Кој е Бог?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Како што гледам преку твоите прашања, ти слабо разбираш што зборуваат форумџиите на одредени теми...
Горе кажаното нема врска со тоа дали Исус е бог или не...
Има врска со тоа што многумина разбираат малку!
Ти у тие многумина си или езотеријата те направи посебен?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Распнувањето, убивањето, нетрпеливоста ... произлегуваат од егоизмот, страв, чувство на загрозеност од другиот, (човек на човек е волк).
--- надополнето: 18 мај 2012 во 22:41 ---
Како што гледам преку твоите прашања, ти слабо разбираш што зборуваат форумџиите на одредени теми...
Горе кажаното нема врска со тоа дали Исус е бог или не...
Има врска со тоа што многумина разбираат малку!
Разбирањето дава лажна престава за егзистенција, за жал мнозина му се надеваат.:(

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.202
Ти у тие многумина си или езотеријата те направи посебен?
Јас сум никој и ништо... не се пали веднаш како петарда... Само напишав каков впечаток сум добил кога ќе поставиш некое прашање за нечиј исказ на форумов...
Подобро е во приватни пораки да се допрашува што мислел некој.

Езотеријата ништо не прави... човекот сам од себе прави нешто.. ;)
Егзотеријата пак, прави партали :)
--- надополнето: 18 мај 2012 во 22:46 ---
Разбирањето дава лажна престава за егзистенција, за жал мнозина му се надеваат.:(
Има разлика од разбирање до Разбирање, барем така велат...
Многу работи даваат лажни престави и најстрашно лажна надеж :( ... но, секој со своето јас велам.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Не баш. Од егото не смееш да се ослободиш треба да знаеш само како да го контролираш т.е. кога да го употребиш а кога не.

Егото треба да го сузбиеш во моментите кога учиш нешто ново затоа што тогаш тоа е бескорисно.
Дали ако се ослободиш од егото би можел да победиш на некој натпревар. Не верувам. Затоа што од егото потекнува оној глас кој ти вика јас можам да го направам ова.
Види јас не вика дека треба да се бориш со егото ниту пак вика дека треба да го контролираш, тоа само по себе не постои, тоа е производ на општеството, производ на околината околу тебе која непосредно и посредно, намерно или ненамерно влијаела за неговото создавање, што е егото? - тоа е многукратна комбинација на надворешни импресии за и против тебе, како другите те гледаат, и врз основа на тие импресии се создава егото кое и само по себе и не е его туку е ега, значи имаме повеќе од едно его во нас, нашиот ум е разделен на мнгоубројни парчиња, во една ситуација едно его доминира, во друга друго, ова може секој да го набљудува во своите постапки и понашања во текот на денот, како во дадена ситуација твоето его завзема една форма и доколку се смени ситуацијата се менува и егото, настапува друга маска и така маска за маска се губиш себеси и тешко ти е да се собереш и да направиш една слика за себе иако можда мислиш дека си ти тој и тој ти уствари не си, затоа е битна свеста, таа е лекот за оваа состојба бидејки те прави едно интегрирано свесно битие, и како стануваш се посвесен така сите тие маски самите од себе паѓаат во калта бидејки не им одаваш внимание, а тие од тоа и се хранат од тоа и постојат од твоето внимание, а кога ке паднат сите маски на егото ќе постанеш сам, празен во сегашниот момент, и тогаш ке ја спознаеш својата реалност, која не е поделена како егото, туку е една целина....
А за натпреваров да можеш да победиш и без его, т.е. само без его можеш вистински да победиш бидејки тогаш си на тој натпревар целостно посветен не со некоја цел да бидеш прв туку со љубов кон тоа што го правиш тотално се истураш себеси во тоа и дури и да не победиш со медали и такви ствари ти веќе си победил во својата изведба, а тоа што нема квалитетни судии да ја препознаат таа изведба тоа е друг муабет.:)
И уште нешто за егово/ва не е потребно да се прави ескапизам од ништо туку да се користи интелигентно тоа его(ум кој доколки си станал барем малку свесен ке стане поискристализиран, нема да се менува толку многу и ке се интегрираат тие ега во едно со што ке се користи многу поефикасно и многу поздраво) ти не си егото така да не е никаков проблем, можеш да го користиш како што го користиш компјутеров за да пишуваш овде е сеа што пишуваш од тебе зависи( или од егото доколку те нема тебе)(y)

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Види јас не вика дека треба да се бориш со егото ниту пак вика дека треба да го контролираш, тоа само по себе не постои, тоа е производ на општеството, производ на околината околу тебе која непосредно и посредно, намерно или ненамерно влијаела за неговото создавање, што е егото? - тоа е многукратна комбинација на надворешни импресии за и против тебе, како другите те гледаат, и врз основа на тие импресии се создава егото кое и само по себе и не е его туку е ега, значи имаме повеќе од едно его во нас, нашиот ум е разделен на мнгоубројни парчиња, во една ситуација едно его доминира, во друга друго, ова може секој да го набљудува во своите постапки и понашања во текот на денот, како во дадена ситуација твоето его завзема една форма и доколку се смени ситуацијата се менува и егото, настапува друга маска и така маска за маска се губиш себеси и тешко ти е да се собереш и да направиш една слика за себе иако можда мислиш дека си ти тој и тој ти уствари не си, затоа е битна свеста, таа е лекот за оваа состојба бидејки те прави едно интегрирано свесно битие, и како стануваш се посвесен така сите тие маски самите од себе паѓаат во калта бидејки не им одаваш внимание, а тие од тоа и се хранат од тоа и постојат од твоето внимание, а кога ке паднат сите маски на егото ќе постанеш сам, празен во сегашниот момент, и тогаш ке ја спознаеш својата реалност, која не е поделена како егото, туку е една целина....
А за натпреваров да можеш да победиш и без его, т.е. само без его можеш вистински да победиш бидејки тогаш си на тој натпревар целостно посветен не со некоја цел да бидеш прв туку со љубов кон тоа што го правиш тотално се истураш себеси во тоа и дури и да не победиш со медали и такви ствари ти веќе си победил во својата изведба, а тоа што нема квалитетни судии да ја препознаат таа изведба тоа е друг муабет.:)
И уште нешто за егово/ва не е потребно да се прави ескапизам од ништо туку да се користи интелигентно тоа его(ум кој доколки си станал барем малку свесен ке стане поискристализиран, нема да се менува толку многу и ке се интегрираат тие ега во едно со што ке се користи многу поефикасно и многу поздраво) ти не си егото така да не е никаков проблем, можеш да го користиш како што го користиш компјутеров за да пишуваш овде е сеа што пишуваш од тебе зависи( или од егото доколку те нема тебе)(y)
Генерално се согласувам со тебе мада сепак останувам на тоа дека не постои зацртана црвена линија кога е егото корисно а кога не.
Не се согласувам само со болдот.
Ке пробам да ти ја објаснам ситуацијата целосно. Во клубот кај што тренирам Кунг Фу тренира и едно типче кое игра шах (мислам за рапрезентација али не сум многу сигурен). Како и за другите боречки вештини и тука важи правилото на тренинг Егото пред врата. И он го почитува тоа правило како и сите други. Еден ден пред тренинг започнуваме дискусија за методите и што, како, зошто и типот му вика на СиФу (учител) откако почнав даго применув принципот со ослободување од егото играм послабо шах. Првата партија ја губам константно.
На што СиФу му вика па тоа е нормално без его го губиш натпреварувачкиот дух. Јас точно викам дека тука треба да го оставите егото пред врата но само затоа што ако не го направите тоа може да настанат повреди. Ако отидиш да се натпреваруваш а немаш его тогаш сигурно ке изгубиш.
Така да ова нема врска со тоа како ја гледаат ситуацијата судиите.

OSHO-Lover

Konecno Sloboden...
Член од
2 декември 2011
Мислења
2.213
Поени од реакции
2.844
Генерално се согласувам со тебе мада сепак останувам на тоа дека не постои зацртана црвена линија кога е егото корисно а кога не.
Не се согласувам само со болдот.
Ке пробам да ти ја објаснам ситуацијата целосно. Во клубот кај што тренирам Кунг Фу тренира и едно типче кое игра шах (мислам за рапрезентација али не сум многу сигурен). Како и за другите боречки вештини и тука важи правилото на тренинг Егото пред врата. И он го почитува тоа правило како и сите други. Еден ден пред тренинг започнуваме дискусија за методите и што, како, зошто и типот му вика на СиФу (учител) откако почнав даго применув принципот со ослободување од егото играм послабо шах. Првата партија ја губам константно.
На што СиФу му вика па тоа е нормално без его го губиш натпреварувачкиот дух. Јас точно викам дека тука треба да го оставите егото пред врата но само затоа што ако не го направите тоа може да настанат повреди. Ако отидиш да се натпреваруваш а немаш его тогаш сигурно ке изгубиш.
Така да ова нема врска со тоа како ја гледаат ситуацијата судиите.
Абе види од различни агли различно ги перцепираме нештата, но тоа не значи дека едното или другото не се точни.
А за судииве мислев сосема нешто друго како на пример види во јапан незнам сега колку е така, но порано зенот се користел во многу нешта па пример се користел и во стрелаштвото е сеа на еден натпревар се случувало и нешто сосема за нас необично и апсурдно, да победи тој што не ја погодил метата точно во центарот, а тој што ја погодил не победил, зошто е ова вака, судијат т.е. мастерот одлучил така бидејки можел да види дека тој што не ја погодил целта (што и не е тоа толку битно за нив) тој изведбата му била хармонична со природата на стрелаштвото, тој станал тотално смирен, центриран во својот внатренеш извор, се стопил и соединил со стрелата и кога го извел стрелањето не била стрелата што летала туку он самиот. Капиш(y)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
God is not some Being outside of ourselves. He is not some cloudy figure, perhaps an old man of sorts, that watches our every move and judges us. He is not a stern father that judges and rebukes you, but “the Child-Voice of Love in thine own Soul!”​
In a sense, Jesus was an example of the Man-God, who was both Man and God. In him was God made Man and Man made God. Even as he says, “I and my Father are one.” (John 10:30)​
In the symbol we sign each message with, the Unicursal Hexagram, we show God and Man as One. Traditionally, the Hexagram is formed of two separate triangles representing interlocking opposites of male & female, god & man, spirit & matter, etc. The unicursal hexagram – which literally means a hexagram that can be drawn in one stroke without lifting up a pen – symbolically asserts a unity between these complements.​
One reason Christianity is dead is that the symbols are unbalanced. In Thelema:​
“My adepts stand upright; their head above the heavens, their feet below the hells.” (Liber Tzaddi)​
Since God is All, and since Man’s true identity is One with God’s (and God’s true identity one with Man’s) we move beyond opposition into unity with All things from Highest to Lowest. As it is said: “Love is the law, love under will” and Love means Union. Again it is written:​
There is no grace,
There is no guilt,
This is the law:
DO WHAT THOU WILT.
God is expressed by Doing one’s own Will, which if pure is one with God’s will and God’s will is one with your own Will, and in that Thou art God. This is not a judgmental god of sin and hell and fear of punishment and endless retribution.​
“Remember all ye that existence is pure joy; that all the sorrows are but as shadows; they pass & are done; but there is that which remains… Beauty and strength, leaping laughter and delicious languor, force and fire, are of us.”

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Tie sto ne go znaat pocetokot za veruvanjeto vo BOG - ne se dobri analiticari za bilo kakvo sintetizirano izjasnuvanje.

Dokolku nisto (osven Wikipedija) ne znaete za Sumerite e slicno kako student na medicina da ne znae zosto slujzat koskite vo covekovoto telo.

bmrhgj

Neumoren
Член од
1 мај 2009
Мислења
198
Поени од реакции
35
Seti se deka samiot Muhammad poracuval deka samo tie sto znaat pravilno ce gi protolkuvaat negovite poraki.

Kuranot e sodrzina? - Za sto?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Say "He is Allah, (the) One"
Па тебе те чекавме цело ова време .. да ни ги отвориш очите ...
Вени види вици .. браво за тебе ...

незнам зошто сите дебати на форумов ... зошто сите членови се обидуваат да сватат нешто што се објаснува со еден збор .. благодариме .. конечно да ја заклучиме темава после исцрпната дебата од твоја страна ...

Член од
21 мај 2012
Мислења
296
Поени од реакции
59
Па тебе те чекавме цело ова време .. да ни ги отвориш очите ...
Вени види вици .. браво за тебе ...

незнам зошто сите дебати на форумов ... зошто сите членови се обидуваат да сватат нешто што се објаснува со еден збор .. благодариме .. конечно да ја заклучиме темава после исцрпната дебата од твоја страна ...
nema sto da se debatira mn mn "koj e bog" "toj e All-llah" samo ako sakate da doznaete nesto poveke za negovite 99 iminja tuka moze debata da se otvori :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
nema sto da se debatira mn mn "koj e bog" "toj e All-llah" samo ako sakate da doznaete nesto poveke za negovite 99 iminja tuka moze debata da se otvori :)
Ма нема потреба ни од тоа, дај одма сите се конвертираме у ислам, може?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Јас како атеиста, иам читано многу испрани фаци... ама не мислев дека и ВЦ-нет се користи...

Kajgana Shop

На врв Bottom