Субвенции за насад со ореви

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Ne se dosta ako treba da dades 2 000 za nasad,3 000 za oranje,2 000 za navodnuvanje i 2 000 a vestacko gubre :)
За орев не треба наводнување и ѓубриво. Ти треба само орање и насад. За 10 години оревите ќе бидат доволно големи за да има добар род.

Проблемот со овие овошки е што инвестицијата се враќа после 10-15 години, бидејќи им треба време за да пораснат. Но затоа после 70-80 години имаш богат род за кој трудот цела година е само да одиш и да ги собереш. Плус оревовото стебло се продава по 200 евра за метар кубен.

Не е лошо некој ако има нива која не ја работи да ја засади со ореви. Еве јас имам со 20 оревови стебла, стари по триесетина години и секоја година околу 1000 евра земаме од продажба на ореви.

Костен и лешник се исто така исплатливи инвестиции на подолг период.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Чим им ветиле 10 000 толку и треба да им дадат. Али тоа е само на вести после пу пу не важи. Познати се по таа стратегија.
Од друга страна вакви субвенции под итно треба да се укинат, за ореви насади. Македонија извозно ориентирана за ореви, страшно. Само парите ги фрлаат за гласови. Се знае што се субвенционира, пченица, пченка, јачмен, грозје и тутун. Првите за прехрана, вторите за извоз. Што е ова ореви, јагоди, субвенции, глупости гол популизам.
Не заебавај ако ветиле треба и да исполнат
Маче дај ми да ти го ставам нема да боли ветувам,ако боли ќе го извадам ,ама некако не ти се вади после:pos:

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Жити се што ќе ораш и наводнуваш орев,па и вештачко ѓубре да ставаш.И кое дрвце бе 2000 денари.Оди на бит пазар има по 200-300 денари дрвца од ореви.Треба само да ископаш дупка и да го засадиш одвреме навреме некоја кофа со вода и да чекаш да почне да раѓа.
Kazuvam 2000 za cel dekar,kofa voda sekade nema brat nekade so cisterna se nosi i se oraat ne cela niva kako dr kulturi ama oklu drvoto se ora.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Kazuvam 2000 za cel dekar,kofa voda sekade nema brat nekade so cisterna se nosi i se oraat ne cela niva kako dr kulturi ama oklu drvoto se ora.
Момче не знам кој те излажал да ораш околу оревите,или пак ти лажеш дека ораш околу стеблото,кој ненормален ора околу орев ? Прво партали ке му ги направиш површинските корења па намесо да иде во род и во стебло тој ке ги регенерира корењата,второ која кофа вода кој бутур на орев вода му се става кога ке се засади,потоа не му е потребно ама ни капка вода ти да му ставиш. Оревот е едно од ретките дрва кој апсорбира вода и преку листот.
Е сега ако ти си ги садел на камен тоа е веќе твој проблем,исто така твој проблем е и ако сакаш да ги наводнуваш за поголеми јатки и помека љушпа,ама од друга страна па си дал 2000 денари за цистерна вода ама ке земеш 2000 евра + за тие 2000 денари.
Дај молимте не кукумјаучи за тоа колку многу работа имало околу оревите, да си сакал да работиш ке си посадел лозје, малини, капини.И дали воопшто знаеш како се сади орев ? Штом велиш дека си фрлал вештачко ѓубре ?
На крајот од краиштата ајде сега и јас да барам субвенции за костените насадени пред 20 години,или за оревите кој се таму од како паметам за себе.

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Kako prvo drugar ekspert se frezaat so imt 509 traktorice mozes i da gi kopas tvoj problem,velis en se navodnuvaat a :pos: pa znaes li deka lani pola nasadot na lugeto s eisusi bez navodnuvanje,ti zboram i za slivaa,jabolka i se.Sto mislis i ova leto ako bide ko lanskoto bez kapkda dozd vo juli iavgust sto pravime?Vestacko gubrivo e pozelno da se stava na site nasadi vo prvite 2 godini za podhranuvanje.Ove e lesno da delis soveti ama na nivata e sosem dr rabota.I imam orevi i gi rabotam kako sto pisav ovde.I plus gledam mnogu se izmejuvaat na zemjodelcite toa nikako ne e za opravduvanje.Znaes Slim sto rece koga bese vo Makedonija?? Rabotata go pravi covekot uspesen,a ne dabatata za rabota. E ovde debata moze da ima kolku ti dusa saka ama ako ne rabotime se e djabe.I vladata moze gresila za orevite,ama vladinite eksperti predhodno trebalo da napravat analiza kolku treba za orev i dali lugeto masovno ke nasaduvaat orevi.A ne sega klackanje so narodot ke si igrame.

C

cige

Гостин
Дедо ми за лозјето годинава сеуште ги нема земено парите од субвенциите. А познавам вмровци што ги земаа уште во Јануари?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Субвенции се тотално ретардирана работа. Идејата им е да бидат форма на социјална помош ама ни како тоа не функционираат. Проблемот е што ги наградуваат тие што имаат голем имот (селската аристоркарија) додека за тие што имаат мал имот или немаат и работат како аргати на туѓ имот најмалку добиваат. Второ парите завршуваат кај преработувачите на земјодлески производи намалувајќи има ја цената на суровините а со тоа зголемувајќи им го профитот и прометот.
Ако навистина сакаат да им помогнат на земјоделците нека на секој селанец му испратат чек од 1000-2000 евра и решен „проблем“.
--- надополнето: 17 јуни 2012 во 13:56 ---
Дедо ми за лозјето годинава сеуште ги нема земено парите од субвенциите. А познавам вмровци што ги земаа уште во Јануари?
Секогаш кога држава дава нешто има корупција и партизација.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Kako prvo drugar ekspert se frezaat so imt 509 traktorice mozes i da gi kopas tvoj problem,velis en se navodnuvaat a :pos: pa znaes li deka lani pola nasadot na lugeto s eisusi bez navodnuvanje,ti zboram i za slivaa,jabolka i se.Sto mislis i ova leto ako bide ko lanskoto bez kapkda dozd vo juli iavgust sto pravime?Vestacko gubrivo e pozelno da se stava na site nasadi vo prvite 2 godini za podhranuvanje.Ove e lesno da delis soveti ama na nivata e sosem dr rabota.I imam orevi i gi rabotam kako sto pisav ovde.I plus gledam mnogu se izmejuvaat na zemjodelcite toa nikako ne e za opravduvanje.Znaes Slim sto rece koga bese vo Makedonija?? Rabotata go pravi covekot uspesen,a ne dabatata za rabota. E ovde debata moze da ima kolku ti dusa saka ama ako ne rabotime se e djabe.I vladata moze gresila za orevite,ama vladinite eksperti predhodno trebalo da napravat analiza kolku treba za orev i dali lugeto masovno ke nasaduvaat orevi.A ne sega klackanje so narodot ke si igrame.
Момак ОРЕВ споредуваш со круша, слива, јаболко ? Иха па дури со имт 509 фрезирал ореви,абе ти сега нас не правиш луди или сам се правиш луд што е работава ?
И она пожелно ставање на вешташко ѓубре не е задолжително. Уште да кажеш сега дека и тарана им ставаш два пати годишно и на тоа да додадеш дека им ги бришеш листовите со пумпица и крпче се ке биде комлпетно.

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Ti kazuvam deka ovie godini bez navodnuvanje ne moze da uspee nisto,barem prvite 2/3 god. mora d se navodnuvaat.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ti kazuvam deka ovie godini bez navodnuvanje ne moze da uspee nisto,barem prvite 2/3 god. mora d se navodnuvaat.
Е сега дојдовне само на наводнувањето добар си напредуваме, уште малку ке дојдеш и до тоа дека на секој орев мораш да му туриш литар ипол вода за да го биде.
А тоа што е суша епа хебига бранко е крив,момче сериозен си со ова МОРА ДА СЕ НАВОДНУВА ? мислам тоа е твој проблем како што добивката е твоја,се разбираме или не ? Пред десетина години мене порој ми го однесе лозјето, други години град ми го утепувано, суша нема род,систем капка по капка,ама ракијата виното грозјето си се мој спечал исто како што си е и зијанот мој.
Така да не гледам како 4000 денари ти се малку за одржување на ореви,па ти да си насадил бе рибизли ке бараше овде 25 000 денари субвенции.
Ете рибизлата потфрли годинава што правиме со неа,капините ми се исушија да идам сега пред влада да барам субвенции ?

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.135
Поени од реакции
2.318
Hahaha abe drugar jas ti kazuvam deka ima 4 dekari i lani 2 pati im nosev voda so cisterna ,imase niva blizu mojata sto ne ja navodnuvaa i od koreni orev ostanaa "zivi" okolu 20.I pisav pogore deka predhodno trebalo da pravat analizi kolku da se plaka za orevi i dali da s eplaka a ne posle da plukaat pa da lizat.branko voopsto en zasluzuva mesto tuka toj ni 100 den. ne davase a ne 4 000 ;)

М

Мартин`

Гостин
Ако ветиле требало да исплатат иако тоа е нивна грешка 10.000 е премногу за ореви, финтата со субвенциите е да го мотивираат и да му помогнат на народот да започнат нешто (фактички мал бизнис е ова..) ама да дадеш 10.000 за ореви а даваш 2800 за кајсии и 4000 за лозови насади кои се 100 пати поосетливи, и треба повеќе прскања/орања за разлика кај оревот.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Ако ветиле требало да исплатат иако тоа е нивна грешка 10.000 е премногу за ореви, финтата со субвенциите е да го мотивираат и да му помогнат на народот да започнат нешто (фактички мал бизнис е ова..) ама да дадеш 10.000 за ореви а даваш 2800 за кајсии и 4000 за лозови насади кои се 100 пати поосетливи, и треба повеќе прскања/орања за разлика кај оревот.
Секогаш кога правиш бизнис план и водиш бизнис треба да си сигурен во паричниот тек исто ти е како да имаш продавница и се даваш на рабуш и после не ти оди бизнисот епа нема да оди кога имаш лоши плаќачи. Со држава тикви не се сади.

Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151

кажи го името на дедо ти да видиме дали стварно не ги зел субвенциите.....знаеш дека странаима за тоа....нуму на се фаниш на лага само......
--- надополнето: 17 јуни 2012 во 15:21 ---
знаете дека увозниците на стари возила бараа и тие некакви субвенции.......оти неможеле да ги продадат донесените коли....еми шо мислеа толку сме глупи да отидеме во словенија автсрија гењрманија и холандија и да си донесем сами.......на пример бмв шо го донесе мој пријател од холандија му чинеше се на се 3800, а тука слично го продаваа по 5500-6000....преку леб погалча сакаа сеа нека му дремат колите на сонце

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.880
Не сум земјоделец , а баш би сакал да се појави некој земјоделец кој работи од поодамна и да ни кажи како е нивниот живот , колку им е приходот , трошоците ... споредба малце од порано и сега.

Според податоците од ДЗС .. во 2004та , земјоделското производство било речиси 1 милјарда евра , а трошоците им биле513 милиони евра (меѓуфазна потрошувачка). Субвенции 7,2 милиони евра.

Во 2008ма , земјоделско производство = 1.3 милјарди евра , трошоци = 652 милиони евра , субвенции = 30 милиони евра.

За последните 2 години немаме податоци , а за 2009та намалено е и производнството , а и трошоците , а зголемени се субенциите.

За последните 2 години нема податоци.

Значи ме интересира онака , без статистики ... како им е на земјоделците во нивниот џеб.

Kajgana Shop

На врв Bottom