И јас сакам да сум од некаде ама не бива,тукашен сум.
Јас друга таткова куќа не познавам. А колку би сакал да сум некаде од некое место покрај: Бабуна,Тополка,Крива река,Црна,Дрим или Треска.
Но јас пораснав покрај:Плоштадот,Мостот,Калето и Чаршијата.
И сега ова што ме прави мене. Што сум јас сега.
Јас сум Македонец од македонци-родители и од Македонија. Еве Факти.
Во Велес сум одел често,многу често,на пазар,на Вардар,на Којник,
на Прцорек,на езерото и кога немаше езеро,на рекичката,на вечерните корза и прошетки но тоа не ме прави велешанец.
Во Радовиш сум одел често,многу често,илјади пати,по реката,На Џумајата,на слатки сомуни,на серенади целовечерни и сабајлешни кои во Скопје ги немало,во ловниот дом но тоа не ме прави радовишанец.
Во Македонски Брод сум одел често,многу често, на чистата Треска после градот и печење црвени ракови,во вечерни игранки во домот,во диско и до „Пешна“ и од Суводол до Здуње. И во прошетка во Модриште, Девич,Крапа,Вир,Локвица,Манастирец,Инче,Бенче,Калуѓерец,Растеж,Самоков,Белица и на секој камен сум стапнал во Поречијата,на секој орев сум се качил но тоа не ме прави Поречанец.
И сега да одам таму по толку години ќе ме примат тие добри луѓе на кои никогаш не сум им рекол тоа вашето Пр......лци. Иако повеќето се сега тука,во Скопје најповеќе во Драчево и Ново село.
Сум ги поминал сите патишта уште кога беа земјени и сите места во Македонија,ама баш сите и никаде не сретнав Пр....лци.Туку само тамошни:дебарчани,виничани,паланчани,велешани,прилепчани,куманов.
Тоа или они го измислива кога дојдоа овдека или со своето однесување го створија,ние не ги нарековме така „60-“70 години.
Прв пример се дебарчаните,најрано доселени овдека па и од околните села за кој галичанец,а сите се во Скопје (да ја оставиме сега УСА) сте чуле да е кажано пр......лец.Тоа не се десило до сега.
Секогаш откако се тука се нарекуваат и викани се галичани или дебарчани, ако се од Дебар или околните села кои се сега празни.
Ова е измислено можеби и од медиумите,печатот и телевизијата.
Има луѓе кои цел свој живот не стапнале во Скопје. Што значи тоа дека живееле во пр......ција. Не, си живееле во своето место ,во својот двор а на Пр.....ција од тој двор кој им бил центар било трлото или кокошарникот