PIRATIC
diplomiran klozetar
- Член од
- 26 јануари 2012
- Мислења
- 7.854
- Поени од реакции
- 6.497
Друже кај нас 90% од тие што питаат, чепкаат по контењери и немаат дома струја, вода... се Роми, други националности многу тешко, а пак Македонци најмалце !ти препорачувам да не гледаш реклами на МТВ ами да свратиш по блиските и пријателите и да ги запрашаш како им е......исто оние кои им е исклучена струјата и шетаат по контењери зошто ДРЖАВАТА ги оставила на улица
во Уставот стои дека ова е држава која ги штити социјалните права(само на хартија)
Еве еден совет од мене оди прошетај по сите развиени капиталистички земји(западна и централна Европа, САД, Канада, Австралија и.т.н.) ама немој да одиш во некои најелитни квартови, прошетај по периферијата од градовите
и ќе видиш дека бројот на лица кои живеат крајно мизерно е далеку поголем, отколку кај нас, ама знаеш друже која е разликата, кај нас Ромите се чергари, а таму по тој бели свет колку што има црнци голтари, исто толку има и белци голтари ............... Капитализмот е таков систем, едноставно постојат класи/хиерархија во општеството и тоа е тоа, без разлика дали тоа ни се допаѓа или не ни се допаѓа тебе или мене !
Еве кај мене во населба на пр. половината се лица отпуштени од работа во деведесетите години(транзицијата) ама повеќето од нив за овие 15ина години си се имаат снајдено, некој си отворил приватен бизнис, некој работи приватно, некој па на црно оди чепка ....... ама со сигурност ти тврдам дека никој од нив не чепкал и не чепка по контејнери, секој има струја, вода, храна, облека, кров над глава, автомобил/и ......... комшијата стечаец цели 15 год. дигна уште еден (трет) спрат од куќата и вози кола од 15 илјади евра, а сега ќе идат на одмор во странство и сега јас дали треба некои такви стечајци, социјалци, жртви или како ли да ги наречам, што да не треба да ги жалам оти останале без работа во 90ите год. т.е. биле ’’жртви на транзицијата‘‘ !