Навредливи билборди во Скопје

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Соопштение до јавноста (линк)

По повод скорешниот брутален чин на цензура на авторското дело на ОПА кое требаше да биде дел од фестивалот Скопје Креатива во организација на Градот Скопје, КООПЕРАЦИЈА јавно се изјаснува со најостра осуда против неспособноста на организаторот кој дозволи реакциите на конкретна група граѓани и МПЦ да влијаат врз неговата одлука за уништување на делото, кое сепак беше во сопственост на Градот а со тоа, на граѓаните на Република Македонија.
Овој чин е сосема спротивен на сите стандарди и начела за заштита на Човековите права за слободно изразување и слободата на говорот па воедно, тој претставува грубо кршење на самите принципи на демократијата во земјава.
Уметниците кои орбитираат во КООПЕРАЦИЈА се искрено згрозени од ваквиот непринципиелен став на Градот Скопје и изразуваат жалење и разочарување што оваа институција не покажа способност да ги заштити овие скапоцени права.
КООПЕРАЦИЈА

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Билбордов е genius :pos: И не се фурајте, навредливо било трт мрт, баш е јако. Уметноста нема граници :ROFLMAO:

N

Nessa Alcarin

Гостин
Соопштение до јавноста (линк)

По повод скорешниот брутален чин на цензура на авторското дело на ОПА кое требаше да биде дел од фестивалот Скопје Креатива во организација на Градот Скопје, КООПЕРАЦИЈА јавно се изјаснува со најостра осуда против неспособноста на организаторот кој дозволи реакциите на конкретна група граѓани и МПЦ да влијаат врз неговата одлука за уништување на делото, кое сепак беше во сопственост на Градот а со тоа, на граѓаните на Република Македонија.
Овој чин е сосема спротивен на сите стандарди и начела за заштита на Човековите права за слободно изразување и слободата на говорот па воедно, тој претставува грубо кршење на самите принципи на демократијата во земјава.
Уметниците кои орбитираат во КООПЕРАЦИЈА се искрено згрозени од ваквиот непринципиелен став на Градот Скопје и изразуваат жалење и разочарување што оваа институција не покажа способност да ги заштити овие скапоцени права.
КООПЕРАЦИЈА
леле која иронија.. а фестивалот е со цел да се поттикне креативноста кај младите луѓе. И со ова што порака испратија? Бидете креативни, ама ќе цртате, зборете и снимате ние што ќе ви кажеме и одобриме!
Напред со креативност!!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
леле која иронија.. а фестивалот е со цел да се поттикне креативноста кај младите луѓе. И со ова што порака испратија? Бидете креативни, ама ќе цртате, зборете и снимате ние што ќе ви кажеме и одобриме!
Напред со креативност!!
Не знам кај го прочита ова... o_O

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Напред со креативност!!
Како и се во земјава. Имаме СТОП за слободно мислење и изразување, ако мислиш поинаку од власта веднаш си криминалец. До кое дереџе дојдовме не ми се верува. Кога ќе разберат дека ова е диктатура што ни се случува, не смееме да изразиме ни став ни креативност. Овие со билбордот, оние за прочка државата ни ја запалија. Мислам стварно на каде одиме?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Како и се во земјава. Имаме СТОП за слободно мислење и изразување, ако мислиш поинаку од власта веднаш си криминалец. До кое дереџе дојдовме не ми се верува. Кога ќе разберат дека ова е диктатура што ни се случува, не смееме да изразиме ни став ни креативност. Овие со билбордот, оние за прочка државата ни ја запалија. Мислам стварно на каде одиме?
Се знае накаде одиме, накај казанот :D

N

Nessa Alcarin

Гостин
Не знам кај го прочита ова... o_O
извор www.vest.com.mk
Започнува "Скопје креатива"
Од утре скопјани ќе имаат можност да уживаат во првото издание на фестивалот на креативна индустрија, насловен "Скопје креатива", кој ќе трае до 16 јуни.
На тридневниот настан, публиката ќе ги види: уникатните дизајнерски решенија на голем број македонски компании, кои создаваат производи со квалитетна уметничка и естетска вредност; производите од ИТ-технологијата; работилниците за рачна изработка на хартија и корици; пишувањето поезија на консумно тесто и слично. Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, изјави дека целта на "Скопје креатива" е да ги стимулира, поврзува и да ги придвижува културните капацитети што ги има Македонија и дека ваквите фестивали се долгогодишна пракса во многу развиени држави.
Тања Балаќ од Секторот за јавни дејности на Град Скопје додаде дека поентата на целиот фестивал е да им се помогне на младите креативци да го најдат своето место под сонцето. Македонската публика на фестивалот ќе има можност и директно да се запознае со работата на компанијата "Фх3х", која соработува со престижни холивудски продукции за визуелни ефекти, како и со презентацијата на првиот македонски суперхерој "Македон", во изведба на групата "Планемо". Организатори на фестивалот се Град Скопје, кој веќе две години е официјален член на мрежата на креативни градови "Ле ронконтре", и здружението за култура и уметност "Сплунг автори-театар 007". (Е.Г.)

п.с. Тоа што јас филозофирам е мое мислење па и ти o_O :P

S

Shaman

Гостин
Ај еве јас сум глуп и со IQ -50 (минус 50) па ако може некој да ми објасни
како може нешто што ститици илјади христијани од Македонија го сметаат за навреда,
некој да то бутка како уметничко дело и креативност?

Фората е дека на креативен начин некој навредил 2/3 од населението во Македонија?
Не разбирам.
И како може да плукаш демократија ако на 2/3 им смета а само на еден грст луѓе
им се дига на ова што очигледно претставува навреда?
Навистина не ми е јасно?

п.с.
јас лично не сум навреден од билбордов.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.707
Поени од реакции
13.379
All people are macedonians but some are more macedonians than the others. Не дека имам намера да навредувам цел етникум, ама воедно ова се случува помеѓу нас.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Уметноста, за среќа, не служи за да ви одговара со каучот во дневна, незнамкакодавенаречам.
Види, не е баш така. Ако каучот у дневна ти е селски, нема уметничко дело шо ќе го пролепша.

N

Nessa Alcarin

Гостин
како може нешто што ститици илјади христијани од Македонија го сметаат за навреда,

Фората е дека на креативен начин некој навредил 2/3 од населението во Македонија?
Не разбирам.
Навистина не ми е јасно?
Добро бе, аман...
Кога некој прави шега за дебели луѓе кои се 2/3 од населението во Македонија (добро претерав), меѓу кои и јас, како јас не се навредувам, туку се смеам и јас како будала. Ако шегата е иновативна и креативна и знае да насмее, што си има веза од која тематика е. Ама нееееееее, во библиска земја не смее да има слобода на говор, посебно пак ако се чепне светец .. Уфф, абе веднаш децата кои се виновни на плоштад под Аце, со камења!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.619
Поени од реакции
59.432
ORESTES: What is wrong with you Christians? Can a man no longer open his mouth in this city?

SYNESIUS: You criticize Creation, you criticize our Lord. You offend us.

ORESTES: You should move out to the desert; you won’t hear anything to offend you out there...

Agora (2009)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
ORESTES: What is wrong with you Christians? Can a man no longer open his mouth in this city?

SYNESIUS: You criticize Creation, you criticize our Lord. You offend us.

ORESTES: You should move out to the desert; you won’t hear anything to offend you out there...

Agora (2009)
SYNESIUS: Nigga, don't diss me like this in front of my peeps, aight?! Can't take this shit no mo!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921

Не разбирам.
Навистина не ми е јасно?

п.с.
јас лично не сум навреден од билбордов.
2/3 од население? Да не претера малку? Ти (како верник) не си навреден, ете и други верници не се навредени...кај најде 2/3??? со математика слабо изгледа?

Kajgana Shop

На врв Bottom