Релација Скопје - Провинција

• Креатор на темата Забавата е во Кругот
  • Време на започнување
S

Sheldon Cooper

Гостин
Не е поентата да се расправаме за старите Скопjани и новите туку односот на новите Скопjани кои се почесто ги слушам како велат „еми види какво ви е Скопjево грдо, каj нас не е вака многу поубо е“. Далеку од тоа дека ни пречат новите луѓе, напротив секогаш е кул да видиш нови фаци во градот НО да се подбиваат со градот и да го доживуваат како туѓ додека живеат/студираат во истиот за мене е неприфатливо. Запознав многу луѓе од внатрешноста и повеќето се кул, ни оди и муабет и се. Мал процент од нив jадат трици за Скопjе но им jа затнав еднаш устата и не им текна пак да кажат нешто.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Реков вашата искомплексираност со болдирана реченица. Не реков само вашата искомплексираност. Така да тоа се однесува на оние кои ја користат таа реченица, во случајот му се обраќав на оној кој ја користи.
Не ме нарекувај лицемерна, не ме познаваш.
И не, не ни е дозволено на нас Скопјани се, исто како на ВАС што не ви е дозволено се.
Во мојот град никој не сум навредила, а јас во друг град сум била навредена поради моето Скопско зборење... Па фала Богу не се искомплексирав ради тоа, па не ве вреѓам по форуми и слично.
Со тоа "вашата" мислеше на дојденците, провинцијалците или шо знам како нарекувате баш ме брига, па сега на тие што ја користат таа реченица. Ахам.
И не те нареков лицемерна туку постапката што ја направи е лицемерна.
Тоа што има простаци има секаде, без разлика од каде се, ама пак не ми врати на одговорот што е со горенаведените искомплексирани Скопјани , а и да не ги враќам страните назад да ти ги набројувам и да видиш колку има со слично размислување, зарем тоа не е проблем или само оние што ја користат "болдираната реченица" ?

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Леле уште на темава!:pos:
Морам да ве прашам нешто. Може некој да ми објасни на просто по што се разликува од другиот? Провинцијалец да ми се спореди со скопјанец и обратно? На просто ќе ве молам, бидејќи не разбирам поинаку. И не ми се фаќајте за градовите... вие како луѓе споредете ми се. Едвај чекам да ги прочитам разликите...
Аиде...:vozbud:

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Леле уште на темава!:pos:
Морам да ве прашам нешто. Може некој да ми објасни на просто по што се разликува од другиот? Провинцијалец да ми се спореди со скопјанец и обратно? На просто ќе ве молам, бидејќи не разбирам поинаку. И не ми се фаќајте за градовите... вие како луѓе споредете ми се. Едвај чекам да ги прочитам разликите...
Аиде...:vozbud:
Скопјаните мирисаат на чад и издувни гасови..а провинцијалците на ливада и шталско ѓубре.. o_O

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Скопјаните мирисаат на чад и издувни гасови..а провинцијалците на ливада и шталско ѓубре.. o_O
Многу сложено. Нели прочита што прашав?
Ајде ти кажи ми по што се разликуваш од другите.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Многу сложено. Нели прочита што прашав?
Ајде ти кажи ми по што се разликуваш од другите.
Ја си мислев од ова попросто неможе..:D
Ја луѓето не ги делам,т.е. ги делам на луѓе и нелуѓе..другото е ирелевантно кој од каде е ..а посебно ми е глупо ние Македонците да се делиме..шака/две народ сме а имаме безброј поделби меѓусебе..почни партиски,па теисти/атеисти.па сељак/граѓанин..па образован/необразован.. нејќам поделби..сакам да видам обединет народ..македонски народ.

Член од
14 април 2012
Мислења
365
Поени од реакции
112
Не е лоша идејата.
Еве некои скопски (узречици) само за (доселениците) колку да се разбереме.
1.Не - Рака - рука
2.Не - Нозе - ноги
3.Не - Па што ако - Шо има везе
4.Не - Подобро.. - Боље, Боља, Бољи
5.Не - Ќе те удрам - Ќе ти учукам една или ако ти бапнам една
6.Не - Лани - Прошла година
7.Не - Со помин нека е - Убао да си поминеш
8.Не - Не си поигрувај со мене - Не ме заебавај
9.Не - И сега - Јеби га
Имам уште само првин овие треба да ги научите иначе не е у реду.
.
Кај мене пра пра дедоми е од Скопје исто и пра пра баба ми, значи јас сум 5 генерација, а за порано немам информација каде би можел да проверам зашто толку памти баба ми и моите.
Дедо ти ги користел овие зборови?

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
После напишаново размислување и изнесената малограганштина што друго можам да кажам освен me -logoff.
Велат, безцелно е да се "расправаш" со будала, лугето нема да ја забележат разликата.
A kako sakas da se ponasam so tebe...ti, kade na kilometar se gleda deka Skopjanite ti se trn u oko.
Jas sum tuka roden druze i se gordeam so toa,i ne dozvoluvam nekoi sadachi na piperki da plukaat na sve sto e Skopsko i da vikaat''Skopjanicista''...ko ti na primer.
Covekot od seloto- Da
Seloto od covekot-Mnogu tesko
Znaci ti doagas kaj mene,a ne jas kaj tebe....sega jas da otidam u drug grad i da plukam po niv,na sto bi licelo toa...najiskreno,,imas golema sreka sto ne si naletal(a moze si)na nekoj koj stvarno bi mu smetale tvoite zborovi,pa da te stavi tamu kaj sto ti e mestoto.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Да ја продолжиме низата на поделба:

Скопје:

Еднина Множина

Човек Луѓе

Некаде во провинција:

Еднина Множина

Човек Човеци

Значи според горенаведеното некако и природно се наметнува оваа поделба а? Постојат луѓе и постојат човеци. Кој вели дека им робуваме на старите поделби? Секогаш ние Македонците можеме уште повеќе да се издифернцираме. Јас незнам ќе се јави ли некогаш кај овој народ ментална исцрпеност од поделбите?:(
Во Прилеп се лујѓе па што!

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
A kako sakas da se ponasam so tebe...ti, kade na kilometar se gleda deka Skopjanite ti se trn u oko.
Jas sum tuka roden druze i se gordeam so toa,i ne dozvoluvam nekoi sadachi na piperki da plukaat na sve sto e Skopsko i da vikaat''Skopjanicista''...ko ti na primer.
Covekot od seloto- Da
Znaci ti doagas kaj mene,a ne jas kaj tebe....sega jas da otidam u drug grad i da plukam po niv,na sto bi licelo toa...najiskreno,,imas golema sreka sto ne si naletal(a moze si)na nekoj koj stvarno bi mu smetale tvoite zborovi,pa da te stavi tamu kaj sto ti e mestoto.
Не ми се трн у око скопјаните, имам јас пријатели скопјани, трн у око ми се локал-патриотите и искомплексираните како тебе, без разлика дали се од Скопје или од свирипичино.
И јас сум роден тука и се гордеам со тоа.
А ако некој е садач на пиперки тоа те прави тебе подобар човек од него? По твоиве постови ни оддалеку, туку баш спротивно.
И не доагам јас кај тебе. А тие што доагаат, не доагаат кај тебе туку доагаат во градот Скопје кој се наога во република Македонија каде што плакаат даноци подеднакво како и скопјани, не е на дедоти имањето градот.

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Не ми се трн у око скопјаните, имам јас пријатели скопјани, трн у око ми се локал-патриотите и искомплексираните како тебе, без разлика дали се од Скопје или од свирипичино.
И јас сум роден тука и се гордеам со тоа.
А ако некој е садач на пиперки тоа те прави тебе подобар човек од него? По твоиве постови ни оддалеку, туку баш спротивно.
И не доагам јас кај тебе. А тие што доагаат, не доагаат кај тебе туку доагаат во градот Скопје кој се наога во република Македонија каде што плакаат даноци подеднакво како и скопјани, не е на дедоти имањето градот.
Jas zboram za tie sto plukaat po Skopjanite,ne vazi toa za site da se razbereme,,imam i jas mnogu poveke itekako bliski prijateli koi ne se od Skopje,ali luge koi otisle u svet da zarabotat i tamu ama bas nikad nemame takvi temi jas sum od Skopje a ti si od ??? pa koj te ebe...ne druze,zatoa sto jas samo takvi luge postuvam....sto ne se zamaraat koj od kade e,,,mene samo me zamaraat seljacive od traktor sto se simnale pa dosle tuka i se pravat pametni mnogu.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Covekot od seloto- Da
Подобро садач на пиперки него вработен во државн администрација барем садачот на пиперки прави некаков придонес unlike другиов којшто е само штеточина ....

Kajgana Shop

На врв Bottom