Зошто да верувам во Бог/Алах

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Мора, мора да има почеток на целото ова што е створено или според тебе случајно е тука.

Мора од нешто да почнало. Мора некоја интелегентна сила да стои зад сево ова.
Ако не ти е мачно, слушни го овој човек.

Поздрав
Ама се изнафрла со зборов ‘мора‘.
Зошто мора? Од каде го донесе заклучокот дека мора да има интелигентна сила?
Дури и да мора да има интелигентна сила, треба да докажеш/демонстрираш дека Алах е таа интелигентна сила.

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
gospod vaka se opisuva vo svetiot Kuran "vidliv so fakti nevidliv za oci"
ima razni veruvanja mozes da veruvas pogresno da veruvas vo budizam no toa e pogresno.
znaci samo edno veruvanje e vistinito i toa e veruvanje vo eden bog.
i kazi mi ti kako e pologicno eden bog ili povekje?
iskreno kazi mi.
Нормално дека еден,но сепак Ај несакам да се расправаме,.јас ќе кажам дека религијата навистина го смени светот и навистина ја почитувам но.Никој не видел,па ниту ќе види а тоа што пишува во библија или куран е трета работа.
но се надевам со технологијава во подалечните години конечно ќе се открие.
--- надополнето: 4 јуни 2012 во 14:45 ---
Мора, мора да има почеток на целото ова што е створено или според тебе случајно е тука.

Поздрав
Па брат баш така се од некаде почнало.. не гледаш дека во универзумот се раѓаат паѓаат звезди,се тоа почнало од некаде или господ ги прави... мислам нема смисла.. ако сакаш можам да ти најдам се до детал како е створена земјата.!

M

Muranyi

Гостин

Поздрав
Ок,нека биде така.Зошто е проблем тогаш кога се вели дека Бог никој не го створил,односно отсекогаш постоел?Зошто мислиш дека истото не може да стане збор и за материјата,енергијата и воопшто целиот Универзум?Ете мене ми е проблем искрено да сфатам тоа што ти го велиш-Интелегентен креатор го создал сето ова,ама него му е важно да му се клањаш,да му колеш курбан,да не јадеш свинско,да се обрежуваш,жената забулена да ти биде и ако не те слуша да и мавнеш по некој ќутек,неверникот да го убиеш,ако некој решил да се откаже од верата главата да му ја сецнеш итн итн.Дали според тебе сите овие работи што ги набројав одат рака под рака во комбинација со таква Интелегенција?

Член од
4 мај 2012
Мислења
83
Поени од реакции
19
Ок,нека биде така.Зошто е проблем тогаш кога се вели дека Бог никој не го створил,односно отсекогаш постоел?Зошто мислиш дека истото не може да стане збор и за материјата,енергијата и воопшто целиот Универзум?Ете мене ми е проблем искрено да сфатам тоа што ти го велиш-Интелегентен креатор го создал сето ова,ама него му е важно да му се клањаш,да му колеш курбан,да не јадеш свинско,да се обрежуваш,жената забулена да ти биде и ако не те слуша да и мавнеш по некој ќутек,неверникот да го убиеш,ако некој решил да се откаже од верата главата да му ја сецнеш итн итн.Дали според тебе сите овие работи што ги набројав одат рака под рака во комбинација со таква Интелегенција?
То ти е тоа време кога немало ништо и ете,луѓето едноставно верувале во тоа,но во денешно време тоа ми несватливо некако....исто и да не заборавам ова верувањето било навистина голем хорор,црквата била се поготово во средновековниот период,имало толку жртви,Демек земјата ја носеле два слона,или што биле тие,имало толку жртви за да се заштити црквата,дека земјата е плоча,неможеле да мрднат,но времето пополека ги открива работите,да не ги заборавиме крстоносните војни,Се е од интерес бе луѓе !!!!!

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
dokaz e svetiot Kuran zemi si go procitaj go ke naides na mn fakti od toa kako se sozdal univerzumot zemjata vodata planinite. imas od istorija toa sto pominalo i toa sto doprvo ke se sluci za se imas tamu se e objasnato vo najmali detali. toa sto deneska potvrduva od naukata odamna bilo pisano vo svetiot Kuran.
Во болдот е проблемот. Вие ги барате фактите во куранот. Тргате со таа мисла и нормално ке ги најдете. Тоа не е размислување тоа е слепа верба. Вие сакате тоа да биде така но за срека не е.

За вториот болд да кажеме дека е точен некој дел. Тоа ти е како јас да ти кажам дека постои некој град некаде. При тоа не ти кажувам ни дали е населен, колкав е градот, ниту пак како да стигнеш таму. И сега кажи ми што корист од таа информација што сум ти ја дал. Или можеш да го потрошиш целиот живот и пак да не го најдеш. Е таква е точноста на куранот целосно бескорисна.

S

Sagan

Гостин
Зошто некој би создал креација и би и наредил на таа креација да го обожава креаторот?
Оф... сега ме стави во мисла да научам програмирање, за да создадам програма која ќе ме фали и обожава, ќе кажува колку јас сум најдобар и сл. кога ќе го вклучувам компјутерот. Пошто сум самозаљубен у својата генијалност и уникалност. Програмата ќе се базира на неколку заповеди, кои ќе мора да ги почитува, како: Немој да фалиш друг што ќе седне на компјутерот, освен мене, пошто јас те создадов :confused:

Шега настрана, тешко на тој бог кој има потреба од воспевање од страна на човек во замена за неговата добра воља.

Член од
3 октомври 2008
Мислења
451
Поени од реакции
164
Види, Интелегентен креатор значи дека тој створил нешто со умисла и за некаква цел. Така да Бога не створил нас и ни дал каталог како треба да живееме за да го добиеме најдоброто, а тоа е вечниот живот во другиот свет.

Не ги создадов џиновите (демоните) и луѓето за ништо друго освен за да Ме обожаваат (Коран, Заријат, 56)

Ние го создадовме човекот од една капка вода за да го ставиме во искушение и му дадовме слух и вид.
Ние го упативме во вистински пат и тој ќе биде или благодарен или неблагодарен!

(Коран, Инсан, 1-3)

M

Muranyi

Гостин
Види, Интелегентен креатор значи дека тој створил нешто со умисла и за некаква цел. Така да Бога не створил нас и ни дал каталог како треба да живееме за да го добиеме најдоброто, а тоа е вечниот живот во другиот свет.

Не ги создадов џиновите (демоните) и луѓето за ништо друго освен за да Ме обожаваат (Коран, Заријат, 56)

Ние го создадовме човекот од една капка вода за да го ставиме во искушение и му дадовме слух и вид.
Ние го упативме во вистински пат и тој ќе биде или благодарен или неблагодарен!

(Коран, Инсан, 1-3)
Несомнено се си има своја цел.Но да створиш луѓе за да те обожаваат а ти си семоќен....:confused:

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
koga Musa a.s.(Mojsej) vo eden razgovor so gospod pobaral da go vidi nego, Allah mu rekol gledaj ja planinata pred tebe ako ja gledas si me gledal mene.
on ja gleda i naednas planinata se trese i ja snema. i Mojses padnal vo nesvest.
i koga dojde pri svest rekol "semokjen si Allah, prosti mi"
on ne deka go gledal gospod tuku nemozel da izdrza da gleda edna planina. gospod sakal da mu dokaze deka nema sila on da gleda nego.
fakt deka nasite oci nemoze da gledat vo sonceto, a zamisli vo gospod.
covekot e stvoren so granici , rob i smrtnik koj ke bide osuden za negovite dela.

S

Sagan

Гостин

Доколку Куранот ти дозволува, побарај по Интернетот, има еден куп документарци кои веќе докажаа дека материјални честици се создаваат во простор со “апсолутен“ вакуум.

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Кажими ако е еден бог тогаш зошто сите не веруваме во еден туку има полно други верувања ?
gospod mu dal um, preku umot covek da dojde do gospod.
sea se zavisi od covekot kako ke go iskoristi i dali ke go oslobodi umot.
znaci covekot e razlicen od drugite sustestva.
ima pravo da bira pomegju dobro ili loso odnosno raj ili pekol.
ima samo edna vera vistinska od gospod samo treba da dojdes do nea.

Член од
11 јуни 2011
Мислења
249
Поени од реакции
166
gospod mu dal um, preku umot covek da dojde do gospod.
sea se zavisi od covekot kako ke go iskoristi i dali ke go oslobodi umot.
znaci covekot e razlicen od drugite sustestva.
ima pravo da bira pomegju dobro ili loso odnosno raj ili pekol.
ima samo edna vera vistinska od gospod samo treba da dojdes do nea.
оти бе брат да верува само чоеко на пример за кучето мое јас сум госпо ти и да поминиш покрај него на такво нема да те клава од мене чека да јади да шета и тој има слободен ум така да незнам шо да ти кажам

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
vaka ke ve prasam sega iskren odgovor samo.
koja vera deneska najmnogu se spomnuva za loso niz svetot? koja e taa vera sto najmnogu se mrzi ?
posle ke vi kazam nesto.

Kajgana Shop

На врв Bottom