти покажам шо пол е

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
кој бог бараш да го докажам
мојот- кој не е дело на човекор, туку човекот е дело на бог
или
твојо- кој е илузија и не постои
од која точка да тргам
од Атеистичката или Вернчка страна да ти покажам шо пол е
Твојот, мој не постои. И не барам да го докажуваш неговото постоење туку да ја кажеш неговата форма, неговиот пол, да ми кажеш зошто на некои слики го среќаваме како старец со бела брада, а некои па викаат дека бил дух и дали има секс?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Abre ateisti......samo trolate bez vrska.
Ako e iluzija , zoshto se macish da znaesh kakov pol e?
Ednostavno ne veruvash i ne te interesira...ama sakate da dokazete deka ste pojaki od religioznite i postavuvate prashanja koi nemaat smisla.
Vie sakate da dokazete deka bog ne postoi i toa poveke od religioznite, koi ne dokazuvaat nego samo veruvaat.
A vakvi ateisti kogi se zanimavaat so prashanjeto za bog, ne se ni pravi ateisti, nego se nesvesni religiozni lugje.

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
од тука ќе тргнам.....
од твоето разбирање
да докажам форма на нешто што според тебе не постои ?
Значи ако ти се одговара на прашањата одговарај, ако не не ми го одземај само времето, ќе се најде некој што ќе одговори.

поздрав

Член од
13 март 2011
Мислења
2.281
Поени од реакции
2.001
Abre ateisti......samo trolate bez vrska.
Ako e iluzija , zoshto se macish da znaesh kakov pol e?
Ednostavno ne veruvash i ne te interesira...ama sakate da dokazete deka ste pojaki od religioznite i postavuvate prashanja koi nemaat smisla.
Vie sakate da dokazete deka bog ne postoi i toa poveke od religioznite, koi ne dokazuvaat nego samo veruvaat.
A vakvi ateisti kogi se zanimavaat so prashanjeto za bog, ne se ni pravi ateisti, nego se nesvesni religiozni lugje.
Затоа што сакам да знам, проблем? Не сакам да докажам на никој дека сум појак, оф леле детски муабети. Тебе да не те погодија прашањава па сега немаш шо да кажеш? Јас не реков дека нешто сакам да докажам, само поставив неколку прашања ако можеш одговори ги. Сите луѓе се занимаваат со прашања за бог, не само атеистите. Актуелна тема е, и јас ќе се замарам со што сакам.

поздрав и до тебе

НЕМА ПОЛ по 10000 пат
Kаква му е формата?

С

Само Човек

Гостин
Затоа што сакам да знам, проблем? Не сакам да докажам на никој дека сум појак, оф леле детски муабети. Тебе да не те погодија прашањава па сега немаш шо да кажеш? Јас не реков дека нешто сакам да докажам, само поставив неколку прашања ако можеш одговори ги. Сите луѓе се занимаваат со прашања за бог, не само атеистите. Актуелна тема е, и јас ќе се замарам со што сакам.

поздрав и до тебе

Kаква му е формата?
дух

Kajgana Shop

На врв Bottom