Зошто сите сакаат да работат во државна управа?!

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
И овие од Капитал ми се чудни луѓе. Демек луѓево пребирале, а и не велам дека не постојат такви, туку смешно е на толкава невработеност и огромен процент на младите кои се решаваат да заминат од земјава да се напише такво нешто. Демек почетокот во странска земја е толку лесен и работата што ве чека таму е толку платена? (освен доколку немате искуство во професија која станува дефицитарна и е прилично барана и на запад). Ај видете ги само огласите за вработување, се бара продавачка за во бутик, девојка за во кафуле, шофер со возачка дозвола од Б и Ц категорија, пица мајстор со искуство, армирач со работно искуство, градежен инженер со 5 години работно искуство по објекти, јава програмер со x години искуство итн. И каде е заебот тука, ај еве ќе решам да бидам и работник на машина, да речеме не бараат работно искуство и веројатно имаат желба да ме обучат (што е вистинска реткост да се начека). И да аплицираш никој никогаш нема да ти се јави, затоа што огласот излегува формално и работното место веќе е обезбедено за некој друг. А па тоа со работното искуство, и за хигиеничар бараат работно искуство, од кај курац во државава да стекнеш работно искуство? Веројатно врие од фабрики, приватниот сектор е многу развиен, а поготво некои од индустриите (производство на компоненти за ПЦа, автомобилски делови, нанотехнологија итн. :) ), ама не, луѓево имале мрзлив менталитет и се одлучувале за во државна управа и плус ќеиф им било споменици да им редат со нивни пари. :icon_lol: Во таква ситуација нормално е да се одлучиш за државна управа, ко една моја другарка, расна плавуша од 180 со големи сиски, бивш и беше мислам координатор на пратеничка група на ДПМНЕ, без завршен факултет си се вработи со решение во ЈП Македонија Пат, 35 иљадарки плата, платен службен телефон, секоја нова година по 20 кила зејтин и 12 замрзнати кокошки.:icon_lol: Абе милина...:)
Дај фејсбук од неа?

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.502
цццц моронштина.
ако дај боже. само прво од кај тебе дома да почне.
Чичко полицај, еве ти си вработен под државна капа, дај кажи кои се мааните да се работи во јавна администрација (ако воопшто има маани).

S

Shaman

Гостин
Чичко полицај, еве ти си вработен под државна капа, дај кажи кои се мааните да се работи во јавна администрација (ако воопшто има маани).
Се здробив од пишување и се избришав.
Никогаш нема да може да разбере некој
што не ја дели истата одговорност. Си зборам
за околината во која јас работам. Да во споредба
со приватниот сектор ние сме број 1 можеби,
ама нека дојде било кој и нека го качи оној товар на грб
што некои луѓе што јас ги знам го носат. И на крај
да незнаеш дали до 15ти ќе земеш плата. 400 евра.
Некогаш и 500, ама за 500 не се прибирам дома.
Да, тој во конфекција зима 10000. Ама он ако усере
газадата ќе го избрка. Јас ако усерам може и во затвор да одам.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Shaman, не зборуваме за тебе. За повеќето од колегите твои. Еве ти велиш дека се убиваш од работа за 400-500 евра и да, те разбирам и ти верувам дека е така. Ама ти се убиваш од работа затоа што вршиш работи кои треба да припаднат на луѓе што по цел ден пијат кафе и верглаат скинато - врзано со други како нив. Тоа не чини.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
- Bratuced mi za 10 000 denari ne se pribira doma,i toa sekoj den.
- Ova vtorovo moram da priznaam me iznasmea.Pogolema glupost odamna ne sum pročital.Ako si đandar bogami ti se poznava. xD
Realno prema platite vo stopanstvoto vašite plati se veštački napumpani za najmalku 50%. Pa ti priznal ili ne. A se kladam deka i na pola da ti-vi ja skastrat platata kandidati odma da ve smenat ima kolku sakaš.

S

Shaman

Гостин
- Bratuced mi za 10 000 denari ne se pribira doma,i toa sekoj den.
- Ova vtorovo moram da priznaam me iznasmea.Pogolema glupost odamna ne sum pročital.Ako si đandar bogami ti se poznava. xD
Realno prema platite vo stopanstvoto vašite plati se veštački napumpani za najmalku 50%. Pa ti priznal ili ne. A se kladam deka i na pola da ti-vi ja skastrat platata kandidati odma da ve smenat ima kolku sakaš.
Со ова се познава само степенот на твојата култура.
И само го потврди она што го напишав во првиот дел
за одговорноста. Гледаш како плукаш на професијата
ама во исто време прв на ред ќе се наредиш меѓу оние
што би сакале да не сменат. Од такви како тебе за кои
2 овци во планина и опрема од 5 милиона евра се исто
луѓе пари се напунија. И за крај, ако имаш 2 грама мозок
ќе разбереш, ако ти се лечат комплекси продолжи.
Да братучед ти секој ден не се прибира дома. Ама е 100% сигурен
дека ќе се врати. Затоа што најлошо што може да му се случи
е да се боцне на игла или да се пресече со ножиците додека
кастри конец. Јас не сум секогаш сигурен дали ќе се вратам дома.
Ама тоа нема врска нели. Има топовско месо да не замени.
Е другарче, другарче. Ти сигурно не си џандар.
Ама такви како тебе ни за џандари не ги примаат.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
цццц моронштина.
ако дај боже. само прво од кај тебе дома да почне.
Нека почне од кај моите ама да заврши кај парламентарциве. Би го жртвувал цело мое семејство за да спасам милиони души кои немаат да јадат леб и кои бескорисно гледаат милионски споменици и позлатени огради.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Зашто секој сака да работи во државна администација ....... ?!
Секој што работел, работи, волонтирал, волонтира или пак има некој близок кој работи во некоја од тие општествени гранки, добро ги познава работите !
Не дека имам нешто против државната администрација(здравство, школство, судство, полиција, армија, царина и.т.н.) и без таа државна администрација не се може, но проблемот е во тоа што вештачки е пренапумпана ........ мислам дека има дупло повеќе вработени одошто треба да има ................ не се сите легачи што работат во тие општествени гранки, ама грото се ........... клатај врата - зимај плата ............ Социјалистичка оставштина, работел-неработел сигурно ќе земеш плата иста како таа на тој што повеќе трчал од тебе, не ти бега платен летен одмор(цел месец), право на боледување, слободни денови, здравствено осигурување, пензија и.т.н. со еден збор милина, права за кои многумина во приватниот сектор можат само да сонуваат ............. мојот концепт е сите невработени(200-300 илјади) да се вработат во гранките на државната администрација и нека земаат по 50-100 евра плата на месец ...... плус по 2-3 месеца одмор во годината(платен) ! :icon_mrgr:

S

Shaman

Гостин
Нека почне од кај моите ама да заврши кај парламентарциве. Би го жртвувал цело мое семејство за да спасам милиони души кои немаат да јадат леб и кои бескорисно гледаат милионски споменици и позлатени огради.
Извини од се срце.
Ај ни по мое ни по твое.
Нека почне и нека заврши кај парламентарците. Може нели.

BloodyJesus

патенирана чепкалка
Член од
15 февруари 2012
Мислења
1.206
Поени од реакции
1.240
Извини од се срце.
Ај ни по мое ни по твое.
Нека почне и нека заврши кај парламентарците. Може нели.
Абе добар компромис би бил кога би почнало и би завршило кај нас двајцата, но не секој се жртува себеси за спас за милиони други :icon_lol:

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Со ова се познава само степенот на твојата култура.
И само го потврди она што го напишав во првиот дел
за одговорноста. Гледаш како плукаш на професијата
ама во исто време прв на ред ќе се наредиш меѓу оние
што би сакале да не сменат. Од такви како тебе за кои
2 овци во планина и опрема од 5 милиона евра се исто
луѓе пари се напунија. И за крај, ако имаш 2 грама мозок
ќе разбереш, ако ти се лечат комплекси продолжи.
Да братучед ти секој ден не се прибира дома. Ама е 100% сигурен
дека ќе се врати. Затоа што најлошо што може да му се случи
е да се боцне на игла или да се пресече со ножиците додека
кастри конец. Јас не сум секогаш сигурен дали ќе се вратам дома.
Ама тоа нема врска нели. Има топовско месо да не замени.
Е другарче, другарче. Ти сигурно не си џандар.
Ама такви како тебе ни за џандари не ги примаат.
Koja oprema be od 5 milioni evra? Nekoi digitalni pendraci da ne izmislile?
Druže,katastrofalen e podatokot deka za 300 raspišani mesta za đandari se prijavile 10.000 duši. Jasno ni e na site kako bel den deka se leži i ništo ne se raboti,i deka platite vi se nerealno visoki.
Tie alfite,specijalcite itn možda i pomalku se pretegnuvaat od vreme na vreme da si ja zarabotat platata,a za uličarive mislam deka odenje na rabota e isto kako sekoj den da odele na ekskurzija i kafence. Bez zamerka.
:pos:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Во Македонија е сон откако ќе се заврши средно или откако ќе се заврши факултет човек да се бутне под државната капа(државен буџет) !
Дали е ова некаков Социјалистички менталитет(Социјалистичка оставштина) кај народов или ?
Не дека и приватно неможе да се најде некоја работичка со понормална плата, ама сите се затрчале за во државното(здравство, школство, полиција, армија, судство, царина и.т.н.) ............... :tapp:
П.С. 10 000 кандидати за 300 работни места во полицијата ! :pos:како човек да не се смее

S

Shaman

Гостин
Koja oprema be od 5 milioni evra? Nekoi digitalni pendraci da ne izmislile?
Druže,katastrofalen e podatokot deka za 300 raspišani mesta za đandari se prijavile 10.000 duši. Jasno ni e na site kako bel den deka se leži i ništo ne se raboti,i deka platite vi se nerealno visoki.
Tie alfite,specijalcite itn možda i pomalku se pretegnuvaat od vreme na vreme da si ja zarabotat platata,a za uličarive mislam deka odenje na rabota e isto kako sekoj den da odele na ekskurzija i kafence. Bez zamerka.
:pos:
Ок ок. Само кажи ми, во источна Македонија ли живееш?
Она што ги снимаше демострантите пред некоја недела,
не ќе да беше дигитален пендрак. Оди прашај го оној што
го лета безпилотното, како се осеќа. А и тој не земе поише
од 400 евра.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Во Македонија е сон откако ќе се заврши средно или откако ќе се заврши факултет човек да се бутне под државната капа(државен буџет) !
Дали е ова некаков Социјалистички менталитет(Социјалистичка оставштина) кај народов или ?
Не дека и приватно неможе да се најде некоја работичка со понормална плата, ама сите се затрчале за во државното(здравство, школство, полиција, армија, судство, царина и.т.н.) ............... :tapp:
П.С. 10 000 кандидати за 300 работни места во полицијата ! :pos:како човек да не се смее
Инаку од тие 7000 кандидати 50-60% имаат веќе работа во приватен сектор ама сакаат да сменат за во државно. Сон на секој Македонец е да е џандар или шалтерски службеник.

Kajgana Shop

На врв Bottom