Будизам

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Заебана работа.И како знаеш кога треба да прекинеш со медитацијата,кога мислите ти се исклучени?Ова прашање многу ме мачи:)
Те мачи тебе како може да бидеш одвоен од мислите, односно како може мислите и ти да сте две различни работи.
Има една работа околу медитацијата, а таа е дека не можеш да знаеш се додека не си во таа состојба....тоа ти е уште позаебано. :)
Морам да одам, ќе продолжиме друг пат.....може и ќе се деси чудо, ќе дознаеш што е медитација.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Те мачи тебе како може да бидеш одвоен од мислите, односно како може мислите и ти да сте две различни работи.
Има една работа околу медитацијата, а таа е дека не можеш да знаеш се додека не си во таа состојба....тоа ти е уште позаебано. :)
Морам да одам, ќе продолжиме друг пат.....може и ќе се деси чудо, ќе дознаеш што е медитација.
Bodi, abe kaj ja izvadi sega ovaa tema....sega site ateisti shto praktikuvaat joga ke se pishat budisti....lele mori majko

M

Muranyi

Гостин
Што се случува откако човек ќе ја достигне Нирваната?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ова прашање е кон оние свртени накај источните филозофии претпоставувам......будист тешко дека ќе најдеш :)

Ништо не можеш да достигнеш, и не можеш да бидеш ништо повеќе од тоа што си. Нирвана не постои, и ако постои животот сам по себе е нирвана. Буда бил у заблуда ако дошол до сознание дека животот е страдање.

С

Само Човек

Гостин
Ова прашање е кон оние свртени накај источните филозофии претпоставувам......будист тешко дека ќе најдеш :)

Ништо не можеш да достигнеш, и не можеш да бидеш ништо повеќе од тоа што си. Нирвана не постои, и ако постои животот сам по себе е нирвана. Буда бил у заблуда ако дошол до сознание дека животот е страдање.
го стопи

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644

За нирвана зошто не постои. Нели според најопштата дефиниција Нирвана е кога наротски кажано се ти е рамно (да не филозофирам многу).
За болдот 100% си сигурен дека грешел.
--- надополнето: 8 јуни 2012 во 21:20 ---

За нирвана зошто не постои. Нели според најопштата дефиниција Нирвана е кога наротски кажано се ти е рамно (да не филозофирам многу).

С

Само Човек

Гостин
--- надополнето: 8 јуни 2012 во 21:20 ---

ајде ќе си земам за прво да одговорам. Целта на самиот животот е целосен мир или нирвана.
За да има радост треба да има и болка, А само откажувњето од задоволствата води до тој целосен мир. :) Какви пракси какви глупосги.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
ајде ќе си земам за прво да одговорам. Целта на самиот животот е целосен мир или нирвана.
За да има радост треба да има и болка, А само откажувњето од задоволствата води до тој целосен мир. :) Какви пракси какви глупосги.

Па не баш. Зошто да се откажеш од задоволствата за да најдеш мир. Тоа е многу контрадикторно и погрешна генерализација. Дали Буда се откажал од задоволставата кога достигнал Нирвана. Тој дури и вика дека секој екстрем е лош т.е. секое забегување на една или друга страна е погрешно. Всушност треба да се направи баланс помеѓу желбите и она што ти е потребно. Да бидеш свесен што ти е вистински потребно во животот и да не слугуваш на желбите.
Едно нешто е точно за човекот дека е ненаситен како свиња никогаш не му е доста е тоа е она кое мора да се научи да се сузбие или барем до одреден степен да се контролира како предуслов за достигнување на нешто како Нирвана.

С

Само Човек

Гостин
Па не баш. Зошто да се откажеш од задоволствата за да најдеш мир. Тоа е многу контрадикторно и погрешна генерализација. Дали Буда се откажал од задоволставата кога достигнал Нирвана. Тој дури и вика дека секој екстрем е лош т.е. секое забегување на една или друга страна е погрешно. Всушност треба да се направи баланс помеѓу желбите и она што ти е потребно. Да бидеш свесен што ти е вистински потребно во животот и да не слугуваш на желбите.
Едно нешто е точно за човекот дека е ненаситен како свиња никогаш не му е доста е тоа е она кое мора да се научи да се сузбие или барем до одреден степен да се контролира како предуслов за достигнување на нешто како Нирвана.
Со ова па не баш и генерализарањето никаде не стигнуваш.
Aбе види, всушност можеш и да земаш дрога, се ќе ти биде рамно нели.
Буда кога оставил јоги моги петар пановце. плејстејшн, нинтендо и остале играчке, прегледнет , разочаран од се ете тогаш дошол до совршениот мир. И сватил дека цело време бил у заблуда.:) А
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 11:39 ---
Задоволствата не ги жртвуваш вечно;) Ако те мачи тоа...

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Со ова па не баш и генерализарањето никаде не стигнуваш.
Aбе види, всушност можеш и да земаш дрога, се ќе ти биде рамно нели.
Буда кога оставил јоги моги петар пановце. плејстејшн, нинтендо и остале играчке, прегледнет , разочаран од се ете тогаш дошол до совршениот мир. И сватил дека цело време бил у заблуда.:) А
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 11:39 ---
Задоволствата не ги жртвуваш вечно;) Ако те мачи тоа...
Поентата не ми беше да генерализирам туку дека секој човек е различен и има различни приоритети. Буда поминал многу и сватил дека сепак на крајот мора сам да го пронајде патот а не следејки мудреци и туги филозофии. Исто како што напишав многу битно е дека секој екстрем е лош. А доага до совршениот мир тогаш кога решава дасе откаже од тоа што го бара и ја запоснава неговата идна жена. Со други зборови во моментот кога сваќа што усвари му е потребно во животот.

:) Не ми е проблем да ги жртвувам задоволствата ако бидам сигурен дека тоа е правилно. Проблемот е што сметам дека тоа е погрешно. Како што напишав мојот став едека не смееш да дозволиш да им слугуваш на задоволствата (тоа е едниот екстрем) но не смееш ниту да ги отфрлиш (тоа е другиот екстрем) бидејки тие се дел од тебе и без нив не си комплетен.

С

Само Човек

Гостин
Поентата не ми беше да генерализирам туку дека секој човек е различен и има различни приоритети. Буда поминал многу и сватил дека сепак на крајот мора сам да го пронајде патот а не следејки мудреци и туги филозофии. Исто како што напишав многу битно е дека секој екстрем е лош. А доага до совршениот мир тогаш кога решава дасе откаже од тоа што го бара и ја запоснава неговата идна жена. Со други зборови во моментот кога сваќа што усвари му е потребно во животот.

:) Не ми е проблем да ги жртвувам задоволствата ако бидам сигурен дека тоа е правилно. Проблемот е што сметам дека тоа е погрешно. Како што напишав мојот став едека не смееш да дозволиш да им слугуваш на задоволствата (тоа е едниот екстрем) но не смееш ниту да ги отфрлиш (тоа е другиот екстрем) бидејки тие се дел од тебе и без нив не си комплетен.
како бе може да направиш баланс од нешто што не го создаваш ти, а камо ли баланси да правиш.
Сите задовилста,сите желби не ги создаваш ти, него околината.
Жртва треба , жртва ,без жртва нема ништо. Целта не се достигнува лесно. Но кога ќе ја достигнеш се што си жртвувал е твое, но овојпат желбите ќе ги создаваш ТИ и тука се прави баланс која желба да се создаде, кое чуство ,имаш контрола на се.

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
како бе може да направиш баланс од нешто што не го создаваш ти, а камо ли баланси да правиш.
Сите задовилста,сите желби не ги создаваш ти, него околината.
Жртва треба , жртва ,без жртва нема ништо. Целта не се достигнува лесно. Но кога ќе ја достигнеш се што си жртвувал е твое, но овојпат желбите ќе ги создаваш ТИ и тука се прави баланс која желба да се создаде, кое чуство ,имаш контрола на се.
Првиот дел е типично бегање од одлуки и одговорност. Се зависи од тебе. Работата е само до каде си спремен да идеш. И сите желби се само твои а не и на околината.
Жртва да но зависи исто каква. Ако жртвата е премногу голема пак не си направил ништо.

С

Само Човек

Гостин
Првиот дел е типично бегање од одлуки и одговорност. Се зависи од тебе. Работата е само до каде си спремен да идеш. И сите желби се само твои а не и на околината.
Жртва да но зависи исто каква. Ако жртвата е премногу голема пак не си направил ништо.
одговорност, за човек кој нема едно единствено јас има одговорност, сети се колку пати у си сменил мислење за една работа, и како тоа одговореен си. Ти не донесуваш одлуки ,се тоа се случува .Ти не сакаш, не мразиш, немаш желби ,се се случува.
пс треба да жртвуаш нешто најдрагцено

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Hahaha...ova me potseti na Buda koga stanal od pod drvoto i se vratil vo normalniot zivot....
Posle 7g covekot (Buda) stanal od pod drvoto, otishol so sudni maki do rekata da se napie malku voda,iznemoshten od postenje i razni tipovi na joga. Pominale edni ribari so camec,
i bash vo toa vreme ulovile pogolema riba, i eden od ribarite mu veli na toj shto ja drzel jadicata: "Pazi da ne ja vlecesh presilno, ke ja skinesh i ke ostanime bez riba".
Otkako go slushnal ova, Buda stanal svesen za sebe i za toa shto pravi, i se vratil vo normalniot svet.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 14:12 ---
Ne mi e jasno....od kogo ocekuvash odgovor...
Koj e taj shto ke moze da ti kaze shto ke se sluci otkako ke ja postigne....
Mislam deka na planetata zemja ima samo malku lugje shto uspeale toa da go postignat, i ti sega ne prashuvash nas obicnite smrtnici.
Patishta do nirvanata ima mnogu, ima i prosvetleni ljuge shto ti nudat koj pat vodi do nirvanata, ama shto se slucuva tamo otkako ke postignesh, mislam deka toa go nema objasneto nikaj do sega.....od ednostavna pricina shto toj covek shto toa go postignal ne se vraka na zemjata....
Ne ja meshajte nirvanata so reinkarnacija, nirvanata e povisok stepen, od tamo ne se vrakash povtorno na planetata zemja...
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 14:21 ---
Tocno e toa, deka Buda rekol trebe vo zivotot da se bide umeren vo se...eve ushte edna od nego.....
Gitarata nema da sviri ako zicite se ili previshe optegnati ili se previshe labavi, ke dava dobar zvuk samo ako se nashtimani tolku kolku shto trebe.
Nego drugo sakav da vi kazam....Buda postignal nirvana, i se vratil vo normalnit svet zatoa shto znael deka toj ciklus na zivot i na smrt, se povtoruva do beskonecnost, se dodeka ne se postigne nirvana, a se vratil za da go prenese svoeto iskustvoto i na drugite lugje.....

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
одговорност, за човек кој нема едно единствено јас има одговорност, сети се колку пати у си сменил мислење за една работа, и како тоа одговореен си. Ти не донесуваш одлуки ,се тоа се случува .Ти не сакаш, не мразиш, немаш желби ,се се случува.
пс треба да жртвуаш нешто најдрагцено
Не те свакам. Да за некои работи мислењето го мењаваш во зависност од информациите што ти стигаат но само доколку ти не си дирекно инволвиран во таа работа. Доколку си дирекно инволвиран тогаш мислењето мора да биде точно од почетокот иначе ако го згрешиш на почеток со го ебал ежот. Значи мора да бараш детали во приказните кои ти ги кажуваат.
А и не ми е јасно каква врска има одговорноста со мењавањето на мислењето. Одговорноста следи откако некоја работа ке се заврши, за разлика од мислењето кое се јавува пред отпочнување на некоја работа.
За емоциите кои ги наброја е безпредметно да ги дискутираме-различно ги доживува секој човек.

ПС Што за тебе е најдрагоцено (семејството го исклучувам овде)

Kajgana Shop

На врв Bottom