Алистер Кроули

Статус
Затворена за нови мислења.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Прашање : Има ли некој редослед по кој треба книгите да се читаат или која си одберам таа. На пример случајно налетав во врска со Децата и нивно воспитување ( http://heptagramxi.wordpress.com/2012/02/10/за-едукацијата-на-децата ) ја најдов книгата и во продавница ми рекоа други 2 книги од Кроули да прочитам па после Препород на Магиката ??
Па најмногу ја препорачуваме „Магика без Солзи“ и можеби „Законот е за сите“, па потоа ќе имаш некои познавања за јазикот и симболите што ги користи Кроули и философијата на телемата и нејзината пракса.
Ако ја нема „Законот е за сите“ тогаш „Мали есеи кон вистината“ не е лошо парче...
Прашај сепак кои книги ти ги препорачуваат тие и зошто...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
„Ниеден предмет не страдаше толку колку што страдаа метафизиката и мистицизмот од публикување на бескорисно ѓубре.“ - А. Кроули

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
„Conjurations should be recited, not read: and the entire ceremony should be so perfectly performed that one is hardly conscious of any effort of memory. The ceremony should be constructed with such logical fatality that a mistake is impossible.

The conscious ego of the Magician is to be destroyed to be absorbed in that of the God whom he invokes, and the process should not interfere with the automation who is performing the ceremony.
But this ego of which it is here spoken is the true ultimate ego. The automaton should possess will, energy, intelligence, reason, and resource. This automaton should be the perfect man far more than any other man can be. It is only the divine self within the man, a self as far above the possession of will or any other qualities whatsoever as the heavens are high above the earth, that should reabsorb itself into that illimitable radiance of which it is a spark.

The great difficulty for the single Magician is so to perfect himself that these multifarious duties of the Ritual are adequately performed. At first he will find that the exaltation destroys memory and paralyses muscle. This is an essential difficulty of the magical process, and can only be overcome by practice and experience.“ - Магика, Liber 4, Дел III, Глава X (За молчењето и тајноста: и за варварските имиња за евокација)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Тајните на Адептите не им се откриваат на луѓето. Ние само би сакале тоа да беше можно.
Кога ќе ми дојде човек и ме запраша за Вистината, јас заминувам да подучувам некој бушман на диференцијални равенки; па ќе му одговорам на првиот кога ќе успеам со вториот! - Liber 777 и други кабалистички списи

D

Deleted member 53418

Гостин
Во која книжара ги има кај нас делата на Кроули ?

D

Deleted member 53418

Гостин
Хептаграм а со кој книги би ми препорачал да почнам ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Хептаграм а со кој книги би ми препорачал да почнам ?
Па јас почнав со „Законот е за сите“(внатре ја има и Книгата на Законот) и „Магика без Солзи“.
И тие се малку напорни за некој што почнува со телемата, но во нив има листа на книги што би можел да ги прочиташ, да се запознаеш со јазикот на Кроули и неговите симболи за да извлечеш максимум.
Од почеток нема да добиваш многу, но ако си навистина заинтересиран за телемата, колку повеќе се запознаваш со хиероглифите толку подобро ќе ги разбираш размислите на Кроули.

Можеш да ја земеш и „Осум лекции за јога“ ако те интересира тој пат. Интересни согледувања има во таа книга за јогата, далеку од целата мистика и надуеност, лесно разбирлива.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Ushte beden vo mrezata na paukot...bravos hepta....
Си можиме :)
Кој можи прави, кој не можи досадува и се препелка...
Поздрав, Исус :)

П.С: И како може да навредуваш човек што не го знаеш и да го нарекуваш беден бидејќи побарал книга да прочита?
Мислам, размислуваш ли ти? Или умот не ти работи?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Си можиме :)
Кој можи прави, кој не можи досадува и се препелка...
Поздрав, Исус :)

П.С: И како може да навредуваш човек што не го знаеш и да го нарекуваш беден бидејќи побарал книга да прочита?
Мислам, размислуваш ли ти? Или умот не ти работи?
Toa beshe tehnicka greshka...namesto eden sum napishal beden......pardon....toa i moze da se popravi....
ama tvoevo lovenje po site temi.....teshko
Abe da ne vi stavaat plusovi tamo kaj toa krouli...ili koga ke se ispovedash kaj odgovorniot i ke prijavish +1 ke napreduvash... kako politika ste...eden clen eden +....
Shteta shto me prijavi za da me baniraat na temata za telemiti...ke vi ja napravev popularna....ke imashe poveke +++++++...i ke otideshe vo rajat......;)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Тајните на Адептите не им се откриваат на луѓето. Ние само би сакале тоа да беше можно.
Кога ќе ми дојде човек и ме запраша за Вистината, јас заминувам да подучувам некој бушман на диференцијални равенки; па ќе му одговорам на првиот кога ќе успеам со вториот! - Liber 777 и други кабалистички списи
Дај спушти се малку на земја, доста леташе...
И препорачај ми со кои книги јас да почнам :pos:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.282
Поени од реакции
12.275
Дај спушти се малку на земја, доста леташе...
И препорачај ми со кои книги јас да почнам :pos:
Почни со Возот в снег (y)

А каде виде јас да зборувам дека сум НАД Земјата? А и да сум НАД Земјата, под Земјата, што му се грижиш ти? Диши... уживај,,, не се заморувај со телема и телемити... си го испеа ти твоето, нели? Или пак...? Не знам како така ви доаѓаат идеи да прокоментирате нешто...

Ова е цитат ОД Liber 777 која излегува наскоро на македонски јазик. А ти ако си скаран со некои телемити и некој ти набил до срж фрустрации па трчкаш кај стигнеш да зборуваш за телемата како е ова или она, не ме заморувај мене со твоите фрустрации... јас не можам да ти помогам никако дури и да сакам ниту пак зборувањето тебе ќе те поправи.

Има начини да се лечи човек од проблеми од ваков тип. Форум, не помага...

Shteta shto me prijavi za da me baniraat na temata za telemiti...ke vi ja napravev popularna....ke imashe poveke +++++++...i ke otideshe vo rajat......;)
Како политика? Ах ти колку малку знаеш всушност... :)
Мислиш дека сум јадица (Цади) за луѓе?:love: Благодарам за високото мислење што го имаш за мене, мислев дека ме мразиш од дното на душата...
И темата телема е доволно популарна, ние сме задоволни со нејзе на овој одличен форум, благодарам во секој случај ;)

Туку баталете ова префрлување едни на други на форумов, како да ќе смениме нешто... Да се вратиме на темата за чичко АЛ...
Еве еден документарец за Кроули, направен како филмче.

П.С. The Magus, не ми кликај „like“ гледаш се лутат :vozbud:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom