Графички карти

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Проблемот со слабиот број на DX10 игри лежи во Виста т.е нејзината бедна подршка како од корисниците,поголемити фирми така и од софтверот во времето на појавуање на Виста. Така што оние што се изгореле со првите верзии на Виста во поскоро време не ни помислиле да се вратат на тој оперативен систем иако сега работи доста подобро. Слабата попоуларност на овој оперативен систем и проблемите со него е главната причина за малиот број на DX10 игри. Ова за наша среќа нема да виде со WIN7 кој е извореден оперативен систем и има подршка за работа во DX11 мод.
Тачно е дека виста е крива за тоа, седмицата изгледа много добро ама кај мене правеше рандом фриз и морав да се вратам на XP. Иначе за 9600GT vs 4670 , ситуацијата е јасна :) . А за зимање 5850 , не би ве советувал , освен ако не сте АТИ фанови , сепак причекајте ЕНВИДИА да видиме што ке понуди

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
^Што ќе понуди де?
Ручки од тупан....

Проблеми овде, проблеми онде...
Февруар, март...

Моја лична проценка, nVidia ќе има 1,252525x побрзи графички за 3x поголема цена.

Следи : Hardcore nVidia fanboys паѓаат во несвест како нивната gtx395 (која патем ќе чини 1000 usd) е 10% побрза од конкурентната графичка.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Тачно е дека виста е крива за тоа, седмицата изгледа много добро ама кај мене правеше рандом фриз и морав да се вратам на XP. Иначе за 9600GT vs 4670 , ситуацијата е јасна :) . А за зимање 5850 , не би ве советувал , освен ако не сте АТИ фанови , сепак причекајте ЕНВИДИА да видиме што ке понуди
Ако се чека нвидиа ... ке се изначекаме да сме сериозни ... ПОшто колку што читав 3хх сериата е пак одложена ... Имале некоја нестабилност која неможат да ја решат ...
Али реално поледанто ати веке изваде маинстрим карти олицетворени во 5750 и 5770 ...
Според тоа што го гледам ... овие карти се на ниво со 260 ката ... Шо и не е лошо .

Е сега дури чекаме на нвидиа за одговор на ова .. ати сигурен сум дека ке ги реши проблемите со драјверите и преформансите на овие кои се веке излезени .. пошто и самите видовме каква разлика прават драјверите .

Такада можда ке се оствари она дека 5770 е порадо контра за 275 ... а не за 260 ... Така да .. нвидиа има многу за настигнуванје со 3хх сериата .

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Не е баш така , nVIDIA имаат нешто што ати сеуште го немаат , АТИ немаат подршка ни за ОпенЦЛ ни за Физикс , и тоа е нешто , а на новата nVIDIA картица викаат дека ке има подршка за c++ , што не е мала работа , кој разбира.
затоа почекајте , АТИ картиците немаат каде да бегаат :)

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Не е баш така , nVIDIA имаат нешто што ати сеуште го немаат , АТИ немаат подршка ни за ОпенЦЛ ни за Физикс , и тоа е нешто , а на новата nVIDIA картица викаат дека ке има подршка за c++ , што не е мала работа , кој разбира.
Ќе те разочарам, али Nvidia не работат во моментов на подобрување, него на уназадување на Ати корисниците.
Така нивните PhysX картици кои се купуваат посебно, сега ги направија да не работат на PC во кое има ATI графичка. Само Nvidia бато, иначе нема физика за тебе.

Плус, во Batman AA, пошто е правена "Nvidia meant to be Fucked...ова Played", не ти дава да ставиш AA и AF, пошто си немал Nvidia графичка. Седи бе. :)

Затоа, не можам, а да не ги почитувам ATI повеќе. Nvidia ко да е водено од злобни старчиња, а не гејминг ентузијасти.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ќе те разочарам, али Nvidia не работат во моментов на подобрување, него на уназадување на Ати корисниците.
Така нивните PhysX картици кои се купуваат посебно, сега ги направија да не работат на PC во кое има ATI графичка. Само Nvidia бато, иначе нема физика за тебе.

Плус, во Batman AA, пошто е правена "Nvidia meant to be Fucked...ова Played", не ти дава да ставиш AA и AF, пошто си немал Nvidia графичка. Седи бе. :)

Затоа, не можам, а да не ги почитувам ATI повеќе. Nvidia ко да е водено од злобни старчиња, а не гејминг ентузијасти.
Да те дополнам :
nVidia, прави се за да го забави галопирањето на ati....

Batman, протнување на модифукувани драјвери за SLI на non-SLI матични плочи, PhysX, white papers и што све не...

нивниот кредибилитет моментално = 0

ATi пак од друга страна има проблеми со вадење на функционални чипови, фабриката која ги произведува има проблеми во процесот на призводство.
Моменталниот процент е ~40%, што е лошо.
Затоа и има недостаток на 5XXX картици на пазарот.
nVidia го знае ова и го искористува на секој можен педерски начин.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Тачно дека nVIDIA прави злобни и педерски потези ама , игрите веќе некое време се повтараат , џабе ми е добар изглед ако нема живот (физика) во играта.Затоа треба и ати да се угледа малку и да уведе хардверска подршка на хавок енџинот за физика које уопште не е лош. Они ставаат 1600 процесори , ама за АА , добра физика е поинтересна од АА.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Како бе немаат. АТИ имаат и OpenCL и DirectCompute.
А нормално дека немаат за PhysX, кое е сопственост на Нвидиа. И повеќе игри кои го користат PhysX најверојатно нема да излегуваат.

Да кажам нешто повеќе за PhysX
PhysX е АПИ, библиотека, со код во него за пресметување на физиката, кој се извршува на посебен PhysX процесор. Нвидиа кога ги купи го направи истото АПИ, ама да се извршува на графичка, значи го имплементира преку КУДА.
Вака нешто е. PhysX->CUDA->нвидиа графички процесор

Е сега следниот Хавок (друга комерцијална библиотека за пресметување на физика) најверојатно ќе го направат над DirectCompute, кој не е ограничен на Нвидиа, па ете и брзо пресметување на физиката и кај сите графички.
Дали следната верзија на Хавок ќе го направат над DirectCompute или OpenCL зависи од развивачите на хавок.
Ако тоа го направат никој развивач на игри кој е решен да купи туѓа библиотека за физички пресметки нема да го лиценција PhysX, па Нвидиа ќе видие невиди, ќе го направи и над DirectCompute.

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
Има уште едно нешто кое треба да се спомни тука за да укажи на тоа колку нвидиа си ги има сјебано односите со сите ... Микрософт кога се развивала подршката Д3д дал понуда кон двете страни да учествуваат ... Небидија не сакале да се вклучат поради кавга со микрософт за драјверите нешто ... така да може да се рече дека дх11 д3д - то е ати оптимизирано ... Истото важи и за д3д - то на Дх 10.1

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Ати уште нема официјална подршка за ОпенЦЛ , планира да има , ама сеуште не е изработено во целост.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Даркнајт, не да се фалам али веруј од повеќето корисници овде сите работи кои што ги збориш ги имам доживеано на најголем можен сетинг со "најдобра опрема" хардвер и слично, и ќе ти кажам дека задоволството што го нудат антиалејзинг модовите и нивните филтри се едно 3 до 4 пати поголемо задоволство него бедната физика која е дел од само неколку игри! и допринесува за голем дроп на перформанси и лош (нетечен гејпмеј)

Значи кога ќе земеш да играш некоја игра до DX10/DX11 мод на 1920x1200 со 8X суперсемплинг АА на најак сетинг во игра наместено,верувај ми дека нема ни да помислиш на физика нити ќе ти недостасува. Е сега ќе си помислиш па добро може и со Нвидиа карта да го направиш истото нели?

Одговорот е не не можеш да го направиш истото! затоа што картите на Нвидиа се бедни во перформанси кога се уклучува антиалајзинг.

Така што ставањето на само 2xaa на Нвидиа карта на горниот сетинг (Суперсемплинг мод) резултира во огромен дроп на перформанси 40% додека кај ати се работи за минимални 10% и тоа со 8XАА! Токму овој податок е најбитниот за секој гејмер,ентузијаст којшто сака да ужива до игри со добра графика,Нвидиа тоа не го нуди за жал.

Како пример тука би навел еден резултат во Крајзис во којшто 2 GTX285 го јадат од една 5870 на 2560X1600 и тоа 20% поспори се што е беден резултат од една страна и огромен успех за Ати воедно.
Сепак збориме за карти од хај енд сегментот и придобивките од користењето на истите, не се дава толку пари за да играш на нормални сетинзи...

Да не збориме и за бедните обиди на Нвидиа за добивка на перформанси со тоа што го намалуваат квалитетот на графиката/антиалајзингот за да добијат на перформанси во трката со Ати. (беден обид) Потоа нивниот дифолт мод на АА не е Мутлисамплинг! Него е најслабиот по квалитет мод! Додека кај Ати слајдерот во драјвери почнува од мултисемплинг како дифолт. Ако на сето тоа се додаде супериорниот независен од агол Анисотропик филтеринг се станува јасно, не ми треба мене карта која користи бедни "IQ features" за да добијам на перформанси него сакам да ми биде све на најдобар можен квалитет макар тоа да биде и по цена на дроп во перформанси! Несакам да бидеам погрешно сватен дека претерувам со овие АА филтри и слично, но сепак намената на овие карти и нивнити опции за користење јас лично сакам да ги користам и осеќам голема разлика со користење на истите.

Ефтини трикови навистина..Ова ти го кажува сопственик на GTX295,GTX260 и 8800GT.

За крај погледнете што можат тие исти филтри да направт дури и во најиделаните игри (од графички поглед)!

http://www.pcgameshardware.com/aid,695689/Radeon-HD-5870-Review-of-the-first-DirectX-11-graphics-card/Reviews/?page=6

Стиснете на разните модови за компарација на галеријата доле.

Да не заборавам Нвидиа GT300 е сеуште нејасна карта бидејќи не се знае за кој пазар ќе биде наменета и можно е да се случи да има просечни перформасни за гејминг,тука завршува цел муабет.Додека не видам бенчмарци ништо од нивниот маркетинг не ме интересира. Couldn't care less for CUDA TBH!

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Јас па ич не трпам AA, ме нервира, секогаш го гасам, дури и ако PC-то ми има снага да го врти.

Havoc е под власништво на Intel, сеуште е рано да се радуваме.

А Nvidia заостануваат многу зад ATI со bleeding-edge технологија. Го има видено некој ? Ова е инаку Eyefinity, новата технологија на ATI во 5ххх картиците.:baeh:

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Како не импресивна технологија, само што не е за мене т.е јас не можам да ги поднесам базелите на екраните. За мене само вакво нешто

http://www.uncrate.com/men/gear/computer-peripherals/nec-crv43-curved-widescreen-display/

NEC FTW, IPS GODDNES!

Да не заборавам, Ати сеуште нема подршка во драјвери за користење на Ејфинити со Кросфајр. Мада 5970 веќе има подршка така што играњето на 3 монитора на болни резолуции веќе е реалност. сега нов мит ќе биде како да се направи Крајзис игрива на 3 монитори :nesvest::pos2:

Друго, причина зашто зашто не ми се допаѓа баш ваквиот гејминг е проблемот со панелите т.е играње на игри со монитори во разни бои (TN ефтини ѓубриња,таканаречени монитори) мене не ми е по кеиф. Единствено решение е да купиш 3xIPS панела што ќе те кошта најмалце некои добри 1800 евра :helou:

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Psyside аргументите воопште не ти се наместо.
Прво неможеш да кажес БЕДНИ ВО ПЕРФОРМАНСИ до ичера беа бољи од АТИ , ати сега има 1 генерација понови картици , нормално е да се побрзи.
Друго за џабе ми е мене убава и укочена слика , секогаш давам предност на физика и добар гејмплеј него ли на тој АА што толку го фалиш. Играм и јас со АА ама ништо не ми значи. Ако играта нема добра физика и добар гејмплеј , графиката нека е колку сака добра , џабе е.
Така да , дефинитивно од мене имаат плус графичките кои овозможуваат и други работи освен попрецизна слика .
BTW само што видов дека ЕНВИДИА има нова картичка ГТ240 , која подржува DirectCompute.И има DDR5 меморија , сепак мора малку тест пред да го направат поголемиот чекор.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Како тоа не ми се на место?? Нвидиа никогаш не биле пред Ати во користењето на Антиалајзинг! и се бедни во перформасни со користење на истиот. Зашто ја споредувам 5870 со старта генерација на Нвидиа? затоа што нема со што друго да се споредува! GTX295 е најбрзата карта на Нвидиа и ја спроедувам со неа.

Да ме убедуваш дека физиката прави толкава разлика не можеш,затоа што разликата со користење на физика ја прави ејнџинот на играта највеќе не физиката на Нвидиа! Ефектите од физиката во самите игри се 3x подобри него ефектите на Нвидиа! Види ја Крајзис,Фар крај 2 или Арма 2 нивната физика ќе ја направи онаа на Нвидиа да изгледа смешно, за крај колку игри користат физика потсети ме ? :nesvest:

Друго за каква укочена слика ми збориш? изгледа не ги познаваш доволно модовите на Антиалејзинг и начинот на којшто работат? Види ја уште еднаш сликата со компарации горе.За гејмплеј исто така се многу подобри од Нвидиа поготово на нај јак сетинг. Сум ги користел најдобрите карти на Нвидиа и Ати и искрено не се фалам но мислам дека доста подобро од тебе знам која карта е подобра и што донесува до подобар,поквалитет гејмплеј физиката не е дел од тоа веруј ми.

Kajgana Shop

На врв Bottom