Зошто да верувам во Бог/Алах

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.163
Па сите верници треба да знаат дека вербата во Бога не е само да веруваш дека Тој постои. Обожавањето на Бога се реализира преку практикување на заповедите кои Тој ни ги дал преку Неговите пророци. А се знае дека све што доаѓа од Бога е за наше добро и не учи и не упатува кон добри дела.
Зошто некој би создал креација и би и наредил на таа креација да го обожава креаторот?

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Јас не верувам дека Бог го создал светот,туку мислам природата,бидејќи не верувам во чуда и во приказни.
Како што го кажуваат исус и како што имам читано за него бил навистина храбар и добар ЧОВЕК.и навистина тој тоа што го направил го прави голем.Одам во црква,за да му оддадам почит за неговите добри дела што ги направил,и што го промениле светот.Никој до сега нема видено,и мислам дека ова така и ќе остани.Зошто не речат дека денес постојат ангели и такви глупости,бидејќи нема простор од технологијава што е денес,а во постаро време тоа било поинаку,нешто некој да измамел и тоа од генерација до генерација се правела се поголема и поголема мистерија демек нешто надприродно !
Па тоа од поколенија до поколенија се менувало и го направиле како светец.
Ова е мое мислење мислам деа нема причина за лутење.Никој не видел и нема да види,Сепак добрите дела се кажуваат. :)
еее тоа е тој срав...Ако навистина постои бог зошто во овој свет се не цути не се прават добри работи зошто има војни,криминал,педофилија и еден куп многу работи ! зошто имаме срадања,затоа што тој така нареди.па луѓе во кој век сме !
Човекот уште од неговиот почеток барал лек за бесмртност,тоа го имаме уште од првите записи.Значи според мене вербата е тешење или тежнеење кон животот,бидејќи на никој не му се умира бе !,и ајде после овој живот има друг живот.во тоа верувале,но за жал ништо нема,тоа е тажната реалност,според мене.
НИКОЈ НЕ ВИДЕЛ,не знаеме ни од каде доаѓаме ни каде одиме !

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Еднаш некој рекол Бог не умира дента коа ќе пресдтанеме да веруваме во неговото постоење. Напротив ние сме тие кои умираме оној ден кога нашиот живот престанува да биде осветлен од постојаниот сјај на зачуденоста која секојдневно се обновува , а чиј извор е непомислив.
Вербата е чудна работа.
Еве еден пример, ако некој ве праша може ли овој конец да издржи 80кг. ќе речете неможе,океј ајде да го обесиме твојот најдобар пријател? Е тука се раѓа сомнеж.
Еден човек не верувал дека постои живот по смртта, но откако неговата жена умрела веќе не бил толку сигурен.
Најголеме трагедија е што мислиме дека знаеме.
Ајде вака една амналогија, да прашаме зошто се верува во Бог е исто како да прашаш зошто веруваш дека мајка ти те родила.
ПС поздрав и без многу карање
A што мора Бог да биде поврзан со било која денешна, па и идна религија?
Бог е лично искуство, ни една библија ни било која книга не може да ти помогне на тоа поле.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Зошто некој би создал креација и би и наредил на таа креација да го обожава креаторот?

Не ги создадов џиновите (демоните) и луѓето за ништо друго освен за да Ме обожаваат (Коран, Заријат, 56)

Навистина помина еден временски период кога човекот не беше ни создаден ни спомнат.

Ние го создадовме човекот од една капка вода за да го ставиме во искушение и му дадовме слух и вид.
Ние го упативме во вистински пат и тој ќе биде или благодарен или неблагодарен!

(Коран, Инсан, 1-3)

Создавањето на небото и земјата е поголемо од создавањето на човекот, но повеќето од луѓето не го разбират тоа! (Коран, Гафир, 57)

Така да ти не го разбираш тоа!

поздрав

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не ги создадов џиновите (демоните) и луѓето за ништо друго освен за да Ме обожаваат (Коран, Заријат, 56)

Навистина помина еден временски период кога човекот не беше ни создаден ни спомнат.

Ние го создадовме човекот од една капка вода за да го ставиме во искушение и му дадовме слух и вид.
Ние го упативме во вистински пат и тој ќе биде или благодарен или неблагодарен!

(Коран, Инсан, 1-3)

Создавањето на небото и земјата е поголемо од создавањето на човекот, но повеќето од луѓето не го разбират тоа! (Коран, Гафир, 57)

поздрав
Замисли си една работа, човекот, џиновите и уште пар работи стварно ги создал некој......арно ама не е креаторот на универзумот(ако воопшто има). И еве сега цела планета р'мба за него...........дали би продолжил ти да си му верен(роб, како што ви е ќејф да речете) на тој креатор(на луѓето како живи битија)?

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Замисли си една работа, човекот, џиновите и уште пар работи стварно ги создал некој......арно ама не е креаторот на универзумот(ако воопшто има). И еве сега цела планета р'мба за него...........дали би продолжил ти да си му верен(роб, како што ви е ќејф да речете) на тој креатор(на луѓето како живи битија)?

Јас сум роб на Богот кој е прв без почеток и последен без крај. Семоќен, креатор на све што се гледа и не се гледа. Креатор на све што постоело, постои и ќе постои. Еден и единствен Бог.
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 22:10 ---
Јас не верувам дека Бог го создал светот,туку мислам природата,бидејќи не верувам во чуда и во приказни.
Како што го кажуваат исус и како што имам читано за него бил навистина храбар и добар ЧОВЕК.и навистина тој тоа што го направил го прави голем.Одам во црква,за да му оддадам почит за неговите добри дела што ги направил,и што го промениле светот.Никој до сега нема видено,и мислам дека ова така и ќе остани.Зошто не речат дека денес постојат ангели и такви глупости,бидејќи нема простор од технологијава што е денес,а во постаро време тоа било поинаку,нешто некој да измамел и тоа од генерација до генерација се правела се поголема и поголема мистерија демек нешто надприродно !
Па тоа од поколенија до поколенија се менувало и го направиле како светец.
Ова е мое мислење мислам деа нема причина за лутење.Никој не видел и нема да види,Сепак добрите дела се кажуваат. :)
еее тоа е тој срав...Ако навистина постои бог зошто во овој свет се не цути не се прават добри работи зошто има војни,криминал,педофилија и еден куп многу работи ! зошто имаме срадања,затоа што тој така нареди.па луѓе во кој век сме !
Човекот уште од неговиот почеток барал лек за бесмртност,тоа го имаме уште од првите записи.Значи според мене вербата е тешење или тежнеење кон животот,бидејќи на никој не му се умира бе !,и ајде после овој живот има друг живот.во тоа верувале,но за жал ништо нема,тоа е тажната реалност,според мене.
НИКОЈ НЕ ВИДЕЛ,не знаеме ни од каде доаѓаме ни каде одиме !
Добро бе, ајде те молам кажи ми кој ги не создал? Кој го создал овој перфектен свет, универзум? Замисли, све спонтано било. Од еден Биг Бенг излегува Универзум па продолжува со ГЛУПО суштество кое е во состојба да направи АЈФОН.

Мора некој да го измислил сето ова.
Само свртетесе кон себеси и ќе ги најдете најголемите знаци дека сепак постои КРЕАТОРОТ

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Само за информација

Алах е арапско име за Бога. Тоа е истиот Бог за кој ти како христијанин веруваш, односно Тој е отецот, и истотака е истиот Бог кој веруваат и евреите, Јахве односно Елоах.

Трите монотеистички вери кои потекнуваат од пророкот Аврам (нека е Божјиот мир и милоста над него)

Сваќаш, Алах = Елоах = Бога

А тоа е твој проблем како веруваш во Бога.

ПС - Не заборавај дека во тие икони не е Бога, туку слики од смртници.

Ти клањај се пред слики на луѓе, а јас ќе продолжам да клекнам и да го ставам моето лице на земја за Бога.

Поздрав

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Without the Dark, there can be no Light,
We have purpose
Without the Lie, there can be no Truth,
We have purpose
Without the War, there can be no Victory,
We have purpose
Without the Death, there can be no sacrifice,
We have purpose
Without the Hope there can be no Future,
We have purpose
Without the Loyalty there can be no one chapter,
We have purpose
Without the Emperor, there is nothing,..
And we would have no purpose

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.163

поздрав
Зошто се фати веднаш за човекот?
Нели и животните се креација на бог? Зошто животните не го обожаваат бог?

Настрана таа огромна нелогичност, поентата ми беше дека бог не само што има човечки особини, туку ни човекот ако создаде некоја креација, нема да и нареди таа него да го обожава.
Пробај само замисли си... ретардирано е а?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
777
туку ни човекот ако создаде некоја креација, нема да и нареди таа него да го обожава.
Не би бил сигурен за ова .. Човекот се стреми кон тоа да биде „Бог“
желбата за моќ, власт и обожување од „масите“ да не речам прости маси одсекогаш било „актуелно“

како и да е офтопик сме .

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Јас не можам да сфатам како пред 2012 или 20000000012 години - имало одговор за СЕ, се знаело кој е бог.. пророк.. претседател.. премиер.. помошник багериста, итн итн.. :rolleyes:
И туку наеднаш БУМ од ведро небо - 50%(грубо) од човештвото се изјаснува како антитеистички расположено....
ЗОШТО? :pipi:
Ѓаолот мати вода највероватно.. ;) :tapp:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.461
Поени од реакции
5.163
Не би бил сигурен за ова .. Човекот се стреми кон тоа да биде „Бог“
желбата за моќ, власт и обожување од „масите“ да не речам прости маси одсекогаш било „актуелно“

како и да е офтопик сме .
Па да... делумно во право си... има многу примери за владетели кои се однесуваат како богови, а населението ги обожава...
Јас тргнувам од моја позиција... ако создадам нешто доволно паметно, зошто би го натерал да ме обожува?
Sounds stupid...

M

Muranyi

Гостин
Демек ок е желбата на Бог да го обожуваме,а Луцифер кога сака да биде обожуван тогаш тој е возгордеан и нарцисоиден.Ова ако не е двоен аршин,тогаш не знам што е.

Kajgana Shop

На врв Bottom