Охридски речник!

• Креатор на темата Креатор на темата GrouchoMarx
  • Време на започнување Време на започнување
По охридски се викат, ак ти ја фукнам една, носот на пепун ќе ти мирисат.

Еф еден бисер од брачкине:
Бегај детуле, да не ти го тура окото в гипс.
и
Бегај детуле, да не те напра во муцето ко пинџур да си јадел.
:D

Еф еден бисер од брачкине:
Бегај детуле, да не ти го тура окото в гипс.
и
Бегај детуле, да не те напра во муцето ко пинџур да си јадел.
:D

Со мене средна имаше двајца кичевчани, ко ќе игравме кошарка и ќе се скараја, најуба пцовка им беше „да ми каснеш(гризнеш) од патикааа“ или „те удра со мадево по плешти“.

Со мене средна имаше двајца кичевчани, ко ќе игравме кошарка и ќе се скараја, најуба пцовка им беше „да ми каснеш(гризнеш) од патикааа“ или „те удра со мадево по плешти“.
Оф топик - имат уште појаки Кически :) Дали си слушнал за Кур т' утепал или неговиот дериватив Кур да г' утепат, co извинење:pos:

Во Охрид не се „бања“ туку се „капит“ , не се „рипа“ туку се „скокат“, не се „иде“ туку се „ојт“ и не се „џитка“ туку се „фрлат“!!!

Во Охрид не се „бања“ туку се „капит“ , не се „рипа“ туку се „скокат“, не се „иде“ туку се „ојт“ и не се „џитка“ туку се „фрлат“!!!

Мило ми е што не просветли дека постои охридски дијалект. Немаше да знаеме! :O

Мило ми е што не просветли дека постои охридски дијалект. Немаше да знаеме! :O

Братууу јас не сум професор по македонски да ве просветлувам дек постојт охридски дијалект...само не можам да ве разберам шо ми зборвите ко че идате ваму на одмор...паа...кој е во план нек си и научит зборчињава :Р

Абе Ориѓани, имаше едно аудио клипче го вртевме сите по мобилни негде 2007-2008, ваљда Спутнико беше, истиве глупости ги кажуваше, Патрик Свезви, Џони лили Куке, Џон Вејн, само шо поврзано ги ломотеше, не се слушаа овие драпачиве шо му ги редат поимиве и беше многу пократко. Линкче? :D

Абе Ориѓани, имаше едно аудио клипче го вртевме сите по мобилни негде 2007-2008, ваљда Спутнико беше, истиве глупости ги кажуваше, Патрик Свезви, Џони лили Куке, Џон Вејн, само шо поврзано ги ломотеше, не се слушаа овие драпачиве шо му ги редат поимиве и беше многу пократко. Линкче? :D

Овој е Ристе Спутник

Ти сигурно мислиш на Коне. Повели линк. Брус... Влилис :icon_lol:

уфф долга сторија ама ај на кратко... Од баба ми сестра живејт в'охрид веќе 30 год. пред 7-8 год. цело лето го поминав тамо и стрико ми идаше кај Јончета на масажа. Од порано се знаеја ваљда.

Ваљда го погодив дијалектов:toe:
Во Охрид ако бил тој ошол на жулејне кај Јончета

Ојт охриѓанец во Франција во посета на музејот Лувр, и шетајки така застанвит и го прашвит кустосот
- Ова слокива дан се викат ?
- Сељак јајт семки!!!
- Не то е огледало од 12ти век господине...
- Треба да го забришиш ова зрцалово ...

Последно уредено:
Пред 7-8 месеци беше ова, ми се јавува колешка на телефон, а ја малку подзаплакана бев. :oops: И ме примети по гласот и ми вика:
- Ам ти уба си?
Ја си викам шо ме прашува сеа оваа... :icon_mrgr:
- Ме слушаш? Уба ли си те прашвам?
- Што ме прашуваш?
И така се' дур не сфатам дека тоа уба ли си = добра ли си, да ти било. :ROFLMAO:
Ме изнасмеа на сета мака. :D
Еее, ама затоа сеа партали го праам. :P Интересен ми е. :D

Нешто од Охридскиот речник:

Ѕид - Џизд
Подрум - Керал
Клозет - Кенеф
Црква - Црков
Вреќе - Врешче
Свеќа-Свешча
Не фаќај-Не фашчај
Зелник-Комат
Повеќе - Појќе