Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
Aбее ич неам желба да учам, ужасна мрза ме фаќа со самото погледнување на тоа прирачникот. Ама лесни ми стојат прашањата од минатите години, за тројче ќе знам секако, а за повеќе можеби ќе се потрудам овие денови :свиркам:

Дали некаде ги има темите за есеј од минатите години (и слободната) или пак некој ако ги знае, ако може да ги напише? :)

Дали некаде ги има темите за есеј од минатите години (и слободната) или пак некој ако ги знае, ако може да ги напише? :)
Гледајки напред ја градиме иднината беше едната по македонски, другата не се сеќавам, а англиски мислам дека беше нешто правиш забава и треба да напишеш кој ќе поканеш, кога е забавата, на кое место и сл.

Maкедонски темите ги има во клучовите од минатите години. Провери таму.
Мене англиски ме интересираат, а нив ги нема во клучот. А англиски има писмо за пишување и друго што?

Maкедонски темите ги има во клучовите од минатите години. Провери таму.
Мене англиски ме интересираат, а нив ги нема во клучот. А англиски има писмо за пишување и друго што?

Благодарам.

Инаку, слушнав информација дека оваа година немало да има слободна тема. Дали некој знае дали е ова сигурно?

Само романтизам ќе биде темата оваа година 13 бода се добива максимално ;)

Само романтизам ќе биде темата оваа година 13 бода се добива максимално ;)
а шо од романтизам?
конкретно на некое дело или општо за некоја карактеристика на романтизмот?

Епа не ни кажаа ништо али ја видов нешо у претходниве години имало нешо у смисла преку делата На Балзак,Достоевски напиши за реализмот или нешо у таква смисла и сеа мислам дека ќе имаме преку Eвгениј Онегин и Странствувањато на Чајлд Харолд да ги напишеме романтичарските елементи али ова е мое мислење :)

Англиски јазик ќе има едно писмо формално и есеј :)
Македонски би требало ( 90 % сум сигурна дека ќе биди така, гледајќи ги минатите матури и манатите теми ) да има една слободна тема и оваа година е темата романтизам. Под тоа романтизам според мене може да се пишува за кој сакаш претставник ( нормално ако не е нагласено )
Едно прашање јас имам :P
Пример моја братучеда полага англиски интерно, а јас екстерно...
дали ќе бидат исти темите на есејот ( на не/формалното писмо) o_O ?!?

Македонски би требало ( 90 % сум сигурна дека ќе биди така, гледајќи ги минатите матури и манатите теми ) да има една слободна тема и оваа година е темата романтизам. Под тоа романтизам според мене може да се пишува за кој сакаш претставник ( нормално ако не е нагласено )
Едно прашање јас имам :P
Пример моја братучеда полага англиски интерно, а јас екстерно...
дали ќе бидат исти темите на есејот ( на не/формалното писмо) o_O ?!?
не..интерниот тест го изработуваат професорите од училиштето во кое учиш

Oд каде оваа информација? Читав на друг форум као демек сигурно ќе биде неформално, а и да не е веродостојна информацијава, на тестовите од сите години се паѓало неформално писмо, па голема е веројатноста и оваа година така да биде. И професорката не советуваше повеќе да се посветиме на неформално.

Граматикава е урнебес у пм, кај најдов да го земам прирачников од Ленка Панчевска буквално се детално има напишано. Повеќе ќе се избунам од работиве што ги пишувала отколку да научам нешто, се и сешто има.. а дали ќе има потреба тоа..

Не се замарајте ич за матурава.Боза е!Јас лани имав 99,8 поени со нормално учење без да одам нигде на спремање.То шо учев од прирачници можам да речам дека ич не ми се најде.Имаш извадоци од дела,поезија и шо ќе ми корисит мене ако сум прочитала скратена верзија на некој роман ко ти се барат смислата,суштината,симболиката на делото.Ако ви се прочитани книгите немате гајле.Прашањата пак од граматика беа.....Дали требит анѓел,ѓеврек...:facepalm:

немојте да ја бубате граматиката, секако околу 5-6 прашања ќе има со заукружување ( а тие можите да ги препишите );)
Уфффффффффффффф :eek:
дечки што учите англиски ?!
знаете какви не/формални писма ќе има ?!
КОЈ ШТО ЗНАЕ НЕКАКВА ИНФОРМАЦИЈА ДА ПИШИ, се замолува :oops:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom