Матура

Член од
27 април 2009
Мислења
2.499
Поени од реакции
3.318
Леле, леле, најголем кеиф ми направи прашањето за елезија. Сите заокружија редување, не сакаа да ме послушат. Јес. Е ова е веќе сатисфакција :D

А де за Албатрос во што се претвора птицата во третата мислам строфа дека беше и за песната езеро прашањето какви чувства буди мислам ...
се претвора во предмет на исмејување
песната буди носталгија код детството (или како и да беше)

А кажете ми ако некој се сеќава, на прашањето со Зависносложената реченица.

"Јас ви зборам вака за светот бидејќи го имам видено " или нешто слично ?

Каква зависносложена реченица е ?
причинска

Во песната имаше едно која строфа дава опис на реката во прва или трета беше? и за Бодлер правецот е предмодрнизам не симболизам

Член од
7 јуни 2012
Мислења
87
Поени од реакции
52
баш ме интересире од каде му се земани текстовине. можеби од племето зулу :pos:

Член од
8 јуни 2012
Мислења
20
Поени од реакции
7
a shto odgovorivte deka pravi Jon vo izvadokot. raskazuvanje, opis ili monolog. Jas raskazuvanje

Член од
2 јуни 2012
Мислења
43
Поени од реакции
7
А како ви беа темите за есејот?
Ги имаше објавено некој претходно како лани?

слободната тема не беше ни блиску до шпекулациите.. а таа за романтизмот беше блиску.. сепак се знаеше дека ќе е за роматизам и сите се водевме по тоа.. така да во врска со есејот беше многу полесно од други години :)

AL.

Член од
22 јануари 2009
Мислења
12.610
Поени од реакции
5.016
Претпоставувам лесно поминавте сите,бар за мене можам да кажам дека лесно поминав со оглед на тоа што книга не фатив и слично....

иначе имаше комедии миљон со тие текстовите...

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681

свршвам матура и дим да ме њама :D

Член од
6 јануари 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
2.684
Глаголско-именски, предлошки предлог, појава хомонимност, со оган, интернационализми, модални зборови (веројатно, сигурно) ...
а за реченицата ние напишавме не и ни, а мислам не може да биде ниту-ниту бидејќи тоа е сврзник за разделни реченици, а убаво си пишуваше да се стави сврзник за составна и да биде одречна формата.
за раскољников - контрадикторен и не знам таму што, кога ја читал статијата почувствувал јад (одговорот си беше со текстот), реализам на 19век, психолошка состојба, има елементи на криминалистички роман, оди кај мајка му за да се збогува со неа.
Јон раскажува, Велика е грижлва мајка, фронтот, неуништивоста на мак народ
најлесно беше за Крсте П. Мисирков.
Тоа ми текнува во моментов.

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
е да ве прашам дали според вас со 6 поени изгубено макс е добар резултат?

Иначе тоа за јон што раскажува напишав ОПИС :facepalm: Не го знаев естетика на што е напишав Бодлеров Сплин,после згрешив на тоа у што се претворила птицата и уште некоја мала грешка. Мислам дека на есејот ќе добијам 10-12 поена :)

Член од
8 јуни 2012
Мислења
20
Поени од реакции
7
Глаголско-именски, предлошки предлог, појава хомонимност, со оган, интернационализми, модални зборови (веројатно, сигурно) ...
а за реченицата ние напишавме не и ни, а мислам не може да биде ниту-ниту бидејќи тоа е сврзник за разделни реченици, а убаво си пишуваше да се стави сврзник за составна и да биде одречна формата.
за раскољников - контрадикторен и не знам таму што, кога ја читал статијата почувствувал јад (одговорот си беше со текстот), реализам на 19век, психолошка состојба, има елементи на криминалистички роман, оди кај мајка му за да се збогува со неа.
Јон раскажува, Велика е грижлва мајка, фронтот, неуништивоста на мак народ
најлесно беше за Крсте П. Мисирков.
Тоа ми текнува во моментов.
SE ISTO MI E I MENE SAMO KAJ HOMONIMOST napisav deka se zabelezuva pojavata ista forma a razlicno znacenje i zborovite se homonimi mislam deka ke bide ok . Kaj babata shto zaokruzuvite, jas deka mu smetala vo kradenjeto bidejki koga veli staricata misli na Aljona a sestrata e Lizaveta taka da pod B i V se isklucuvaat avtomatski :)

Kajgana Shop

На врв Bottom