Графички карти

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Гледам дека има ATI фанбојс овдека . Морам да ви пишам , да не споредувате ATI 5000 серија со NVIDIA 200 серија.
Чекајте да излезе 300 серијата па тогаш може да се збори, оваа е само момент.
Плус кој малку разбира може да примети дека новата ати серија не е ништо повеќе од напумпана верзија од претходната архитектура која бесе застапена во 4000 серија.
Да , добро напумпана , ама на тоа останува.
Новата графичка од NVIDIA ке биде со многу подобрена архитектура плус со двојно зголемен број на процесори во неа.
така да мислам дека ке се разочарате ати фанови кога ке излезе новата NVIDIA.
И да не заборавам да спомнам , не сум фан на ниедна страна.
Имам ATI HD 4850 , која дава топ перформанси за парите .
Поздрав до сите
Нвидија незнаат главата кај им е. Ти текнува на приказната со штурецот и мравката? Епа Нвидија се штурецот. Ги растурија АТИ 3 генерации по ред, и сеа се олабавија. Што мислите, зошто GTX300 нема да излезе 2009та година? Затоа што Нвидија се затечени и сеуште се мачат да го направат чипот.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Кои црни Ати фанбојс? зарем ако е нешто подобро и ми се допага јас сум фанбој?? Дај не биди смешен. Да се биде фанбој е детска работа одамна го поминав тоа. Нити ме плаќаат едните нити ми даваат гага хардвер другите за да навивам за било кој од двата бренда.

Друго напумпана верзија? изгледа не си добро запознаен со новата серија на Ати.
Иако генерално не е сменето многу сепак се разликува доста од 4xxx серијата.
Викаш да не споредуваме? како тоа да не споредуваме? најскапата и најбрза карта моментално на Нвидиа е 295. со што да споредувам кажи ми? со цена ако споредувам Нвидиа се уште по смешни него спроед другите компарации.

Ова ти го кажува бивши корисник на 8800GT,GTX260 и GTX295 колку за информација. Сега користам 5870-ки и можам да ти кажам дека се многу подобри него моето искуство со Нвидиа,поготово на највисок сетинг со многу аа и разни филтри уклучени. Нели не се купуваат хај енд карти за да играш без Антиалајзинг и најдобрите нивни модови од типот на суперсемплинг и адаптив мултисемплинг.

За крај, немој да бидеш толку сигурен дека ке се разочараме кога ке излезе новата карта на Нвидиа зашто уште не се знае дали воопшто ке биде наменета за гејминг! Немој да испадне ти да се разочараш :helou:

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
GT300 to be Nvidia's first DX11 card

Аехаха, FAIL!
Dirt 2 искача на 2 декември, а Nvidia уште немаат графичка со Dx 11 на пазарот. Ако ова не е доказ за нивната збунетост и неспособност, тогаш не знам што е. Само покажува дека во секој PC на CodeMasters врти некоја 5970-ка. :)

Nvidia беа добри со 4ка сериите, па тиње со FX, па се поправија со 6600ките и 6800ците. После тоа, све отиде у пичку материну за нив. За секоја нивна графичка, ATI имаше една подобра, и една иста таква али поефтина. :devil3:

Јас кога ја купував мојава HD3850-ка, не ни знаев дека има HDCP и HD Audio чип вграден, а еве сега кога поврзав DVI to HDMi кабел во телевизор, видов колку значи тоа. А Nvidia мислам дека од GT200 сериите тек почна да вградува и HD Audio на графичките.
Станаа ко Nokia во телефониве, а ATI се повеќе и повеќе ми личат на Apple.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Кои црни Ати фанбојс? зарем ако е нешто подобро и ми се допага јас сум фанбој?? Дај не биди смешен. Да се биде фанбој е детска работа одамна го поминав тоа. Нити ме плаќаат едните нити ми даваат гага хардвер другите за да навивам за било кој од двата бренда.

Друго напумпана верзија? изгледа не си добро запознаен со новата серија на Ати.
Иако генерално не е сменето многу сепак се разликува доста од 4xxx серијата.
Викаш да не споредуваме? како тоа да не споредуваме? најскапата и најбрза карта моментално на Нвидиа е 295. со што да споредувам кажи ми? со цена ако споредувам Нвидиа се уште по смешни него спроед другите компарации.

Ова ти го кажува бивши корисник на 8800GT,GTX260 и GTX295 колку за информација. Сега користам 5870-ки и можам да ти кажам дека се многу подобри него моето искуство со Нвидиа,поготово на највисок сетинг со многу аа и разни филтри уклучени. Нели не се купуваат хај енд карти за да играш без Антиалајзинг и најдобрите нивни модови од типот на суперсемплинг и адаптив мултисемплинг.

За крај, немој да бидеш толку сигурен дека ке се разочараме кога ке излезе новата карта на Нвидиа зашто уште не се знае дали воопшто ке биде наменета за гејминг! Немој да испадне ти да се разочараш :helou:
Абе проста филозофија е , АТИ со 800 процесори неможеше да победи , 240 процесори , сега АТИ со 1600 највероватно исто или полошо ке пројде против 512 процесори .
Ни јас несум на никоја страна , АТИ како и да е направи многу добра работа , направи двојно побрзи картици , тоа е за поздрав и ми прави кеф тој потег.
Иначе да , за штурецот компарација е на место не дека не.
Ама тогаш направената 8800GTX е исто јака како сега мојата ХД4850 што ја имам , што сакате кажете ама тогаш нвидиа ати го направи сарма.
Има шанса да се случи и нешто слично сега со ферми.
Пак ќе ви повторам , несум на страна на ати ни на нвидиа , него само сум на страна на напредок на технологијата.

И така :) , позз

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Како тоа не можеше? 4870 ја тепаше на GTX260 а се држеше со 280-та т.е беше еднакво брза или во некои игри 5 до 10 % поспора преку сила. Да не заборавиме дека цената на 4870 беше околу 350 долари додека на GTX280 беше 700 па сега ти види кој ја имаше подобрата понуда и која карта вреди повеќе.

Пак ќе кажам цените на Нвидиа се превисоки за скромни 5 до 10% разликува во перформанси, разлика која не само што се намалува него доаѓа во полза на Ати кога ке е уклучи антиалајзинг тогаш се гледа снагата на една графичка. Друго да спомнам, твојата 4850 е побрза од 8800GTX во новите игри со високи текстури, во моментот кога ќе уклучиш антиалајзинг како што веќе ти кажав предходно.

Во такви услови твојата 4850 ја тепа на 8800GTX. Дури во овој случај се работи за 9800GTX

http://www.guru3d.com/article/amd-ati-radeon-hd-4850-review-force-3d--powercolor/11

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Абе види да 4850 е побрза од 9800GTX , isto nivo e so 9800GTX+,ама 8800GTX e побрза од 9800 серијата , зашто има 384 битна мемориска магистрала, значи овозможува 50 посто поголем проток на податоци од меморијата.
Како последица на тоа , во поголеми резолуции и со АА , 8800GTX е во мала предност, а во помали ја губи предноста . Ипак зависи од игра, не е ни битно во мали мерки која е подобра , зборот ми бесе , пред 2-3 години направена картица , још увек се држи и може сасвим пристојно да се играв веќина игре.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Нема муабет дека 8800xxx серијата е феноментална карта, и дека во своето време направи револуција.Но сега работите стојат поинаку.

Ати води во сите сегменти па дури и во цена/перформанси.
Сега ќе си кажеш па Ати од увек го правеле тоа? Да го правеа но немаа побрзи карти него беа едно 5-10% поспори од Нвидиа и нудеа повеќе bang for buck, но сега имаат и најбрзи карти и цена/перформанси победа!

Така што една 5870 е за цели 100 долари поефтина од 295-та. Сепак 5870 е многу подобра карта (генерално) во сите сегметни освем за фодлинг. Ати/Амд се надимнаа себеси можам да кажам.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Да бе , секако дека АТИ се надминаа и се во многу добра позиција, ама сега нвидиа е на потег , ако не направи нешто јако , ке го голтне апчето.
Иначе за перформанси/цена однос , АТИ секогаш биле подобри тука , како што кажа и самиот, ама сепак нвидиа има име , значи 70 % од лугето зимаат нвидиа .
9500ГТ и 9600ГТ например направија растур тука.

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
^Додека nVidia то направи фамозниот "потег", ati најверојатно ќе има нова генерација на графички....

nVidia - > epic fail ... во моментов

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Да бе , секако дека АТИ се надминаа и се во многу добра позиција, ама сега нвидиа е на потег , ако не направи нешто јако , ке го голтне апчето.
Иначе за перформанси/цена однос , АТИ секогаш биле подобри тука , како што кажа и самиот, ама сепак нвидиа има име , значи 70 % од лугето зимаат нвидиа .
9500ГТ и 9600ГТ например направија растур тука.
Да али тоа е најмногу од неинформираност и заради маркетинг не дека Нвидиа има подобри карти во ниската карта. Тука се негде и во таа класа а според мене најдобар избор во тој ранг е 4670 која е едно 1000 денари поефтина од 9600GT а само некои 5-10 проценти посопора а во некои игри е дури и побрза, 9500 не е конкурент воопшто.

Член од
13 март 2007
Мислења
32
Поени од реакции
0
Извини ама 4670 e практично иста цена како 9600GT а доста послаба , така да , ако бираме измеѓу тие 2 , секако 9600 има предност , ама затоа на малку повисоко ниво 4850 е бест бај.
Сум имал и 9800GTX ама 4850 за поевтини пари земана е подобра :).
Имав шанса да ја заменам за GTX260 192 јадра , за 1500 денари , ама откажав , не вреди , зашто реално кои игри може да се играат со едната може и со другата со 5-10 FPS разлика , која реално со голо око е најчесто неприметна.
Ако не е 100 посто побрза , според мене е во иста класа . Затоа чекам да видам новитет од nVidia , ако не е како што се очекува , тогаш ке си земам една од бонбоните на ати например 5850 .

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Не се иста цена 850 денари има разлика точно. За просечниот купувач тоа не е малце нели, 20% поскапа е додека пак нуди само 5-10% повеќе а во некои случаи и губи што е иронично за разликата у цени. Иначе за 5850 мислам дека нема да згрешиш за парите, многу малце грее, DX11 подршка и оверклокувањето па дури и подеснувањето на антиалајзингот и високите резолуции/сетинзи и слично таа карта е чудовиште. Имено Ати користат посебно оделени 200 шејдери на нивните картици (5850/5870) кои го работат само антиалајзингот и се специјално наменети за тоа при уклучување на истиот. Со тоа што се отстапува поголем дел на сила за рендерирање на играта за разлика од Нвидиа која тоа го прави со сите шејдери/стрим процесори. Затоа картичките на Ати јадат АА за доручек, вака просто да ти кажам за да се разбереме.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Извини ама 4670 e практично иста цена како 9600GT а доста послаба , така да , ако бираме измеѓу тие 2 , секако 9600 има предност , ама затоа на малку повисоко ниво 4850 е бест бај.
Сум имал и 9800GTX ама 4850 за поевтини пари земана е подобра :).
Имав шанса да ја заменам за GTX260 192 јадра , за 1500 денари , ама откажав , не вреди , зашто реално кои игри може да се играат со едната може и со другата со 5-10 FPS разлика , која реално со голо око е најчесто неприметна.
Ако не е 100 посто побрза , според мене е во иста класа . Затоа чекам да видам новитет од nVidia , ако не е како што се очекува , тогаш ке си земам една од бонбоните на ати например 5850 .
Oд каде па тоа сега дека 4670 е доста послаба. Маргинално е послаба, а не доста. А кога на тоа ке се додадат и фактите дека чипот RV730 на 4670 поддржува DX10.1, Pixel Shader 4.1 и Vertex Shader 4.1, додека чипот G94 на 9600GT Dx10.0, Pixel Shader и Vertex Shader 4.0, па ти види си сега. јас без размислување би ја одбрал 4670.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
А кога на тоа ке се додадат и фактите дека чипот RV730 на 4670 поддржува DX10.1, Pixel Shader 4.1 и Vertex Shader 4.1, додека чипот G94 на 9600GT Dx10.0, Pixel Shader и Vertex Shader 4.0, па ти види си сега. јас без размислување би ја одбрал 4670.
Бројот на DX10 игри и после 2 години е сеуште мал, а не па на DX10.1 игри......

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.745
Поени од реакции
18.495
Проблемот со слабиот број на DX10 игри лежи во Виста т.е нејзината бедна подршка како од корисниците,поголемити фирми така и од софтверот во времето на појавуање на Виста. Така што оние што се изгореле со првите верзии на Виста во поскоро време не ни помислиле да се вратат на тој оперативен систем иако сега работи доста подобро. Слабата попоуларност на овој оперативен систем и проблемите со него е главната причина за малиот број на DX10 игри. Ова за наша среќа нема да виде со WIN7 кој е извореден оперативен систем и има подршка за работа во DX11 мод.

Kajgana Shop

На врв Bottom