Па друже тука лежи и проблемот реалната стапкна на невработеност во Македонија е 22% по многу индинкатори , а статистичката е 31% а разликата ја прават токму оние што работат на црно и што преставуваат сива економија, мора државата да се справи со сивата економија не може јас пример да плакам сите можни даноци и давачки а Митре комшијата да не плака ништо и цел профит чист да му е и уште да зема социјална помош и плави картони на државна сметка , и да го гледам какос е курчи со кола од над 15 000 евра а на платил ни денар данок или давачки спрема државата, или да слушам луге гордо да улица да викаат абе каков данок какви давачки какво вработување топ ни е вака сите пари за нас остануваат а државата нема денар кар од нас. Зар ова треба да го подржиме?
--- надополнето: 20 јуни 2012 во 23:29 ---
За сите треба да важи законот без разлика дали е приватен или државен сектор и сегде треба да се врши контрола без разлика дали е мала или голема компанија, државна или приватна компанија.
П.С
Државната администрација треба дасе скрати за 30-40% под државна капа има над 150 000 луге од кој добар дел клататр врата зимаат плата, и се товар на стопанството. и на централниот буџет
Ти брат изгледа бааѓи си заминал од ова рекламиве на Сител.
Ај вака. Прочитај го прво насловов на темава.
Еве ти пример. Јас имам жена, две деца, и никој не е вработен. Седам под кирија. Пари немам сметките да ги платам, а камо ли храна да купам.
Одам од фирма, на фирма, барам работа. Секаде ми викаат, братче нема работа. Се најдува еден, ми вика, имам слободно работно место, ама нема да те осигурам. Ако сакаш работи, ако нејчиш терај...
И по твое вака, Лавче, што треба да направам јас бе? Да го пријавам во трудова дека овај планира да вработи некој а да не го пријави, или да ја наведнам главата и да спечалам за јадење да му однесам на децата?
Имаш бе ти памет или немаш?
Па Митре, Јанко, Трајко, Петко шо се газди нека ги казнува бе, не мене, шо не можам први со први да сврзам.
Па уште кажува, немал видено наши да одат по контењери, сето тоа Роми биле(ко демек овие не се луѓе, али ај). Кај живејш ти бе, на Водно?
Ради вакви експерти ко тебе брат државава на ова дереџе ни дојде.