OSHO

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Toa ...ko nekoi...za mene ne se odnasa sigurno.....
Ne rekov deka si me navredil....(teshko ke mozesh toa da go napravish , mozesh da kazesh shto sakash....jas znam kolku znam....tvoe e da mislish shto sakash.....)....rekov samo malku respekt da imash.
Респектот се заслужува....барем кај мене. На тацна на дар, не

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Респектот се заслужува....барем кај мене. На тацна на дар, не
Respekt trebe da imash i koga zboruvash so nekogo prv pat....
posle ke vidish dali go zasluzuva ili ne......so razgovor.....
Da ne te ucam sega........ne si mal....ova e vo tvoj stil ;)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Бог да чува сте.
Дојдов да читам за Ошо не кој е атеист а кој верник. -.-
Sigurno ke procitash neshto za osho vo postovite na hepta,ateist ,corbadjijata....:(
Tie se ovde na temata samo da masturbiraat...
--- надополнето: 29 мај 2012 во 15:22 ---
Ех да беше така лесно, сите ќе знаевме, немаше никој да верува. Но факт е дека сите веруваат. Секој верува во своите убедувања, во она што тој/таа смета дека е вистина. Во генерална смисла на зборот, не постои неверник, бидејќи и атеистите веруваат во своите убедувања. Неодамна пишував за верувањата на атеистите. Еве ти линк.
Дури и во науката се верува многу. Дури и во егзакните науки се верува. Дури и во математиката се верува, бидејќи сите нејзини теореми се докажуваат преку аксиоми, а аксиомата по дефиниција е тврдење кои не се докажува, туку се прифаќа како такво (читај по вера). Некогашна аксиома беше дека две паралелни прави се сечат во бесконечност, но Ајнштајн покажа дека тие можат да се пресечат и на еден метар доколку меѓу нив има силна гравитација (црна дупка). И многу други аксиоми биле побиени како неделивоста на атомот, апсолутноста на времето, изотропноста на просторот итн. Во сето ова научниците верувале дека е така, но се покажа дека не е. Сега сите веруваат поинаку, но разликата е што сега повеќето научници, имајќи ги претходните искуства, скромно признаваат дека веруваат така, се додека не се покаже поинаку.

Имаш простор да истражуваш. Што мислиш дека јас слепо поверував во Библијата? Или батали ме мене, земи за примери еден куп научници, доктори по науки, паметни и интелигентни луѓе кои поверувале во Христос и во Библијата како Божја објава до човекот. Тие не поверувале во Библијата затоа што некој дошол им ја дал во раце и им рекол: „Ова е Божја книга и од денес ти ќе веруваш во неа“ :)
Напротив, тие луѓе истражувале, биле скептични, но објективно и искрено ги следеле аргументите и допуштиле тие да ги одведат до вистината, откривајќи дека Христос е вистината, дека е разумно да се верува во Него.

Ќе се создадат нови, посуптилни религи, со миксирани идеологии вкоренети во материјализмот и натурализмот, или пак некој микс од њу ејџ филозофиите - како онаа на Ошо.

Ако се уништат големите религии (како христијанството, исламот, будизмот, хиндуизмот итн.), ќе останат помалите или пак ќе се создадат (веќе има и секојдневно се создаваат!) еден куп нови филозофии и идеологии. Истомислениците повторно ќе се групираат, повторно ќе се делат и тоа не само по вера, размислувања и убедувања, туку и по нација, по економска положба, по општествена положба, по политичка определеност, по пол, по раса итн. Камо среќа подделеноста на луѓето да беше само заради верата. Не. Луѓето се делат заради гревот кој царува во нив. Гревот ги тера да бидат себични, алчни, користољубиви, да прават раздори, прељуби, бессрамни работи, да истураат гнев, лутина итн. Грешноста на луѓето ги тера да не љубат, туку да мразат. А Христос дојде токму заради тоа, да се справи со гревот, да се жртвува за гревот и со сопствената смрт да ја плати казната за гревот.. На тој начин Христос ни нуди ослободување од канџите на гревот, простување и нов живот проткаен со љубов која извира од Бог.

Ошо е паметен, кажува зборови што ги скокоткаат нашите уши, но тоа не значи дека тоа е вистина. Ошо кажува многу матефизички тврдења. Тој не може на дело да ги поткрепи неговите тврдења. На пример кога Исус рече дека Тој е Светлината, Тој ги отвори очите на еден слепороден. Кога Тој рече дека е Воскресението, Тој го воскресна Лазар. Кога тој рече дека е Лебот, создаде леб и ги нахрани луѓето што го следеа. Зборовите на Ошо немаат сила. Ошо еден ден ќе умре (како и Мухамед, Буда итн.), но Исус воскресна.
Ако си скептичен кон Христовото воскресение, истражи го тој настан. Има една добра книга се вика „Повеќе од Дрводелец“ напишана е од бивш атеист (Џош Мек Дауел) кој барал докази да го побие христијанството, но дошол до спротивни заклучоци од претпоставените.

Ошо нема кандило, не пали свеќа, не држи класични проповеди, но сепак тој шири одредено учење. Тоа не е класична религија, но сепак е верување, негово убедување за вистината. Тоа што некој тврди дека е буден, не значи дека навистина е буден. Понекогаш и кога сме во длабок сон, може да сонуваме дека сме будни, зарем не?
Corbadjija...osho e umrem odamna..da beshe ziv jas sega ke bev vo indija....:)
sega cekame da reinkarnira...;)

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.212
Поени од реакции
30.411
Се ќе најдеш на форум... земи си книги подобро (или веб страници).
На темата за Ошо, дојдов да најдам работи за Ошо, ве најдов вас во вечната битка на теолошки убедувања.
Си имате приватни пораки добога.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Sigurno ke procitash neshto za osho vo postovite na hepta,ateist ,corbadjijata....:(
Tie se ovde na temata samo da masturbiraat...
Да видовме од gurdjieff што се изнапишал. да се чудиш

П.С. На ликот што се крие на ников мислев.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
G. ne e za sekoj....

--- надополнето: 29 мај 2012 во 15:25 ---
На темата за Ошо, дојдов да најдам работи за Ошо, ве најдов вас во вечната битка на теолошки убедувања.
Sedi ne gi diraj...site se prosvetleni..:(
pa tie znaat poveke od nego...
--- надополнето: 29 мај 2012 во 16:10 ---
Де бре респект... Со атеист респект (а и од некои други) ќе добиеш кога ќе седнеш на пиво и ќе си правиш муабет во четири очи :)
И јас немам респект сеуште од него бидејќи со никој се немам видено ниту ме познава од кајгана форумов.

Ако сакаш респект од луѓето оди им по газот :) и не очекувај од тука да добиеш респект :)
Тешко тоа...
A da odime na pivo......em ke te vidat em respekt.....
Ako castish 3 piva se pishuvam telemit...:P
--- надополнето: 29 мај 2012 во 16:12 ---

П.С. На ликот што се крие на ников мислев.
procitaj gi mojte postovi na temata na osho...mozebi ke naucush shto e toa meditacija...taka ke postignesh nirvana i ke si bidesh ateist.....hahahahaha...ateist koj veruva vo nirvana :LOL:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
procitaj gi mojte postovi na temata na osho...mozebi ke naucush shto e toa meditacija...taka ke postignesh nirvana i ke si bidesh ateist.....hahahahaha...ateist koj veruva vo nirvana :LOL:
Дежурен знаач. Има нешто што ти не знаеш? Појма немаш што е атеист една толку проста дефиниција, а не за друго. А што си кажал за Ошо? Ништо. Само цитати гледам.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Дежурен знаач. Има нешто што ти не знаеш? Појма немаш што е атеист една толку проста дефиниција, а не за друго. А што си кажал за Ошо? Ништо. Само цитати гледам.
slabo gledash...ili slabo razbirash
Ako sakash da diskutirash za osho, odi procitaj nekoja kniga i posle dojdi na temava,,,,vaka nema shto da diskutirame....
Djabe se tie citati ako ne gi razbirash...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
slabo gledash...ili slabo razbirash
Ako sakash da diskutirash za osho, odi procitaj nekoja kniga i posle dojdi na temava,,,,vaka nema shto da diskutirame....
Djabe se tie citati ako ne gi razbirash...
Е дјабе, ѓабе.... може ќе погодиш од 100 пати, научи се да пишуваш ни латиницата не ти е позната, а за читање гледам, се си прочитал. Браво

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.204
Поени од реакции
12.201
Добро не најде, критичару (y)
Ова не е теолошка борба, туку разобличување за тоа што е медитација и што јога! Дали е или не религија, дали е тоа мислење на Ошо или пак на форумскиов член што тврди хаос-размисли.
Ете тој не убедува дека е религија. Затоа мора да се покаже од каде доаѓа терминот медитација и дека не се разбира како религија или како посебна дисциплина. Не е ниту медитацијата сама по себе начин на живот.

Ако знаеш нешто поеќе, повели напиши, не да се жалиш дека нема ништо што да се научи на форум.
Читај книги и имај пракса ако сакаш да научиш нешто. На форум, тешко од тоа.

Ти пишуваш глупости и бладања за медитацијата и се чудам како не разбираш каде грешиш во сета таа работа. ТИ си како некој фантазер кој што бега од работа и не сакаш да разбереш дури и кога едноставно ти е кажано што е што. Си ставил во главата дека не смееш да бидеш во грешка и да се поправиш па што сака нека е и си верглаш и си дрдориш бесмислици. Е па остани си таму кај што си... нека ти биде медитацијата фантазирање и играње играчки бидејќи си мрзливо детиште кое не сака да напредува туку бара форумски респект од Атеист, Хептаграм овој оној...
Глупости... и ти го разбираш Ошо и Гурџиев... а не знаеш што е медитацијата? За тебе е религија? Абе оди таму седи и гледај во Вардар за да го разбереш времето! Завршив со тебе, нема оправање.

П.С.
Не барам јас респект од форумот. Јас само барам некој да ја разгледа темата Телема отворена од некој многу одамна. И ако заради тоа некој има респект за мене ок, ако е тоа доволно за омраза, нека повели :) Штета што те банираа од темата... доволно омраза собра и за тоа време :vozbud:
Ако со пиво сите стануваа телемити или со частење, сигурно немаше да биде Хептаграм телемит или пак некој друг :)
И секако бројот на телемити ќе беше 5 милијарди :) Бедни 5 милијарди ако ме мене прашуваш. Разгледај кој купува „луѓе“ за да имаат бројност. ;)
Но „Книгата на Законот“ вели:
Нека бидат моите служители малубројни и тајни; тие ќе владеат со мнозинството и знајните.

Остани со здравје со триповите за медитација и пробај да разбереш што е што. Да не се нервираш ако и во иднина не добиеш респект на форумов.

С

Само Човек

Гостин
Де бе. Што ви е. Ајде помош:D
Медитацијата е начин на живот поврзан со религијата(покретот)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Е дјабе, ѓабе.... може ќе погодиш од 100 пати, научи се да пишуваш ни латиницата не ти е позната, а за читање гледам, се си прочитал. Браво
Znaci li ova deka nishto nemash procitano do osho?

Kajgana Shop

На врв Bottom