Ветеринарно катче

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Мене ми се случи да ми умре скитник, од прилике стар 3-4 години, али умре после вакцинација. Не можеше организмот да се бори со вирусот.
Колку е старо кутрето?
Една годинка нема уште, ама не е вакцинирано моето... и од таму ми рекоа дека можно е и болеста да е наследна од мајка му штом е толку младо, а и го зедов јас болно, немаше кожа, беше многу никакво, но се среди тогаш и сега ете таа болест... му даваа на твоето инекции? го носеше редовно на ветринар? на мене ми рекоа дека ако нема ништо подобро да се успие...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Една годинка нема уште, ама не е вакцинирано моето... и од таму ми рекоа дека можно е и болеста да е наследна од мајка му штом е толку младо, а и го зедов јас болно, немаше кожа, беше многу никакво, но се среди тогаш и сега ете таа болест... му даваа на твоето инекции? го носеше редовно на ветринар? на мене ми рекоа дека ако нема ништо подобро да се успие...
Требало да го вакцинираш, затоа и се измислени тие вакцини. Кучето не се мачеше воопшто. Никој не примети ништо различно во неговото однесување и почина 5 дена после вакцина. Не сум имала прилика да го носам редовно на вет зашо беше скитник кој што го најдов. Го прочистив од паразити, внатрешни и надворешни, го кастрирав и вакцинирав...али за џабе, премногу касно е тогаш да се вакцинира. Некои кучиња можат да преживеат некои не. Затоа најубаво е НАЈдоцна до 6 ти месец да се вакцинира.
Иди на вет, али не само кај еден, отиди и кај друг, побарај второ мислење, и они се луѓе, знаат да згрешат со дијагноза.

К

Кнез Мишкин

Гостин
За штенечак има серум, во Македонија тој серум го нема, некои го набавуваа од Бугарија...
И не значи дека ако е вакцинирано, сигурно нема да заболи од штенечак, може да заболи но со поблаги симптоми.
Кучето на другар ми, се разболе исто од штенечак, незнам како се извлече некако со антибиотици...

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Добро,некој да ми каже латинско/англиско име на штенечакот?

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
За штенечак има серум, во Македонија тој серум го нема, некои го набавуваа од Бугарија...
И не значи дека ако е вакцинирано, сигурно нема да заболи од штенечак, може да заболи но со поблаги симптоми.
Кучето на другар ми, се разболе исто од штенечак, незнам како се извлече некако со антибиотици...
Ќе може ли да го прашаш другар ти со какви антибиотици?? и како се вика тој серум ако знаеш

К

Кнез Мишкин

Гостин
Ќе може ли да го прашаш другар ти со какви антибиотици?? и како се вика тој серум ако знаеш
Во ваков случај секогаш се лечат секундарните инфекции, кучето примало секој ден инфузија со глукоза, Beviplex, Vitamin C i longacef.

Серумот ако добро се сеќавам се викаше Gama или нешто слично, но серум сигурно постои, знам имаше случаи го набавуваа од Бугарија, можеш да се распрашаш по ветеринарите и кај д-р Митко (ветеринарен центар Куманово).

Добро,некој да ми каже латинско/англиско име на штенечакот?
Febris catarrhalis infectiosa canis

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Во ваков случај секогаш се лечат секундарните инфекции, кучето примало секој ден инфузија со глукоза, Beviplex, Vitamin C i longacef.

Серумот ако добро се сеќавам се викаше Gama или нешто слично, но серум сигурно постои, знам имаше случаи го набавуваа од Бугарија, можеш да се распрашаш по ветеринарите и кај д-р Митко (ветеринарен центар Куманово).
Фала ти многу, ќе пробам да го најдам тој серум и со таа инфузијата, па да видиме што ќе биде...

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Има ли некој хрането сираче маче со Лактовит?
Мене тоа ми го препорачаа од "ветеринарното". Кај мене мачето е две недели старо, и не сака да цица за жива глава. Со сила му давам и едвај пие по 5 мл. на оброк. Го хранам со шприц, бидејки не можам да најдам мала цуцла, секаде барав и по пет шопови и по аптеки, остана утре да прашам и во земјоделски аптеки.

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Фала ти многу, ќе пробам да го најдам тој серум и со таа инфузијата, па да видиме што ќе биде...
Напиши после што си направил, да знаеме, која терапија и дал преживеа кутрето.

Член од
9 јуни 2008
Мислења
1.380
Поени од реакции
804
Ако може совет што би можело да биде, имам мало кутре 4 месеци, на градите има така помал круг каде што влакната му се опаднати, еве слика

L

Ligeia

Гостин
Ако може совет што би можело да биде, имам мало кутре 4 месеци, на градите има така помал круг каде што влакната му се опаднати, еве слика

Само овде му е опадната?Се чеша или пак гризе на местото?
--- надополнето: 27 мај 2012 во 20:36 ---
Има ли некој хрането сираче маче со Лактовит?
Мене тоа ми го препорачаа од "ветеринарното". Кај мене мачето е две недели старо, и не сака да цица за жива глава. Со сила му давам и едвај пие по 5 мл. на оброк. Го хранам со шприц, бидејки не можам да најдам мала цуцла, секаде барав и по пет шопови и по аптеки, остана утре да прашам и во земјоделски аптеки.
Подобар од него нема по квалитет.Мислење и од мене и од моите колеги ветеринари. :)

L

Ligeia

Гостин
не се чеша, само таму му е
Штом му опаѓа само на тоа место и не се чеша не е алармантно а и одовде не можам да забележам знаци на инфекција.Доколку почне длаката да му опаѓа на повеќе места и повеќе отколку што треба ќе си го бањате со ороназол шампон.:)

Tемјан

the Kingslayer
Член од
19 мај 2011
Мислења
691
Поени од реакции
1.141
Подобар од него нема по квалитет.Мислење и од мене и од моите колеги ветеринари. :)
Фала за одговорот. Мачево е старо 3 недели, има испаднато многу мали предни запчиња. Се навикна да цица од шприц, сега проблем ни е какањето. :) Скоро шести ден е без столица. Му го масирам стомачето и само мочка, а не кака. Пробав и со зејтин, да му измешам малку во млекото, но без успех. Инаку, мачето е супер, трчка, преде, се лиже самото, брка невидливи работи во воздухот :) . Не е летаргично.
Дај совет?

L

Ligeia

Гостин
Фала за одговорот. Мачево е старо 3 недели, има испаднато многу мали предни запчиња. Се навикна да цица од шприц, сега проблем ни е какањето. :) Скоро шести ден е без столица. Му го масирам стомачето и само мочка, а не кака. Пробав и со зејтин, да му измешам малку во млекото, но без успех. Инаку, мачето е супер, трчка, преде, се лиже самото, брка невидливи работи во воздухот :) . Не е летаргично.
Дај совет?
Како му го масираш мешето?На движењата мислам да ми ги опишеш

Kajgana Shop

На врв Bottom