Релација Скопје - Провинција

• Креатор на темата Забавата е во Кругот
  • Време на започнување

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Па одчигледно да си одат во село да рипне малце извозот на "френки и чушки", бе бог да чува треба да ви се нацрта. Јас ова не го измислив ова е од муабети што ги прават вистинските - старите скопјани.
:facepalm:
Извини другарче, али по ова што го напиша можам да заклучам дека ти самиот си поголема сељачана од сите "провинцијалци" во Скопје заедно. Тешко на Скопје ако сите чистокрвни мадафака скопјани се како тебе.
П.С и научи што е поента, а што пумпање на "его".

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Kako sto trgnale rabotive Makedonija za 20 godini ke bide samo edno golemo Skopje.
--- надополнето: 2 јуни 2012 во 16:00 ---
Ајде бре сус таму скопјанишча низаедни :)
Децата на оние што сега ги викате "провинцијалци" и "окупатори" за да си го наполните егото утре во 2020 (ако преживееме) ќе го прават истото како и вие сега, ќе се фураат дека се чистокрвни мадафака скопјани, како вие сега, и поради тоа се грагани од прва класа, се друго останато е втора, трета и чкарт.
Pa vie sami se pravite takvi be ashljak ni eden...rano sabajle na fakultet uste oci nemam otvoreno gi gledam tie devojkite so kozni tesni pantaloni,abe pukaat u niv...noze nesredeni so zolta koza,crvena kozna jakna a parfem 10 kila na nea i uste tolku pudra na liceto, a za karmin da ne zborime,bal vampira.
Nemam nisto protiv vas najiskreno vi go kazuvam ova ali mi vrie koga doagate od strana i se merite so nas...prosto se gleda taa ljubomora sto lezi u vas.
Ne se ni cudam sto normalna Skopjanka ne moze da fati decko od tie pijavicite.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Pa vie sami se pravite takvi be ashljak ni eden...rano sabajle na fakultet uste oci nemam otvoreno gi gledam tie devojkite so kozni tesni pantaloni,abe pukaat u niv...noze nesredeni so zolta koza,crvena kozna jakna a parfem 10 kila na nea i uste tolku pudra na liceto, a za karmin da ne zborime,bal vampira.
Nemam nisto protiv vas najiskreno vi go kazuvam ova ali mi vrie koga doagate od strana i se merite so nas...prosto se gleda taa ljubomora sto lezi u vas.
Ne se ni cudam sto normalna Skopjanka ne moze da fati decko od tie pijavicite.
Како прво намали си ги фрустрациите, а како второ биди покултурен кога разговараш со некој. Второто е домашна култура која очигледно твоите не ти ја дале, најверојатно биле зафатени со фалење наоколу дека се скопјани, како ти сега.
Трето, многу е жално и патетично што лугето ги делиш по начинот на облекување. Од каде си сигурен дека тие девојки со кожни тесни панталони и натрупана шминка се "провинцијалки" а не скопјанки? Сега ке кажеш по зборувањето, епа затоа уште сега да ти кажам дека сум видел и чистокрвни скопјанки бетер од тоа.
И како четврто, не знам зошто и мене ме стави во "окупаторите на скопје", јас сум се родил, живеам и работам во мојот роден град. Така да, јас лично ниту ви го окупирам Скопје ниту ви (љубоморам :cautious: :pos:).
А за "нормалните скопјанки :pos: " сум сигурен дека фаќаат и дечко и јебечко од друг "ненормален град". ;)

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Како прво намали си ги фрустрациите, а како второ биди покултурен кога разговараш со некој. Второто е домашна култура која очигледно твоите не ти ја дале, најверојатно биле зафатени со фалење наоколу дека се скопјани, како ти сега.
Трето, многу е жално и патетично што лугето ги делиш по начинот на облекување. Од каде си сигурен дека тие девојки со кожни тесни панталони и натрупана шминка се "провинцијалки" а не скопјанки? Сега ке кажеш по зборувањето, епа затоа уште сега да ти кажам дека сум видел и чистокрвни скопјанки бетер од тоа.
И како четврто, не знам зошто и мене ме стави во "окупаторите на скопје", јас сум се родил, живеам и работам во мојот роден град. Така да, јас лично ниту ви го окупирам Скопје ниту ви (љубоморам :cautious: :pos:).
А за "нормалните скопјанки :pos: " сум сигурен дека фаќаат и дечко и јебечко од друг "ненормален град".
Za mene nema okupatori na Skopje,,da dade gospod site da imame.,,A deka ne ne sakate imam bar 30 primeri od licno iskustvo...ko u stilot''Skopskite fraeri,Skopskite buljasi''...i mnogu drugi poniski raboti da ne gi nabrojuvam...moze ti ne si,ali bar 40% od novajliite koi se preselile tuka ne mozat organski da ne svarat nas Skopjanite...a i da ti kazam iskreno niven problem,oni treba so toa da ziveat a jas licno im se smeam u faca na takvite patetici.

Why?

Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Za mene nema okupatori na Skopje,,da dade gospod site da imame.,,A deka ne ne sakate imam bar 30 primeri od licno iskustvo
Е како сакаш некој да ве сака кога вие не го сакате :cautious:

moze ti ne si,ali bar 40% od novajliite koi se preselile tuka ne mozat organski da ne svarat nas Skopjanite
Според законите на природата штом мнозинството има проблем со тебе тогаш проблемот е во тебе.

A deka ne ne sakate
Повторно и мене ме сместуваш...
Јас лично лугето ги делам на добри и зли и не познавам други поделби за разлика од тебе и тие како тебе, така да ве сакам, т.ест ги сакам "нормалните скопјанки" :icon_lol:

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Е како сакаш некој да ве сака кога вие не го сакате :cautious:

Според законите на природата штом мнозинството има проблем со тебе тогаш проблемот е во тебе.

Повторно и мене ме сместуваш...
Јас лично лугето ги делам на добри и зли и не познавам други поделби за разлика од тебе и тие како тебе, така да ве сакам, т.ест ги сакам "нормалните скопјанки" :icon_lol:
Za kakvo mnozinstvo zboruvas be covek,..tie 40 % se samo otpad za mene,i fala bogu deka nikogas ama bas nikogas i koga sum imal i koga sum nemal ne sum bil ljubomoren na nekogo pa od kaj saka neka e, i kolku saka neka ima,,i jas mozam da se uklopam samo so normalni luge...so drugi zborovi gospoda,,koi prosetale i videle nesto vo zivotot,i sto ke mozam da naucam nesto dobro od niv sto ke mi koristi vo zivotot.
A tie lebarkite sto setaat i glumat wanna be po ulica ne gi ni registriram.
I nemoj da mi kazuvas za Skopjankite te molam,bar nemoj u ist kosh da gi stavas so znaes za koi zboram....valjda ti se poznati desavkite po studentskite domovi shirum Skopje i koj e se vo glavnite ulogi..
But thats another story.

Член од
8 ноември 2009
Мислења
263
Поени од реакции
146
Можам да кажам дека сум еден од ретките Скопjани чии дедовци и баби се автохтони Скопjани. Прадедо и прабаба ми од страна на татко ми биле Чаирчани.
Ок е тоа........старите скопски фамилии ги има многу малку, Јас сум велешанец и имам многу познзници во Скопје, меѓу кои има и дечки од стари скопски фамилии, кои никогаш не се правеле граѓани од прв ред (сепак имаат култура)....И што најмногу ме неврива кај повеќето накалемени скопјани кои се прават поголеми "католици од папата", не знаат ништо за Македонија подалеку од Водно, и од Хиподром......
П.С Мислам дека Скопје треба да го наречеме ПРОВИНЦИЈА, по однесувањето на неговите денешни жители.....МОЈ ЛИЧЕН СТАВ!!!!!!!!

Rale

Crno Beli Svet
Член од
14 април 2012
Мислења
809
Поени од реакции
723
Ок е тоа........старите скопски фамилии ги има многу малку, Јас сум велешанец и имам многу познзници во Скопје, меѓу кои има и дечки од стари скопски фамилии, кои никогаш не се правеле граѓани од прв ред (сепак имаат култура)....И што најмногу ме неврива кај повеќето накалемени скопјани кои се прават поголеми "католици од папата", не знаат ништо за Македонија подалеку од Водно, и од Хиподром......
A pa sto pa tebe ima da te nervira toa kaj Skopjanite,,moze nemale potreba da odat na drugo mesto...ubavo im e tuka i kraj.
Ti bi dosol tuka da nemase zor?!,ili si dosol samo kako turista tuka.
A koga se fakas za Skopjanite oni imaat kade da setaat ne se sekiraj...Budimpesta,Praga,Solun itn.

О|ивер シ

Анти.
Член од
14 октомври 2011
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.018
Тоа ти е бе, прост народ.

Ајде сега ќе се расправаме кој бил стар Скопјанин а кој не.

Како може да се расправате за небитни работи ?

Мене лично не ме интересира од каде си, како се облекуваш или каква музика слушаш, доколку си фер со мене и јас ќе бидам исто .

Толку од мене, ајт чао .

MiaSanMia

Chipolopolo
Член од
7 април 2012
Мислења
9.974
Поени од реакции
8.682
A pa sto pa tebe ima da te nervira toa kaj Skopjanite,,moze nemale potreba da odat na drugo mesto...ubavo im e tuka i kraj.
Ti bi dosol tuka da nemase zor?!,ili si dosol samo kako turista tuka.
A koga se fakas za Skopjanite oni imaat kade da setaat ne se sekiraj...Budimpesta,Praga,Solun itn.
Само Скопјаните шетаат во Будимпешта,Прага и Солун ? :cuc::pos::pos::pos:

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Стари Скопјани .......... познавам многу малку, само неколку фамилии ........ Старите Скопјани дали се моментално и 5% ..... а и тие се испомешани веќе со дојденците/дошљаците ........... моите баби и дедовци не се стари Скопјани(од на татко страна Кумановци се, а од на мајка страна Охриѓани се), баба ми и дедо ми од на татко ми страната доселени се уште пред земјотресот(1-2 год. пред земјотресот), баба ми и дедо ми пак од на мајка ми страната се доселени после 2-3 год. и двете семејства се доселени во една приградска Скопска населба, моите родители тогаш биле мали дечиња од неколку годинки, тука го почнале и го завршиле целокупното свое образование+завршиле и двајцата факултети, се вработиле и сеуште работат, основале семејство, сестра ми е 4,5 год. постара од мене, јас сум 26 год. и двајцата сме тука родени и цел живот живееме во Скопјево, тука сме се образовале, тука работиме ......... неможам јас да се чуствувам како дојденец кога тука сум роден и живеам 26 год. а мојата фамилија е тука 50 год. ........ живот, образование, работа, имот ............ по која логика јас на пр. да се изедначувам со некој кој дошол на пр. од Струмица пред 2 год. тука или пак со некој што дошол тука од Кратово пред 5 месеца .............. по која логика, ние сме веќе стари Скопјани(пола век) за тие кои сега тазе доаѓаат да живеат во градов !
Б.Т.В. Со родните краишта на моите баби и дедовци(од двете страни) немам никаква врска ......... да отидам сега во родните краишта на моите баби и дедовци ќе бидам тотален стрејнџер, нешто што не сум во Скопјево !

Nymphadora

Емоцинално незрело џубре
Член од
2 февруари 2009
Мислења
986
Поени од реакции
1.672
Па одчигледно да си одат во село да рипне малце извозот на "френки и чушки", бе бог да чува треба да ви се нацрта. Јас ова не го измислив ова е од муабети што ги прават вистинските - старите скопјани.

Кај мене пра пра дедоми е од Скопје исто и пра пра баба ми, значи јас сум 5 генерација, а за порано немам информација каде би можел да проверам зашто толку памти баба ми и моите.
Еве пример.. ја сум Велешанка стара.. и дали сега тоа значи дека треба да им викам на сите што дошле од страна во градов дека се сељаци и да ги стаам на еден степен пониско од мене и да ги бркам?! НЕ !... знаеш зошто?! затоа што градот не е мој..нити па бил на дедо ми или прадедо ми... а факт е дека од тие дојденци и од тоа проширување на градот ќе има и позитивни и негативни страни.
Мене едно не ми е јасно... зошто некои луѓе што живеат во Скопје се однесуваат како да се они нешто повеќе од тие што живеат во останатите градови во државава. Зошто набивање комплекси?! на крај краева треба да ги цените луѓето според нивниот карактер а не дали иделе од град или од село... дали биле доселеници или не.
Да извиниш вака... ама ја пре би живеела со некои од село отколку со некој искомплексиран скопјанец што никогаш не мрднал надвор од Скопје и што не гледа подалеку од својот нос.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
1. Methmkd Стар скопјанец ... фамилија потекнува од топаана , старо маало вселени таму околу 1700та година :)

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
1. Methmkd Стар скопјанец ... фамилија потекнува од топаана , старо маало вселени таму околу 1700та година :)
2. kviki, Млад Скопјанец, студент, не се замарам кога и како дошле претците али знам дека уште од Турско имало некој, вака чим си ги мериме :D

Член од
8 ноември 2009
Мислења
263
Поени од реакции
146
Еве пример.. ја сум Велешанка стара.. и дали сега тоа значи дека треба да им викам на сите што дошле од страна во градов дека се сељаци и да ги стаам на еден степен пониско од мене и да ги бркам?! НЕ !... знаеш зошто?! затоа што градот не е мој..нити па бил на дедо ми или прадедо ми... а факт е дека од тие дојденци и од тоа проширување на градот ќе има и позитивни и негативни страни.
Мене едно не ми е јасно... зошто некои луѓе што живеат во Скопје се однесуваат како да се они нешто повеќе од тие што живеат во останатите градови во државава. Зошто набивање комплекси?! на крај краева треба да ги цените луѓето според нивниот карактер а не дали иделе од град или од село... дали биле доселеници или не.
Да извиниш вака... ама ја пре би живеела со некои од село отколку со некој искомплексиран скопјанец што никогаш не мрднал надвор од Скопје и што не гледа подалеку од својот нос.
Nymphadora.....секоја чест за ставот

Kajgana Shop

На врв Bottom