Македонска некултура на дело на „Велешко езеро“

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
Добро де, те сфативме ние уште од првиот пост.

Фала што покажа дека си жив пример за олицетворението на некултурата за која збореше Анчо.

Ако јас сум платил за моето куче, не ме спречува тоа да бидам ЧОВЕК. Кога ќе видам дека некој на истата плажа прави проблеми за деца да се бањаат, јас ќе застанам во нивна одбрана, бидејќи имам општа култура и морални вредности.
Јас лично немам потреба да плаќам пари за да ме третираат подобро од други луѓе, како што ти правиш сцени во твојот пост.

Не збориме за базен во хотел, туку за отворена плажа под концесија - на која како што ти објаснив, смее да се бања кој колку сака. Ако некој се бута на затворен базен - нормално нема право на тоа.
Но, ако доаѓаат луѓе на отворена плажа и ги третираат подоле од кучиња (што и беше целата поента на спомнувањето на кучето), не ме интересира мене дали јас сум платил 2000 евра за да донесам алигатор таму, јас ќе застанам во нивна одбрана.

По 3ти пат, пумо, кучето е земено како референца дека внуците на Анчо се третирани подоле од кучиња. Бидејќи не станува збор за приватна плажа или хотелски базен, тоа е неправедно во случајов. Така да не знам како можеш да го оправдуваш, само затоа што некој нарекол куче "џукела", чисто да го докаже својот став.
Aко на плажа под концесија има право кој сака да се бања, тоа значи дека и кучето и детето имаат право.
Така што, може да дискутираме дека законот не е почитуван од страна на концесионерот.
А нема ништо некултурно во тоа кучето да ми се бања во езерото, има ако ми се посере на плажа и јас го оставам гомното таму. Исто важи за сите што оставаат ѓубриња, дали биле нивни, на нивните деца, или на нивните папагали.

• Ми се допаѓа
Reactions: Lu

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
2. ЛИГЕИА .
(братучетка да не си со Пумата)
Мислам дека не може вие да ми кажувате,каде да влезам во езерото,бар не во ова на тоа место.Па јас тоа место прво и прво го сосем добро познавам и пред да биде езеро.А вие можеби поради оправдано младата возраст не.Таму течеа двете реки-чки,кој се спојуваа и надолу се сливаа во Вардар.Имаше и неколку воденици,а една до пред 20 години видлива беше под браната,таа последна исчезна.
Да претпоставиме дека газдата на хотелот,ја земал и плажата под концесија,во што се сомневам. Нема никакво соопштение за условите и услугите за користење на плажата.Не е ни заградена па ни одржавана.
Но вие со вашата фамилија сте отишле на еднодневен одмор таму на плажата и сте седнале и на ручек во ресторанот.Како и други гости.
Јас не можам да си го дозволам тоа,но се прикрадувам во својата земја во едно свое езеро и влегувам во туѓа плажа и оправдано сум избркан и не приговарам-напуштам,(од срам за престапот со наведната глава).
Вашите или некој други деца си играат во водата со топка, но одненадеж од трските кон нив срипува една „ЏУКЕЛА“ големо колку магаре.Може ли да си замислите што се ќе се случи......не дај боже.........
А токму тоа го правеше господинот во белата кошула, му го врлаше тениското топче подалеку позади трските,потоа кучето го бараше и се враќаше назад.Вие тоа не го забележувате и влегувате во вода,и одеднаш пред вас „Џукелата“ тешка колку вас,глава како мечка
(со образи-бузи, абогами и коњски заби)
А вие сте платиле еден ручек колку и тој господин со „Џукелата„ и сега мора и да го трпите или да напуштите.
Јас не бев избркан и внуците,од што не сме платиле или слично,инаку ќе ми понудеа-остани ама ова и ова треба.Работата беше што ќе сметавме на „ЏУКЕЛАТА“ да се дресира - вежба и капе во моето и твое езеро.
И ти Лигеиа, објасни-кажи каде е дозволено ова,дали си видела негде на друго место на светов ваква НЕ-култура.
Не-култура, поради едно сретство,наречено - пари.
Ако беше господинот некој странец со подлабок џеб,тогаш тој со парите кој ги оставил за еден ручек,ја купил и мојата слобода и движење во мојата сопствена земја.
Ако платил пак за куќарка и чување на „ЏУКЕЛАТА“ тогаш не платил,и не би можел да плати нешто што не е дозволено-капење на кучиња на плажа која е наменета за луѓе.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
2. ЛИГЕИА .
Мислам дека не може вие да ми кажувате,каде да влезам во езерото,бар не во ова на тоа место.Па јас тоа место прво и прво го сосем добро познавам и пред да биде езеро.А вие можеби поради оправдано младата возраст не.Таму течеа двете реки-чки,кој се спојуваа и надолу се сливаа во Вардар.Имаше и неколку воденици,а една до пред 20 години видлива беше под браната,таа последна исчезна.
Да претпоставиме дека газдата на хотелот,ја земал и плажата под концесија,во што се сомневам. Нема никакво соопштение за условите и услугите за користење на плажата.Не е ни заградена па ни одржавана.
Но вие со вашата фамилија сте отишле на еднодневен одмор таму на плажата и сте седнале и на ручек во ресторанот.Како и други гости.
Јас не можам да си го дозволам тоа,но се прикрадувам во својата земја во едно свое езеро и влегувам во туѓа плажа и оправдано сум избркан и не приговарам-напуштам,(од срам за престапот со наведната глава).
Вашите или некој други деца си играат во водата со топка, но одненадеж од трските кон нив срипува една „ЏУКЕЛА“ големо колку магаре.Може ли да си замислите што се ќе се случи......не дај боже.........
А токму тоа го правеше господинот во белата кошула, му го врлаше тениското топче подалеку позади трските,потоа кучето го бараше и се враќаше назад.Вие тоа не го забележувате и влегувате во вода,и одеднаш пред вас „Џукелата“ тешка колку вас,глава како мечка
А вие сте платиле еден ручек колку и тој господин со „Џукелата„ и сега мора и да го трпите или да напуштите.
Јас не бев избркан и внуците,од што не сме платиле или слично,инаку ќе ми понудеа-остани ама ова и ова треба.Работата беше што ќе сметавме на „ЏУКЕЛАТА“ да се дресира - вежба и капе во моето и твое езеро.
И ти Лигеиа, објасни-кажи каде е дозволено ова,дали си видела негде на друго место на светов ваква НЕ-култура.
Ако беше господинот некој странец со подлабок џеб,тогаш тој со парите кој ги оставил за еден ручек,ја купил и мојата слобода и движење во мојата сопствена земја.
Ако платил пак за куќарка и чување на „ЏУКЕЛАТА“ тогаш не платил,и не би можел да плати нешто што не е дозволено-капење на кучиња на плажа која е наменета за луѓе.
Анчо, ти се свиѓало тебе тоа или не, постојат плажи каде што се дозволени кучиња, а водата е на секое живо суштество, не е твоја, ако веќе така зборуваме. Ако не, да ги избркаме и рибите, ако се плашиш од нив?
Постојат нудистички плажи, и ако мене ми пречи голотија, едноставно нема да одам, замисли да отидам и да побарам сите да се облечат, оти мене не ми било убаво?!
Едноставно, не си во право за ,,џукелите,, , како што концесионерот можеби не е во право што не ви дозволил да останете.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Се извинувам на сите љубители на кучиња.Јас не знам ни една сорта на куче да набројам - погодам.Пред некој ден баш овде негде прочитав за едни мали со големи очи,и мислев се пудлици кога тоа не биле.Па дури и за Шарпланинецот наш нема да го погодам,па давајми и милиони.
И баш затоа ова куче го нареков така „ЏУКЕЛА“ бидеиќи не му ја знам расата,а и према постапките кој ги направи во езерото.
Кучето е црно на грбот,со голема глава цела црна,големи масивни вилици,
широки но со муцка напред не многу долга,од страна како образи не многу виснати,нозе не многу високи но не и ниски,опаш краток до пола нога мах.,
влакно кратко густо,уши мали према главата,доле по слабините по влакнесто цигла боја,доста големо,тешко сигурно над 30-40 кгр.
напред широки гради и широк грб,добар пливач и (трагач).

L

Ligeia

Гостин
2. ЛИГЕИА .
Господине Анчо ја разбирам вашата вознемиреност и не сте првиот човек кој сум го видела да е незадоволен и лут.И не Пумата не ми е роднина :D.Бидејќи живеам во Велес ви ги објаснив како стојат работите,на Романтик го минувам поголемиот дел од годината,дали заради работа или лична сатисфакција па таму сум уште откако е отворен хотелот а пред да биде одевме на Мотелот на Велешко.Релативно на Романтик доаѓаат многу малку велешани заради скапите цени а хотелот работи благодарение на странските туристи,свадбите и семинарите кои се одржуваат таму.Мотелот на Велешко и бродот Панини имаат цени како во самиот ни град Велес,додека на Романтик цените се како во Скопје да седнете во еден поекслузивен ресторант.Имате опција каде да отидете се разбира од намерата колку да потрошите.Ако доаѓате од Скопје до Велес трошите бензин,трошите за патарина и не би требало да е проблем за 100 ден за да седнете некаде на локациите на езерото кои ги нуди се разбира доколку сакате.Водата на која страна да се свртите на езерото и која страна да ја одберете за бањање пак е со тиња и не е чиста,разликата е во тоа што само делот кој го има закупено Романтик местенцето е расчистено и отстрането е ѓубрето.Што се однесува на бањањето на кучињата во езерото...тие кучиња се на ловците кои оставаат големи суми на пари во хотелот и се овде по цела сезона и се редовни муштерии на хотелот.Ги гледам секое лето и секоја зима.Затоа и добиваат посебен третман за тие пари што ги оставаат.Единствено што мислам дека сте во право е некултурата и однесувањето,требало на поблаг начин да ви објаснат или да ве пуштат да останете за да не ви биде бадијала патот а за друг пат да знаете.Нажалост така функционира веќе угостителството и туризмот и нас ни смета но што да правиме.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
Се извинувам на сите љубители на кучиња.Јас не знам ни една сорта на куче да набројам - погодам.Пред некој ден баш овде негде прочитав за едни мали со големи очи,и мислев се пудлици кога тоа не биле.Па дури и за Шарпланинецот наш нема да го погодам,па давајми и милиони.
И баш затоа ова куче го нареков така „ЏУКЕЛА“ бидеиќи не му ја знам расата,а и према постапките кој ги направи во езерото.
широки но со муцка напред не многу долга,од страна како образи не многу виснати,нозе не многу високи но не и ниски,опаш краток до пола нога мах.,
влакно кратко густо,уши мали према главата,доле по слабините по влакнесто цигла боја,доста големо,тешко сигурно над 30-40 кгр.
Сосема небитна е расата Анчо, не ги знам ниту јас.
Но не може да сметате дека имате право на се, како што немам ниту јас.
Како што тврдите дека имате право на езерото како и секој друг - и да е така, да не смее концесионерот да Ви забрани - тогаш не смее никому да забрани. Што значи не смее ниту на кучето.
Но вистината е дека има плажи кои забрануваат храна од дома (плажата на Сплендид - Будва), на истата се забранети и миленици, забранет е нудизам итн. Што значи дека јас можам да допливам од друга страна гола, ама ќе ме избркаат - не е дозволено, едноставно.
И да, за само да влезам на плажата плаќам, а посебно плаќам лежалка, пиење итн. Не можам да дојдам и да си донесам вода од дома, свој чадор, своја храна.
Тоа треба да Ви биде јасно за секаде.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Но не може да сметате дека имате право на се, како што немам ниту јас.
Како што тврдите дека имате право на езерото како и секој друг - и да е така, да не смее концесионерот да Ви забрани - тогаш не смее никому да забрани. Што значи не смее ниту на кучето.
Но вистината е дека има плажи кои забрануваат храна од дома (плажата на Сплендид - Будва), на истата се забранети и миленици, забранет е нудизам итн. Што значи дека јас можам да допливам од друга страна гола, ама ќе ме избркаат - не е дозволено, едноставно.
И да, за само да влезам на плажата плаќам, а посебно плаќам лежалка, пиење итн. Не можам да дојдам и да си донесам вода од дома, свој чадор, своја храна.
Тоа треба да Ви биде јасно за секаде.

Нормално дека тука се гледа некултурата, не значи дека ако нешто ти е дозволено дека треба да го искористуваш тоа без никаков осет.
Тука се гледа еден човек, по постапките што ги прави према луѓето кои не му значат ништо во животот!

Ако јас имам доберман и одам со него на одмор, ќе бидам учтив и ќе имам КУЛТУРА (тоа е клучниот збор на темава нели) да го бањам наутро кога нема деца и луѓе кои би се плашеле од кучиња и би им сметало ако се шлапа во базенот со нивните 3 годишни деца. Тоа, Пумо, се вика основна култура која милионски суми не може да ти ја купат ако ја немаш. Тоа се вика човечност, осет према околината.

Оние што имаат пари одамна веќе си прават "кур ми е, двор ми е". Ако си однел пекинезерче со тебе нормално дека нема никаков проблем да го фрлаш во базен кога сакаш, но кога станува збор за поголемиве раси, треба да седнеш и да размислиш човечки дека има луѓе кои се плашат од истите и што би можела ти, како човек, да направиш околу тоа.

Основна култура Анчо, за жал некој ја има, а некој ја нема....

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Анчо, ти се свиѓало тебе тоа или не, постојат плажи каде што се дозволени кучиња, а водата е на секое живо суштество, не е твоја, ако веќе така зборуваме. Ако не, да ги избркаме и рибите, ако се плашиш од нив?
Постојат нудистички плажи, и ако мене ми пречи голотија, едноставно нема да одам, замисли да отидам и да побарам сите да се облечат, оти мене не ми било убаво?!
Едноставно, не си во право за ,,џукелите,, , како што концесионерот можеби не е во право што не ви дозволил да останете.
Ако ти велиш така,тогаш треба да има обавестување:
„плажата е за кучиња,(не е дозволено за луѓе)“
Немој пак да мислиш јас не сум видел и други плажи.Сум видел многу.
Со мојте деца кога беа мали,секоја година:Црно,Егејско,Јадранско, со кола се разбира,такво беше времето кој мислел за пари,се имало бар јас сум имал,се сеќавам кога прв пат уплатив преку агенција во хотел на Јадран,
кажувам четири члена и тргам се разбира и плаќам.Кога таму сум уплатил четири полни пансиони,а двете деце дали имаа вкупно3-4год.Јади ако можеш,но се остануваше.Во Бугарија да не кажувам,тргам за морето ама свратувам во Словенијалес и купувам моторен чамец како да е тоа чадор, возев пежо тогаш (светско чудо за таму)а грчка беше наша,секојдневна релација ми била,кој мислел тогаш на Велешко езеро.
Но сега ги носам и мојте деца и нивните деца,бидеиќи родителите се уште никој не работат,и се разбира само до Велешко езеро поскромно,и неколку дена до Дојран ако успеам.Но еве што се случи на првото одење.Во своја земја,на свое езеро те бркаат се поради некој ловџии и нивни кучиња и пари кој се и најбитни во овој случај,а кој јас ги немам бар не колку нив.

B

Black Guard

Гостин

Зошто-не те мислев до толку селФИШ;)

.
Полека пумо логикава не е на место-внуците на анчо се луѓе и како такви се третираат законски апсолутно различно од....Куче-немој правно да изедначуваш човек со куче.

Оти ако одиме по твојата логика и шугавецот е живо биќе-да пуштиме неколку да пливаат близу романтик или некој ќе употреби хемикалии за да,па за да поебе све живо-нешто што сум видел кај неколку езера а се познава бидејќи често нуркам(т,е не ни пливам) па ставам прст на глава кога близу рибник или плаживе пронаоѓам амбалажи од фунгициди и хербициди...подвода и тоа:)

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Претпоставувам дека се работи за црн лабрадор ретривер.

Се работи за многу мирна раса која никогаш не би нападнала човек или пак било што, но во случајот не е битно од причина што си имал мали деца со тебе и би требало да ве предупреди сопственикот на кучето ако сте биле блиску до него дека кучето е мирно и добро воспитано за да не ви е страв и слободно да се капите.
Јас мислев дека плажата е закупена од страна на сопственикот на хотелот, ти како што кажуваш тој ја узурпира без никаква дозвола и мисли дека е негова со самото тоа што ја одржува. Во тој случај можеш да го пријавиш во полиција.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
Зошто-не те мислев до толку селФИШ;)

Полека пумо логикава не е на место-внуците на анчо се луѓе и како такви се третираат законски апсолутно различно од....Куче-немој правно да изедначуваш човек со куче.

Оти ако одиме по твојата логика и шугавецот е живо биќе-да пуштиме неколку да пливаат близу романтик или некој ќе употреби хемикалии за да,па за да поебе све живо-нешто што сум видел кај неколку езера а се познава бидејќи често нуркам(т,е не ни пливам) па ставам прст на глава кога близу рибник или плаживе пронаоѓам амбалажи од фунгициди и хербициди...подвода и тоа:)
Зошто на кучето да му е забрането? Закон постои? Не постои. Јас си почитувам плажи кои некој ги земал под концесија и забранил животни. Не се бунам.
Одам на места кај што се дозволени животни. Или ај секаде да ги забраниме, ако не?
Има милион места каде што можеш да одиш на урбанизирана плажа и да не се дозволени кучиња. Малку се оние кои имаат услови за кучиња.
Ајде да ги убиеме сите ајкули - за разлика од кучето, убиваат луѓе.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 09:07 ---
Ако ти велиш така,тогаш треба да има обавестување:
„плажата е за кучиња,(не е дозволено за луѓе)“
Немој пак да мислиш јас не сум видел и други плажи.Сум видел многу.
Со мојте деца кога беа мали,секоја година:Црно,Егејско,Јадранско, со кола се разбира,такво беше времето кој мислел за пари,се имало бар јас сум имал,се сеќавам кога прв пат уплатив преку агенција во хотел на Јадран,
кажувам четири члена и тргам се разбира и плаќам.Кога таму сум уплатил четири полни пансиони,а двете деце дали имаа вкупно3-4год.Јади ако можеш,но се остануваше.Во Бугарија да не кажувам,тргам за морето ама свратувам во Словенијалес и купувам моторен чамец како да е тоа чадор, возев пежо тогаш (светско чудо за таму)а грчка беше наша,секојдневна релација ми била,кој мислел тогаш на Велешко езеро.
Но сега ги носам и мојте деца и нивните деца,бидеиќи родителите се уште никој не работат,и се разбира само до Велешко езеро поскромно,и неколку дена до Дојран ако успеам.Но еве што се случи на првото одење.Во своја земја,на свое езеро те бркаат се поради некој ловџии и нивни кучиња и пари кој се и најбитни во овој случај,а кој јас ги немам бар не колку нив.
Сосема е небитно кој каде бил. Ти праша ,,кај го има ова?,,. Епа го има скоро секаде. Нешто е дозволено, освен ако не е поинаку со закон/или некое правило одредено. Односно, ако не стои знак на плажата забранети миленици, значи дека се дозволени.
И не е никаде забрането за луѓе, на некои места се забранети животни, забранети нудисти, забранета храна од надвор итн.
--- надополнето: 24 јуни 2012 во 09:08 ---
Нормално дека тука се гледа некултурата, не значи дека ако нешто ти е дозволено дека треба да го искористуваш тоа без никаков осет.
Тука се гледа еден човек, по постапките што ги прави према луѓето кои не му значат ништо во животот!

Ако јас имам доберман и одам со него на одмор, ќе бидам учтив и ќе имам КУЛТУРА (тоа е клучниот збор на темава нели) да го бањам наутро кога нема деца и луѓе кои би се плашеле од кучиња и би им сметало ако се шлапа во базенот со нивните 3 годишни деца. Тоа, Пумо, се вика основна култура која милионски суми не може да ти ја купат ако ја немаш. Тоа се вика човечност, осет према околината.

Оние што имаат пари одамна веќе си прават "кур ми е, двор ми е". Ако си однел пекинезерче со тебе нормално дека нема никаков проблем да го фрлаш во базен кога сакаш, но кога станува збор за поголемиве раси, треба да седнеш и да размислиш човечки дека има луѓе кои се плашат од истите и што би можела ти, како човек, да направиш околу тоа.

Основна култура Анчо, за жал некој ја има, а некој ја нема....
Основна култура е да не се тепаш за убивање кучиња, па се тепаш. Со тоа ме повредуваш мене (а јас сум човек кој не ти значи ништо, па сепак немаш основна култура према мене). Ако си ти лош према мене, зашто јас да бидам добра према тебе?
Не смееш ти да ми кажеш што може мене да ми е добро, а што не - мене ми сметаат пискави и раздрани деца во ресторани, плажи, маркети, па не гледам дека ги тргнаа, само ради основна култура.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.734
Поени од реакции
8.752
Остај ти што ги убиваат кога ќе нападнат.
Јас викам да им забраниме да живеат било каде, зашто ние сакаме да се бањаме во океанот, сакаме да сурфаме.
Ајде да ги убиеме бе, шо.

L

Ligeia

Гостин
Ако веќе настојувате логика...еве пример.Прва ситуација:
Доаѓате на езерото одите на Романтик и гледате дека таму кучињата ги пуштаат да трчаат во водата а вас да се капете не.Ви се згрозува и одмилува и капењето и се буните како може кучето да се капе а вие не? Од тука следува прашањето:
1.Ако ви дозволеа да останете на плажата без пари и покрај капењето на кучето дали ќе останевте?
Сигурна сум дека тогаш немаше да пречи ни доберман ни пекинејзер додека вие сте задоволни.
Втора ситуација:
Не ви дозволуваат да останете,сте револтирани и одите подолу на езерото тврдејќи дека имате право на сите плажи со кои располага.Си наоѓате убаво местенце,си го почнувате пикникот но доаѓа Џемо со коњот (бидејќи нели и он има право на езерото и да се служи со плажите) го откачува од запрежната кола и го пушта да пасе трева и да пие вода од езерото.Нормално тој коњ ќе прави и измет а вие јадете.Прашање:
2.Дали имате право да му речете на Џемо да се тргне со коњот затоа што вас ви пречи?
Тогаш ќе опцуете и ќе речете подобро ќе беше да платев но барем немаше ова да го гледам.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Основна култура е да не се тепаш за убивање кучиња, па се тепаш. Со тоа ме повредуваш мене (а јас сум човек кој не ти значи ништо, па сепак немаш основна култура према мене). Ако си ти лош према мене, зашто јас да бидам добра према тебе?
Не смееш ти да ми кажеш што може мене да ми е добро, а што не - мене ми сметаат пискави и раздрани деца во ресторани, плажи, маркети, па не гледам дека ги тргнаа, само ради основна култура.
Гледам дека упорно ја вртиш темата кон офтопик муабети, што е нормално, бидејќи на поентите кои ги правам немаш одговор. Само, такви тактики на форумов, барем со мене, не.

Аиде да ја завршиме дискусијата еднаш засекогаш со тебе на темава, бидејќи пак почна да ги рамниш кучињата со децата, впрочем како и секогаш што правите вие активистите.

Anco, да ти заштедам да не трошиш време на дебатирање со Пумата, ќе ти ја опишам како личност. На друга тема, заради која јас наводно некултура сум покажал, ја прашав Пумата што би спасила прво кога би можела да бира, куче или дете?

Одговорот беше, дека без размислување, би го спасила кучето. Затоа, мислам дека нема потреба да дебатираш со вакви личности кои имаат некалибриран морален компас.
Барем, ако ништо друго, го видовме олицетворението на некултурата за кое збориш во жива форма. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom