да ама не е заменик на Мухаммед а.с. ниту има божја нур као демек Бог него стално праќа имами.
--- надополнето: 22 јуни 2012 во 16:06 ---
Плус за знаење јас иам книги интернет што може он да ми каже што не прочитал а јас тоа можам да го прочитам.
ПОТПОЛНО СИ ВО ПРАВО.
Некои Шиитски секти се залагаат за тоа Имамство,каде се верува дека имамите се безгрешни,и дека достигнуваат степен на мелеци(ангели) и Божји пратеници...
пример со Хомеини во Иран и неговите следбеници..
па после нивната смрт одат на нивните гробови и нив им упатуваат дови(молби) што е скроз погрешно и спротивно од праксата на Мухаммед а.с. и се коси со шеријатските правила и прописи.
Тоа е ширк,Исламот како чиста монотеистичка религија со верување во Еден Бог(Аллах) и Мухамед а.с. како негов последен пратеник е чист од вакви појави,каде што луѓето упатуваат молби на некого друг освен на Аллах,и се поврзуваат таму со некакви си шејхови и имами кои остваруваат врска со Аллах па преку нив се молат.
Исламот е чист од такви појави.
А работата на имамот е:
1. народот кој ќе дојде во џамија за фарз намаз(молитва пропишана од Аллах која е обврска) да го предводи во таа молитва.
2. да ги извршува останатите верски обреди,бидејќи за тоа завршил школо
на пр. погреб,шеријатско венчавање и слични обреди кои не се косат со шеријатот.
3. Нормално како човек кој завршил медреса и исламски факултет,да ти пренесе знаење,да ти разјасни некои нејасни работи.
Но секако твоја обврска е да не останеш на тоа,и да не слушаш слепо тој што ќе ти каже туку да си провериш додатно,и секогаш да си во потрага по исламско,шеријатско знаење бидејќи Исламот е непресушен извор на знаење.
Тоа е одприлика работата на имамот во исламот,ако има некој нешто да надополни,нека надополни.