Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Source за болдот - it.com.mk форум. Читни нешто, има луѓе со многу повеќе знаење, искуство од мене и од тебе за оваа работа, не за џабе Psyside го спомна форумот. И да потражи на нет малце за дискусии и по странски форуми.
Што се однесува до животниот век, едино нешто што се може да потфрли кај мониторите е осветлувањето? Пред тоа може да откажат многу други работи, електроника а и самиот панел. А за квалитетот на сите тие компоненти кај ефтини монитори, знаеме каков е.

Го разгледував овој монитор http://gaming.benq.com/gaming-monitor/rl2240h/ го има во Анхоч за 7680 дали вреди? Не се разбирам многу во монитори. Овој е LED, има HDMI/DVI, 250 брајтнес, 12 милиони динамичен контраст и 2 ms. Што мислите? Штета што е бел бидејќи се поврзано со компјутерот ми е црно али ако е добар би го зел. Иначе мониторот ми треба за FPS игри најмногу (кантер) али иако го рекламираат како за RTS игри би требало да биде океј и за FPS.

Го разгледував овој монитор http://gaming.benq.com/gaming-monitor/rl2240h/ го има во Анхоч за 7680 дали вреди? Не се разбирам многу во монитори. Овој е LED, има HDMI/DVI, 250 брајтнес, 12 милиони динамичен контраст и 2 ms. Што мислите? Штета што е бел бидејќи се поврзано со компјутерот ми е црно али ако е добар би го зел. Иначе мониторот ми треба за FPS игри најмногу (кантер) али иако го рекламираат како за RTS игри би требало да биде океј и за FPS.

Вреди и тоа многу.

Уште нешто да прашам во врска со монитори, што значи и како употребува Dynamic Contrast Ratio зошто гледам Contrast Ratio е 1000 додека динамик е 12 милиони. Треба да се активира во опциите на мониторот? Или зависи од приклучокот? Исто и за Response Time, што значи тоа GTG? Зошто стандардно е 5ms а GTG е 2ms.

Уште нешто да прашам во врска со монитори, што значи и како употребува Dynamic Contrast Ratio зошто гледам Contrast Ratio е 1000 додека динамик е 12 милиони. Треба да се активира во опциите на мониторот?.
Кога ке најдеш каде се вклучува, исклучи го и никогаш не го вклучувај :гик:

Динамички контраст е маркетиншки трик и ништо повеќе, прво ако го вклучиш ке добиеш страшно нереални бои, второ контраст од 12 000 000:1 како што напиша еден член на it.com.mk треба да дава светлина како што има апарат за заварување. Реалниот(статички) контраст се движи некаде до 4000:1.

Динамичкиот контраст занемари го не го гледај и не споредувај монитори по динамички контраст.

Ако ти е за гејминг мониторот гледај да има што помал response time (чисто како информација CRT имаат помал response time од ЛЦД...)

Уште нешто да прашам во врска со монитори, што значи и како употребува Dynamic Contrast Ratio зошто гледам Contrast Ratio е 1000 додека динамик е 12 милиони. Треба да се активира во опциите на мониторот? Или зависи од приклучокот? Исто и за Response Time, што значи тоа GTG? Зошто стандардно е 5ms а GTG е 2ms.

Само маркетингшки трик, ништо повеќе. Затоа се лажат тие што купуваат плазма телевизори затоа што контрастот им оди во многу миљони

И response тајмот е маркетиншки трик, зависи како е дојдено до вредноста - параметрите, дали дилејот е мерен базиран на grey to grey одзив, black to white, black white black, или каков метод производителот има користено за тестирање, во некои слуаи тестираат и вс друг LCD наместо CRT што е епик фејл и на кратко false advertising.

Ако сакате брз монитор, или CRT или 120hz базиран монитор, кој има и опција за override другото све е незанемарливо, и да побитен фактор е инпут лагот него риспонс тајмот според мене, инпут лагот е далеку по негативен фактор од одзивот на време.

Незнам дали и овие се маркетиншки трик:
  1. AMA - "Improves the gray level response time of the LCD panel."
  2. Instant Mode - "Adjusts the image processing to diminish input lag. You can have a real-time experience while playing games. To optimize the picture quality, disable Instant Mode if the source is interlaced video."
Значи овие две опции ги на има мониторот и прочитав на некои рецензии дека се добивале подобри перформанси со овие опции за response time и input lag и дека тоа било добро за гејминг. Посебно ова AMA го фалат дека било многу добро.

Никој не рече ништо за тие опции, јас зборувам генерално за LCD мониторите и нивната неправилна валидација кај голем број на производителите, моделот кој го купуваш не го ни разгледав да бидам искрен, но од друга страна моето мислење не се ни однесуваше на него/твојот случај.

Да да јасно ми е што ми пиша ти него јас прашувам општо да не знае некој дали овие конкретно се маркетиншки трик, не ти враќав директно на тоа што ти го пиша.

Незнам дали и овие се маркетиншки трик:
  1. AMA - "Improves the gray level response time of the LCD panel."
  2. Instant Mode - "Adjusts the image processing to diminish input lag. You can have a real-time experience while playing games. To optimize the picture quality, disable Instant Mode if the source is interlaced video."
Значи овие две опции ги на има мониторот и прочитав на некои рецензии дека се добивале подобри перформанси со овие опции за response time и input lag и дека тоа било добро за гејминг. Посебно ова AMA го фалат дека било многу добро.

Ако гледаме за гејминг, јас никогаш не би земал бел монитор или бел телевизор. Уствари, не само за гејминг, него воопшто.

Рачунај рамката ти и навечер ќе ја гледаш, додека црните рамки се невидливи навечер, даалеку подобар избор. Со белата психолошки ќе ти изгледа помал мониторот од старт, бидејќи ќе ти биде најсветлата точка на мониторот која ќе привлекува внимание.

Ако гледаме за гејминг, јас никогаш не би земал бел монитор или бел телевизор. Уствари, не само за гејминг, него воопшто.

Рачунај рамката ти и навечер ќе ја гледаш, додека црните рамки се невидливи навечер, даалеку подобар избор. Со белата психолошки ќе ти изгледа помал мониторот од старт, бидејќи ќе ти биде најсветлата точка на мониторот која ќе привлекува внимание.
Искрено не размислив за ова но уште претходно напишав дека би било подобро да беше црн (се ми е црно, куќиште, маус, мауспад, тастатура, звучници итн). Али за 7600 со вакви перформанси сметам дека е солиден (за моите потреби) и би го земал. Другите гејминг монитори од BenQ (тие се 120hz) се 17000 и не сум баш во можност да земам таков.

да не знае некој дали овие конкретно се маркетиншки трик.

Mислам дека не, сум гледал неколку LCD "гејмерски" монитори со слични имплементации override итн, на разноразни тестови (професионални) и доста често се однесувале побрзо од обичните примероци, како од поглед на инпут лаг, така и за време на одзив, ако мониторот кој сакаш да го земеш е генерално прифатен од гејмерите како брз и респонсивен панел, мислам дека нема да згрешиш, на твое место би идел на CRT, со нив ништо не се споредува.

Најбитно од све е да најдеш ривјуа од гејмери, т.е. лични искуства.....не на официјални ривјуа ако сакаш да бидеш 100% сигурен.

на твое место би идел на CRT, со нив ништо не се споредува.
Знам дека CRT се многу подобри за тоа што ми треба но искрено одамна сум на LCD, навикнат сум на 22'' и немам многу простор за CRT од друга страна кога одиме на турнири кантер секаде се LCD (обично до 75hz ретко 120hz (нема толку голема инвестиција во играчниците :)), додека скоро сите CRT можеш до 120hz) и убаво ми е да сум навикнат уште од дома на таков монитор.

Знам дека CRT се многу подобри за тоа што ми треба но искрено одамна сум на LCD, навикнат сум на 22'' и немам многу простор за CRT од друга страна кога одиме на турнири кантер секаде се LCD (обично до 75hz ретко 120hz (нема толку голема инвестиција во играчниците :)), додека скоро сите CRT можеш до 120hz) и убаво ми е да сум навикнат уште од дома на таков монитор.

Oфтопик го знаеш CIA? :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom