Даркнајт, не да се фалам али веруј од повеќето корисници овде сите работи кои што ги збориш ги имам доживеано на најголем можен сетинг со "најдобра опрема" хардвер и слично, и ќе ти кажам дека задоволството што го нудат антиалејзинг модовите и нивните филтри се едно 3 до 4 пати поголемо задоволство
него бедната физика која е дел од само неколку игри! и допринесува за голем дроп на перформанси и лош (нетечен гејпмеј)
Значи кога ќе земеш да играш некоја игра до DX10/DX11 мод на 1920x1200 со 8X суперсемплинг АА на најак сетинг во игра наместено,верувај ми дека нема ни да помислиш на физика нити ќе ти недостасува. Е сега ќе си помислиш па добро може и со Нвидиа карта да го направиш истото нели?
Одговорот е не не можеш да го направиш истото! затоа што картите на Нвидиа се бедни во перформанси кога се уклучува антиалајзинг.
Така што ставањето на само 2xaa на Нвидиа карта на горниот сетинг (Суперсемплинг мод) резултира во огромен дроп на перформанси 40% додека кај ати се работи за минимални 10% и тоа со 8XАА! Токму овој податок е најбитниот за секој гејмер,ентузијаст којшто сака да ужива до игри со добра графика,Нвидиа тоа не го нуди за жал.
Како пример тука би навел еден резултат во Крајзис во којшто 2 GTX285 го јадат од една 5870 на 2560X1600 и тоа 20% поспори се што е беден резултат од една страна и огромен успех за Ати воедно.
Сепак збориме за карти од хај енд сегментот и придобивките од користењето на истите, не се дава толку пари за да играш на нормални сетинзи...
Да не збориме и за бедните обиди на Нвидиа за добивка на перформанси со тоа што го намалуваат квалитетот на графиката/антиалајзингот за да добијат на перформанси во трката со Ати. (беден обид) Потоа нивниот дифолт мод на АА не е Мутлисамплинг! Него е најслабиот по квалитет мод! Додека кај Ати
слајдерот во драјвери почнува од мултисемплинг како дифолт. Ако на сето тоа се додаде супериорниот независен од агол Анисотропик филтеринг се станува јасно, не ми треба мене карта која користи бедни "IQ features" за да добијам на перформанси него сакам да ми биде све на најдобар можен квалитет макар тоа да биде и по цена на дроп во перформанси! Несакам да бидеам погрешно сватен дека претерувам со овие АА филтри и слично, но сепак намената на овие карти и нивнити опции за користење јас лично сакам да ги користам и осеќам голема разлика со користење на истите.
Ефтини трикови навистина..Ова ти го кажува сопственик на GTX295,GTX260 и 8800GT.
За крај погледнете што можат тие исти филтри да направт дури и во најиделаните игри (од графички поглед)!
http://www.pcgameshardware.com/aid,695689/Radeon-HD-5870-Review-of-the-first-DirectX-11-graphics-card/Reviews/?page=6
Стиснете на разните модови за компарација на галеријата доле.
Да не заборавам Нвидиа GT300 е сеуште нејасна карта бидејќи не се знае за кој пазар ќе биде наменета и можно е да се случи да има просечни перформасни за гејминг,тука завршува цел муабет.Додека не видам бенчмарци ништо од нивниот маркетинг не ме интересира.
Couldn't care less for CUDA TBH!