101 причина зошто верувам дека Исус е единствениот вистински Бог

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.158
Поени од реакции
5.933
Мислам дека грешно си сфатил.
Колку јас што се разбирам се мисли на човековиот живот ,а за животните е да не се убива повеќе од она што е доволно.
Сега не сум толку навлезен за да тврдам што како е некој по начитан нека потврди или демантира.
Колку што знам нешто кога ја создава Бог земјата му дава власт на човекот да господари над животните земски,морски на небесата итн.
Би било многу контрадикторно/глупаво да не смее да се убиваат животно за исхрана.
А човекот што е?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
А човекот што е?
Па барем според библијата е битие над животните т.е господар на нив.

П.С Тука зборуваме од религиски аспект не биологија/еволуција

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
Не вика не убивај луѓе, туку не убивај.....јасно е барем ова.
Точно.
Но од она што јас имам прочитано се мисли на човекот во тие закони како битие.
Не тврдам ништо ако има некој теолог нека потрди или демантира.
--- надополнето: 31 мај 2012 во 19:10 ---
Точно.
Пошто бог му дава на човекот власт на животните.
Прочитај ми го некој од прошлите постови.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Точно.
--- надополнето: 31 мај 2012 во 19:10 ---

Пошто бог му дава на човекот власт на животните.
Прочитај ми го некој од прошлите постови.
Остај сега ти другите делови од библијата :), ако одиме така се е контрадикторно во книгата на овој или оној начин....фокусирај се на заповедите.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
Остај сега ти другите делови од библијата :), ако одиме така се е контрадикторно во книгата на овој или оној начин....фокусирај се на заповедите.
Глупо ми е малце да ја цитирам библијата ама на ова мислев.
Every moving thing that lives shall be food for you. And as I gave you the green plants, I give you everything
Whoever kills an animal shall make it good, and whoever kills a person shall be put to death.
Пошто Бог им дава на луѓето власт над животните уште на почетокот далеку пред Мојсеј да ги претстави законите.
Човек има власт над животно,но не над друг човек затоа е забрането убиство. Уште нешто пошто сме според ликот негов направени најверојатно го сфаќа како навреда кон него :)

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Глупо ми е малце да ја цитирам библијата ама на ова мислев.
Every moving thing that lives shall be food for you. And as I gave you the green plants, I give you everything
Whoever kills an animal shall make it good, and whoever kills a person shall be put to death.
Пошто Бог им дава на луѓето власт над животните уште на почетокот далеку пред Мојсеј да ги претстави законите.
Човек има власт над животно,но не над друг човек затоа е забрането убиство.
Јасно ми е на што мислеше, јас само се задржав на заповедите.
Инаку јасно ми е и кој е богот од библијата, и кој е неговиот полубрат ѓаволот...или па обратно беа....кој да знае. Дури и Мојсеј се побркал кој е кој :pos:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
знаеш ли колку Римски војници го чувале христовиот гроб ???
Дено ноќно !!!
колку и како биле прифатени христијаните од рим добро знаеме од историјата и од раните Римски Императори, Нерон, Диоклеција, ЦЕзар (кој десеткувал цела една легија кои биле Христијани на чело во Маврициус (легионер од римската провинција етиопија) (од каде по него потекнува и Витештвото ).
Не може да има легија на христијани, Христијанте не убиваат и го вртат другиот образ у си ги сакаат своите неприатели.

А дали знаеш колку војници пратил Пилат да го фатат Исус?

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
јас читам томови книги за историја, религија.... не мислам дека во овие 46 минути клип ќе најдам нешто што некој веќе негде не го запишал и тоа поопширно.
Значи Пилат, кој го држеше Исус за невин, колку војници пратил да го фатат Исуса?
vo toa video od 45 minuti ti o objasnato za prviot rimski vojnik go bil ubien po naredba na Ceza zato sto ne prinesol zrtvi na rimskiot bog Mars (cudno kako ne si go sretnal dosega vo tomovi o_O)
Isus bil donesen kaj pontij pilat na sudenje, bil osuden macen i na kraj raspnat.
i Kako takov se uste bil zakana za zuitite (evrejskite svestenici) koi barale deno nojkna sluzba nad negoviot grob se dodeka na 3 den ne voskresnal i se pojavil kaj svoite apostoli ucenici megju koi i na neverniot Toma !!!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
vo toa video od 45 minuti ti o objasnato za prviot rimski vojnik go bil ubien po naredba na Ceza zato sto ne prinesol zrtvi na rimskiot bog Mars (cudno kako ne si go sretnal dosega vo tomovi o_O)
Isus bil donesen kaj pontij pilat na sudenje, bil osuden macen i na kraj raspnat.
i Kako takov se uste bil zakana za zuitite (evrejskite svestenici) koi barale deno nojkna sluzba nad negoviot grob se dodeka na 3 den ne voskresnal i se pojavil kaj svoite apostoli ucenici megju koi i na neverniot Toma !!!
Римски војник бил убиен по наредба од римски власти и затоа што искинал парче од Тората во една синагога. Тоа значи дека Римјаните биле јудејци? Не ја знаеш историјата политиката економијата.... цел општествен свет на тоа време пред 2000 години
Понтиј Пилат изјавил дека исус не е виновен. Значи исус спрема римјаните бил слободен да си оди, но сепак понтиј го распнал и тоа со најтешката казна.
Исус бил назарен по верско убедување и соработуваше со зелотите во борбата против римската власт. Некои од неговите апостоли биле зелоти, Исус е распнат заедно со двајца зелоти, значи Рим го поврзал исус со бунтовници и виостаници против Римската власт. Затоа и Пилат не се мислел да прати голема војска против Исуса.

W

WildChild

Гостин
Најглупиот аргумент што може да постои против постоењето на Бог(кој и да е по дефиниција).
Најглуп, најнеглуп...за мене не е против постоењето на Бог, баш сакам да знам -.-
Немам ништо против Бог...иако чисто се сомневам дека тој постои
А ти ако не знаеш, слободно речи НЕ ЗНАМ и не врти од околу...

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
Одземањето живот е грев. Нели, не си го подарил ти за да го одземаш. Ако важи за едно куче, важи и за една риба. Но, како и се друго во библијата, тоа е толку вешто склопено што нема грев. Нели, исус е бог. Бидејќи е бог, тој го подарил животот па тој може и да го земе.

Жими пивото овие поповите ја згрешиле професијата. Да беа политичари, ма каков Грујо, каков Бане... Обама ќе го надмашеа.

tocno e kazano vo biblijata deka e dozvoleno kolenje na zivotnite i nivno konzumiranje od koga ce istece krvta (mada jas licno sum protiv odzemanje na zivot ), znaci koga ce izleze duhot na zivotnoto. (sto ne e slucaj kaj Jehovinite svedoci) koi go jadat zivotnoto dodeka e prisuten duhot!!!
--- надополнето: 31 мај 2012 во 20:21 ---
Одговори ми, те молам:
Ако господ го создал светот, кој го создал господ? :)
што е бог ???

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Најглуп, најнеглуп...за мене не е против постоењето на Бог, баш сакам да знам -.-
Немам ништо против Бог...иако чисто се сомневам дека тој постои
А ти ако не знаеш, слободно речи НЕ ЗНАМ и не врти од околу...
Абе Бог, ам кој е тој?
Kako апарати сте, пишуваш овде на форумов за работи кои ни знаеш што значат, ни се дефинирани ниту па можат да се дефинираат.

Kajgana Shop

На врв Bottom