Грција ги „фиромизира“ новите регистарски таблички

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
Како што може Грците да не се замараат со тоа што им ја крадеме историјата нели таков е нивниот официјален став на државата и да си прават кефови да си се комарат во Ѓевгелија и да инвестираат во државата не гледам проблем и ние да идеме во Грција на одмор кој сака.
И тоа дека сите се замараат таму дека си од Македонија и те омаловажуваат нема врска,се замараат во урбаните средини во градовите посебно во Солун највеќе таму се замараат.

Секој со своето мислење...
Јас не сметам дека Американците крадат историја од Јорк во Англија, само затоа што имаат Њу Јорк. Или Канаѓаните со Нова Скотиа. Или Филаделфија. Или Феникс. Или Александрија...

Ама, мислам дека Англичаните ја краделе Грчката историја со крадењето на вредни артефакти од Партенон.

Можеби и нема да смета да ни стават жолти траки на рамењата, па да се знае дека тој што шета по улица е Македонец?! (пардон: индивидуа од ФИРОМ)

Споредби има милион.
Финта е кога правиш паралела да ја избереш најдобрата.
--- надополнето: 21 јуни 2012 во 01:59 ---
па јас тоа цело време го велам.
нити сме сложни нити единствени.
не е решението да не се оди само ради да не не острамотеле, без разлика дали тоа е за одмор или од други причини.
тоа води само кон попустливост,
проблемот е што гледаме премногу индивидуално на некој работи како сега за случајот на пример.
еден куп коментари , зошто јас да напаѓам, тој е невин, мене не ми направиле ништо, јас не одам за да не ми направат.
си ја префлуваме топката и одиме доттаму што дури и ке ги најдеме криви тие што биле оти биле, како не требале да бидат.
сите ке ги најдеме за криви само вистинскиот виновник не.
ете за одмор имаш избор, ке одиш во хрватска или некаде било каде.
но што ако мораш да одиш од х причини. каде ке биде тука патриотизмот.
затоа велам дека не е решението во тоа да не се оди, туку да се врати со иста мерка, без разлика.
наместо да им тераме сеир или да се ситиме на другите како тоа ги малтретирале и што барале, треба да се однесуваме како нам да ни се случило тоа. како целина.
е за тоа беше таа изреката
напад на кралски војник е напад на самиот крал лично и се казнува исто.
ама изгледа треба уште многу да учиме од " демократските и просветлени народи и држави"
си се сваќаме ние што сакаме да кажиме ама пристапот ни е различен.
мене некако не ми лежи она ако одам можи ке јадам котек и затоа не одам. така можи нема да јадам котек. џабе ми е тоа кога во душата знам дека е исто како да сум јадол ќотек. едноставно не е тоа тоа. по мое е исто како нојот кога ја пика главата во песок и мисли дека целиот е скриен.
До некаде се разбираме, ама не сосема.
Како што можеш да заклучиш, јас не сум бил попустлив ниту кога сум бил во Грција.
Посебно со Грци имам "побајаги" случки и надвор од Грција и Македонија.
Ама ако постапуваме исто како нив, го губиме адутот. Адутот е ПРАВДАТА, која е на наша страна во моментов. Сфаќам дека ти доаѓа да направиш нешто...милион пати сум ги отварал продуктите произведени во Грција во Веро. And it's fun!:)
Верувај дека повеќе тоа ми прави задоволство одколку да удрам некој Грк само затоа што е Грк. Дури не се дигне свеста на народов, џабе ти е се. Ако мислиш дека со некакви акции од тој тип ќе ја дигнеш свеста - ОК. Јас не сум сигурен. Напротив.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Грција си е Грција, ништо не заборават, ама и во право се бре, им се крадат историите..(n)
Па и заради тоа така се понашуваат..(y)

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
До некаде се разбираме, ама не сосема.
Како што можеш да заклучиш, јас не сум бил попустлив ниту кога сум бил во Грција.
Посебно со Грци имам "побајаги" случки и надвор од Грција и Македонија.
Ама ако постапуваме исто како нив, го губиме адутот. Адутот е ПРАВДАТА, која е на наша страна во моментов. Сфаќам дека ти доаѓа да направиш нешто...милион пати сум ги отварал продуктите произведени во Грција во Веро. And it's fun!:)
Верувај дека повеќе тоа ми прави задоволство одколку да удрам некој Грк само затоа што е Грк. Дури не се дигне свеста на народов, џабе ти е се. Ако мислиш дека со некакви акции од тој тип ќе ја дигнеш свеста - ОК. Јас не сум сигурен. Напротив.
и друг пат имам кажано правда и правина не е баш секогаш исто. и ете правдата е на наша страна. и што ??
правдата е на наша страна 20 години.
какво фајде имаме ние од тоа.
она тепање грци или така нешто беше само пример.
повеќе мислев на тоа во иста или слична мерка да се врати на провокацијата.
тие нас лепенка, ние ним спрејот.
тие штрајковале цариниците, кај нас патот се прави
на такви работи повеќе мислев, и тоа настрана ( нормално со амин од истите) од официјалните претставници на државата. ништо официјално и со докумнет.
добар пример е калиопи со грчкиот новинар, или пак нашата водителка.
тие нас во официјално обраќање фиром или како не викаат, ние ним јужниот сосед или нешто слично. ако не не викаат македонија барем нема да му го дадеме задоволството да ги нарекуваме грција.
вакви идеи и примери може да има безброј, но дека едно од решенијата е "нече руси на амере да им ови не замере" како што викаше бора чорба едноставно не држи вода, барем според мене. ништо нема да постигнеме со тоа што ке се повлечеме и ке одиме на друго место само ради тоа да не се најдеме во ситуација да не навредат.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Грција си е Грција, ништо не заборават, ама и во право се бре, им се крадат историите..(n)
Синеее на мајка кај си бее.. пиле едно.. да не те кажам ко-пиле мало.. :love:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
јас пак си реков , море поточно би било да си бидам искрен се понадевав дека ти се случи нешто, од ум ме изваде кај си досега.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Мислам дека крајно време ти е да одиш на Гастроентеро хепатологија... да те прегледаат отпозади.... длабински... ептен почна да застрануваш...

Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
и друг пат имам кажано правда и правина не е баш секогаш исто. и ете правдата е на наша страна. и што ??
правдата е на наша страна 20 години.
какво фајде имаме ние од тоа.
она тепање грци или така нешто беше само пример.
повеќе мислев на тоа во иста или слична мерка да се врати на провокацијата.
тие нас лепенка, ние ним спрејот.
тие штрајковале цариниците, кај нас патот се прави
на такви работи повеќе мислев, и тоа настрана ( нормално со амин од истите) од официјалните претставници на државата. ништо официјално и со докумнет.
добар пример е калиопи со грчкиот новинар, или пак нашата водителка.
тие нас во официјално обраќање фиром или како не викаат, ние ним јужниот сосед или нешто слично. ако не не викаат македонија барем нема да му го дадеме задоволството да ги нарекуваме грција.
вакви идеи и примери може да има безброј, но дека едно од решенијата е "нече руси на амере да им ови не замере" како што викаше бора чорба едноставно не држи вода, барем според мене. ништо нема да постигнеме со тоа што ке се повлечеме и ке одиме на друго место само ради тоа да не се најдеме во ситуација да не навредат.
Е сега се разбираме "до даска".
Има паметни начини да се игра и секогаш се промислени, а не ирационални.
Сите примери што ги наведе ти држат вода. Освен можеби тоа со шкртањето и тие "владини и политички". Во политичкиве партии во моментов во Македонија НЕ ВЕРУВАМ!

Знаеш што е проблемот во шкртање коли?
Детска работа. Ако сакаш да шкрташ коли или воопшто да шкрташ, направи го тоа во Солун, Атина или Волос. Направи графити за "Македонското прашање" таму. Тоа е ОК.
Да шкрташ низ Битола, на некој невин Грк - тоа не ми е ОК.
И без разлика кај си, дали во Грција или Америка: кажи "Македонец" сум кога ќе те прашаат. Тоа е "тоа". Да тепаш некое Грче или да му ја ишкрташ колата не ми е баш патриотски. Толку.

Сега се разбираме одлично.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
Е сега се разбираме "до даска".
Има паметни начини да се игра и секогаш се промислени, а не ирационални.
Сите примери што ги наведе ти држат вода. Освен можеби тоа со шкртањето и тие "владини и политички". Во политичкиве партии во моментов во Македонија НЕ ВЕРУВАМ!

Знаеш што е проблемот во шкртање коли?
Детска работа. Ако сакаш да шкрташ коли или воопшто да шкрташ, направи го тоа во Солун, Атина или Волос. Направи графити за "Македонското прашање" таму. Тоа е ОК.
Да шкрташ низ Битола, на некој невин Грк - тоа не ми е ОК.
И без разлика кај си, дали во Грција или Америка: кажи "Македонец" сум кога ќе те прашаат. Тоа е "тоа". Да тепаш некое Грче или да му ја ишкрташ колата не ми е баш патриотски. Толку.

Сега се разбираме одлично.
тука сме некаде со разбирањето:)
види амин мора да има одгоре за некои работи. едноставно мора.
за чкртањето беше чисто контра мерка. тие лепенка, ние лепенка ( може на пример она како беше со don't firom me ) или спреј сега на кој му се најдва што прирака. сега не зборувам за уништување на материјални добра или возилото, но сепак кога ке врви низ граница да го видат. сега дали бил невин или не ке послужи. и нашите се невини па што?!
и да баш на наша територија, како тие на нивна што прават. сигурно нас тука не ни лепат или ни чкртаат коли.
за во грција јас лично досега ако ме прашале од каде сум си кажувам нормално дека сум од македонија. реакција зависи на кој како, но досега немало нешто посебно за да влезам во вербална расправија.
а за во грција си има таму македонци тие нека чкртатаат, сепак и за нивните права се работи нели??

mandak

матапрчо
Член од
26 март 2009
Мислења
799
Поени од реакции
525
ма ич ... не ми чуе пак за лефкада па ако сакале цела кола нека ја залепат!!!!

Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
тука сме некаде со разбирањето:)
;)

види амин мора да има одгоре за некои работи. едноставно мора.
Апсолутно!

а за во грција си има таму македонци тие нека чкртатаат, сепак и за нивните права се работи нели??
Па мислам дека на повеќето од тие што (евентуално) би им ги шкртал колите се баш твоја крв. За ова доволно е да се прочита "Автобиографијата" на Григор Прличев и да се види кои сѐ се рачунале за Грци во негово време во Охрид. Слично е и во Егејска Македонија.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
Па мислам дека на повеќето од тие што (евентуално) би им ги шкртал колите се баш твоја крв. За ова доволно е да се прочита "Автобиографијата" на Григор Прличев и да се види кои сѐ се рачунале за Грци во негово време во Охрид. Слично е и во Егејска Македонија.
знам ама тоа е, колатерална штета.
целта го оправдува делото, башка и цариницте што лепат лепенки нејчесто се од нашите, ама служба си е служба дружба си е дружба.
сепак рекацијата би била иста, на грчки државјани им се чкртаат колите или им се лепат лепенки како револт од лепењето лепенки или чкртањето од страна на нашите царински служби и поединци( мислам на грчките). додади го на тоа револтот на оштетените грчки граѓани кои настрадале ради тоа и епилогот би бил јасен за кратко време. ке нема повеќе лепенки и малтертирање или истото ке зачести, битно нема да остани како што е сега ни ваму ни таму.

Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
знам ама тоа е, колатерална штета.
целта го оправдува делото, башка и цариницте што лепат лепенки нејчесто се од нашите, ама служба си е служба дружба си е дружба.
сепак рекацијата би била иста, на грчки државјани им се чкртаат колите или им се лепат лепенки како револт од лепењето лепенки или чкртањето од страна на нашите царински служби и поединци( мислам на грчките). додади го на тоа револтот на оштетените грчки граѓани кои настрадале ради тоа и епилогот би бил јасен за кратко време. ке нема повеќе лепенки и малтертирање или истото ке зачести, битно нема да остани како што е сега ни ваму ни таму.
Можда, ама ти сега не си јак за да делуваш од позиција на сила.
Затоа памет е надобро оружје. Размисли.
Да ми кажеше некој пред 17 години дека Косово ќе биде независна држава или пред 13 дека Скопје ќе биде двојазично - нема да му верував. Ама реалноста брзо се менува.
Си бара памет и работа...

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.698
Поени од реакции
1.037
Луѓе верувајте ми од мал ми е желбата да отидам да го посетам партенонот , да ги видам тие антички скулптури , да се качам на Олимп , да го видам Тесалоника но имам свое јас гледам да се држам до некој правила да не бидеме ние тие што ќе ги вадиме јужниве од кал оставете ги да пропаднат . Читам 12.000 Македонци преминале граница СРАМ ! Покрај овие порна што ни ги прават сеуште ли сме слепи па најголеми душмани ни се од сите негираат се што е Македонско што е следно некој од нашиве туристи што ќе отиде таму да биде убиен тоа ли сакате ? БОЈКОТ на јужните

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.879
Поени од реакции
23.280
Можда, ама ти сега не си јак за да делуваш од позиција на сила.
Затоа памет е надобро оружје. Размисли.
па тоа е убавината на цела работа.
ништо официјално.
деца што разбираат.
од кој ке бараат одговорност, а и да бараат.
сторителите непознати, истрагата во тек бла бла бла.
целосно сме посветени на откривање на ваквите вандалски чинови ти реков ми рече.
истото и тие го прават. најубав пример беше кога штрајковаа цариниците. како велеа тие. не е до нас, демократска држава секој си има право да штрајкова па и царината, и затоа граничниот премин не работи. или пристаништето.
и ај на кој ке се жалиш , а знаеш дека те ебаваат на здрав мозок.
п.с нема што да размислувам се е ова хипотетички од типот што би било кога би било. шприц вајн да се врти муабет.
како што и рече претходно, немаме кохезија, единство меѓу народот. за вакви работи треба слога. ние очите ке си ги извајме еден со друг а не пак ваква работа да се нареди и организира пак уште и да остани тајна. далеку сме од тоа ние сеуште, но добро е да се отвори како опција, како тема па се бива. некој можеби и ке добие идеја од кај знаеш ;)

Член од
18 мај 2012
Мислења
68
Поени од реакции
38
па тоа е убавината на цела работа.
ништо официјално.
деца што разбираат.
од кој ке бараат одговорност, а и да бараат.
сторителите непознати, истрагата во тек бла бла бла.
целосно сме посветени на откривање на ваквите вандалски чинови ти реков ми рече.
истото и тие го прават. најубав пример беше кога штрајковаа цариниците. како велеа тие. не е до нас, демократска држава секој си има право да штрајкова па и царината, и затоа граничниот премин не работи. или пристаништето.
и ај на кој ке се жалиш , а знаеш дека те ебаваат на здрав мозок.
п.с нема што да размислувам се е ова хипотетички од типот што би било кога би било. шприц вајн да се врти муабет.
како што и рече претходно, немаме кохезија, единство меѓу народот. за вакви работи треба слога. ние очите ке си ги извајме еден со друг а не пак ваква работа да се нареди и организира пак уште и да остани тајна. далеку сме од тоа ние сеуште, но добро е да се отвори како опција, како тема па се бива. некој можеби и ке добие идеја од кај знаеш ;)
Ти реков: од една топка снег настанува лавина.
Важно е некаде да се почне и да се брка работа со ум у глава.
Без рационално размислување - тури му пепел (емпириски докажано).
Лека ноќ друже и се читаме...

Поздрав.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom