Znaci vekje podolgo vreme imam problem so komunikacija so lugeto. Ednostavno ne mozam da se opustam pred luge so koi do vcera sme se zaebavale za se i sesto, sme kazuvale vicevi i zaebancii na nasa smetka. Tuka spagjaat najdobri dugari/drugarki, pa i rodnini. Za lugeto sto malku gi znam ili voopsto ne gi poznavam ne sakam da pravam muabet. Edinstveno pod dobra doza na alkohol bi svrtel nekoi "bosh" muabeti od tipot: kolku e saatot, vie od tuka ste, vi se svigja muzikata, ili sto e najstrasno koga se zapoznavam so nekoja devojka najcesto ostanuva na toa taa da si go kaze imeto, jas moeto i edno bezlicno "milo mi e".
Imam nabieno mnogu kompleksi od tipot sto ke kazam, dali ke go kazam pravilno, dali sum dobro oblecen, dali moeto odnesuvanje im smeta, dali moeto minato/privatnost ke bide predmet na razgovor (nesto od koe posebno se plasam pred se vo pogled na brojot na devojki/vrski), ednostavno ne mozam da najdam zaednicka tema za muabet i so licnosti so koi do pred edna godina sum bil vo dobra komunikacija.
Mislam deka problemot nastana pred 2-3 godini otkako zaminav na fax, i ednostavno poradi dalecinata nekoi luge nepravedno gi oddaleciv od sebe i so toa samiot si staviv precki. Se slucuva da so vcerasnite super dobri prijateli na prasanjeto sto ima novo cestopati da odogovaram: nisto eve ucam, ili nisto eve polagam. Voglavnom odgovori povrzani so fakultet, nesto sto na niv ne im e bas najbitno.
Uste edna rabota povrzana so ova e mojata "nepretstavitelnost", se kompleksiram koga ke se pozdravuvam so bliski luge vo sredini kade ima i drugi nepoznati luge za mene. Cestopati se slucuvalo nekoj blizok ili prijatel/ka sto sum go/ja zapoznal neodamna da me odminat ili da ja zavrtat glavata prepravajki se deka ne me videle. Pa duri i eventualno da se pozdravat se ke bide na toa: zdravo kako si? pozz cao. Koga sum pijan se mi ide pobrzo, mi se pusta jazikot, no naredniot den sum trup, flegma, ednostavno ne mi teknuva sto muabet da pravam so tipkata so koja vecerta sme se ubile od zboruvanje so saati.
Znam deka problemot e vo mene, mojata sramezlivost i vo moite kompleksi, megjutoa sakam da znam dali ima nekoe resenie za mojot problem osven poseta na psiholog/psihijatar? Dali ima nacin povtorno da se socijaliziram, bidejki mislam deka ili sum propustil nekoj del od socijalizacijata ili ednostavno nekoi bitni socioloski naviki sum gi prespal, sum gi zaboravil bukvalno. Se plasam da zboruvam so ova so moite roditeli bidejki ne veruvam deka razgovorot nesto premnogu bi smenil a i mislam deka pogresno bi me razbrale.