- Член од
- 18 мај 2012
- Мислења
- 68
- Поени од реакции
- 38
Како што може Грците да не се замараат со тоа што им ја крадеме историјата нели таков е нивниот официјален став на државата и да си прават кефови да си се комарат во Ѓевгелија и да инвестираат во државата не гледам проблем и ние да идеме во Грција на одмор кој сака.
И тоа дека сите се замараат таму дека си од Македонија и те омаловажуваат нема врска,се замараат во урбаните средини во градовите посебно во Солун највеќе таму се замараат.
Секој со своето мислење...
Јас не сметам дека Американците крадат историја од Јорк во Англија, само затоа што имаат Њу Јорк. Или Канаѓаните со Нова Скотиа. Или Филаделфија. Или Феникс. Или Александрија...
Ама, мислам дека Англичаните ја краделе Грчката историја со крадењето на вредни артефакти од Партенон.
Можеби и нема да смета да ни стават жолти траки на рамењата, па да се знае дека тој што шета по улица е Македонец?! (пардон: индивидуа од ФИРОМ)
Споредби има милион.
Финта е кога правиш паралела да ја избереш најдобрата.
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 01:59 ---
До некаде се разбираме, ама не сосема.па јас тоа цело време го велам.
нити сме сложни нити единствени.
не е решението да не се оди само ради да не не острамотеле, без разлика дали тоа е за одмор или од други причини.
тоа води само кон попустливост,
проблемот е што гледаме премногу индивидуално на некој работи како сега за случајот на пример.
еден куп коментари , зошто јас да напаѓам, тој е невин, мене не ми направиле ништо, јас не одам за да не ми направат.
си ја префлуваме топката и одиме доттаму што дури и ке ги најдеме криви тие што биле оти биле, како не требале да бидат.
сите ке ги најдеме за криви само вистинскиот виновник не.
ете за одмор имаш избор, ке одиш во хрватска или некаде било каде.
но што ако мораш да одиш од х причини. каде ке биде тука патриотизмот.
затоа велам дека не е решението во тоа да не се оди, туку да се врати со иста мерка, без разлика.
наместо да им тераме сеир или да се ситиме на другите како тоа ги малтретирале и што барале, треба да се однесуваме како нам да ни се случило тоа. како целина.
е за тоа беше таа изреката
напад на кралски војник е напад на самиот крал лично и се казнува исто.
ама изгледа треба уште многу да учиме од " демократските и просветлени народи и држави"
си се сваќаме ние што сакаме да кажиме ама пристапот ни е различен.
мене некако не ми лежи она ако одам можи ке јадам котек и затоа не одам. така можи нема да јадам котек. џабе ми е тоа кога во душата знам дека е исто како да сум јадол ќотек. едноставно не е тоа тоа. по мое е исто како нојот кога ја пика главата во песок и мисли дека целиот е скриен.
Како што можеш да заклучиш, јас не сум бил попустлив ниту кога сум бил во Грција.
Посебно со Грци имам "побајаги" случки и надвор од Грција и Македонија.
Ама ако постапуваме исто како нив, го губиме адутот. Адутот е ПРАВДАТА, која е на наша страна во моментов. Сфаќам дека ти доаѓа да направиш нешто...милион пати сум ги отварал продуктите произведени во Грција во Веро. And it's fun!
Верувај дека повеќе тоа ми прави задоволство одколку да удрам некој Грк само затоа што е Грк. Дури не се дигне свеста на народов, џабе ти е се. Ако мислиш дека со некакви акции од тој тип ќе ја дигнеш свеста - ОК. Јас не сум сигурен. Напротив.