само HDI. Кажи ми што пари идат 206ките?Здраво,
сакам да купам Peugeot 206 и се мислам помеѓу 1.4 HDI и 1.9D
искуства и совети?
фала![]()
Истиот мотор е, во друга школкаEден плус и од мене за HDi.Не знам за 206,но на работа имаме 207 хди и моторот морам да кажам дека е екстра.
Така да, јас би 2.0 HDI со комон реил системот... 1.4 е задоволувачки, ама не за мој вкус. 1.9 D (обичен, без турбо) не би ни го погледнал.Не. Начинот на носење на гориво до дизните е ист, горивото се носи преку цевка. Толку.
Начинот на работа на пумпата за притисок и бризгалките е сменет.
Кај обичните, притисокот го создава пумпата во секоја цевка, само на моментот кога треба да се вбризга гориво (клипот е на точка палење), додека останатите цевки се слбодни (без притисок) и полни со гориво. И така, на било кој мотор со механичко вбризгување, ако ја држиш едната цевка се осеќа “чукање“ по цевката кога ќе се зголеми притисокот - т.е. цилиндарот дошол да пали. На пумпата и треба доста сила (развива ~700 - 800 бари во секоја цевка), па е врзана на ременот што ја врти радилицата.
Кај комон реил моторите, пумпата го држи притисокот константен во сите цевки, додека дизните се електронски контролирани и се отвараат по потреба (имаат електро-механички вентили). На пумпата не и треба толку голема сила бидејќи притисокот е константен во сите цевки, и е поврзана на електромотор.
па HDi иде нешто над 3300 еур... обичните дизели се нешто поевтини од 3000 евра.. зависи шо ке начекаш со каква опрема и дали има клима... гледам на едно 50% од огласите немаат клима... али јбг. незнам колку е добра идејата нешто поевтино без клима па после дополнително да се стави...само HDI. Кажи ми што пари идат 206ките?
1.9D лапа 5 на 100, проверено!Otvaraj oči trapot ubavo da se pregleda. Tamu stradaat site postari pežoevci. 1.4hdi e zakon,ama so ova gubre nafta sto se prodava kaj nas možebi e poarno i popamento običen dizel da zemeš. Komplet dizni za hdi činat preku 1000 evra,CR pumpata isto od 500 evra pa nagore. A ovie 1.9D nemat gajle,taksistive na crvena nafta po 500.000 imaat izvrteno bez da gi čepnat motorite. Inaku 1.9D sigurno troši poveke od 1.4hdi,gracka e najmalku 1l na 100km razlika.