Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
С

Само Човек

Гостин
Не знам дали има и колку ги има,искрено.И така википедија не е некој сериозен извор на информации,јас само поставив што сретнав на нет.Инаку имам пишано во претходни постови,дека строго го отфрлам постоењето на Бог како антропоморфолошко битие,со сите особини опишани во светите книги на Аврамските религии.Инаку,не можам да знам дали Бог(во некој друг вид)постои или не и сметам дека никој не може да го знае тоа.
значи ти не си Атеист, него Агностик?

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ти можеби не веруваш во концептите за кои си запознаен....или мислиш дека ги знаеш во најмала рака. Претпоставувам тука е христијанството, но за другите немаш абер. Викаш рај и пекол....си чул ли за Ahura Mazda?
Не сум чул, и не ме интересира. Не ме интересираат боженствени и религиски срања и приказни.
За мене нема бог, нема какви било божества, нема рај и пекол, нема духовен свет, нема задгробен живот, за мене религијата е срање и средство за манипулирање со народот, не знам на кој јазик да ти напишам за да сфатиш.

M

Muranyi

Гостин
Тоа те прави агностик?
Ти групирај ме каде мислиш дека треба,јас сепак се декларирам како атеист зашто не верувам во досега понудените концепти за Бог(барем тие што ги познавам,поготово Јахве,Исус,Алах).Сепак никој на Планетава Земја не може да знае дали постои Бог или не,може само да верува во него.
Искрен ќе бидам,мене не ми е јасно дали атеизмот и агностицизмот можат да одат заедно.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не сум чул, и не ме интересира. Не ме интересираат боженствени и религиски срања и приказни.
За мене нема бог, нема какви било божества, нема рај и пекол, нема духовен свет, нема задгробен живот, за мене религијата е срање и средство за манипулирање со народот, не знам на кој јазик да ти напишам за да сфатиш.
Oва по дефиниција се вика тврдоглавост и е уште еден механизам на хипнозата. :).... на ти ако случајно ја победиш мрзата, ако не можеби у некој друг живот.

Имаат и индијанците религија, да речеме Хопи индијанците...и таа ли е за манипулација?
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 16:00 ---
Ти групирај ме каде мислиш дека треба,јас сепак се декларирам како атеист зашто не верувам во досега понудените концепти за Бог(барем тие што ги познавам,поготово Јахве,Исус,Алах).Сепак никој на Планетава Земја не може да знае дали постои Бог или не,може само да верува во него.
Искрен ќе бидам,мене не ми е јасно дали атеизмот и агностицизмот можат да одат заедно.
Не може да одат заедно, верување и нешто што го надминало(трансцендентирало) истото не одат рака под рака.
И не си модерен веќе со тоа дека се декларираш како атеист :)
сега е во мода јогата :pos:
Малку шега не е на одмет....

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Oва по дефиниција се вика тврдоглавост и е уште еден механизам на хипнозата. :).... на ти ако случајно ја победиш мрзата, ако не можеби у некој друг живот.

Имаат и индијанците религија, да речеме Хопи индијанците...и таа ли е за манипулација?
Викај го како сакаш, правото име му е атеизам.

А за индијанците, да и кај нив е за манипулација. Секоја религија е за манипулација.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Нема една општо прифатена дефиниција што е атеист така да и на нет ќе најдеш повеќе варијанти од најосновната како негација на бог или повеќе божества (универзална интелигенција посилна од човечката) па се до негација на било што спиритуално како постоење на душа или друг тип на духовни суштества.

Атеизмот во било која форма нема правила на однесување, ритуали а ни сопствена цел така да не гледам како може да биде религија, повеќе би го нарекол животен став.
Nikoj ne gi dira tie ateisti...zborime za ateistive shto veruvaat vo reinkarnacija, shto praktikuvaat joga i shto se deklariraat spiritualni ateisti

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Викај го како сакаш, правото име му е атеизам.

А за индијанците, да и кај нив е за манипулација. Секоја религија е за манипулација.
А овие што ги гласаш на избори што прават?
Те манипулираат ли?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Nikoj ne gi dira tie ateisti...zborime za ateistive shto veruvaat vo reinkarnacija, shto praktikuvaat joga i shto se deklariraat spiritualni ateisti
Тоа само значи дека атеизмот е многу општа категорија и му треба попрецизно дефинирање.

Да речеме личност која не верува во еден апсолутен Бог но верува во спиритуални енергии и ентитети како ќе биде дефинирана? Верник не е во никој случај но дали е атеист?

Замисли некој ти каже верувам во гноми и елфи ама не во еден бог, во секој случај ќе имаш мака да го сместиш во некоја општо прифатена дефиниција :).

B

Black Guard

Гостин
. :).... на ти ако случајно ја победиш мрзата, ако не можеби у некој друг живот.
НЕ-тоа е булшит посебно кога ќе го прочитате ова име

umerian myth romanticized by Zecharia Sitchin says Enki was a genetic scientist who came from the mysterious, and presently controversial, Planet X. The blue stones symbolize the exotic ‘missing’ or ‘hidden’ (‘black’) matter of the universe known as the Philosopher’s Stone or the Black Stone.

ПОГОЛЕМ ЛАЖГО и профитер од лаги нема-велеше дека телепатски комуницирал со битија од алфа кентаури со нибуру и најавиле доаѓање пред 2012 па луѓето купуваа книги за анунаки,за сумери и очекуваа..па лажгово кажа дека дошле вонземјаните ама ете завртеле околу сонцето и се вратиле:tapp:

БТВ научно е докажано дека овој и сличните на него лажат,имаше убаво објаснето....а има и предлог за облог кој ќе го изгубеа.

The Book of Numbers (13) tells us Joshua stole these blue stones, symbolized by a cluster of enormously heavy grapes, from the Anunnaki at the valley of Eschol and returned them to Moses along with a warning, “the land there eateth the people up”. I have interpreted this cryptic phrase as meaning the Anunnaki were operating a gateway that caused people to vanish. The blue stones symbolized this gateway.

The Bible is mute concerning what Moses did with the blue stones of the Anunnaki. This is strange considering they potentially represent the core secrets of the universe. These blue stones are believed to be sapphire crystals containing cosmic secrets ‘etched by the hand of God’. Talmudic-Mishraic sources say they were transparent, flexible, blue and, like the grapes of Eschol, very heavy.
ДАААА :tapp::tapp:

Член од
2 мај 2012
Мислења
216
Поени од реакции
264
400 и кусур страни, бла, бла бла... Атеистите треба да сватат дека не вреди да се објаснуваш со слепи верници кои веруваат во се и сешто без да уклучат мозок да размислат дали воопшто има логика во тоа нешто. Без разлика која религија, или убедување, учење, трт, мрт.. Им се причуло убаво на увце, и им задоволоува некои очекувања со кои се тешат дека се нешто посебно во универзумот. Дека имаат некакво значење во целото постоење. Им дава бесмислена смисла на животот.
Џабе се докажувате, треба сами да им текне, ама некој треба да уклучи мозок. А тешко да уклучиш мозок кога вербата им прави добар филинг. Исто ко дрога. Не за џабе се нарекува опиум за масата.
А сите што мислат дека атеизмот е само идеологија или верување кое е спротивно на религија, многу се заебале. Секој човек кога се раѓа е по дифолт атеист, па после му се полни главата со секакви ирационални срања од страна на родители, пријатели и општо средината. Нека докаже некој спротивно.
Индиски религии, европски религии, арапски религии, мистици, магии, забегани учења и остали идиотски срања од железно, бронзено а богами и камено доба... се тоа се зема здраво за готово во 21 век. :pos:

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
А овие што ги гласаш на избори што прават?
Те манипулираат ли?
Како прво, не сум ги гласал ни овие ни оние, го поништив ливчето, а како второ и одговор на твоето прашање, да, не манипулираат.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Тоа само значи дека атеизмот е многу општа категорија и му треба попрецизно дефинирање.

Да речеме личност која не верува во еден апсолутен Бог но верува во спиритуални енергии и ентитети како ќе биде дефинирана? Верник не е во никој случај но дали е атеист?

Замисли некој ти каже верувам во гноми и елфи ама не во еден бог, во секој случај ќе имаш мака да го сместиш во некоја општо прифатена дефиниција :).
Shto so smrta?...Ovie spiritualni energii i entiteti kade odat?
Vo shto veruvaat ateistite...kade zavrshuvaat ili vo shto se pretvaraat?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
НЕ-тоа е булшит посебно кога ќе го прочитате ова име
ПОГОЛЕМ ЛАЖГО и профитер од лаги нема-велеше дека телепатски комуницирал со битија од алфа кентаури со нибуру и најавиле доаѓање пред 2012 па луѓето купуваа книги за анунаки,за сумери и очекуваа..па лажгово кажа дека дошле вонземјаните ама ете завртеле околу сонцето и се вратиле:tapp:
БТВ научно е докажано дека овој и сличните на него лажат,имаше убаво објаснето....а има и предлог за облог кој ќе го изгубеа.
Назад е календарот наш три години. :pos:

Не го читај Сичин ако не сакаш, има и други.
Не е се мед и млеко по нетов, ама треба да си доволно мудар и да поарчиш време малку. И јас не би верувал од еден извор информации....како и да е, можеш да провериш у било кое време се што се сервира.;)

B

Black Guard

Гостин
Не ги сакам ни другите,подобро Мостот на Дрина да ја прочитам повторно од Андриќ или Госпоѓа Бовари отколку ваков скам кој им се сервира на рајата за да ги трошат парите и да си прават филмови.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom