Што е религија?

• Креатор на темата Само Човек
  • Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
О, Боди одамна не сум те начекала?
Нема да дискутирам со тебе, од познати причини :)
Знам дека се плашиш, ама не треба......не е страшно преку http.
Ќе те боли малку само..."здравиот" разум.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Религијата е опиум за народот

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Епа фино за тебе, но јас не сметам да те поправам, сигурен сум (за мене) дека е . :)
Крај краева секој сам одлучува до каде ќе му дозволи на мозокот да оди.........дали ќе го лимитира или пак со помош на друга филозофија, испраксира кон нешто над. Јас пак велам духовни, посимпатично ми е и помоќно ми го доловува ефектот. И душа е јака работа, али вака ми е ок.
Абе и мене ми е ОК да не се јадат животни, ама не го наметнувам тоа на другите, знаеш?
Well, that's the problem with the religion.
--- надополнето: 8 јуни 2012 во 01:16 ---
дух и ум не е исто,
А дали можеш да направиш јасно разграничување?

С

Само Човек

Гостин
да се надеваме на поинтелегентни дефиниции утре :sleep:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Абе и мене ми е ОК да не се јадат животни, ама не го наметнувам тоа на другите, знаеш?

Никој не ти наметнува, сам или сама пошто не знам од кој пол си, одлучуваш........секој од нас иди во периодот кога се замислил како стојат работиве во универзумов, па некој испитал и одлучил дека ми е кул да не верува, некој испитал и одлучил дека му е кул да верува оти појако му е така поисполнет е.
Крај краева па некој оди контра оти кеф му е да биди блек шип, пошто овие беливе се некако меинстрим приглупи демек, сами по себе недоволни.

С

Само Човек

Гостин

можам ама нема да разбереш :P
ќе се обидам...дали емоциите и желбите се исто што и мислите?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Никој не ти наметнува, сам или сама пошто не знам од кој пол си, одлучуваш........секој од нас иди во периодот кога се замислил како стојат работиве во универзумов, па некој испитал и одлучил дека ми е кул да не верува, некој испитал и одлучил дека му е кул да верува оти појако му е така поисполнет е.
Крај краева па некој оди контра оти кеф му е да биди блек шип, пошто овие беливе се некако меинстрим приглупи демек, сами по себе недоволни.
Holy cow, зборувам со тип што му е кул да биде верник :facepalm:
Океј, невермајнд.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
Holy cow, зборувам со тип што му е кул да биде верник :facepalm:
Океј, невермајнд.
Се обидов само со прост речник.......да доловам само прост ефект на сличен начин, кој секако за некој е сложен........сега кој како ме разбра на него оставам

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Никогаш не сфатив како христијанството успеа толку да се рашири низ светот.
Не си само ти. Многу луѓе не можат да сфатат како е можно како е можно на почетокот толку мала група на верници, од кои што повеќето се разбегаа при распнувањето на нивниот Водач, без употреба на сила, само со збор, иако прогонувани, распнувани, обезглавени, спалувани на клада, распарчувани од лавовите во дворците на императорите, сепак го рашириле христијанството низ целата Римска империја.
Интересни се во овој контекст зборовите на Исус Христос:

„ќе примите сила кога Светиот Дух ќе слезе на вас и ќе Ми бидете сведоци како во Ерусалим, така и во цела Јудеја, и во Самарија, и сè до крајот на земјата.”“ (Исус Христос, Дела 1:8, Библијата)

С

Само Човек

Гостин
Никој не ти наметнув, сам или сама пошто не знам од кој пол си,
женско е бе, живее со илузија дека како психијтар може да натера машко вистински да ја сака, знаеш да му смени емоции;)

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Не си само ти. Многу луѓе не можат да сфатат како е можно како е можно на почетокот толку мала група на верници, од кои што повеќето се разбегаа при распнувањето на нивниот Водач, без употреба на сила, само со збор, иако прогонувани, распнувани, обезглавени, спалувани на клада, распарчувани од лавовите во дворците на императорите, сепак го рашириле христијанството низ целата Римска империја.
Им текнало на Римјаните дека може да го контролираат народот со христријанството и ете како се раширило.
Им текнало да го украдат телото Исусово и да тврдат дека воскреснал.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.631
Поени од реакции
31.841
женско е бе, живее со илузија дека како психијтар може да натера машко вистински да ја сака, знаеш да му смени емоции;)
Ахам, нешто ко Фројд во женска форма :)
Барем тие треба да бидат понавлезени во умствените работи и над работите, али ајде то е то.
Ајнштајн пак бил јако бате али чудно, верувал во Бог, исто и Кант, Паскал, Њутн, нз шо ги забодело, ваљда не биле мангупчиња ко Фројд и Ничевци. То е.......

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom