Ветеринарно катче

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Имам куче пекинезер и веќе 1 недела е вознемирено,се чеша и се гризе на едно место на грбот.Постојано рва и не дозволува да го допрам на тоа место. На тоа место има кафеави флеки загрижена сум што може да биде и како да му помогнам. Дали можеби е во прашање краста или нешто друго? :place:
Сигурно станува збор за некаква габична инфекција, но најдобро е да биде прегледано на вет и испитано за да можеш да дадеш соодветна терапија. Или ако Легиа може да ти помогне по гледање од слика....

Член од
21 април 2012
Мислења
14
Поени од реакции
5
Пробав да го сликам но неможе ништо да се види така... дури и во живо едвај се гледа дамката... како што ми рекоа така и го потшишав и купив 2 инекции за шуга и требало на 1 недела да се примат (овде од каде што сум ветеринари какви има што да ви кажувам.. експерти ипол :cautious: ). Но од кога е со нова фризура многу е подобар веќе и не се нервира така :) Но за да не биде ништо зедовме инекциите... и плус 2 дена го мачкав со скабигал и хидроген... Исто ми рекоа дека шугата ја пренесувале мачките а не кучињата o_O на место каде што се допреле тие па кучето да поминало на истото место или да го гребнале... како и да е коментаров ми фати реферати ама се надевам дека се ќе биде добро :)
и НАЈВАЖНОТО : ВИ БЛАГОДАРАМ МНОГУ ЗА ОДГОВОРИТЕ прекрасни сте :) :love:

L

Ligeia

Гостин
Пробав да го сликам но неможе ништо да се види така... дури и во живо едвај се гледа дамката... како што ми рекоа така и го потшишав и купив 2 инекции за шуга и требало на 1 недела да се примат (овде од каде што сум ветеринари какви има што да ви кажувам.. експерти ипол :cautious: ). Но од кога е со нова фризура многу е подобар веќе и не се нервира така :) Но за да не биде ништо зедовме инекциите... и плус 2 дена го мачкав со скабигал и хидроген... Исто ми рекоа дека шугата ја пренесувале мачките а не кучињата o_O на место каде што се допреле тие па кучето да поминало на истото место или да го гребнале... како и да е коментаров ми фати реферати ама се надевам дека се ќе биде добро :)
Таман си е терапијата за шуга е таа а не помогнавме воопшто но доколку имаш некое прашање повели и друг пат.Многу поздрав и ви посакувам успешно заздравување.:)

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Јас сум прилично сигурен дека не е шуга,шугата има бели флеки,ова е габична инфекција,99% сигурност :)

Член од
21 април 2012
Мислења
14
Поени од реакции
5
Таман си е терапијата за шуга е таа а не помогнавме воопшто но доколку имаш некое прашање повели и друг пат.Многу поздрав и ви посакувам успешно заздравување.:)
Ми помогнавте. Фала ви уште еднаш и поздрав :)

Јас сум прилично сигурен дека не е шуга,шугата има бели флеки,ова е габична инфекција,99% сигурност :)
А ако ги прими инекциите за шуга може нешто беља да се направи плус :eek: ? Ако не е шуга ?

Член од
21 април 2012
Мислења
14
Поени од реакции
5
Фала ти многу, знам дека станав досадна ама загрижена... за кучето мое се работи или за кого :) поздрав.

Член од
1 февруари 2010
Мислења
11
Поени од реакции
10
Гледам мачоров како да ми се дави, како да има нешто лапнато па да сака да го поврати...многу кашла и кива, и малце потешко дише. Ми е страв да не е отруено, или па има нешто голтнато па му смета. Незнам како да му помогнам за да го исплука тоа, или да го исповраќа. Некој предлог, помош? Некое слично искуство или совет за брза постапка ?

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
Пред 1ипол саат кученцето ми седело под столчето, не го видов и опашката му ја потфатив малце, му течеше малце крв, квичеше едвај го смирив. Дали може да му биде нешто, утре ќе го носам на ветеринар...

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Гледам мачоров како да ми се дави, како да има нешто лапнато па да сака да го поврати...многу кашла и кива, и малце потешко дише. Ми е страв да не е отруено, или па има нешто голтнато па му смета. Незнам како да му помогнам за да го исплука тоа, или да го исповраќа. Некој предлог, помош? Некое слично искуство или совет за брза постапка ?
Ќе му донесеш трева да јаде. Овој период се митарат премногу, и со тоа што се лижат, желудникот им е преполн со влакна. Ако нема трева да јаде, нема да може да ги изфрли влакната од желудник. Има специјална трева за тоа, посети вет. Цело кило семе е 150 денари. Нормално е овој период да се гуши, од премногу влакна, но мораш да земеш трева иначе... не знам како ќе ги исфрли влакната од стомак.
--- надополнето: 17 мај 2012 во 14:55 ---
Пред 1ипол саат кученцето ми седело под столчето, не го видов и опашката му ја потфатив малце, му течеше малце крв, квичеше едвај го смирив. Дали може да му биде нешто, утре ќе го носам на ветеринар...
Па може да му биде, нормално. Може да си му ја скршил, но може и само мал дел да си му поткачил па од таму крварењето. Иди нека му ја снимат за секој случај. Како расне може да дојде до искривување.

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
Луѓе ми треба помош .. само што се вратив од Ск дома и го гледам едното храче ( мажјакот ) е со подбелнати краеви на увцата и почнале да му се сушат и има како корупчина на носето и ножината и рачината му се лупат .... да не има шуга или нешто сл и што да му правам .. ?

L

Ligeia

Гостин
Целосно се согласувам со советот на Ivana Roth и јас би те советувала истото,само не би било лошо да му дадеш најпрво малку вода и да го посматраш како ја пие и како голта.Ако ја одбива водата или ако подолг период не сака да пие ниту пројавува желба за храна значи дека има проблем во грлото или пак ждрелото и затоа одбива бидејќи чувстува болка при рефлексот на голтање.Исто можеш со раката да го погалиш по вратот и ако почувстуваш благо задебелување повторно значи има нешто заглавено во грлото а не е исклучена и опцијата да е клопче со влакна.Ако стомакот му е благо потечен можно е да има изедено нешто и добро е да му дадеш трева доколку се е во ред со џвакањето и голтањето а ако забележиш дека изметот му е пролив и поврати повеќе пати значи е отруено и веднаш носи го на ветеринар.

Зависи каде си му ја потфатил и на кој опашен пршлен на опашката.Ако му е млитава,се двои на два дела и тоа квичи цело време без прекин е депресивно и лежи значи е скршен некој пршлен.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.341
Поени од реакции
2.235
Бев на ветринар сега и ми рекоа дека кучето е болно од штенчак, и ми рекоа дека таа болест е неизлечлива и дека ќе умре... сакам да ве прашам сега дали некој од вас се соочил веќе со истата ситуација и како поминало??

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Бев на ветринар сега и ми рекоа дека кучето е болно од штенчак, и ми рекоа дека таа болест е неизлечлива и дека ќе умре... сакам да ве прашам сега дали некој од вас се соочил веќе со истата ситуација и како поминало??
Жалосно...
јас мислам дека од штенчак заболуваат кучињата кои сеуште не примиле прва вакцина...требало да побрзаш малце! Али ајде за друг пат ќе си знаеш!

Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Мене ми се случи да ми умре скитник, од прилике стар 3-4 години, али умре после вакцинација. Не можеше организмот да се бори со вирусот.
Колку е старо кутрето?

Kajgana Shop

На врв Bottom