Зошто да верувам во Бог/Алах

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
vaka ke ve prasam sega iskren odgovor samo.
koja vera deneska najmnogu se spomnuva za loso niz svetot? koja e taa vera sto najmnogu se mrzi ?
posle ke vi kazam nesto.
Реторика... Слушаме најмногу лошо за исламот, и де факто знаеме дека христијанството е сејм шит.

Ајде сеа доста е квиз, кажи ја поентата :свиркам:

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
sega ke vi kazam zosto e islamot verata sto najmnogu se mrzi i se zbori za loso.
zatoa sto odamna uste od pocetocite gjavolot mu vetil na gospod" bidekji ti gospode si me prekolnal da ostanam zasekogas vo pekolot, jas ke napravam na site lugje se do sudniot den praviot pat da im izlgeda los i tesk za da prifakjaat da ima omraza kon verata da ne ja sakaat, osven tvoite iskreni vernici na niv nisto ne im mozam.
neli ova sto deneska se slucuva e fakt od toa sto rekol gjavolot?
eden slucajno koga slusnal deka vo svetiot Kuran pisuva vaka. se konveritral vo islamot.

Член од
11 јуни 2011
Мислења
249
Поени од реакции
166
значи по тебе пријателе чоеко настанал од Алах...и немал шо да прај после и измисли уште 2-3 милјарди организми си седел од едно ракаф мачка од друг глушец....немало шо да прај и си заминал и ела сега најди го

В

влијателен

Гостин
sega ke vi kazam zosto e islamot verata sto najmnogu se mrzi i se zbori za loso.
zatoa sto odamna uste od pocetocite gjavolot mu vetil na gospod" bidekji ti gospode si me prekolnal da ostanam zasekogas vo pekolot, jas ke napravam na site lugje se do sudniot den praviot pat da im izlgeda los i tesk za da prifakjaat da ima omraza kon verata da ne ja sakaat, osven tvoite iskreni vernici na niv nisto ne im mozam.
eden slucajno koga slusnal deka vo svetiot Kuran pisuva vaka. se konveritral vo islamot.
Ова за тебе е вистина? Не ти личи на мит, легенда? На измислена приказна? На басна?

И како ќе знаеме кој е искрен верник па да видиме на кој ништо не му може ѓаволот? Зарем Алах во Куранот не е објаснет како најголем измамник?

И зошто Алах му дозволил на Ѓаволот да ги заведува луѓето? Зошто ја исполнил неговата желба се до суднот ден да се шета надвор од Пеколот?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Има едно непишано правило на интернет форумите, а тоа е дека штом некој почне некотролирано да се смее, всушност и нема што паметно да каже, па мисли дека со емо-икончиња ќе засени некој свој претходен лапсус или слично.
Но, се прашувам, има ли смисла да праиш муабет со некој што мисли дека секуларна држава и атеистичка држава? :D
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 16:13 ---
Па природата го создала човекот,или како да ти објаснам,по пат на еволуција !
дека не постои никаков бог тоа сакав да ти го кажам :)
Токму затоа те прашав што подразбираш ти под поимот „природа“? Ти велиш дека природата го создала светот и ете дополнуваш дека и природата го создала и човекот по пат на еволуција. Затоа сакам да знам што подразбираш ти под поимот „природа“, што се вклучува тоа? Со други зборови, сакам да го запознаам твојот „создател“?

N

Nessa Alcarin

Гостин
стихови за ова или од гз вадиш
Ти па што му се лутиш. Вашиот концепт на верата е ист. Верувате во замислено пријателче кое по некое чудо, баш вас зошто сте послушни, ќе ви даде вечен живот. Нема вечен живот мали, ќе ти умре телото и ќе се најдеш два метри под земја и црви ќе те јадат.. И после оп, ќе никне кокиче од тебе, или темјанушка зависи, дали си плав или црн.
Толку сте исплашени од смртта, што вашата фантазија оди до таму, што мора со сите сили да верувате во нешто што не постои. Не сте свесни дека сме само еден експеримент кој отишол погрешно. За тие ваши јадни душички ќе почнете да верувате и дека водата вино станува, и дека мртвите оживуваат... Oh, wait ...

M

Muranyi

Гостин
Па така работи вашата шема-страв и заплашување(ова мислам општо за сите религии)па дечкото малку бил лекоумен и се конвертирал.Туку ти дали си размислувал во овој правец-Евреите знаеме дека се избран Божји народ а вие ги мразите нив од дното на душата.По некоја логика јас да бев Сатана ќе сакав да ги уништам Евреите,бидејќи нели Бог решил да ги штити а од друга страна вашиот Суден Ден е поврзан со борба против Евреите.Си размислил некогаш дека Исламот е религија на Сатаната?Истотака Алах во Куранот пројавува голема доза на нарцисоидност,во стилот најубав меѓу сите(не знам кои се останатите,на кои се мисли),потоа многу му е важно да му се клањаат а знаеме дека Сатаната бил љубоморен на Бог и покрај тоа што бил најубав од сите Анѓели.Да не навлагам за сексуалните односи на Мухамед со 9 годишно девојче,па добро бе тој Бог каде му е совршеноста е семоќноста па избрал,ај да не користам термини навредливи зашто ќе почнете да плачете,човек кој врска нема со духовност за пророк а башка бил и војсководец.Така да пријателе работите можеме да ги гледаме и од друг агол,односно јас можам благодарение на тоа што размислувам со своја глава и не дозволувам оџи да ми го перат мозокот.
Ако некогаш во мојот живот почнам да верувам во Бог(а тоа нема никогаш да биде најверојатно)тоа ќе биде благодарение на Исламот,односно вашата антипропаганда и вашата милитантно-експанзивна идеологија против се останато,зашто имам впечаток дека се работи за сатанистичка религија.
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 16:53 ---
А тоа дека се конвертирал приказната-нас така во градинка не припремаа кога не сакавме да јадеме ужинка па не лажеа со разни приказни.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
vie ste lugje sto ne razbirate. vie imate omraza kon islamot, zatoa i ste vo ovaa tema. so vas ne se moze covecki da se debatira.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Има едно непишано правило на интернет форумите, а тоа е дека штом некој почне некотролирано да се смее, всушност и нема што паметно да каже, па мисли дека со емо-икончиња ќе засени некој свој претходен лапсус или слично.
Но, се прашувам, има ли смисла да праиш муабет со некој што мисли дека секуларна држава и атеистичка држава? :D
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 16:13 ---

Токму затоа те прашав што подразбираш ти под поимот „природа“? Ти велиш дека природата го создала светот и ете дополнуваш дека и природата го создала и човекот по пат на еволуција. Затоа сакам да знам што подразбираш ти под поимот „природа“, што се вклучува тоа? Со други зборови, сакам да го запознаам твојот „создател“?
Мислам дека разбра сега на што мислам,ако не ќе ти објаснам ;)
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 17:45 ---
vie ste lugje sto ne razbirate. vie imate omraza kon islamot, zatoa i ste vo ovaa tema. so vas ne se moze covecki da se debatira.
Нема лутење тука,тоа е жалната вистина,не само за исламот туку и во христијанството какви не валкани работи има,и за пари дури се продавале и после ќе ни го перат тие умот,тоа е од мене кој свати свати

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.163
Види, Интелегентен креатор значи дека тој створил нешто со умисла и за некаква цел. Така да Бога не створил нас и ни дал каталог како треба да живееме за да го добиеме најдоброто, а тоа е вечниот живот во другиот свет.

Не ги создадов џиновите (демоните) и луѓето за ништо друго освен за да Ме обожаваат (Коран, Заријат, 56)

Ние го создадовме човекот од една капка вода за да го ставиме во искушение и му дадовме слух и вид.
Ние го упативме во вистински пат и тој ќе биде или благодарен или неблагодарен!

(Коран, Инсан, 1-3)
Бог го создал човекот со цел.... потоа му дал тест-живот на оваа планета... ако го помини, вечен живот. Тестот содржи обожавање на креаторот.
Seems legit....

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Бог го создал човекот со цел.... потоа му дал тест-живот на оваа планета... ако го помини, вечен живот. Тестот содржи обожавање на креаторот.
Seems legit....
Ова е само прашање без навреди :)
Е ова е тој срав за смртта,и демек после од коа ќе умреме ќе одиме во рајот или пеколот,и имаме вечен живот.Од каде ти е тој податок,од книгите,имаш видено има некој видено дај ми доказ :sneaky:

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Ова е само прашање без навреди :)
Е ова е тој срав за смртта,и демек после од коа ќе умреме ќе одиме во рајот или пеколот,и имаме вечен живот.Од каде ти е тој податок,од книгите,имаш видено има некој видено дај ми доказ :sneaky:
Претпоставувам си имаш дома библија. Земи ја од полица и истреси го правот од неа па после прочитај Јован 3:16.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Seems legit....
Во суштина, тоа е. Овој свет е само станица каде човекот бира помеѓу верата и неверата кон Бога. Али и во двата случаи луѓето добиваат вечен живот, Рај или Пекол.

А верување не е само да признаеш дека постои Семоќен Бог туку и да бидеш благодарен кон Него и да ги почитуваш Неговите заповеди кои Тој ни ги објави преку неговите пророци (нека е Божјиот мир и милоста Негова над нив) кои безсомнение повикуваа кон верување на Еден и Единствен Бог.

Се чудам како некои тука велат дека Бог бил убиец.

Еден од имињата на Бога е и Милостливиот. Да беше спровитното Бог веднаш би го истребил секој неверник и грешник. Но Бога е милостлив и се грижи за сите еднакво, верници и неверници, добри и лоши луѓе. Секој неверник има време се до последниот здив да се покае и да признае дека има само Еден и Единствен Бог.

Член од
19 септември 2009
Мислења
80
Поени од реакции
23
koga Musa a.s.(Mojsej) vo eden razgovor so gospod pobaral da go vidi nego, Allah mu rekol gledaj ja planinata pred tebe ako ja gledas si me gledal mene.
on ja gleda i naednas planinata se trese i ja snema. i Mojses padnal vo nesvest.
i koga dojde pri svest rekol "semokjen si Allah, prosti mi"
on ne deka go gledal gospod tuku nemozel da izdrza da gleda edna planina. gospod sakal da mu dokaze deka nema sila on da gleda nego.
fakt deka nasite oci nemoze da gledat vo sonceto, a zamisli vo gospod.
covekot e stvoren so granici , rob i smrtnik koj ke bide osuden za negovite dela.
Се би било во ред доколку тие цитати од светите книги се докажани со факти, мегутоа останува само вербата, веруваш во пишаното или не веруваш... на пример ти веруваш во богот Алах, друг верува во Исус трет верува во Зевс итн.....но никој не успеал да го докаже нивното постоење.

Болдот: да човекот е ограничен во своите можности, но тоа зависи од самиот човек, во минатото лугето патувале со камили од едно место до друго, немале енергија, немале индустрија, немале училишта, немале знаење биле глупави, умирале од настинка и од разноразни болести кои денес се лечат само со една таблета која ја измислил човекот, не бога! човекот се усовршува се прилагодува за подобар живот, човекот се качи на месечината, човекот урива планини, и гради острови и аеродроми во сред океан, човекот патува тоес лета со авион од една страна на светот до друга за само неколку часа, притоа пиејки чај релаксирано и комотно, благодарение на самиот себе....не на бога.....моли се ти на бога до 1001 и назад, но додека самиот не створиш за подобро утре тоа самото нема да дојде....зарем би можеле сите да седнеме и да се молиме на семокниот да ни подари автомобил? не! треба самиите да го заработиме и да дојдеме до него.....

Не гледам никаква логична причина да верувам во богови, исто така неможам да сватам како денес и покрај големиот напредок и достапност до информации има луге кои сеуште веруват во приказните за дедо боже:)
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 18:39 ---
Во суштина, тоа е. Овој свет е само станица каде човекот бира помеѓу верата и неверата кон Бога. Али и во двата случаи луѓето добиваат вечен живот, Рај или Пекол.

А верување не е само да признаеш дека постои Семоќен Бог туку и да бидеш благодарен кон Него и да ги почитуваш Неговите заповеди кои Тој ни ги објави преку неговите пророци (нека е Божјиот мир и милоста Негова над нив) кои безсомнение повикуваа кон верување на Еден и Единствен Бог.

Се чудам како некои тука велат дека Бог бил убиец.

Еден од имињата на Бога е и Милостливиот. Да беше спровитното Бог веднаш би го истребил секој неверник и грешник. Но Бога е милостлив и се грижи за сите еднакво, верници и неверници, добри и лоши луѓе. Секој неверник има време се до последниот здив да се покае и да признае дека има само Еден и Единствен Бог.
Ти си особено интересен лик, според твоите постови...:)

Кажи ми пријателе ако јас цел живот живеам на туѓ грб, убивам крадам тепам силувам и на крај се покаам пред едниот и единствениот, дали ке одам во рајот...?
Кажи ми пријателе од каде знаеш ти дека постои рај или пекол, имаш доказ?

Kajgana Shop

На врв Bottom