Дали јогата е религија?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Dali yogata e religija?

• Вкупно гласачи
    98
Што си дошол да дискутираш на овие теми ако немаш појма(демек не си се бавел со истите)?

Дебатирам. Сепак, не ми пречи нетолеранцијата према туѓото мнение. Сепак, човекот како грегариусно суштество има потреба да биде во близина на оние кои се налик него.

Сакаш да кажеш дека Боговите постојат... ама ги кријат. Он не е тука ама фактички го кријат?
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 15:49 ---

Не. Постојат премногу spiritual јога школи(хата, пранајама тинтири минтири), и досега ниедна не е евидентирана како било што друго освен плацебо treatment.
почитување на бог е јогава, и у македонија 70% од јога школите ја практикуваат, само не ја кажуваат како таква, сликата кажува се,
bhaktiu.jpg

а ова со евидетирањево не си ми ји јасен, сакаш некој доказ или ?:каде има евиденија за алах рецимо:facepalm:

почитување на бог е јогава, и у македонија 70% од јога школите ја практикуваат, само не ја кажуваат како таква, сликата кажува се,
bhaktiu.jpg

а ова со евидетирањево не си ми ји јасен, сакаш некој доказ или ?:каде има евиденија за алах рецимо:facepalm:

Имам пријател кој посетуваше јога часови година дена и практиката која ја вршеле немаше немаше допирна точка со спиритуална јога. Нема никаква евиденција за Алах, прашај ги Ал Каедите на форумот за ова.
Нивните таканаречени чуда успеваат да ги фасцинираат само нив, но сепак обиди се.
--- надополнето: 10 јуни 2012 во 16:01 ---
Ако не е тајна, да ни кажеш во која научна институција работиш(придонесуваш за планетава земја). :)

Дискусијава не е за мене, нели? ;)

Имам пријател кој посетуваше јога часови година дена и практиката која ја вршеле немаше немаше допирна точка со спиритуална јога. Нема никаква евиденција за Алах, прашај ги Ал Каедите на форумот за ова.
Нивните таканаречени чуда успеваат да ги фасцинираат само нив, но сепак обиди се.
пријателот не е информиран, му перат мозок...
чудна работа ,бараш евиденција дека постоел некој бог за да не веруваш во него :ROFLMAO:

Имам пријател кој посетуваше јога часови година дена и практиката која ја вршеле немаше немаше допирна точка со спиритуална јога.
Pa bash i toa e poentata...prodavaat seno za slama...
Shto ne odel na psiholog ako veke nema dopirni tocki so spiritualnosta jogata?...
Psihologot sigurno ke go upati pododro kako da se relaksira i da se zapoznae samiot sebe.!

Имам пријател кој посетуваше јога часови година дена и практиката која ја вршеле немаше немаше допирна точка со спиритуална јога.
И сега ти од ова го извлече заклучокот дека се што е спиритуално е мамбо џамбо?
:facepalm:

едноставно: Yoga is a physical, mental, and spiritual discipline. :cool:

И сега ти од ова го извлече заклучокот дека се што е спиритуално е мамбо џамбо?
:facepalm:

Читав валидна стручна научна литература која ги дебанкира сите мамбо џамбо, њу ејџ и слични тракатанци.

Од кого е потврдена како валидна?

Експериментално утврдено. При експерименти се аквизира генерално објективни податоци во врска со даден феномен.
Како знаеме дека се објективни?
Се осврнуваме на нивната веродостојност. Доколку таа постои, експериментот би можел да биде повторен со слични или еднакви резултати. Веродостојноста се зголемува со повторување на експериментот, тоест сувишни мерења.
Валидна евиденција и информации извлечени од неа е онаа која е веродостојна и релевантна на феноменот кој се испитува.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom