Интервју со министерот за странски инвестиции, Веле Самак

• Креатор на темата Креатор на темата *LION*
  • Време на започнување Време на започнување
Веле Самак успешен човек потекнува од работничко семејство, татко му како општ работник.... Овај грешка :icon_lol:.
Знаеш кој му е татко него еден од најголемите комунистички директори, директор на фабрика за воена опрема за време Југославија. Крц мрц оружје шверц мерц оп вмровец после не бива стално со комунистите да си :icon_lol:.
Што си ти бил паметен бре:icon_lol: Микросам фабрикаата на Благоја самаковски изработува композитни матерјали за боинг и сл компании за тоа треба знаење а не конмустичка книшка од Комунистичка партија на југославија. А инаку да те прашам татко му случајно да не го потплатил универзитетот во Чикако(еден од најпознатите и најдобрите универзитети во свет)да му дадат диплома или татко му им отишол во Голдман сакс и Мајкрософт да му го вработат син му, за разлика од македонија во Америка само резултати и способност се признаваат:) да беше Веле Самак во некоја македонска транзициска компанија врвен менаџер ке имаше право да јадеш бурек ама некој што отишол во Америка и и стигнал до високи позиции во компании како голдман сакс и Мајкрософт нема да е со врски очигледно. И на крај министер и тема на разговор е ВЕЛЕ САМАК Не Благоја Самак така да си ги помешал лончињата.
П.С
Македонскиот казан во пеколот не го чуваат гаволи со вили одозгора за разлика од другите казани затоа што кога некој македонец ке пробал да искочи од казанот друг го факал за грб и го вракал во казанот.
П.С.2 Кога не се градеја фабрики кога имаше високи даноци тогаш кутевте сите сега кога почнаа да се градат фабрики и да има ниски даноци и ниски придонеси за здравствено и пензиско ,и да се даваат ефтини кредити преку Е.И.Б и МБПР итн. сега не чини. Некој во ова држава уживаат кога идеме назад а кога идеме напред во некој работи умираат од завист македонски синдром.
П.С.3 Ти како урбан Индијанец(никот твој) постигни бар 5% во животот колку што постигнал Веле Самак па ако треба ке ти платам термин во телевизија јавно да јадеш бурек, ама иднијанци и економија некако не идат заедно они се назад во времето затоа не можат да се уклопат во времето и просторот, ама те разбирам порано на индијанците во Америка им сметале возовите и сл работи за нив било тоа нешто ново и непознато , за тебе како индијанец да се чусвуваш удобно е потребно некој како бранко да владее па ни фабрика ни бутур ни ништо да нема да можеш да си живееш убав живот без фабрики , без напредок итн, знам дека ова е многу за интелектуалниот капацитет на еден индијанец да може да го соџвака.

И тебе татко да ти го плати образованието со пари украдени од овај народ и ти ќе беше министер.
Ако таткому бил на позиција да краде пари од народот, тој ке биде министер и без образование. Хинт, nigga cola. :icon_lol:

Искрено те жалам толку многу го браниш а ти за него си потрошен материјал, топовско месо, тоалетна хартија, бројка на сметка....
Еј ама твој живот твој избор ако се пронаѓаш во тоа со среќа нека ти е.

"Се надеваме дека оваа криза што за жал се уште владее низ цела Европа нема да доведе до некој нов шок како што тоа беше во 2009-та, затоа од аспект на конкретни проекти гледаме доста позитивен тренд и најава за нови."

Владата треба да престане да се жали на кризата , зошто веќе втора година германската економија бележи раст на производството а повеќето фирми веќе ја имат поминато 2008 во однос на бруто добивка. Од друга страна во Србија веќе се најавени поголеми инвестиции и тоа од големи фирми. Свесен сум дека сме мал пазар и дека географски сме одалечени од западот што секако влијае на одлуката за инвестирање, но исто така свесен сум дека катастрофалната инфраструктура (енергетска, логистичка итн.) и нискиот степен на квалификуван кадар се тема со која владата може малку посериозно да се зафати а директно влијае на одлуката за инвестирање.

Не е битно кој е Веле Самак ниту пак кој е татко му.
Битно е дали го бидува или не. Колку што гледам, се се дрн дрн муабети.
Конкретно, шо викаше еден мој професор, КОНКРЕТЕН резултат.
Инвестиција има таму и таму, вработени се толку луѓе со убава плата. Тоа е за мене инвестиција.
А не „индустриското производсво бележи раст од 0,2%“.
Мене тоа ама баш ништо не ми значи.

А од таквите што се дојдени особено од УСА, очекувам блесакви резултати. А тој уште за кризата дроби. БАш земја како што е Македонија не беше погодена од кризата, зашто нема инвестиции. Може ли да бидеш ограбен, ако немаш ништо?

И за Жан Митерв мислев дека доаѓа со добри намери, а тој дојде да си купи болница за беспари.
Како песната
„Блазе си на таја мома
што си носи капела
капела без пари.„

Ве читам и се крстам со лева рака, како прво и прво не вреди да се троши времето да се коментира за Самаковци, било да е Самак-сениор или Самак-јуниор ......... баш ме заболе и за едниот и за другиот, тие се сосема друга категорија на луѓе спрема нас, како што кажа еден член претходно ние сме тоалетна хартија за нив ............... битни се резултатите ...... а каде се резултатите .......... отворени се две-три погончиња во Бунарџик со работници да ги изброиш на прсти и готово решени се проблемите, навистина е смешно .......... или пак исто како Ставрески цело време го слушам збори човекот за некакви проценти, за некаков економски раст, каде е тој економски раст, зашто повеќето не го чувствуваат тој раст ........... мене баш ме заболе дали на власт биле овие или оние, кога ќе видам конкретни резултати кои ќе ги осетат повеќето граѓани, а и јас лично кога ќе осетам напредок тогаш ќе речам браво има резултати, ашколсун и добивате од мене глас !

Веле Самак успешен човек потекнува од работничко семејство, татко му како општ работник.... Овај грешка :icon_lol:.
Знаеш кој му е татко него еден од најголемите комунистички директори, директор на фабрика за воена опрема за време Југославија. Крц мрц оружје шверц мерц оп вмровец после не бива стално со комунистите да си :icon_lol:.
--- надополнето: 3 јуни 2012 во 17:50 ---

И тебе татко да ти го плати образованието со пари украдени од овај народ и ти ќе беше министер.
Реално доволно е да имаш здрав разум, за да имаш потенцијал да станеш голем човек. Парите во ваквите случаи се само спроводник до знаењето и успехот. Инаку има многу деца во Мк кој имаат интелигенција на исто ниво како Самак кога бил дете, не дека тој бил марсовец со надпросечна интелигенција, но за жал тие деца немале пари да се образоваат во странство, да живеат луксузен живот, и да имаат време да размислуваат за повисоки работи, за добро да се ситуираат.
Сиромашниот гледа како да преживее, не може тој да размислува за тоа, која е поентата на животот,да мисли на филозофија, на пример.
Тој гледа утре дали ке има за јадење,облека и кров на глава, толку, и секој ден само тоа го мисли, цел живот. За жал, парите играат голема улога во создавањето на разлика во човековиот начин на размислување и знаење.
Едни мислат на преживување, други мислат како да одлетаат на Марс, и за таа разлика во мисли, голем фактор се парите.
Тоа е, животот на планетата не е ферски поставен, некои фрлаат храна во ѓубре а некои умираат од глад, некои имаат во изобилие чиста вода, а за некои водата е повредна и од златото, и бидејки го знаеме тоа треба да гледаме нешто да промениме на подобро.

Дома имам едно машинче за мелење кафе еее од на времето.Ама јако е, марка, Philips...Си викам со таа веќе постоечка опрема да купам 100-120 кила кафе и да отворам фирма со 840 вработени ко за почеток.Ќе добијам некакви даночни олеснувања за мојата инвестиција?

Дома имам едно машинче за мелење кафе еее од на времето.Ама јако е, марка, Philips...Си викам со таа веќе постоечка опрема да купам 100-120 кила кафе и да отворам фирма со 840 вработени ко за почеток.Ќе добијам некакви даночни олеснувања за мојата инвестиција?
Нема, зашто не си странски инвеститор... Земи бугарски пасош, и ќе добиеш секакви погодности... Со грчки уште полесно...

Не е битно кој е Веле Самак ниту пак кој е татко му.
Битно е дали го бидува или не. Колку што гледам, се се дрн дрн муабети.
Конкретно, шо викаше еден мој професор, КОНКРЕТЕН резултат.
Инвестиција има таму и таму, вработени се толку луѓе со убава плата. Тоа е за мене инвестиција.
А не „индустриското производсво бележи раст од 0,2%“.
Мене тоа ама баш ништо не ми значи.

А од таквите што се дојдени особено од УСА, очекувам блесакви резултати. А тој уште за кризата дроби. БАш земја како што е Македонија не беше погодена од кризата, зашто нема инвестиции. Може ли да бидеш ограбен, ако немаш ништо?

И за Жан Митерв мислев дека доаѓа со добри намери, а тој дојде да си купи болница за беспари.
Како песната
„Блазе си на таја мома
што си носи капела
капела без пари.„
Многу лоша работа е да не се чита па директно , да се одговара. Па одозгора да трескаш глупости дека Македонија не била погодена од криза да погодена беше но е помалку од Некој држави во западна европа, иди најди некој министер во било која влада што има донесено повеќе инвестиции од него па после јади бурек. А очигледно ни интурвјуто го немаш прочитано(зошто за тоа треба малку време и мислење) ама затоа директно се пишува на форум. Кога ке станеш финансиски аналитичар и кога ке ги знаеш бројките во Македонија на Макрониво и Микрониво за сите 20 години и што се подобрило што се влошило и инт тогаш ке можаш да изиграваш економски експерт.А за тоа дали го бива или не го бива очигледно го немаш прочитано моето мислење па сега уштеднаш ке го ставам ,па ме интересира дали ке кажеш дека не го бива .А дека тебе дека на пример тебе те бива како способна девојка што има работена за врвни позиции на големи американски компании како Голдман сакс(ако воопшто имаш поин кој е голдман сакс и како се влегува таму) и Мајкрософт еве го мојот претходен пост прочитај го па размисли уштеднаш што си трескала.

Сакам да кажам неколку работи и факти без разлика на вашето мислење.
За разлика од многу функционери што се на значајни позиции како министри или сл, што од партија влегле директно во политика без некое позначајно искуство, Веле Самак завршил високо образование во Америка на престижни универзитети, он имал работено на високо позииции во Голдман сакс, и во Мајкрософт, и притоа како што има изјавено во еден разговор неговите годишни примања биле со шест цифри во долари. Он на поканата од оваа влада да се приклучи како министер за странски инвестиции ја има прифатено и на прашањето што бара ваков успешен човек да стане министер во Македонија го изјави следното во Америка сите успешни луге неколку години од својот живот доброволно работат во јавната администрација на својата држава да и помогнат на својата држава и да и се одолжат, така функционираат во Америка работите и камо среќа да има повеќе успешни луге што бар неколку години би работеле во македонија за да и помогнат на својата држава а не за парите од 1000 евра што ке ги земаат тука како министри. Заради овој човек Џонсон контрол и џонсон мети работат он ги има донесено, и он има придонесено за џоносн мети и џонсон контрол да да почнат со градба на нивните втори фабрики, он е главниот виновник што кеомберг и штуберг градат во битола и ке има мниогу вработувања а таа компанија ке прави автомобилски кабли за познати марки на коли, негова заслуга почнувањето со изградба на фабрика за делови во кавадрци кој ке бидат наменети за мерцедес,, и ред други инвестиции кој за некој месец ке почнат со производство а сега се во просес на градба(кемер електроникс, технохозе.. итн) да не беше овој човек ниту овие фабрики ке работеа ниту другите ке почнеа да се градат кој занабрзо ке почнат со производство, секој што работи бизнис знае дека преку нок не се случуваат чуда од контакт со една компанија потенцијален инвеститор до одлука за избор македонија да биде змејата каде што ке биде инвестирано до завршеток на фариката и почеток на производство тоа е процес што трае минимум 3 до 4 години. Многу е лесно да се јаде бурек по форуми за некого, колку вие имате донесено странски директни инвестиции или сте направиле милионска инвестиција па критикувате? За Веле Самак е едини министер од сите влади на Македонија кој ми оставил доабр впечаток и резултати позади себе. За разлика од многу други министри и функционери и од власта и од опозицијата. Кога вие ќе жртвувате 6 години минимум по шестцифрена сума на годишни примања да и помогнете на оваа земја тогаш ќе имате кредибилитет да плукате по него. Он со тој потег покажа на дело што значи да си патриот и да ја сакаш државата.

лион
Еве сега го прочитав интервјуто од почеток до крај и жал ми е за загубеното време.
Заклучувам: човекот нема појма. Тој е политичар, и тоа не многу добар, а не економист.Такви муабети може да каже секое мало дете во Македонија.
Тоа што работел за шестоцифрни бројки во Америка и се вратил во Македонија за да работи за 1000 евра го прави уште посомнителен. Особено кај странските инвеститори.

Целиот негов муабет е дека некои фирми најавуваат, или ЌЕ инвестираат.. се во идно врмее.
Сега јас да ти преведам што значи кога некој „најавува“ дека е можно да инвестира во иднина.
Тоа на германски значи НЕ.
Во Западна Европа времето е пари и не постои одговор „ќе видиме“. Ако некој нема намера да соработува со вас не си го троши времето на „ќе видиме“.
Исто така, СЕ Е ПРОФИТ. И на еден Германец би му било многу сомнително еден човек кој заработувал многу да се врати во Македонија и да заработува плата помала од германскиот преосек. Во нивни очи, тоа е сигнал дека нешто не е како што треба.

Да повторам уште еднаш:
- за мене не е странска инвестиција ако некој Грк отвори фабрика и му работат т.е. робуваат за помалку од 100 евра месечно
-за мене не значата ништо милијарди или милиони долари инвестиции. Тоа се само бројки коишто ги каува некој од статистичкиот завод.

Македонија не е само Скопје и Битола. Што е со малите градови: со Крива Паланка, со Берово, Пехчево...

Во Македонија ќе биде добро, кога децата на фајсбук ќе си ставаат слики од патувања, научни екскурзии, а не од митинзи на ВМРО и СДСМ.

И не можело преку ноќ да се смени ситуацијата во Мекдонија! Аман веќе! 20 годни трае таа ноќ! Уште ли?

А ти ЛИОн, веројатно се спремаш з аполитичар, зашто економист не можеш да бидеш. Ако си прочитал 2-3 економски статии немој да мислиш дека Господ си го фатил за брада и дека ќе ни држиш овде предавања од економија.

лион
Еве сега го прочитав интервјуто од почеток до крај и жал ми е за загубеното време.
Заклучувам: човекот нема појма. Тој е политичар, и тоа не многу добар, а не економист.Такви муабети може да каже секое мало дете во Македонија.
Тоа што работел за шестоцифрни бројки во Америка и се вратил во Македонија за да работи за 1000 евра го прави уште посомнителен. Особено кај странските инвеститори.

Целиот негов муабет е дека некои фирми најавуваат, или ЌЕ инвестираат.. се во идно врмее.
Сега јас да ти преведам што значи кога некој „најавува“ дека е можно да инвестира во иднина.
Тоа на германски значи НЕ.
Во Западна Европа времето е пари и не постои одговор „ќе видиме“. Ако некој нема намера да соработува со вас не си го троши времето на „ќе видиме“.
Исто така, СЕ Е ПРОФИТ. И на еден Германец би му било многу сомнително еден човек кој заработувал многу да се врати во Македонија и да заработува плата помала од германскиот преосек. Во нивни очи, тоа е сигнал дека нешто не е како што треба.

Да повторам уште еднаш:
- за мене не е странска инвестиција ако некој Грк отвори фабрика и му работат т.е. робуваат за помалку од 100 евра месечно
-за мене не значата ништо милијарди или милиони долари инвестиции. Тоа се само бројки коишто ги каува некој од статистичкиот завод.

Македонија не е само Скопје и Битола. Што е со малите градови: со Крива Паланка, со Берово, Пехчево...

Во Македонија ќе биде добро, кога децата на фајсбук ќе си ставаат слики од патувања, научни екскурзии, а не од митинзи на ВМРО и СДСМ.

И не можело преку ноќ да се смени ситуацијата во Мекдонија! Аман веќе! 20 годни трае таа ноќ! Уште ли?

А ти ЛИОн, веројатно се спремаш з аполитичар, зашто економист не можеш да бидеш. Ако си прочитал 2-3 економски статии немој да мислиш дека Господ си го фатил за брада и дека ќе ни држиш овде предавања од економија.
Вака , кај виде ти ќе кога некој фабрики работат(џонсон контрол џонсон мети и сл а тие инаку не се грчки компании туку МНК и не даваат плата од 100евра! знам дека си економски неписмена па морав да појаснам) а за тебе ако ќе е тоа што во завршна фаза се многу фабрики што ке почнат за некој месец со произвдство и ќе повлечат бран од неколку илјада невработени(технохозе, кемер итн, не се текстелни фабрики на некој грк пак да појаснам да не се збуниш иди научи што ке произведуваат па после глуми експерт) ако ти не го гледаш ова и имаш проблем да го видиш не сум лекар има соодветни луге за тоа.а за оваа реченица
И на еден Германец би му било многу сомнително еден човек кој заработувал многу да се врати во Македонија и да заработува плата помала од германскиот преосек.

Алудирајки на Веле Самак, има нешто што во америка го прават објаснив во мојот пост а тоа истакнати луге врвни успешни менаџери да се вратат неколку години да работат во јавната администрација и да помогнат со своето знаење искуство и контакти на државата и да и се одолжат. Нешто за некоја како тебе е тешко да го сфати а камоли да го направи па јаде бурек за другите. Очигледно не си од Скопје па затоа прашуваш зошто во другите градови нема инвестиции, инвеститорот бира кај ке инвестира а не владата да му кажува каде он да инвестира така е во пазарна економија во комунизам државата сама гради и не прашува никој. Сигурно не очекуваш Џонсон Мети и Џонсон контрол да инвестираат во крива паланка бидејки нема такви и компететни стручни кадри како скопје и сл. или во Пехчево, Во битола се гради кромбер и штуберг затоа што има солиден кадар ама нешто има малку пониски плати од Скопје па затоа ке вработат неколкум илјади работници (нема да е испод 250 евра плата ич да не секираш) така компаниите согласно потребата дали имаат потреба од постручни кадри инвестираат во Скопје односно бунарџик, а ако се помалку стручен кадар пример Битола инт тоа е политика на инвестирање на компанијата не на нашата влада нашата влада е задолжена да им обезбеди место и и приклучна инфраструктура.
А во врска со мене немам намера да сум политичар, па вакви како тебе што ни 10 000 евр не инвестирале да ми солат памет, а за тоа колку имам читано бизнис и економски книги и бизнис весници и идено на обуки семинари и во Мк и и во странство, ти толку белетристика немаш прочитано и тоа помножено со 20 пати.
Јас работам во приватен сектор и зошто сум квалитетен и имам одлични резултати затоа и ме плаќаат квалитетно и не сум на државна цицка :). Не се преценувам но за вакви како тебе сум Д-р по економија. А ти си дел од толпата која нема елементарни познавања од економија , бизнис, инвестиции, менаџмент , маркетинг......... а со две прочитатни статии ти не јас се правиш експерт. Се надевам со твоето знаење искуство и способност што ги имаш одлично живееш во Македонија и дека си презадоволна со тоа што го имаш постигнато.

И на крај кога ќе заврши цела авантура со министерување едниот ќе се врати во Голдман Сакс а другиот во Светска банка.

lion
Ако си прочитал една книга од областа на економијата, ќе знаеше да разговараш, а не да реагираш како ординарен простак.

Еве конкретно одговори ми: во фирмите што ги наброја , кои не знам како се викаат, оти не знаеш како да им ги напишеш имињата:
1. колку работници вработуваат?
2. колкава им е платата?
3. колку часа работат неделно?
4. имаат ли платен годнише одмор и колку дена?

Ако немаш одговр на тие прашање, врви си по патот и јади трици на друго место.
Веле Самак дава интервју во весник и е многу разирлив, и нема што да каже. Муабетот е лук и вода.
И нема потреба од толкувања, особно не од такви како тебе.

lion
Ако си прочитал една книга од областа на економијата, ќе знаеше да разговараш, а не да реагираш како ординарен простак.

Еве конкретно одговори ми: во фирмите што ги наброја , кои не знам како се викаат, оти не знаеш како да им ги напишеш имињата:
1. колку работници вработуваат?
2. колкава им е платата?
3. колку часа работат неделно?
4. имаат ли платен годнише одмор и колку дена?

Ако немаш одговр на тие прашање, врви си по патот и јади трици на друго место.
Веле Самак дава интервју во весник и е многу разирлив, и нема што да каже. Муабетот е лук и вода.
И нема потреба од толкувања, особно не од такви како тебе.

Експерт?
Не озбилно,вакви луѓе ни требаат,т.е. на Македонија..

Ај ти одговори на прашањата кои ги постави,ако сакаш мислам..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom