Па не баш. Зошто да се откажеш од задоволствата за да најдеш мир. Тоа е многу контрадикторно и погрешна генерализација. Дали Буда се откажал од задоволставата кога достигнал Нирвана. Тој дури и вика дека секој екстрем е лош т.е. секое забегување на една или друга страна е погрешно. Всушност треба да се направи баланс помеѓу желбите и она што ти е потребно. Да бидеш свесен што ти е вистински потребно во животот и да не слугуваш на желбите.
Едно нешто е точно за човекот дека е ненаситен како свиња никогаш не му е доста е тоа е она кое мора да се научи да се сузбие или барем до одреден степен да се контролира како предуслов за достигнување на нешто како Нирвана.
Hahaha...ova me potseti na Buda koga stanal od pod drvoto i se vratil vo normalniot zivot....
Posle 7g covekot (Buda) stanal od pod drvoto, otishol so sudni maki do rekata da se napie malku voda,iznemoshten od postenje i razni tipovi na joga. Pominale edni ribari so camec,
i bash vo toa vreme ulovile pogolema riba, i eden od ribarite mu veli na toj shto ja drzel jadicata: "Pazi da ne ja vlecesh presilno, ke ja skinesh i ke ostanime bez riba".
Otkako go slushnal ova, Buda stanal svesen za sebe i za toa shto pravi, i se vratil vo normalniot svet.
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 14:12 ---
Што се случува откако човек ќе ја достигне Нирваната?
Ne mi e jasno....od kogo ocekuvash odgovor...
Koj e taj shto ke moze da ti kaze shto ke se sluci otkako ke ja postigne....
Mislam deka na planetata zemja ima samo malku lugje shto uspeale toa da go postignat, i ti sega ne prashuvash nas obicnite smrtnici.
Patishta do nirvanata ima mnogu, ima i prosvetleni ljuge shto ti nudat koj pat vodi do nirvanata, ama shto se slucuva tamo otkako ke postignesh, mislam deka toa go nema objasneto nikaj do sega.....od ednostavna pricina shto toj covek shto toa go postignal ne se vraka na zemjata....
Ne ja meshajte nirvanata so reinkarnacija, nirvanata e povisok stepen, od tamo ne se vrakash povtorno na planetata zemja...
--- надополнето: 9 јуни 2012 во 14:21 ---
Па не баш. Зошто да се откажеш од задоволствата за да најдеш мир. Тоа е многу контрадикторно и погрешна генерализација. Дали Буда се откажал од задоволставата кога достигнал Нирвана. Тој дури и вика дека секој екстрем е лош т.е. секое забегување на една или друга страна е погрешно. Всушност треба да се направи баланс помеѓу желбите и она што ти е потребно. Да бидеш свесен што ти е вистински потребно во животот и да не слугуваш на желбите.
Едно нешто е точно за човекот дека е ненаситен како свиња никогаш не му е доста е тоа е она кое мора да се научи да се сузбие или барем до одреден степен да се контролира како предуслов за достигнување на нешто како Нирвана.
Tocno e toa, deka Buda rekol trebe vo zivotot da se bide umeren vo se...eve ushte edna od nego.....
Gitarata nema da sviri ako zicite se ili previshe optegnati ili se previshe labavi, ke dava dobar zvuk samo ako se nashtimani tolku kolku shto trebe.
Nego drugo sakav da vi kazam....Buda postignal nirvana, i se vratil vo normalnit svet zatoa shto znael deka toj ciklus na zivot i na smrt, se povtoruva do beskonecnost, se dodeka ne se postigne nirvana, a se vratil za da go prenese svoeto iskustvoto i na drugite lugje.....