Кој е Исус Христос?

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Поет? Да не ти е сеедно ако тој поет би можел да биде од видот на некој поет од дворот на Ирод?
Политичар? Мислиш висок поданик на - царот?
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:01 ---
Пред фактите и боговите молчат.

Кога навистина би се случило нешто како шетањето на мртовци сред бел ден, не постои сила на овој свет кој современиците на тој настан би ги попречила да го запишат - без оглед дали се римјани, евреи или банту црнци.

Таков запис, за еден од клучните настани на христијанството, едноставно НЕ ПОСТОИ НИКАДЕ.

Ај сеа ти запрашај се: „Дали кога јас би видел илјадници живи мртовци како шетаат по улиците на градот и прават муабет со живите, би го запишал тоа, би го раскажувал на своите деца и внуци?“

Дали, колега?
За да разбереш, треба суетните општествени конотациите од тогашното време да ги продлабичиш во себеси; тогаш некој себеси би се „намалил“ зборувајќи за таква, нова, во тоа време навистина чудна, револуционерна вера, вера која ги надминува поранешните вери кои служеле за да се има материјална полза. Тогаш беше време на материјална полза. Разбираш ли?
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:07 ---
Интелектуалното, уметничкото и верското; сето тоа беше во хипертесна врска со материјалното. Декадентно време беше.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Поет? Да не ти е сеедно ако тој поет би можел да биде од видот на некој поет од дворот на Ирод?
Политичар? Мислиш висок поданик на - царот?
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:01 ---

За да разбереш, треба суетните општествени конотациите од тогашното време да ги продлабичиш во себеси; тогаш некој себеси би се „намалил“ зборувајќи за таква, нова, во тоа време навистина чудна, револуционерна вера, вера која ги надминува поранешните вери кои служеле за да се има материјална полза. Тогаш беше време на материјална полза. Разбираш ли?
Живи мртовци, станале од гробовите и шетале среде бел ден по улиците на еден од најголемите градови во тоа време во Јудеа, и правеле муабет со живите.

Си ја читал ли Библијата?!?

Нема тука што да разбереш - нема тука историски контекст, политички игри, општествени конотации или материјална полза!!!

Живи мртовци се тоа!!! Дали разбираш? Мртвите станале од гробовите и шетале и праеле муабет со обичните граѓани, а после си се вратиле назад...

Како го објаснуваш фактот дека ниту еден од тие десетици, можеби стотици илјади луѓе кои правеле муабет со мртовци на денот на воскресението не нашол за сходно да напише еден единствен ред, еден збор!!! Еве, „зомби“ бар нека напишел - ништо друго. Нека пишел „Леле мори мајко што се деси денес!“

Ништо. Ич. Нула.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:28 ---
Мислам дека немало што да се пишува; толкава била (тогашната, интелектуалната) контрадикцијата во Христовата појава и дејност. Сите слушале, никој не зборувал. Неколку дена помина откако Исус дојде во Ерусалим, и неколку дена пројдоа за скоро сите луѓе да заборават што се Тој направил; всушност, уште и го навредуваат пред Пилат.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:22 ---
Да не зборуваме за интелектуалците, би им било под честа.
Абе, другар, што се правиш со сила неразбран?

ЗОМБИ ШЕТАЛЕ НИЗ ГРАДОТ!!!

Никогаш пред, ниту никогаш по тој настан опишан во Библијата, ништо слично се нема случено на овој свет. Од гробовите станале мртовците и среде бел ден шетале низ градот и муабетеле со живите.

Овој настан го нема запишано ниту еден единствен современик.

...и ти викаш дека им било испод честа... абе, не-ме-јеби.

контрадикции, суети, појави и дејности... какви глупости се тоа?!?! Збориме за живи мртовци, бе, еееејјј!!! Што муабетеле со луѓето. Може и кафе пиеле, а ти викаш суета?!?!

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Мислам дека немало што да се пишува; толкава била (тогашната, интелектуалната) контрадикцијата во Христовата појава и дејност. Сите слушале, никој не зборувал. Неколку дена помина откако Исус дојде во Ерусалим, и неколку дена пројдоа за скоро сите луѓе да заборават што се Тој направил; всушност, уште и го навредуваат пред Пилат.
--- надополнето: пред 4 минути ---
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:33 ---
Пред фактите и боговите молчат.

Кога навистина би се случило нешто како шетањето на мртовци сред бел ден, не постои сила на овој свет кој современиците на тој настан би ги попречила да го запишат - без оглед дали се римјани, евреи или банту црнци.

Таков запис, за еден од клучните настани на христијанството, едноставно НЕ ПОСТОИ НИКАДЕ.

Ај сеа ти запрашај се: „Дали кога јас би видел илјадници живи мртовци како шетаат по улиците на градот и прават муабет со живите, би го запишал тоа, би го раскажувал на своите деца и внуци?“

Дали, колега?
--- надополнето: пред 4 минути ---
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:41 ---
Живи мртовци, станале од гробовите и шетале среде бел ден по улиците на еден од најголемите градови во тоа време во Јудеа, и правеле муабет со живите.

Си ја читал ли Библијата?!?

Нема тука што да разбереш - нема тука историски контекст, политички игри, општествени конотации или материјална полза!!!

Живи мртовци се тоа!!! Дали разбираш? Мртвите станале од гробовите и шетале и праеле муабет со обичните граѓани, а после си се вратиле назад...

Како го објаснуваш фактот дека ниту еден од тие десетици, можеби стотици илјади луѓе кои правеле муабет со мртовци на денот на воскресението не нашол за сходно да напише еден единствен ред, еден збор!!! Еве, „зомби“ бар нека напишел - ништо друго. Нека пишел „Леле мори мајко што се деси денес!“

Ништо. Ич. Нула.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:28 ---

Абе, другар, што се правиш со сила неразбран?

ЗОМБИ ШЕТАЛЕ НИЗ ГРАДОТ!!!

Никогаш пред, ниту никогаш по тој настан опишан во Библијата, ништо слично се нема случено на овој свет. Од гробовите станале мртовците и среде бел ден шетале низ градот и муабетеле со живите.

Овој настан го нема запишано ниту еден единствен современик.

...и ти викаш дека им било испод честа... абе, не-ме-јеби.

контрадикции, суети, појави и дејности... какви глупости се тоа?!?! Збориме за живи мртовци, бе, еееејјј!!! Што муабетеле со луѓето. Може и кафе пиеле, а ти викаш суета?!?!
Зошто користиш профани зборови во оваа тема, да ме избркаш? И јас понекогаш пцуам, но овде не е местото за тоа.
Еве, зарем не можеш да го разбереш значењето на зборот „стаписан“. Такви биле тогашните луѓе поради дејноста на Зборот Божји. И да додадам дека цел народ бил под верски еврејски Закон; владеела голема верска дисциплина. Римјаните во тоа не сакале и не можеле да се мешаат.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 10:44 ---
Кафе немало тогаш:)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Зошто користиш профани зборови во оваа тема, да ме избркаш? И јас понекогаш пцуам, но овде не е местото за тоа.
Еве, зарем не можеш да го разбереш значењето на зборот „стаписан“. Такви биле тогашните луѓе поради дејноста на Зборот Божји. И да додадам дека цел народ бил под верски еврејски Закон; владеела голема верска дисциплина. Римјаните во тоа не сакале и не можеле да се мешаат.
Исправи ме ако грешам, ама ми се чини дека твојот аргумент е:

Едноставно заборавиле дека шетале зомби низ градот, па затоа никој (ни евреј, ни римјанин, ни грк, ни банту-црнец) не запишал дека шетале живи мртовци

+ викаш дека:

„200-300 години потоа, луѓето кои не биле сведоци на настанот, миракулозно се сетиле дека зомби шетале низ Ерусалим, па тоа го пригодно запишале - ШТО Е АПСОЛУТНА ВИСТИНА!!!

Маже, смешни ти се аргументиве - жими мајка.

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Исправи ме ако грешам, ама ми се чини дека твојот аргумент е:

Едноставно заборавиле дека шетале зомби низ градот, па затоа никој (ни евреј, ни римјанин, ни грк, ни банту-црнец) не запишал дека шетале живи мртовци

+ викаш дека:

„200-300 години потоа, луѓето кои не биле сведоци на настанот, миракулозно се сетиле дека зомби шетале низ Ерусалим, па тоа го пригодно запишале - ШТО Е АПСОЛУТНА ВИСТИНА!!!

Маже, смешни ти се аргументиве - жими мајка.
Вака: За да зборуваш за христијанската религија, треба да имаш верба. Таков е случајот во сите науки, впрочем.
Христијанската верба е Љубовта а Љубовта е Вистината, така јас разбрав.
Од таа перспектива следува предходно нешто: Отецот Му рече на Синот да им вети на верниците дека ќе прати Бранител (т.е. Дух Свет), за човекот да не падне во ваков, еве, твој, очај (ја бараш вистината).
Се што е напишано во Новиот Завет е резултат на дејноста на Светиот Дух. Требаш верба да имаш, сето останато само се надоврзува. Тоа е Божјата цел, наумот. Вака барем јас толкувам, прости, бидејќи не сум теолог.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 11:06 ---
Св. Петар и Св. Павле ништо не заборавиле, биле избрани за Апостоли (ширители на Божјиот Збор) од страна на Спасителот, Богочовекот (кој според тоа и самиот се соочувал со очајни дилеми и прашања) Исус Христос.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Вака: За да зборуваш за христијанската религија, треба да имаш верба. Таков е случајот во сите науки, впрочем.
Христијанската верба е Љубовта а Љубовта е Вистината, така јас разбрав.
Од таа перспектива следува предходно нешто: Отецот Му рече на Синот да им вети на верниците дека ќе прати Бранител (т.е. Дух Свет), за човекот да не падне во ваков, еве, твој, очај (ја бараш вистината).
Се што е напишано во Новиот Завет е резултат на дејноста на Светиот Дух. Требаш верба да имаш, сето останато само се надоврзува. Тоа е Божјата цел, наумот. Вака барем јас толкувам, прости, бидејќи не сум теолог.
А-ха... разбирам.

Треба верба. Разум и логика не се потребни... впрочем, штетни се, пошто крпшат филм и кажуваат зошто е приказната за Исус бесмислена, невозможна и неразумна.

Значи, и ти, како и повеќето други верници на овој форум, немаш друг аргумент освен „Треба верба за тоа - наука не помага.“

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
Љубовта/Господ (Го љубуш Господа, себеси, и останатите луѓе - на ист начин, онолку колку што совесно мислиш дека можеш) се' надминува.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Се што ти наведе се посредни спомнувања од записи кои се далеку постари од I век.
Не. Тие извори што ги наведов јас се точно од I век. Ни година постари од I век.

Тоа, Чорба, не го тврдам јас, туку го тврди твој колега, евангелист, погоре цитиран.
Не е тој мој колега, туку тој е твој колега (противник на христијанството). Но од каде би знаел ти, кога поима немаш ниту од она што го копи-пејстираш од англиски страни.

Ниту еден независен извор, во првигте 100 години не го спомнува името на Исус.
Сите извори (зависни и независни) од кои би се очекувало да го спомнат Исус, го спомнуваат. Те предизвикав да ми цитираш грчки или римски историчари од кои би се очекувало да го спомнат Исус, ти, во недостиг на аргументи, се изрезили со некои што умреле пред Исус да започне со јавната служба или пак со некои што живеле далеку од него и пишувале за Римските императори :D

Но залудно се пењавиш, дури и твојот колега (едуциран антихрист) силно потврдува дека Исус постоел и за тоа има напишано цела книга :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Љубовта/Господ (Го љубуш Господа, себеси, и останатите луѓе - на ист начин, онолку колку што совесно мислиш дека можеш) се' надминува.
Секако - надминува и логика и разум, и знаење и вистина. Надминува и злосторства и кражби и манипулации, лажни ветувања и заплашувања и држење во заблуда и незнаење.

Само си направил печатна грешка. Си ги поистоветил љубовта со најголемиот самопрогласен злосторник/убиец на овој свет според Библијата - Јахве (татко му на Исус, нели).

Член од
7 јуни 2012
Мислења
214
Поени од реакции
6
А-ха... разбирам.

Треба верба. Разум и логика не се потребни... впрочем, штетни се, пошто крпшат филм и кажуваат зошто е приказната за Исус бесмислена, невозможна и неразумна.

Значи, и ти, како и повеќето други верници на овој форум, немаш друг аргумент освен „Треба верба за тоа - наука не помага.“
Не сум (христијански) теолог:): на прво место ја ставив Вербата, а требаше Љубовта. Теологијата е наука базирана врз Наумот од Новиот Завет. Секоја наука се базира врз верба, го знаеш ли тоа? Мислам...
И, та колку сосема научни, разумни и логични контекстуални аргументи ти пратив погоре? Ниту на еден не си се осврнал. Ги прочита ли? Ако ги прочита; размисли ли за нив дали ти се вклопуваат во хуманата норма? Зошто така, штом сакаш да сакаме да веруваме дека ја бараш вистината во христијанската религија, поточно, Вера?
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 11:40 ---
Секако - надминува и логика и разум, и знаење и вистина. Надминува и злосторства и кражби и манипулации, лажни ветувања и заплашувања и држење во заблуда и незнаење.

Само си направил печатна грешка. Си ги поистоветил љубовта со најголемиот самопрогласен злосторник/убиец на овој свет според Библијата - Јахве (татко му на Исус, нели).
Back, самиот одиш наназад, се вртиш во круг. Христијанството е вера која се базира врз Новиот Завет. Исус дојде да не доведе во ред, бидејќи Јахве/Адонаи (го претпочитам името Адонаи, бидејќи значи „Господ мој“, што значи дека Господ со секој поединец има личен однос) ни даде слободна волја. Адонаи им даде слободна волја на Израелците да тргнат до Ерихон, за да видат како се урнуваат неговите ѕидините, Давид му се спротистави на Голијат, Мојсие и Народот ги доби најголемите етички упатства, коишто Исус Христос, којшто беше и човек, хумано ги продлабочи. Со Новиот Завет, за Христијаните „приказната“ (како што ти милуваш да речеш:)), Вербата е комплетна. Во името на Љубовта.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 11:56 ---
Не е потребен голем интелектуален капацитет, за се да им стане јасно и на верниците и на неверниците. Единствено што е потребно, е една подобра упатеност кон разумските, научните логички, психолошки, теолошки да ги наречам - прашања. Прашувањето е една од базичните човекови одлики.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 12:00 ---
Т.е. „Кој има уши да слуша, нека чуе.“
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 12:03 ---
Back, ако поверуваш, речи „осана“. Ти пожелувам се најубаво.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Не сум (христијански) теолог:): на прво место ја ставив Вербата, а требаше Љубовта. Теологијата е наука базирана врз Наумот од Новиот Завет. Секоја наука се базира врз верба, го знаеш ли тоа? Мислам...
И, та колку сосема научни, разумни и логични контекстуални аргументи ти пратив погоре? Ниту на еден не си се осврнал. Ги прочита ли? Ако ги прочита; размисли ли за нив дали ти се вклопуваат во хуманата норма? Зошто така, штом сакаш да сакаме да веруваме дека ја бараш вистината во христијанската религија, поточно, Вера?
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 11:40 ---

Back, самиот одиш наназад, се вртиш во круг. Христијанството е вера која се базира врз Новиот Завет. Исус дојде да не доведе во ред, бидејќи Јахве/Адонаи (го претпочитам името Адонаи, бидејќи значи „Господ мој“, што значи дека Господ со секој поединец има личен однос) ни даде слободна волја. Адонаи им даде слободна волја на Израелците да тргнат до Ерихон, за да видат како се урнуваат неговите ѕидините, Давид му се спротистави на Голијат, Мојсие и Народот ги доби најголемите етички упатства, коишто Исус Христос, којшто беше и човек, хумано ги продлабочи. Со Новиот Завет, за Христијаните „приказната“ (како што ти милуваш да речеш:)), Вербата е комплетна. Во името на Љубовта.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 11:56 ---
Не е потребен голем интелектуален капацитет, за се да им стане јасно и на верниците и на неверниците. Единствено што е потребно, е една подобра упатеност кон разумските, научните логички, психолошки, теолошки да ги наречам - прашања. Прашувањето е една од базичните човекови одлики.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 12:00 ---
Т.е. „Кој има уши да слуша, нека чуе.“
Ниту една наука не се базира на верба. Секоја наука се базира на сомнеж. Тоа е наука.

ОК... освен теологијата... но тоа и не е наука.

Јас кај тебе не прочитав ниту еден разумен или логичен аргумент. Ти зборуваш за верување и верба, а за такво нешто едноставно нема простор во разумот или логиката.

Све што ти пишуваш за Исус, пишуваш врз основа на белетристичките содржини во Библијата, која е нашироко позната како книга уредена во 4 век.
--- надополнето: 18 јуни 2012 во 12:24 ---
Не. Тие извори што ги наведов јас се точно од I век. Ни година постари од I век.

Не е тој мој колега, туку тој е твој колега (противник на христијанството). Но од каде би знаел ти, кога поима немаш ниту од она што го копи-пејстираш од англиски страни.

Сите извори (зависни и независни) од кои би се очекувало да го спомнат Исус, го спомнуваат. Те предизвикав да ми цитираш грчки или римски историчари од кои би се очекувало да го спомнат Исус, ти, во недостиг на аргументи, се изрезили со некои што умреле пред Исус да започне со јавната служба или пак со некои што живеле далеку од него и пишувале за Римските императори :D

Но залудно се пењавиш, дури и твојот колега (едуциран антихрист) силно потврдува дека Исус постоел и за тоа има напишано цела книга :)
Неговата книга зборува за постоењето на човекот Исус кој нема никакви натприродни моќи и е далеку од каква било божественост. Тоа и има смисол.

Понатаму, твоите еврејски и христијанско-редактирани извори не се предмет на оваа дискусија. Ти, како вешт манипулатор, реплики наназад се обидуваш да го релативизираш цитатот на својот колега по вера. И не ти успева.

Изворите кои ти ги наведуваш се компромитирани и спорни цитати од ниту грчки, ниту римски историчари, ниту политичари, хроничари, поети или едноставно обични луѓе.

Колегата што си го пљукаш својата кариера ја почнал како евангелист, born-again-christian - исто како тебе. И тебе те чека истата „голгота“ за да конечно ти се избистри главата, па преку самокритичката форма наречена агностицизам, конечно да се откриеш себе во светот каков што навистина е - како атеист. ...Ок... ко ќе наштекаш доволно пари од професионалново подведување.

Се очекува името на Исус да биде насекаде. Него и неговите чуда и магии ќе го пишувале сите современици кои биле сведоци на шетањето на живите мртовци низ Ерусалим. Без оглед на нивната вероисповест, националност или раса.

Исус, едноставно не се споменува во првиот век. Не се споменува, Чорба, поради тоа што во целото море на налудничави самопрогласени месии во Јудеа на почетокот на новата ера, Исус е небитен, неинтересен и никако посебен фраер.

Сета конструкција за неговата наводна божественост е творба на соборите кои се одржани векови по неговата смрт.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Неговата книга зборува за постоењето на човекот Исус кој нема никакви натприродни моќи и е далеку од каква било божественост. Тоа и има смисол.
Аха! Значи сепак Исус постоел. Тој сепак е историска личност. :) Добро е, има напредок кај тебе. Се движиш во добра насока.

Е сега, сосема е очекувано од еден атеист кој е индоктриниран во материјализмот и натурализмот да не верува во чуда (како и твојот колега Барт) и да си принуден селективно да ги одбираш историските податоци и оние кои одговараат со твојата слика за Исус да ги прогласуваш за независни, објективни, сигурни историски податоци, а оние кои го опишуваат Исус како божествен, тие се корумпирани, тие се фалсификати, спорни. Атеистичка класика. Веќе видено. Од една страна велиш дека науката се базира на сомнеж, од друга страна ни под разно не оставаш простор да се посомневаш во материјализмот и натурализмот и барем да претпоставиш дека можеби има нешто повеќе од видливиот и опиплив свет.

Сепак колку и атеистите да го релативизираат и омаловажуваат Исус, тос сепак ќе остане нивна најголема енигма и препка за сопнување, Човекот кој ја подели историјата на човештвото на два дела, човек кој можеби ништо не напишал со своја рака, но најмногу било напишано, насликано, искомпонирано, творено за Него. Исчезнувањето на Христовото тело исто така останува мистерија за сите оние што не веруваат во Неговото воскресение. Фактите се тука, на дофат. Потребно е само објективен приод, без предрасуди. Потребно е нашиот разум да ги следи фактите, а не обратно, нашите замисли да ги селектираат и насочуваат „фактите“.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Е сега, сосема е очекувано од еден атеист кој е индоктриниран во материјализмот и натурализмот да не верува во чуда (како и твојот колега Барт) и да си принуден селективно да ги одбираш историските податоци и оние кои одговараат со твојата слика за Исус да ги прогласуваш за независни, објективни, сигурни историски податоци, а оние кои го опишуваат Исус како божествен, тие се корумпирани, тие се фалсификати, спорни. Атеистичка класика. Веќе видено. Од една страна велиш дека науката се базира на сомнеж, од друга страна ни под разно не оставаш простор да се посомневаш во материјализмот и натурализмот и барем да претпоставиш дека можеби има нешто повеќе од видливиот и опиплив свет.
Јас тврдам а и знам дека ти си поголем натуралист и материјалист од мене а и од повеќето атеисти што ги знам. Ти ли најде за материјализам и натурализам да зборуваш? Кој тоа вели дека атеистите не се сомеваат?
Да не се сомневаа не ќе беа тоа што се, атеисти. Разликата се состои во тоа што вие верниците се правите (т.е глумите) некакви си гностици по тоа прашање (а гностик во права смисла и не постои), пренесувате нечие верување, не сопствено, како знаење, а атеистите се агностици по тоа прашање.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Аха! Значи сепак Исус постоел. Тој сепак е историска личност. :) Добро е, има напредок кај тебе. Се движиш во добра насока.

Сепак колку и атеистите да го релативизираат и омаловажуваат Исус, тос сепак ќе остане нивна најголема енигма и препка за сопнување, Човекот кој ја подели историјата на човештвото на два дела, човек кој можеби ништо не напишал со своја рака, но најмногу било напишано, насликано, искомпонирано, творено за Него. Исчезнувањето на Христовото тело исто така останува мистерија за сите оние што не веруваат во Неговото воскресение. Фактите се тука, на дофат. Потребно е само објективен приод, без предрасуди. Потребно е нашиот разум да ги следи фактите, а не обратно, нашите замисли да ги селектираат и насочуваат „фактите“.
Ischezna i teloto na Dzhimi Hofa, pa toa ne znaci deka voskresnal.

Za bozhestvenata priroda na Isus pishuvaat samo zavisni izvori na koi od toa I'm zavisi mokjta I platata. Isto kako I na tebe.

Vo prvite 100 godini po negovoto ragjanje, nitu eden nezavisen nepristrasen izvor ne go spomenuva nitu negovoto ime, a ushte pomalku negovata bozhestvena priroda. Chovek kako nego, kakov shto biblijata go opishuva, bi ostanal dlabojo vrezhan vo sekjavanjeto na sovremenicite. Nitu eden od tie sovremenici ne nashol za vazhno da go ovekovechi.

Mirakulozno, po vselenskite sobori vo 4 vek, Isus stanuva bog. Dobri 300 I kusur godini po svojata smrt.

Nazad kon polemikata, Isus ostanuva totalno nepoznat za celata objektivna javnost povekje od 100 godini po shetanjeto na zhivite mrtovci niz Erusalim, prikazna koja bilo koj svedok na nastanot kje prodolzhel naludnicavo da ja raskazzhuva do krajot na svojot zhivot.

Takvi zapisi ednostavno NE POSTOJAT nitu kaj evreite, nitu kaj ranite hristijani, nitu kaj rimjanite, grcite ili bantu crncite. Nikade. Nula. Nitu edno edinstveno spomnuvanje.

Interesno e, sepak, da se procita od tebe kako ucenite I priznaeni evangelisti stanuvaat ateisti koga ne ti odgovara nivniot muabet. Chudo!

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Од една страна велиш дека науката се базира на сомнеж, од друга страна ни под разно не оставаш простор да се посомневаш во материјализмот и натурализмот и барем да претпоставиш дека можеби има нешто повеќе од видливиот и опиплив свет.
Да претпоставуваш е едно, да веруваш - друго, и плус науката ги истражува нејзините сомнежи.. не носи таа заклучок!
А пропагандата родена во фантазијата на тогашното опшество - за да може полесно да го контролира животот на луѓето е... со поминат рок на траење од пред 2012 години.
Можи си постоел човек Исус, знаел да лекува, да биди позитивен и да шири позитивна енергија.. Не викам јас немало чуда за тоа време.
Ама тој тип(ако постоел).. абе гарант се превртви в гроб сеа читајќи и слушајќи вакви ко тебе.
Како не разбираш дека ЦРКВАТА и религијата се ОПШЕСТВЕНИ ПОЈАВИ. Тие биле СТВОРЕНИ ОД луѓето. Тоа било уредување слично како робовладетелското, комунизмот.. капитализмов... итн итн
Можеби после 2000 години ќе веруваат дека господ бил Џорџ Буш, а предавникот Бин Ладен.o_O
И немој да продаваш сеа овде пуканки на кило, дека добро би било да претпоставиме дека има нешто повеќе од видливиот и опиплив свет.
ТОА е чиста злоупотреба на успешноста во науката (пред се, астрономијата, физиката и хемијата).. Фактот што науката тврди дека има уште многу да се истражува/дознава/анализира.. фактот што има премногу "празен" простор на небото, фактот што првпат во ЦЕРН се креираат анти-материски честички.. и уште многу други НАУЧНИ ДОСТИГНУВАЊА во обид да се пронајде одговорот... - да си го земате вие верниците како право дека БАШ тоа е тоа... вашиот Бог... одговорот за се. Ах леле :tapp:
Јес да сме ние измиени во умов од модернава технологија.. ама кај вас изгледа употребиле Варикина.

Kajgana Shop

На врв Bottom