- Член од
- 11 јуни 2012
- Мислења
- 126
- Поени од реакции
- 23
matematika da ne gi znae nekoj zadacite ?
Интерно е секако... Да не има некој од вас прашања по историја?epa slabo togash
Јас планирам едно да му покажам на тестаторите и ако дозволат арно, ако не има план Б, на мало ливче за препис .Pluh, http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/2612_MATEMATIKA-drzavna matura-osnovno nivo2009-2010.pdf (стр.11)
Genius, тоа и јас викам... досега никогаш не ставиле формула како помош во задачата... А и нема логика да се знаат сите формули напамет, има професори кои не ги знаат сите формули, а не ние... Не е проблем да се изведат, ама се губи многу време...
Така да оваа реченица јас ја сфатив дека може да си ги имаш со тебе. Планирам овој дел да си го испринтам и да им го покажам на тестаторите. Ако не дозволат, да сме живи и здрави...
Aко мислиш на ова:Pluh, http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/2612_MATEMATIKA-drzavna matura-osnovno nivo2009-2010.pdf (стр.11)
Genius, тоа и јас викам... досега никогаш не ставиле формула како помош во задачата... А и нема логика да се знаат сите формули напамет, има професори кои не ги знаат сите формули, а не ние... Не е проблем да се изведат, ама се губи многу време...
Така да оваа реченица јас ја сфатив дека може да си ги имаш со тебе. Планирам овој дел да си го испринтам и да им го покажам на тестаторите. Ако не дозволат, да сме живи и здрави...
Ова се мисли дека треба да ги знае формулите ученикот и да ги користи, а не рачно да ги пресметува низите. Бидејќи секоја низа може рачно да се пресмета (без разлика дали ќе ти треба повеќе време или не), а треба ученикот да знае преку формула да ја пресмета.da koristi formula za odreduvawe na n-ti ~len na aritmeti~ka progresija;
- da koristi formula za odreduvawe na n-ti ~len na geometriska progresija;
- da koristi formuli za odreduvawe na zbirot na prvite n ~lenovi na aritmeti~ka
progresija;
- da koristi formuli za odreduvawe na zbirot na prvite n ~lenovi na geometriska
progresija;
Прашања имаш некои? Што учиш ??Историја луѓе дали има некој одбрано ? Јас почнав да учам по малку ама не оди многу е матријал за учење упм
Aко мислиш на ова:Pluh, http://www.matura.gov.mk/data_files/state_graduate/mk/2612_MATEMATIKA-drzavna matura-osnovno nivo2009-2010.pdf (стр.11)
Ова се мисли дека треба да ги знае формулите ученикот и да ги користи, а не рачно да ги пресметува низите. Бидејќи секоја низа може рачно да се пресмета (без разлика дали ќе ти треба повеќе време или не), а треба ученикот да знае преку формула да ја пресмета. Нигде не пишува дека ти е дозволено да имаш формули напишано или они да ти ги дадат.da koristi formula za odreduvawe na n-ti ~len na aritmeti~ka progresija;
- da koristi formula za odreduvawe na n-ti ~len na geometriska progresija;
- da koristi formuli za odreduvawe na zbirot na prvite n ~lenovi na aritmeti~ka
progresija;
- da koristi formuli za odreduvawe na zbirot na prvite n ~lenovi na geometriska
progresija;
Лењирот и шестарот може да послужат за наоѓање плоштини или растојанија без формулиа да ве прашам ќе носите лењир и шестар за утре оти во упатствоно во секоја матура на првион лист пишува да носиме
Какво вц бе цел лист пред мене вадам и никој ништо не ти вели...Абе формулите у џеб, гледате шо задачи има , одите у вц и гледате кои ви требааат, толку ли е тешко