Креационизам наспроти еволуционизам

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Една работа е да веруваш дека постои интелегенција што е насекаде околу нас, сосема петнаесто таа интелегенција да ја прикажуваш со особини како библискиот бог, и врз основа на тоа да го промовираш креационизмот како вистина. Со еден збор, тоа се вика - манипулација.
Отсекогаш ме интересирала целта на ваквиот тип на манипулација и дали навистина ги оправдува средствата во тој поглед.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Барам теорија која ќе покаже од каде се нашле информациве у нас. Абиогнезата и тоа како ми е нелогична.
Но тоа не покажува дека не створил Бог. Што мислиш зошто учам хебрејски. Бог во Библијата сеуште не можам да го сватам. Но сум сигурен дека е прикажан како личност,семоќен и слично. Ако е семоќен значи е мртов. А е жив е Бог по мене. Стариот завет е најмистичното нешто. Тоа што денес луѓето го сваќаат бог како личност е нивна работа .Зборовите на Исус се зборови за цел живот.Впрочем она што мистиците го кажуваат со цела книга Исус го кажува со една реченица. Пример Антони Ди Мело цел живот зборува за тоа како ништо не е потребно за успех, среќа, а Исус рече ни сламка нема да ви се даде а ќе направите тули.
Но ајде за што сум јас, според тоа што ти го сваќаш зборот бог како личност со бела брада, тогаш дефинитивно сум за подобри терории.
Но според моето досегашно сваќање за тоа Бог дефинитивно сум за тоа, но јас Бог не го сваќам како личност и Библијата не го прикажува за таков.
Научниците бараат на погрешно место, треба да се има став дека постоело од секогаш интелегнција и дека таа е секаде околу нас.
Треба да се оди кон тоа да се препозна интелегенцијата,, кога ќе се создаде нешто што ќе ја препознае интелегецијата ВЕРУВАМ ќе увидиме дека таа е секаде околу нас. Со барање на марс ништо, ќе речам ами од каде пак тие, кој нив ги создал.
Прво за болдот. Каде ја бараш информацијата? Ако ја бараш објективно а си уверен во божјата прикаска, тогаш си на погрешен пат. Тргни ги малку на страна сите досега познати прикаски за бог. Велиш ти е нелогична абиогенезата. В ред на многумина им е, па дури и мене и не мислам дека таму е одговорот. Тоа што науката не знае, и сам кажа, не е само по себе доказ дека некакв си интелегентен дизајн постои.
Тоа што велиш Интелегенција отсекогаш постоела....хммм. Во што и каде? Кој ја преннесол? Кому.... отвара милион нови прашања. Во недостаток на научни докази (досега) се препуштаме на фантазиите. Што ако одиме и подалеку... Ако материјата (еден од постулатите на вториот закон на термодинамика) постои отсекогаш, тогаш нема ни простор ни време за било каков дизајнер. Самиот универзум е дизајнер, кој што функционира перфектно, без никаква и ничија помош. Што ако живиот свет отсекогаш постои, патувајќи низ универзумите и галаксиите, оставајќи „семе“ на живот каде год стигне, а посаденото никне само онаму каде има „плодна почва“ за тоа.
--- надополнето: 31 мај 2012 во 13:26 ---
Отсекогаш ме интересирала целта на ваквиот тип на манипулација и дали навистина ги оправдува средствата во тој поглед.
И тоа како ги оправдува, пари се тоа бе Мики еееееее.......огромни неоданочени....;)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Прво за болдот. Каде ја бараш информацијата? Ако ја бараш објективно а си уверен во божјата прикаска, тогаш си на погрешен пат. Тргни ги малку на страна сите досега познати прикаски за бог. Велиш ти е нелогична абиогенезата. В ред на многумина им е, па дури и мене и не мислам дека таму е одговорот. Тоа што науката не знае, и сам кажа, не е само по себе доказ дека некакв си интелегентен дизајн постои.
Тоа што велиш Интелегенција отсекогаш постоела....хммм. Во што и каде? Кој ја преннесол? Кому.... отвара милион нови прашања. Во недостаток на научни докази (досега) се препуштаме на фантазиите. Што ако одиме и подалеку... Ако материјата (еден од постулатите на вториот закон на термодинамика) постои отсекогаш, тогаш нема ни простор ни време за било каков дизајнер. Самиот универзум е дизајнер, кој што функционира перфектно, без никаква и ничија помош. Што ако живиот свет отсекогаш постои, патувајќи низ универзумите и галаксиите, оставајќи „семе“ на живот каде год стигне, а посаденото никне само онаму каде има „плодна почва“ за тоа.
--- надополнето: 31 мај 2012 во 13:26 ---

И тоа како ги оправдува, пари се тоа бе Мики еееееее.......огромни неоданочени....;)
Остај го Само Човек, си кажа отприлика што размислува.:) Добар дечко е, само малку избувлив темперамент, поради годините веројатно.:)
Се обидува да проникне и во мистичноста на Библијата, преку оригинален еврејски, што генерално е во ред.

Него ова со париве е споменато и порано нели, и пак е нејасно ако едната страна добива пари за манипулација, а не успева никако да ја наметне манипулацијата, тогаш нема ли да престанат парите поради неуспех.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Него ова со париве е споменато и порано нели, и пак е нејасно ако едната страна добива пари за манипулација, а не успева никако да ја наметне манипулацијата, тогаш нема ли да престанат парите поради неуспех.
Ајнштајн едно време на зезање кажа дека само едно нешто е бесконечно со сигурност, изгледа одсуството на неуспех во манипулирањето е доказ дека небило само иронија. :)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
ТУка имаш три дела. Веројатност да 6 ката падне во рпво фрлање, веројатност да паднала во второт и веројатност да падне во третото.

А то ау превод ти е

1/6 + (5/6*1/6) + (5/6*5*6*1/6) = 0,17+0,14+0,11 = 0,42:P
Во право си. Ево ти рука за математикава
Јас избрзав и погрешив.
Упростено веројатноста да добиеш 6ка од 3 фрлања се пресметува по формулата 1 - (5/6)^3 или генерално важи формулата:

Pn = 1- (1-p)^n, каде:
p → веројтност при првото повторување / на еден настан.
n → број на повторувања или настани
Pn → веројатност при n повторувања со иста веројатност p

И сега да се вратиме кај веројатноста за самонастанување на протеинската секвенца од само 200 амино киселини = 10 на минус 260та во очекуваните 10 на 24та планети во Универзумот.
Значи сега:
p = 10 ^ (-260)
n = 10 ^ 24
Pn = 1 - [ 1-10^(-260) ] ^ (10^24) = ... не можам да најдам онлајн некој калкулатор со милион цифри за да го пресметам точно. Го најдов овој (http://comptune.com/calc.php), кој вели дека пресметува милион цифри, ама и тој не може да пресмета толку огромно мал број :)
Но сепак мислам дека овој број е уште помал од претходно пресметаниот (1:10^236) како што и кај коцките 0.42 е помало од 0.5

Понатака - Да истресена е од ракав бројката односно рангот 260. Меѓутоа во случајон не игра некој аголем аулога од проста причина што се што е под 146 ранг се смета за занемарливо.
Не е, не е, таа бројка е пресметана од Франсис Крик. Немам време сега да ја барам пресметката, но не верувам дека е многу сложена.

Третата опција за што?
За настанување на животот на земјата ли?
Имаш опција од вонземска интервенција. Ама тогаш ќе прошириш кој ги напраил и нив итн..
Сосема релевантно прашање. Панспермијата не е трета опција, туку само префрлање на проблемот од едно место на друго. Ако животот тука на Земјата бил донесен од друго место, тогаш се поставува прашањето како настанал животот таму? Ако и таму бил донесен од некое четврто место, како настанал пак таму? Итн. животот некаде морал или случајно да настане или плански да бил создаден. Трета опција нема. Овие две се исклучуваат меѓусебно. Ако не е возможно животот да самонастане, тогаш сигурно (100% веројатност) бил создаден од Создател.

Ако одиме од спротивната страна, д анекој седне и се занимава со веројатности на работите од библијата ќе дојде до ситиот заклучок дека е речиси невозможно.
Само и само ако догматично тргне од претпоставката дека Бог не постои и почне да ги пресметува веројатностите на темел на материјалистичко-натуралистичка идеологија.
Но ако Бог постои, тогаш имаш еден силен и влијателен фактор во равенките на веројатноста и математиката изгледа поинаку. Верувам ќе се сложиш, зарем не? :)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Сосема релевантно прашање. Панспермијата не е трета опција, туку само префрлање на проблемот од едно место на друго. Ако животот тука на Земјата бил донесен од друго место, тогаш се поставува прашањето како настанал животот таму? Ако и таму бил донесен од некое четврто место, како настанал пак таму? Итн. животот некаде морал или случајно да настане или плански да бил создаден. Трета опција нема. Овие две се исклучуваат меѓусебно. Ако не е возможно животот да самонастане, тогаш сигурно (100% веројатност) бил создаден од Создател.
Но, возможно е животот да самонастане, прочитај за Милеровиот експеримент.
http://en.wikipedia.org/wiki/Miller–Urey_experiment
Не знаеме во какви точно услови настанал животот на Земјата, но знаеме дека е возможно да самонастане.

А, да, и првиот чекор од научниот процес е дефинирање, пред да кажеш баналности од типот 100 посто мора да имало Создадател, прво треба да дефинираш што е и кој е Создадателот.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Јас избрзав и погрешив.
Упростено веројатноста да добиеш 6ка од 3 фрлања се пресметува по формулата 1 - (5/6)^3 или генерално важи формулата:
:)
Чорбаџи ..ај не замарај со математика.....се повеќе и повеќе заглавуваш, бесмислица до бесмислица пишуваш... шпекулативните пресметки ама баш ништо не докажуваат, од кај си бе сигурен дека сите можни фактори се земени во обзир и со точен коефициент, и самите фактори се производ на шпекулација, тешко си на тој бог кој дочекал да го браниш со шпекулации... ќути таму, си ја имаш библијата и се ти е таму објаснето... хокус покус... Дејвид Коперфилд...

За шестките... јас бе у шеш-беш ко од шала три пати по ред фрлам дупли шестки... и ај сега... ебем ти веројатност....

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Јас избрзав и погрешив.

Pn = 1- (1-p)^n, каде:
p → веројтност при првото повторување / на еден настан.
n → број на повторувања или настани
Pn → веројатност при n повторувања со иста веројатност p

И сега да се вратиме кај веројатноста за самонастанување на протеинската секвенца од само 200 амино киселини = 10 на минус 260та во очекуваните 10 на 24та планети во Универзумот.
Значи сега:
p = 10 ^ (-260)
n = 10 ^ 24
Pn = 1 - [ 1-10^(-260) ] ^ (10^24) = ... не можам да најдам онлајн некој калкулатор со милион цифри за да го пресметам точно. Го најдов овој (http://comptune.com/calc.php), кој вели дека пресметува милион цифри, ама и тој не може да пресмета толку мал број :)
Чорбаџијо, случајно или анмерно занемаруваш една многу важна работа.
Не можеш да ги споредуваш денешните форми на живот со првите форми на живот од пред 2.5 милјарди години. Дури и едни од најпростите организми во денешно време, бактериите, се продукт на милијарди години еволуција, иколку се попрости организмите толку побрзо еволуираат, така да денешните најпрости организми се мнооооогу покомплексни од тие кога настанал животот на земјата.
Доволни се само 6 нуклеотиди во ДНК-та за да може еден организам да се дуплицира.

С

Само Човек

Гостин
Тоа што велиш Интелегенција отсекогаш постоела....хмммто ако одиме и подалеку... Ако материјата (еден од постулатите на вториот закон на термодинамика) постои отсекогаш, тогаш нема ни простор ни време за било каков дизајнер. Самиот универзум е дизајнер, кој што функционира перфектно, без никаква и ничија помош. Што ако живиот свет отсекогаш постои, патувајќи низ универзумите и галаксиите, оставајќи „семе“ на живот каде год стигне, а посаденото никне само онаму каде има „плодна почва“ за тоа.
Ете јас во овие зборови го барам Бог опишан во Библијата.Што ако и материјата и интелегенцијата постоеле одсекогаш, и ајде сега нема место за дизајнер пошто самото по себе тоа е дизајнер, како што и сам кажа универумот е дизајнер нели.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Барам теорија која ќе покаже од каде се нашле информациве у нас. Абиогнезата и тоа како ми е нелогична.
Но тоа не покажува дека не створил Бог. Што мислиш зошто учам хебрејски. Бог во Библијата сеуште не можам да го сватам. Но сум сигурен дека е прикажан како личност,семоќен и слично. Ако е семоќен значи е мртов. А е жив е Бог по мене. Стариот завет е најмистичното нешто. Тоа што денес луѓето го сваќаат бог како личност е нивна работа .Зборовите на Исус се зборови за цел живот.Впрочем она што мистиците го кажуваат со цела книга Исус го кажува со една реченица. Пример Антони Ди Мело цел живот зборува за тоа како ништо не е потребно за успех, среќа, а Исус рече ни сламка нема да ви се даде а ќе направите тули.
Но ајде за што сум јас, според тоа што ти го сваќаш зборот бог како личност со бела брада, тогаш дефинитивно сум за подобри терории.
Но според моето досегашно сваќање за тоа Бог дефинитивно сум за тоа, но јас Бог не го сваќам како личност и Библијата не го прикажува за таков.
Научниците бараат на погрешно место, треба да се има став дека постоело од секогаш интелегнција и дека таа е секаде околу нас.
Треба да се оди кон тоа да се препозна интелегенцијата,, кога ќе се создаде нешто што ќе ја препознае интелегецијата ВЕРУВАМ ќе увидиме дека таа е секаде околу нас. Со барање на марс ништо, ќе речам ами од каде пак тие, кој нив ги создал.
Bravos za postov....odlicno svakanje na poimot religija....toa e moja procenka,ne mora da znaci deka za drugi e dobra.
Poveketo od lugeto go svakaat bog kako licnost ,pa poradi toa imat i takva prestava za poimot religija.
Zatoa na hepta i na ateist ne i beshe jasno koga rekov deka i meditacijata, ( a i yogata) i molitvata se religija...ke naucat,daj im vreme;)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Bravos za postov....odlicno svakanje na poimot religija....toa e moja procenka,ne mora da znaci deka za drugi e dobra.
Poveketo od lugeto go svakaat bog kako licnost ,pa poradi toa imat i takva prestava za poimot religija.
Zatoa na hepta i na ateist ne i beshe jasno koga rekov deka i meditacijata, ( a i yogata) i molitvata se religija...ke naucat,daj im vreme;)
Ако медитацијата и јогата се религија затоа што се чувствуваме убаво додека го медитираме и вежбаме јога, дали и бифтекот е религија бидејќи јас многу убаво се чувствувам додека јадам сочен бифтек средно пржен.
Ќе дискутираме кога ќе демонстрираш дека медитацијата и јогата е било што освен релаксација на умот и телото.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ете јас во овие зборови го барам Бог опишан во Библијата.Што ако и материјата и интелегенцијата постоеле одсекогаш, и ајде сега нема место за дизајнер пошто самото по себе тоа е дизајнер, како што и сам кажа универумот е дизајнер нели.
Ако тоа така и го разбираш, тогаш си на многу погрешна трага, таков дизајнер нема во библијата. Ако универзумот е дизајнерот, тогаш нема богови, ѓаволи, нема раеви и пекол, нема демони и ангели нема заповеди и божји закони. Нема казни и награди.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ако медитацијата и јогата се религија затоа што се чувствуваме убаво додека го медитираме и вежбаме јога, дали и бифтекот е религија бидејќи јас многу убаво се чувствувам додека јадам сочен бифтек средно пржен.
Ќе дискутираме кога ќе демонстрираш дека медитацијата и јогата е било што освен релаксација на умот и телото.
Znaci li toa deka celta na jogata i na meditacijata e samo da se relaksirash?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Имаме и јас и хепта доволно време не му ја бери гајле ти за нас. Тебе и целото време да ти го датат на светов што постои никогаш нема да научиш, а да разбереш па уште помалку. Оди на темата за Ошо и таму цитирај си од Ошо и Гурџиев. Со читање не се стекнува знаење.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Имаме и јас и хепта доволно време не му ја бери гајле ти за нас. Тебе и целото време да ти го датат на светов што постои никогаш нема да научиш, а да разбереш па уште помалку. Оди на темата за Ошо и таму цитирај си од Ошо и Гурџиев. Со читање не се стекнува знаење.
Tigar miren:mad:

Kajgana Shop

На врв Bottom