Научни чуда во Ку`ран

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Ама не е ништо страшно тоа, и христијаните истиот циркуларенпроблем го имаат, Библијата е точна затоа што Господ ја напишал, а Господ ја напишал затоа што во Библијата така пишува.
Не би рекол. Долги години сум христијанин, познавам стотици христијани во земјава и во странство и се уште не сум сретнал христијанин што верува дека Библијата е точна заради причините што ги наведуваш. Но радо би запознал таков христијанин, доколку постои се разбира.

Инаку постојат многу книги за веродостојноста и боговдахновеноста на Библијата, а и цел предмет на теолошките факултети (Библиологија). Има одделни книги за историчноста на Библијата, за археологијата на Библијата, за пророштвата во Библијата, за веродостојноста на евангелијата, за историчноста на Исус итн.
 
Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Не би рекол. Долги години сум христијанин, познавам стотици христијани во земјава и во странство и се уште не сум сретнал христијанин што верува дека Библијата е точна заради причините што ги наведуваш. Но радо би запознал таков христијанин, доколку постои се разбира.

Инаку постојат многу книги за веродостојноста и боговдахновеноста на Библијата, а и цел предмет на теолошките факултети (Библиологија). Има одделни книги за историчноста на Библијата, за археологијата на Библијата, за пророштвата во Библијата, за веродостојноста на евангелијата, за историчноста на Исус итн.
Може и милион такви книги и предмети да има, тоа не докажува ништо.
Тоа ти е како во математиката да собираш многу нули за да дојдеш до резултат еден.
Па и милион нули собери, никогаш нема да дојдеш до еден.
Така е и со твоите предмети, вдахновености, книги и пророштва. Може ги има многу, но нема ниту еден доказ дека тие се дело на библискиот Господ.
 
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Може ги има многу, но нема ниту еден доказ дека тие се дело на библискиот Господ.
Од каде знаеш? Дали ти си ги проучил тие книги? Си прочитал ли барем една од тие книги?

п.с.Го префрлам муабетов на темата за христијанството, бидејќи овде сме оф-топик.
 
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
А од каде знаеш дека Мухамед бил неписмен?
А, да затоа што така пишува во Куранот.
Куранот е точен затоа што бил напишпан од неписмен човек, а знам дека е неписмен човекот затоа што така пишува во Куранот.
Фантастичен циркуларен аргумент, се вртиш во место.

Ама не е ништо страшно тоа, и христијаните истиот циркуларенпроблем го имаат, Библијата е точна затоа што Господ ја напишал, а Господ ја напишал затоа што во Библијата така пишува.
Deka Muhammed a.s ne znael da cita nutu da pisuva,deka ne izlegol nikade nadvor od arapskiot poluostrov,za toa zboruva Istorijata.
Citaj Hadisi i citaj Kur'an,ke vidis drasticna razlika vo stilot. Ima mnogu mnogu dokazi za toa deka Kur'anot ne e pisuvan od Muhammed a.s. Sekako,nego go pisuvale luge,od nebo napisan ne padnal. Kur'anot e pisuvan onaka kako sto mu go diktiral Dzibril a.s na Muhammed a.s,taka toj go prenesuval na Ashabite r.a i tie gi ucele na pamet i gi zapisuvale. Koga zboruva Muhammed a.s,koga predlaga,eden stil ima a koga citira Kur'anski aet,sosema drug stil ima. Da bese negova Objava,poveke vnimanie na sebe ke pridadese,na negovata majka,drugari,tatko,sinovi,vnuci,kerki.... no nikade vo Kur'anot ne se spomnati tie,dodeka cela Sura ima koja se vika Merjem-Marija,majkata na Isa a.s-Isus.

Miki1976.
Od Avatar nejkevte da izvadete simbolika za Dzennetskite Hurii.Od koga pocnavte filmovite metaforicki da gi gledate. I jas od istoimeniot film gledam edna metafora,za covekot so bela brada i kosa,koj ke java bel konj i koj ke se bori protiv zlite sili i demoni koi ke bidat na stranata na ednookiot lazen mesija Dedzdzal.
Eve nekoi sliki:
http://www.walldesk.net/pdp/1024/07/06/Senhor dos Aneis/Eye-of-Sauron,-Lord-of-the-Rings,-Return-of-the-King.jpg
http://www.google.com/imgres?q=Lord+of+the+Rings+White+Horse&hl=en&gbv=2&biw=1024&bih=625&tbm=isch&tbnid=ITqqsXYaR1C7wM:&imgrefurl=http://www.bornforgeekdom.com/2010/06/10-movies-with-positive-portrayal-of.html&docid=nk0M3LVqzgjo8M&imgurl=http://3.bp.blogspot.com/_C8e0UzLBRTA/TBVKCn-RbNI/AAAAAAAABHU/leBoyqJFNEA/s1600/gandalf.jpg&w=500&h=445&ei=EurAT_LHKKzV4QSdrZyyCQ&zoom=1&iact=hc&vpx=745&vpy=139&dur=2315&hovh=212&hovw=238&tx=162&ty=174&sig=117071687050028869811&page=1&tbnh=131&tbnw=147&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:4,s:0,i:79
 
B

Black Guard

Гостин
После филмот Pi



закон филмче каде на крајот главниот лик сам се лоботомира бидејќи е малтретира од ФБИ,МОСАД(го бараат името на БОГ- вистинското,кој ќе му се обрати со тоа име-добива одговор на СЕ што ќе праша=МОЌ) а и одсвојата дарба за математика,наоѓааме математичари кои сепак успеале ДУУУРИИ секој збор во куранот математички да го поврзат што е еднакво а тоа да брат ми кој еднашво 3 месеца(просечно) погодува некоја утакмица и вели секое ливче има свое место па од духовната возбуда на хазардната навика,не гледа дека добивка од 3500 денари-100 за убавата женска која го откуцала лифчето е МАЊАК две плати:vozbud:

Ама тоа е бре,тој ден кога фаќа на кладилница е весел,да не речам просветлен-како што се христијаните после пост и муслиманите после цел месец пост-ЕТЕ очистиле тро гревови.
--- надополнето: 26 мај 2012 во 22:59 ---
Eve Novo matematicko Cudo vo Kur'anot.








Na kratko.
Vkupniot broj na sumite na site surinja od Kur'anot e 6555
Vkupniot broj na sumite od site aeti od Kur'anot e 6236

da bi go dobile vkupniot broj od parni i neparni broevi.

Brojot na Surite + brojot na site aeti od surinjata = Fatiha (1) + brojot na Aetite vo Fatiha (7) = na 8.
Pa taka so red na krajot se dobiva,koga se' ke se sobere vkupniot broj na parnite broevi 6236 kako sto e vkupniot broj na aetite a vkupniot broj na neparni broevi biva 6555 kako vkupniot broj na site suri.

А што дел од ШИА муслиманите и останатите отфрлаат делови поточно минусираат,додаваат,делат,множат-које во право Шиитите(Иран) или Суните(сауди Арабија?

Или можеби некоја друга исламска секта од над 1000...вахабистите maybe?

Рисјаните барем не се мачат научно да докажат дека ное успеал
Ернест Мајер, вероватно водећи амерички систематичар таксоном, наводи
следеће бројеве за врсте животиња на основу најбољих процена савремене таксономије:

Сисари 3.500
Птице 8.600
Гмизавци и водоземци 5.500
Рибе 18.000
Плашташи, итд. 1.700
Бодљокошци 4.700
Зглавкари 815.000
Мекушци 88.000
Црви, итд. 25.000
Дупљари, итд. 10.000
Сунђери 5.000
Протозое 15.000

УКУПНО ЖИВОТИЊА 1.000.000

Да собере милион животиња,а ако муслиманите ја признаваат библијата ЗОШТО НЕ ГИ ДОКАЖУВААТ НАУЧНО БИБЛИСКИТЕ ЧУДА...или се плашат од САЈД ефекти т.е да не некој полуписмен арап премине измеѓу или се збуни па потоа

In some countries apostasy from the religion supported by the state is explicitly forbidden. This is largely the case in some states where Islam is the state religion; conversion to Islam is encouraged, conversion from Islam penalised.
Iran – illegal (death penalty)[7][8][9]
Egypt – illegal (death penalty)[9]
Pakistan – illegal (death penalty[9] since 2007)
United Arab Emirates – illegal (death penalty)[10]
Somalia – illegal (death penalty)[11]
Afghanistan – illegal (death penalty, although the U.S. and other coalition members have put pressure that has prevented recent executions[12][13])
Saudi Arabia – illegal (death penalty, although there have been no recently reported executions)[9][14]
Sudan – illegal (death penalty, although there have only been recent reports of torture, and not of execution[15])//see also www.persecution.com //A Christian teenager in Sudan recently escaped from kidnappers who had tortured her and pressured her to convert from Christianity to Islam. Hiba Abdelfadil Anglo was 15 when she was abducted by a gang of Muslims in June 2010. She was beaten, raped and locked in a room. After a year of captivity,...
Qatar – illegal (death penalty)[16]
Yemen – illegal (death penalty)[16]
Malaysia – illegal in five of 13 states (fine, imprisonment, and flogging)[17][18]
Mauritania – illegal (death penalty)[citation needed]
Syria – possibly illegal (death penalty) although there is evidence to the contrary[19]
Morocco – illegal to proselytise conversion (15 years jail, flogging)[20]
Jordan – possibly illegal (fine, jail, child custody loss, marriage annulment) although officials claim otherwise, convictions are recorded for apostasy
Уште ли данок на крв и смртни казни-шпанската инквизиција не заврши,туку си го смени образот.
 
S

Shaman

Гостин
Сите знаења за човекот, анатомија, репродукција некој спомна, после астрономија и што ти знам уште е
се знаења кои со илјадници години се пренесувале помеѓу луѓето. Во никој случај не се прв пат и ексклузивно спомнати во Куранот или во било која друга света книга.
Почни да гледаш од овде. Ама да ги изгледаш сите епизоди. И после донеси заклучок.


Ако си со отворен ум ќе научиш многу работи.
Ако си испран мозок, ништо нема да научиш.
Ова за сите го пишувам. И за муслиманите и за христијаните
им за будистите итн итн....
 
Член од
28 ноември 2011
Мислења
246
Поени од реакции
106

„И Тој е Тој Кој ги создаде ноќта и денот, и Сонцето и Месечината, и сите тие во вселената пловат.“ (Ел- Енбија, 21/33)
Куранот говори и за Сонцето и неговото пловење низ просторот. Кога се движи Сонцето низ просторот постојат две опции. Може да патува како камен кој се исфрла или може да биде на специфичен начин. Куранот го наведува тој друг начин - да се движи како резултат на сопствено движење. Куранот го користи изразот„сабаха“ за да се опише таквото движење.
„ .. и сите тие во вселената пловат.“
За да читателот биде исправно известен за овој збор и неговото значење ќе го дадеме следниов пример: „Ако човек се наоѓа во вода и ако зборот „сабаха“ се примени на неговото движење, може да се разбере дека тој плива, движејќи се сам, а не како резултат на директна сила применета врз него.’
Така што, ако овој глагол се примени на Сончевата патека низ просторот тоа воопшто не значи дека Сонцето неконтролирано лета како резултат на тоа што било фрлено или слично. Тоа едноставно значи дека Сонцето се врти и ротира додека патува. Куранот го тврди тоа, но дали е лесно да се открие ова? Може ли еден човек да открие на таков начин дека Сонцето се движи? Дури во модерното време е направена опрема со која може да се гледа Сонцето без опасност да се ослепи. Секако, овој систем бил причината да се открие не само постоењето на дамките на Сонцето туку, и фактот што истите се свртуваат околу Сонцето еднаш за 25 дена.
И Сонцето се движи до својата одредена граница, тоа е одредба на Силниот и Сезнаен.“(Јасин, 36:38).
Кога се знае ова, како тоа да не го споредиме со некои тврдења што ги наоѓаме во Куранот кога се евоцираат манифестациите на Божјата Семоќ?
Во повеќе случаи, Куранот потсеќа дека „... (Аллах) Ги потчини и Сонцето и Месечината. Сè тече до рок определен...” Оваа реченица ја наоѓаме во поглавје 13, цитат 2; поглавје 31, цитат 29; поглавје 35 цитат13; поглавје 39, цитат 5.
Но, дури и повеќе, идејата за определениот рок е поврзана со определбата во:
„.И Сонцето, исто така, си тече до определената граница. “
Определена граница е превод на зборот наведен овде. Нема сомнение дека со овој збор е поврзана идејата за определеното место. Како изгледа конфронтацијата на овие тврдења со податоците што ги утврдила модерната наука?
Куранот му дава на Сонцето еволутивен рок и определба. Исто така и на Месечината ј го определува рокот. За да го сфатиме можното значење на ова тврдење, треба да се потсетиме на модерните сознанија за еволуцијата на ѕвездите воопшто, а посебно за Сонцето и во вид на заклучок, за небеските формации кои нужно го следат своето движење во вселената, а во кои припаѓа и Месечината. Сонцето е ѕвезда чијашто старост астрофизичарите ја проценуваат на околу четири и пол милијарди години. Како и за сите ѕвезди, така и за него може да се определи еволутивниот стадиум. Сонцето е сега во првиот стадиум кој се карактеризира со трансформирањето на атомот на водород во атом на хелиум: овој стадиум теориски би требало да трае уште 5 и пол милијарди години, според извршените пресметувања кои на овој прв стадиум, кај ѕвездите од типот на Сонцето му определуваат вкупно траење од 10 милијарди години. По овој стадиум, како што тоа се забележало кај другите ѕвезди, следува вториот стадиум кој се карактеризира со довршувањето на трансформацијата на водородот во хелиумот што го условува ширењето на надворешните слоеви и изладувањето на Сонцето. Во последниот стадиум, светлината е силно намалена, а густината значително зголемена: тоа се гледа од типот на ѕвездите на кои им е дадено името бели џуџиња. Од сево ова, не треба да ги запомниме датумите кои се интересни само за да се даде приближна проценка на временскиот фактор, туку само она што особено се истакнува: поимот за еволуцијата. Модерните податоци го овозможуваат предвидувањето дека по неколку милијарди години, условите во сончевиот систем нема да бидат како овие денешниве. Како и за другите ѕвезди чии трансформации се регистрирани до последниот стадиум, може да се предвиди крај и за Сонцето.
Вториот цитат кој овде е наведен (поглавје 36, цитат 38), евоцира дека Сонцето оди кон сопствената граница. Модерната астрономија совршено ја определила и дури му дала име на Сончевиот Апекс: Сончевиот систем навистина се движи во вселената кон една точка сместена во соѕвездието на Херкул, во соседството на ѕвездата Вега (α еѕрае) чии координати добро се утврдени: движењето има определена брзина од 19 километри во секунда. Сите овие податоци заслужуваат да бидат прикажани во врска со двата курански цитати, кои изгледа дека совршено им соодветствуваат на модерните научни сознанија.
Ваквото движење на Сонцето со сите негови тела доведува до тоа истиот да оформи правец на движење, а правецот кон кој се движи Сонцето и сите ние е кон сјајната ѕвезда Вега во соѕвездието Лира. Овој правец се нарекува Сончев Апекс.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 15:59 ---

„Небесата и Земјата со цел ја создаде; Тој со ноќта го завива (обвива) денот и со денот ја завива ноќта, Тој Сонцето и Месечината ги потчини, секој се движи до рокот одреден. Тој е Силен, Тој многу простува!“ (Ез-Зумер, 39:5)

Арапскиот збор кој алудира на преместувањето со сопственото движење е зборот „сабаха“ (јесбахина(мн.) – во текстот на двата ајети).
– Месечината го прави своето движење на ротација околу себе за истото време за кое го извршува движењето околу Земјата, или за околу 29 и пол дена, така што секогаш му дава исто лице на нашиот поглед;
– Сонцето се свртува околу себе за околу 25 дена. Постојат некои особености на ротацијата за екваторот и за половите, на кои овде не би инсистирале, но целосно, ѕвездата е анимирана со едно ротационо движење. Изгледа дека една глаголска нијанса во Куранот прави алузија на движењата својствени за Сонцето и за Месечината. Овие движења на двете небески тела ги потврдиле податоците на модерната наука, но не можеме да сфатиме како еден човек од 7 век од наша ера, колку и да бил учен за своето време, што не е случај со Мухамед, саллаллаху алејхи ве селем, можел да ги замисли.
Понекогаш на овие гледишта им се спротивставуваат некои примери на големите мислители на стариот век, кои неспорно објавиле некои факти кои модерната наука ги утврдила како точни. Тие, впрочем, одвај и да можеле да се потпрат на научната дедукција, и повеќе го следеле патот на филозофското резонирање. Често се истакнува случајот на питагорејците, кои во 3 век п.н.е. ја бранеле теоријата за вртењето на Земјата околу себеси и за движењето на планетите околу Сонцето, теорија која ќе ја потврди модерната наука. Кога се врши споредување со случајот на питагорејците, лесно е да се лансира теоријата за Мухамед, саллаллаху алејхи ве селем, генијалниот мислител, кој најмалку сам од себе го замислил она што модерната наука ќе го открие со векови по него. Правејќи го тоа, просто се заборава да се наведат другите видови на интелектуална продукција на овие гении на филозофското резонирање и заблудите од голем калибар со кои се проткаени нивните дела. Исто така, не треба да се заборави дека питагорејците, ја бранеле теоријата за неподвижноста на Сонцето во Вселената[1], дека го направиле центар на светот, замислувајќи го небеското устројство околу него. Обично кај овие големи филозофи на стариот век се наоѓа спој од точни и погрешни идеи за Вселената. Сјајот кој на таквите човечки дела им дава напредни концепции кои ги содржат, не треба да направи да ги заборавиме погрешните концепти кои тие, ни ги оставаат во наследство. Тоа е она што, исклучиво од аспектот на науката, ги одделува од Куранот, во кој се дадени бројни теми во врска со модерните сознанија, а во него не може да се најде ниедно тврдење кое би било противречно на она што го утврдила науката на нашето време.


[1] Во неопитагорејската космологија битно место зазема и визијата за три сфери и дека бројот 10 е вклучен во визијата на Вселената. Најблиска на Земјата е сферата на Сонцето , потоа доаѓа сферата на планетите и како последна е сферата на постојани ѕвезди. Фактички тие верувале дека Вселената се состои од 10 хармонични сферични тела и тоа: ѕвезденото небо како едно сферично небо, петте планети како друга сфера, Сонцето, Месечината, Земјата и Антиземја како последна сфера. Charles Kahn, Pythagoras and the Pythagoreans, Hackett 2001.
 

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
А што дел од ШИА муслиманите и останатите отфрлаат делови поточно минусираат,додаваат,делат,множат-које во право Шиитите(Иран) или Суните(сауди Арабија?

Или можеби некоја друга исламска секта од над 1000...вахабистите maybe?

Рисјаните барем не се мачат научно да докажат дека ное успеал
E,toa e toa. Na osnova ovie povrzanosti i dokazi jasno ke vidis koja e sekta a koja ne e. Koi se tie sto veruvaat vo originalniot i ispravniot Kur'an a koi se tie sto negiraat i odbivaat nesto sto e del od nego.

Na primer. Koga stanuva zbor za Mudzizata na br. 19 vo Kur'anot,se' se sovpagja. Ama se pojavuva eden "problem" zatoa sto,sekoe sure vo Kur'anot zapocnuva so Bismillah,osven sure Tevba (9),taka sto,brojot na Bismillah doagja 113,sto ne e deliv so brojot 19. No,vo Sure En-Naml,Bismillah ima dva pati,taka sto brojot na Bismillah vo Kur'anot e 114 sto e deliv so 19.
Znaci Sura Naml (mrava) kako i sekoja sura zapocnuva "Vo imeto na Allah,Milostiviot,Somilosen."
I vo Istata Sura,vo 30-tiot Aet,spomnata e uste ednas:


  • "O velikaši,"- reče ona - "meni je dostavljeno jedno poštovanja vrijedno pismo
  • Od Sulejmana i glasi: ’U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
  • Ne pravite se većim od mene i dođite da mi se pokorite!’
  • O velikaši" - reče ona - "savjetujte mi šta trebam u ovom slučaju uraditi, ja bez vas neću ništa odlučiti!"
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.341
Поени од реакции
4.952


„Небесата и Земјата со цел ја создаде; Тој со ноќта го завива (обвива) денот и со денот ја завива ноќта, Тој Сонцето и Месечината ги потчини, секој се движи до рокот одреден. Тој е Силен, Тој многу простува!“ (Ез-Зумер, 39:5)
Дали со овој цитат, куранот сака да кажи дека Сонцето се врти околу Земјата?

И Тој е Тој Кој ги создаде ноќта и денот, и Сонцето и Месечината, и сите тие во вселената пловат.“

Дали и Земјата според куранот "плови" во вселената?

Како тоа ги создаде денот и ноќта, кога тие нешта се само последица на Земјината ротација и сончевата светлина?
 

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614


Пак ќе ти повторам смешно е. Трагично е.

Еве само земи го овој дел и објасни ми како е ова чудо.

Kur’an ima, kako već rekoh, ukupno 114 sura. Taj broj, dakle broj 114, je povezan sa sedmicama. Naime, kada saberemo skup od sedam poslednjih brojeva u skupu brojeva od 1 do 114 dobit ćemo rezultat koji je dat u znaku broja sedam:

Па побогу, последните 5 броеви до 114 :pos:

Ти кажав човек, можеш да најдеш еден куп законитости кои ти одговораат, за да во нешто видиш чудо.

Еве ти го овој дел исто.


Ukupan broj ajeta u Kur’anu je 6236.Kada izvršimo dekompoziciju tog broja u istom ćemo otkriti mnoge devetnaestke i sedmice. Evo tog primjera:
6236 = (19+19+19+19) + (19 + 7*7) + (19+19+19+19)


Еве ти го овој дел исто. Какво е тоа чудо ? Затоа што фали 49 како број, па таман се погаѓа 7*7

Кажи ми што откривме со овие 9 деветнаестки вкупно и една 49?

Зошто не се 7 на број деветнаесетките, туку 9?

Зошто Алах морал да ви напраи 7 на квадрат, место да додаде уште 8 ајети и да имате нови три на број деветнаесетки?

Нели ви е срам да го пишувате ова јавно, и да велите дека е научно чудо?
 
Член од
11 јуни 2011
Мислења
249
Поени од реакции
166
ко некој племина сте жими мајка та само нешто религии те курани,мурани чуда, секој си верува во нешто и во тоа што си верува си го чува во себе а најмалце е за траскање глупости по форуми појди клекни в џамија и кажи си шо те мачи или в цркава така да немора да се понашате ко племина позз
 

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Овој дел е врв на нучните достигнувања во Куранот, посебно изразени преку бројот 7 и 19.:pos: 7 кралеви, 7 кралства, 7 острова итн... СИ беше еднаш еден цар и живееше зад 7 планини и 7 мориња.... Комедија бре.

Sedmice možemo naći i u mnogim događajima i datumima iz dosadašnje istorije čovječanstva. Evo nekih primjera:
Sultan Mehmed II - El Fatih (Osvajač) je osvojio dva carstva - Bizantijsko i Trapezuntsko. U tadašnjoj Evropi vladali su kraljevi. Bilo ih je sedam. To su: njemački, engleski, francuski, moskovski, kralj-Latin, dužd mletački i Loh (poljski kralj). Dakle, i tu imamo broj sedam. El-Fatih je pokorio sedam kraljevstava: Srbiju, Bosnu, Albaniju, Moldaviju, Moreju, Kostamuniju i Karamaniju. Osvojio je sedam otoka: Lesbos, Kefaloniju, Nagrepont, Lemnos, Tandos, Imbros i Tarsos
 
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Navistina ne svakas. Ke ti objasnam,no procitaj i nemoj da mi kazes deka sum preteral. Vo kratki crti ne svakjas.Nitu za Brojot 7 ne zboruvame slucajno nitu pak za brojot 19. Ovie broevi kaj nas Muslimanite imaat vaznost i znacenje.

Odgovarajki na vasite pretpostavki,deka Kur'anot go ima pisuvano Muhammed a.s,Allah dz.s dava strasna opomena- “U Sekar (Vo Pekolot) ću ja njega baciti!...” a opomenata za javrsuva so konecnata recenica „Nad njim je devetnaest“ (Kur'an, 74:30)
So drugi zborovi,ako nekoj dade lazna optuzba deka Muhammed a.s e avtor na Kur'anot,ke mora da se sooci so "devetnaeset"

Sto e toa 19 ?
Znameniti komentatori od minatoto,dale mnogu ubavi objasnuvanja za toa sto bi mozelo da znaci ova "19". Nekoi rekle deka moze da se odnesuva do 19 meleki,drugi kazale deka moze da se odnesuva na 19 sposobnosti na covekot,nekoi kazale deka se odnesuva na 19 glavni stolbovi na islamot.Pokraj toa,sekoj komentator svoeto pretpostavuvanje go zavrsuva so zborovite "Allah naj dobro znae". Zosto go kazale ova ? Zatoa sto Muhammed s.a.w.s ne objasnil sto pretstavuva ovoj zbor. Da objasnese,nemase ni potreba da objasnuvame sega nie tuka i da nagadjame.

“Devetnaest” je jednostavno jedan broj. Šta je taj broj značio Arapima prije objave ovoga ajeta o kojemu sada raspravljamo? Taj broj nije ništa više za njih značio nego deset plus devet (10+9). Kakvo je značenje dobio taj broj u razdoblju od 1.400 godina od vremena njegove objave pa sve do dana? Nikakvo! Devetnaest uvijek ostaje devetnaest… (10+9).

U raznim jezicima svijeta, razni brojevi označavaju razne stvari osim njihove vlastite brojčane vrijednosti. Kao na primjer broj „786”. Ako upitate koje bilo muslimansko dijete u Južnoj Africi šta znači “786”, ono će, bez oklijevanja, odgovoriti:

"19" e ednostavno eden broj. Sto im znacel toj broj na Arapite pred objavata na ovoj aet za koj sega raspravame ? Toj broj nisto ne im znacel osven deset plus devet. Kakvo znacenje dobi toj broj vo period od poveke od 1.400 godini od vremeto na objavata pa se do denes ? Nikakvo ! Devetnaeset sekogas ostanuva devetnaeset.
Vo razni jazici vo svetot,razni broevi oznacuvaat razni raboti osven nivnite vlastiti brojcani vrednosti. Kako na primer brojot "786". Ako prasate bilo koe muslimansko dete vo Juzna Afrika sto znaci toj broj,odma ke vi kaze deka toa e:

"Bismillahi rrahmani rrahim" sto znaci "Vo Imeto na Allah,milostiviot somilosen". Kako dosle do toa,ponatenko treba da objasnuvam. Vo sustina,vo evrejskite i arapskite bukvi dadeni se brojcani vrednosti. Ako se sobere brojcanata vrednost na sekoja bukva vo gore navedenata recenica iznesuva 786.
Vo Juzna Afrika vo nekoi visoki stambeni zgradi,koga ke minuvas niz hodnik i gi gledas apartmanite po broevi 1,2,3,4,,,,, 12 i posle 12 doagja 14,oti 13 e maler broj. Ili vo Amerika so Petokot koga ke padne na 13-ti.
Pa imame izraz 3 stepen,sto znaci telesno izmacuvanje.

Zarem ne e cudno sto,iako muslimanite go povtoruvale poveke od 1.400 godini aetot "nad nim je devetnaest" da ne im se prikaci nekakvo sporedno znacenje ? Ovoj broj od Kur'anot "19" ostana ne objasnet. Devetnaeset ostanuva 19.

POSTO ovoj broj e daden kako odgovor na optuzbata deka Muhammed e avtor na Kur'anot,nejziniot vistinski avtor znael na sto se odnesuva "19". Da go imase pisuvano Muhammed a.s Kur'anot i toj bi znael za sto se raboti.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:37 ---
Na Bosanski,za da ne preveduvam,procitaj nesto za brojot 19.

Proučavajući kronološki red kur’anske Objave mi vidimo da je ajet 30.sure Muddesir (sure 74.): ”Nad njim je devetnaest“ bio zadnji ajet dat Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, od meleka Džebraila (anđela Gabriela) kad se četvrti put pojavio. Džebrail ovdje zastaje i, namjesto da dadne Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, ostatak od 26 ajeta ove sure, i time bi sura bila završena – poče da mu objavljuje ostatak od sure 96 – prve Objave. Onda mu dade još 14 ajeta. Prilikom prve objave mu je dato 5 ajeta, kojima je sada dodato 14 ajeta. Koliko je to sada svega ajeta? Odgovor je: devetnaest. Kako to da, čim je izgovorio riječ “DEVETNAEST” u gornjoj objavi, da se dovršava sure koje sadrži 19 ajeta? Skeptičar će najverovatnije odgovoriti da je to puki slučaj. Slučajevi se događaju. To se mora priznati.

Ali da li znate da prvih peta ajeta od prve Objave (96:1-5), sadrže samo 19 riječi? To je 19x1. Kako se to dogodilo? Opet „slučajno”. Tih 19 riječi imaju tačno 76 slova, a to je djeljivo s 19, tj. 19x4. Kako se to dogodilo? “Slučajno”. A ova 96. sura! Ako počnemo brojati od pozadi, od zadnje sure Kur’ana br. 114, pa 113, pa 112 i 111 i tako dalje, vidjet ćemo da, kad dođemo do ove sure broj broj 96, da je ona 19. sura od kraja. Kako se to desilo da je sura sa 19 ajeta uklopljena na 19 mjestu od kraja? Jedini odgovor koji nam je na raspolaganju je: “slučaj”.

Ko god piše knjigu mora je prvo sastaviti u glavi. Nije moguće pisati preko dvije decenije i onda to smiješati i sastaviti od toga knjigu. Da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, napisao Kur’an, on bi bio primoran da sastavi neki plan, kao što bi i svako drugi morao to učiniti. Dakle, morao bi sebi reći: „Napisat ću jako debelu knjigu. Uzet će mi 23 godine da je završim. Morat ću da je podijelim na poglavlja, da bi je moji sljedbenici mogli lakše proučavati.”A onda, recimo da je odlučio da ta knjiga ima 114 sura. Ne 113 ili 115. nego baš 114. Zašto 114? Zato što je taj broj tačno djeljiv s 19... (19x6). Zar nije rekao (?): Morat će se suočiti s 19 svako koji bi njemu pripisao autorstvo Kur’ana? Kako se desilo da ima upravo 19x6 =114 sura u Kur’anu?
Naš raspoloženi ciničar ili kritičar će odgovoriti s istim dosadnim izrazom: “Slučajno”! Zar u njegovom rječniku nema nikakve druge riječi kojom bi se objasnio ovaj fenomen? Očevidno da nema. Takva ti je čovječja bolest: ako nemože da objasni neki događaj, onda izmisli riječ kojom sam sebe zavarava da je rješio problem. On se sakrivao iza riječi. Protivnik je spreman da lažno optuži da “je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, napisao Knjigu”, ali nije spreman da prizna da je prije 1.400 godina ovaj neuki pustinjski čovjek, bez papira i olovke, slijedio matematski red u proizvodnji svoje knjige.

Mi smo već naišli na 5 “slučajnosti”. Pošto protivnik nije spreman da prizna da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, mogao postići ovu nemogućnost, mi ćemo biti toliko velikodušni, pa ih nećemo računati. Neka mu bude. Mi sebi možemo dozvoliti toliku velikodušnost. Ali ipak, mi se slažemo s Muhammedovim, sallallahu alejhi ve sellem, protivnicima da je nemoguće da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio autor Kur’ana na toj podlozi. Međutim, mi smo uporni, jer neprijatelj nešto tvrdi, ali nije spreman da to dokaže.

Prijatelji i neprijatelji se slažu u tome da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio čovjek od riječi. Mnogo prije nego što je dobio poslanstvo, njegovi neznabožci – drugovi i zemljaci su ga nazivali - Es-Sadik, El-Va’d, El-Amin – onaj što ispunjava obećanja, pošteni, povjerljivi, pravedni. Ako je ovaj čovjek, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao – “Nad njim je devetnaest”- “suočit ćete se s devetnaest” – “na vas će se nametnuti devetnaest”, onda će on sigurno ispuniti svoju prijetnju. Da vidimo kako daleko će Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, ići da bi izvršio svoje obećanje.

Hajde da pretpostavimo rekao sam sebi : “Moja knjiga će biti potpuno jedinstvena knjiga. Do danas nije knjiga nije napisana, niti će ikada biti napisana u budućnosti, a da se bazira na matematskom sistemu. Ja ću izmisliti jedan zamršeni matematički sistem koji se uklapa jedan u drugi da bih zaštitio moju Knjigu od bilo kakvog spletkaranja i uplitanja. Niko neće biti u stanju da doda, da izbriše ili umetne nijednu riječ iz moga potpunog teksta i taj sistem će biti baziran na broju 19!”. Zašto 19? Je li to radi toga što je s tim brojem lako raditi? Ne! To je jedan od brojeva s kojim je najteže raditi. Nema nazivnika. Ne kao njegov susjed broj 18, koji se može podijeliti s 2, 3, 6, 9 ili kao njegov drugi susjed broj 20, koji se može dijeliti s 2, 4, 5 i 10. Broj 19 je nedjeljiv.
On je “glavni” broj u matematici, a isto tako je i jedinstven broj, jer počinje brojem 1, koji je najmanji broj u našem matematskom sistemu, a završava se brojem 9, koji je najveći broj u našem matematskom sistemu; može se reći da je on “alfa i omega” našeg matematskog sistema. Možda je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, znao tablicu množenja do 19? Do kojega je stepena Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, znao tablicu množenja do 19? Mora se predpostaviti da ju je znao do neograničenog stepena, i sve što dalje idemo, morat ćemo doći do takvog zaključka, ako budemo insistirali da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, bio autor Kur’ana.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:49 ---
-Prva sura koja je objavljena po hronoloskom redosledu je sura Al Alaq koja

je smjestena na 96-mjestu ili devetnestom mjestu od pozadi.
- Prvo je objavljeno 5 ajeta ove sure.
"Citaj , citaj u ime Gospodara tvoga koji stvara
-stvara covjeka od ugruska
-Citaj plemenit je Gospodar tvoj koji poucava peru,
koji uci covjeka onome sto nezna. (96:19)
-Ovih pet ajeta se sastoje od devetnest rijeci
-U ovih 19 rijeci su sadrzana 76 harfa (slova) A broj 76 je djeljiv sa 19 , 19x4=76
-Kasnije se objavljuje jos 14 ajeta , koji kada se saberu sa onih 5 daju 19
-Broj harfova ove sure je 285, opet broj koji je djeljiv sa 19 (19x15=285)
-Allahov pecat u Kur'anu "Bismilahi Rahman i Rahim" sto znaci
"U ime Allaha Milostivog Samilosnog " se sastoji od 19 harfova.
-Rijec ISM (ime) se u Kur'anu pominje 19 puta
-Rijec ALLAH se u Kur'anu pominje 2698 puta ,
a broj 2698 je opet djeljiv sa 19. 142x19=2698.
-Rijec ER RAHMAN ( Milostivi ) se u Kur'anu pominje 57 puta
19x3=57
-Rijec ER RAHIM ( Samilosni ) je u Kur'anu pomenuta 114 puta
19x6=114
-U Kur'anu se nalaze tacno 114 pecata
-Sura u casnom Kur'anu ima 114. 19x6=114
-Brojevi u Kur'anu se spominju na 285 mjesta sto je opet
djeljivo sa devetnest 19x15=285
-Ako saberemo ove brojeve po njihovoj brojcanoj vrijrednosti
dobicemo broj 174 591 koji je djeljiv sa 19 (19x9189)
-Ako izbacimo brojeve koji se ponavljaju dobijamo 162 146
(19x8534)
-Ta i Ha su harfovi koji se u suri TAHA nalaze na 342 mjesta
19x18=342
-Ja i Sin u suri JASIN ima tacno 285. 19x15
-Ta i Sin u surama koje imaju ove inicijale ima na 494 mjesta
( 19x26=494 )
-Harfovi Elif,Lam,Mim i Ra su pocetni inicijali sure Ar Rad u kojoj su ovi harfovi nalaze 1501 (19x79=1501)
-Lamova u 13 sura koje imaju ovaj inicijal ima 11 780
( 19x620=11 780 )
-Elifa u svih 13 sura koje imaju ovaj inicijal ima 17 499
( 9x921=17 499 )
-Mimova kojih u 17 sura koje imaju ovaj inicijal ima 8 683
( 19x457=8 683 )
-Sura An Nasr koja je poslednja u cjelosti objavljena sastoji
iz 19 rijeci.
To su samo neke od cinjenica vezano za broj 19.
--- надополнето: 27 мај 2012 во 19:58 ---
PS: Mnogu skrativ od knigata,bidejki ne e ubavo tolkavav text + na Bosanski da postiram od cela kniga. Ako ti se malku,togas kazi.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom