Вака, до почетокот на 2013 година телеком ќе има поставено оптика низ цела Македонија. До сега, еве во кои
градови е достапна таа услуга (како што можеш да видиш и во некои место во Куманово има поставено оптика). Телеком покрива огромен дел од територијата на Македонија и фала богу дека многу поспоро ќе се одвива инсталацијата на оптиката споредено со тој вашиот оператор кој работи само на територијата на Куманово и на кого му е многу полесно да се инсталираат тие 15 км оптик, на мвр им требаше 2 години за да се вмрежат сите камери и да се инсталира оптика од 300км. Со тек на време секаде ќе се имплементира оптиката на телеком, порано близу (кејблтел) кога почнаа со работа поставија лан мрежа во центарот на Штип, додека во другите места нема(ше). Значи ли тоа дека близу не чини ?
Друга работа, викаш дека имаш 69 АНАЛОГНИ канали, во тој пакет јас што го спомнав имаш 76 дигитални и 4 хд канали. Не верувам дека е потребно да си експерт за да ја воочиш разликата помеѓу овие два типа на канали. Понатаму, достапни ли ви се на вас опциите за снимање/паузирање/премотување/тв-тека/мозаик/закажување на снимање дури и ако не си пред телевизорот/бесплатна и ондеманд видеотека ?
А да не зборуваме и за опремата која што ти ја даваат бесплатно, дома имам 2 ресивера (црн и сив), оптички апарат и циско рутер сето тоа ми е дадено на користење бесплатно (после една година рутерот останува во моја сопственост). Црниот мп300 ресивер го видов низ неколку продавници чини 5000 денари, додај го и вториот ресивер и другите 2 апарати коишто ти ги набројав, вредноста на опремата надминува 10000 денари. За да ми приклучат оптика, влечеа кабел околу 250 метри и за тоа и за инсталацијата на опремата не ми беше ништо наплатено. Да не зборувам за ажурноста на техничката подршка што ја имаат, денеска во 5-6 попладне пријавувам проблем, утредента во 8 се веќе кај мене.
За крај би додал, доколку сакаш квалитет и стабилност ќе платиш повеќе, доколку домашниот буџет не го дозволува тоа, секако тука се и другите провајдери и нивните услуги.