Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
sigurno ne ste zadovoleni od svojata vera pa stanuvate ateisti. nemozete i od mene nesto slicno da ocekuvate ;) nie go imame svetiot Kuran koj e pun so fakti :)
zarem da mislam deka bez nekakva cel sum vo ovaa planeta? zarem da mislam deka sum sozdaden od nisto? zarem da mislam deka univerzumot e slucajno sozdaden?
daleku ste od vistinata, iskreno vi kazuvam.
--- надополнето: 13 мај 2012 во 17:09 ---
Сакаш да кажеш со ова дека Ајнштајн бил муслиман?

П.С Се пишува "Einstein" a ne "Ainshtein"
--- надополнето: 13 мај 2012 во 17:07 ---

Ама пак не ми одговори на прашањето! Зошто секогаш се чека науката да одкрие нешто, па дури тогаш на исламските теолози им текнува дека тоа го има во куранот? Зошто го оставија светот неук за биг бенгот се додека Едвард Хабл не го одкри тоа? Што правеа цели десетина векови пред тоа?
pa najdobro e taka. inace kako ke se potvrdi deka e toa vistina bez toa da ja potvrdi i naukata?
jas mn ubavo napisav. oni sve kazale no ovie gi smetaa za lazni podatoci.
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
zarem da mislam deka bez nekakva cel sum vo ovaa planeta? zarem da mislam deka sum sozdaden od nisto? zarem da mislam deka univerzumot e slucajno sozdaden?
daleku ste od vistinata, iskreno vi kazuvam.
А зошто мислиш дека некој друг треба да ти каже која е твојата цел тука? Ти не си способен сам да го одкриеш тоа?
--- надополнето: 13 мај 2012 во 17:12 ---
jas mn ubavo napisav. oni sve kazale no ovie gi smetaa za lazni podatoci.
Може податок каде и кој муслиман кажал дека вселената се шири а не му било верувано? Мислам пред Хабл да го одкрие тоа.
 
Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
1. Дали во Исламот е дозволено да се лаже?
2. Вистина ли е дека пророкот Мухамед се оженил со дете од 9 годишна возраст по име Ајша и дека имал и сексуални односи со неа на 9 годишна возраст?
3. Дали во Исламот е дозволено да се убијат ,,неверниците,,?
4.Дали на муслиманите им е дозволено да крадат од неверниците? Знаеме дека не им е дозволено да крадат од други муслимани.
5. Дали на муслиманите им е дозволено да имаат пријатели ,,неверници,, (христијани)?
6. Точно ли е дека Мухамед меѓудругото убил 800 евреи и дека мачел ,,неверници,,?

Благодарам

1. Во Исламот како и во повеќето други религии не е дозволено да се лаже. Ама во реалниот живот сите лажат а најмногу оние кои не веруваат во ништо.
2. Не е вистина дека пророкот се оженил со дете и тоа е само една наметната лага која сите ја користат за да докажат каков бил пророкот. Истото се збори и за многу други пророци па дури и за Исус дека бил оженет ама за сето тоа нема релевантни докази. Она што е многу побитно е тоа што Мухамед не бил пророк кој правел чуда и кој бил безгрешен. Откако му била доделена мисијата да биде веровесник на Исламот тогаш почнува неговото чудо. Човек кој бил речиси неписмен, неук, но сепак премногу чесен објавува зборови кои се предмет на расправа до ден денешен. Оние кои на неговите објави гледаат научно и поинаку од вас, тие знаат дека тој бил посебен човек. Оние кои сакаат да го плукаат, тие го лукаат ама не можат да го уништат.
3. Во Исламот е дозволено да се убие во самоодбрана. Доколку си нападнат од “неверници„ нормално е дека и од нив мора да се одбраниш. Тоа е дозволено и во реалниот живот. И христијаните кои се нападнати од муслимани( кои најверојатно за нив се неверници) имаат право да се одбранат и во одредени случаи да убијат. Иако во сите случаи би требало да го свртат образот и да очекуваат да им биде удрен уште еден шамар, тие сепак во денешно време убиваат во самоодбрана, што е нешто нормално со оглед на тоа дека во ситуација кога си преплашен и нападнат, автоматски посегнуваш по нешто што би ти го спасило животот.
4. На муслиманите строго им се забранува крадењето. Истото важи и за сите останати а закони за ова постојат во сите држави.
5. Тоа не им се забранува во никој случај. Еве ке ти го посочам мојот пример. Јас имам повеќе пријатели христијани отколку муслимани, работам со нив и живеам со нив, ги почитувам ги сакам, го делам со нив и доброто и лошото, не ми смета нивното верување, имаме заеднички миленик а тоа е Исус ш Иса а.с само што различно гледаме на него. Она што ми смета кај христијаните е што никогаш нема да си дозволат некој Муслиман или човек од било која друга религија, кој не носи име слично на нивното, да се чувствува како Македонец и да ја сака Македонија. Другите глупости околу не дружењето со неверници, се приказни од други и за други времиња. Биди сигурен дека во Авганистан, Ирак, Иран и сл. не се дружи никој со никого, затоа што немаат меѓусебна доверба а не затоа што верата им налага така.
8. Точно е дека пророкот бил дел од некои воени активности, затоа што тоа бил единствениот начин да се одбранат од нападите на посилните. А верувајте дека евреите во тоа време биле мнооогу посилни. Посилни се и денес!!!
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.333
Поени од реакции
4.930
Kako sto se veli deneska od naukata deka neboto se siri toa go veli Kuranot pred 1400god.
Nie so nasata sila go dignavme neboto, i nie go prosiruvame (Edh-Dharijat 47)
SE znae deka ako ne se planinite zemjata se trese:
I po zemjata nie podignavme planini za da ne se trese..(El Enbija 31)
potvredno od naukata pred 40 godini okolu sozdavanjeto na universumot poznata kako "big bang" i deka se sto e zivo od voda poteknuva toa sto se veli i vo Kuranot:
Neznaat li onie koi ne veruvaat deka neboto i zemjata bea navisitina edna celina pa nie ja razdvoivme, i se sto e zivo nie od voda go sozdadovme! ne veruvaat li? (EL Enbija 30)
Bebeto kako se sozdava vo matka. istoto go veli naukata i Kuranot; Potoa kapkata seme nie ja pretvorime vo zasirena krv od zasirena krv sozdavome parce meso od parce meso sozdaovme koski. a potoa koskite so meso gi obvikavme. potoa sozdadovme sosem drugo sustestvo pa neka e vishen Allah medju sozdatelite on e najubaviot ( El muminun 14)
znaci ima mn i mn drugi dokazi deka Kuranot ne e od raka na covek napisan kolku i da e pameten toj!
ima razni videa niz youtube koi ve vodat niz patekite na vistinskata religija od poznati naucnici!
Небото не се шири, константно е.

Планините се последица на тектонска активност, земјотреси постојат и на планините. Планините не влијаат дали ќе нема потреси. Впрочем, каде што има најмногу планини, има и најмногу потреси, токму спротивно од куранот.

Не се што е живо потекнува од вода. Се што е живо потекнува од аминокиселини и други посложени соединенија. Претпоставката е дека настанале во вода, што и немора да значи.

Капката семе ја претворивте во засирена крв, па во парче месо? Хаха, колку погрешно. Новиот живот настанува со поделба и размножување на клетките.
ima i drugi fakti kako na primer deka samo na zemjata ima vozduh. deka zemjata se vrti, se sto ima vo orbitata plovi, sonceto i mesecinata odat po svojot pat mn precizno. vodata od morata nemoze da se mesa, za mrtvoto more deka tamu e najniska zemjata. ima i mn drugi.
zarem pameten covek nemoze da poveruva na seto ova ? kako e mozno nekoj pred 1400 god da znael za site ovie fakti? slucajno ?!
i tuka e celiot problem zs lugjeto i mn moderni naucnici niz evropa i posiroko pocnaa da se konvertiraat vo muslimani ;)
Нема само Земјата воздух, воздух (атмосфера) имаат скоро сите планети, најблиска до Земјината е атмосферата на Венера. Уште еден феил за куранот.

Се што е во орбитата не плови. Огромен број метеори влегуваат во орбита и веднаш излегуваат, дел од нив паѓаат на Земјата.

Сонцето и Месечината одат по својот пат заедно? Што се мисли со ова?

Водата се меша, и ова е докажано како голема грешка во куранот.

И сега прашањето, како паметен човек би верувал во вакви глупости, кога со само малку знаење може да ги побие? :)
dobro site ovie se logicni fakti :) nema sto da se diskutira :) i nema sto ne e vistina :)
--- надополнето: 13 мај 2012 во 16:34 ---
ima i eden fakt deka cvezdite tropaat :) http://www.youtube.com/watch?v=uHEVo-LkDrQ
Ѕвездите не тропаат. Секое вибрирање предизвикува звук. И тоа што е на видеото не е ѕвезда.
 
Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Univerzum se širi od trenutka svog stvaranja. Ovo veliko otkriće načinio je Hubble, astronom s početka ovoga vijeka. To je takođe dokazano i Ajnšajnovom teorijom relativnosti. Možete li osjetiti ili vidjeti njegovo širenje? Ne! Za verifikaciju ovoga potrebno je posebno znanje i instrumenti, koje niko u Muhammedovo a.s. vrijeme nije imao. Kur’an kaže:
“A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji.” (Kur’an, 51:47)A nebo - sazdali smo ga energijom - i uistinu, Mi smo Širitelji. A Zemlju - raširili smo je - pa divni su Oni koji su (je) prostrli
1965. godine načinjeno je vrlo značajno otkriće, koje je potpomoglo teoriju velikog praska, a to je bila pozadinska radijacija. Ali teorija velikog praska, zajedno sa otkrićem crvenog pomaka u spektru udaljenih galaksija, dovela je do rođenja jednog novog koncepta, a to je da se univerzum širi.
Kada analiziramo svjetlost prispjelu sa dalekih galaksija, vidi se da one imaju sve crveni pomak, što znači da se one udaljavaju od nas. Analiza crvenog pomaka, takođe, je doprinos dokazu da se univerzum zaista širi.
Treba primijetiti da je riječ Širitelji (Oni koji šire) ukazuje na radnju radnju u prezentu, a ne u perfektu, što pokazuje skladnost s tim da se univerzum kontinualno širi.
Ekspanzija univerzuma je jedno od najznačajnijih otkrića savremene nauke. To je danas dobro utvrđena činjenica, a debate se vode samo oko toga, kako se ono vrši. Tako se veličina univerzuma konstantno povećava, a to povećavanje je ubrzanije, što su galaksije od nas dalje. Brzine kojima se ta nebeska tijela kreću u toku ovog vječnog širenja, idu od nekoliko dijelova brzine svjetlosti do brzina većih od nje












http://forum.kajgana.com/threads/Научни-чуда-во-Ку-ран.39923/page-36
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.333
Поени од реакции
4.930
Univerzum se širi od trenutka svog stvaranja. Ovo veliko otkriće načinio je Hubble, astronom s početka ovoga vijeka. To je takođe dokazano i Ajnšajnovom teorijom relativnosti. Možete li osjetiti ili vidjeti njegovo širenje? Ne!
Се шири универзумот, а не небото како што пишува во куранот.
 
Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Се шири универзумот, а не небото како што пишува во куранот.
nie neboto so mokta svoja go sozdavame, i nie navistina go prosiruvame, , a dali imase nebo pred da se sluci golemata eksplozija.dali univerzumot sto go znaeme sega postoel ?neboto i zemjata bea edna celina vselenata bila edna celina vo koja bile site nebeski tela,
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
nie neboto so mokta svoja go sozdavame, i nie navistina go prosiruvame, , a dali imase nebo pred da se sluci golemata eksplozija.dali univerzumot sto go znaeme sega postoel ?neboto i zemjata bea edna celina vselenata bila edna celina vo koja bile site nebeski tela,
Зошто секогаш се чека науката да одкрие нешто, па дури тогаш на исламските теолози им текнува дека тоа го има во куранот? Зошто го оставија светот неук за биг бенгот се додека Едвард Хабл не го одкри тоа? Што правеа цели десетина векови пред тоа?
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.333
Поени од реакции
4.930
nie neboto so mokta svoja go sozdavame, i nie navistina go prosiruvame, , a dali imase nebo pred da se sluci golemata eksplozija.dali univerzumot sto go znaeme sega postoel ?neboto i zemjata bea edna celina vselenata bila edna celina vo koja bile site nebeski tela,
Небо не е исто што и универзум. Куранот е грешка кога вика дека небото се шири.

Небото и Земјата биле една целина? Каде се наоѓале сите небески тела??? Добро, знаеш што пишуваш ти?
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.772
Поени од реакции
82.789
Дали овие што ги фатија стварно ќе добијат 72 девици во рајот, за убиство на каури?
Дали ќе има некоја девица повеќе затоа што се деца убиените?
Дали ќе има уште повеќе девици, заради терминот - најголем каурски празник?
 
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Небо не е исто што и универзум. Куранот е грешка кога вика дека небото се шири.

Небото и Земјата биле една целина? Каде се наоѓале сите небески тела??? Добро, знаеш што пишуваш ти?
Human... na poveke mesta vo Kur'anot kade sto se spomnuva Nebo se misli na Univerzumot.
 
Член од
21 декември 2011
Мислења
430
Поени од реакции
79
Небо не е исто што и универзум. Куранот е грешка кога вика дека небото се шири.

Небото и Земјата биле една целина? Каде се наоѓале сите небески тела??? Добро, знаеш што пишуваш ти?
mnogu dobro znam sto pisuvam , zar ne gledat onie sto ne veruvaat, deka neboto i zemjata bea edna celina, nie gi razdelivme, i od vodata sozdadovme se zivo, pa zar ne veruvaat,.;;'' enbija 30.
--- надополнето: 13 мај 2012 во 18:52 ---
 

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.333
Поени од реакции
4.930
Human... na poveke mesta vo Kur'anot kade sto se spomnuva Nebo se misli na Univerzumot.
А на местата каде што навистина се мисли небо?

И да е така, како ти што викаш, повторно куранот не се согласува со науката со тоа што вика дека небото (универзумот) биле споени. Пак е феил куранот.
--- надополнето: 13 мај 2012 во 18:54 ---
mnogu dobro znam sto pisuvam , zar ne gledat onie sto ne veruvaat, deka neboto i zemjata bea edna celina, nie gi razdelivme, i od vodata sozdadovme se zivo, pa zar ne veruvaat,.;;'' enbija 30.
--- надополнето: 13 мај 2012 во 18:52 ---
Од водата не е создаден животот!

Не веруваат, пошто е лага, докажано.
 

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
На претходните страници зборевте за Шеријатското уредување во доминантно Муслиманските држави ...... пред 2-3 недели на една српска ТВ ја гледав емисијата во која гостин беше претседателскиот кандидат Муамер Зукорлиќ кој одговараше на повеќе поставени прашања од водителката.
Водителката го праша дали ако победите на изборите ќе се залагате за промена на државното уредување т.е. да се имплементира Шеријатот, тој одговори дека за да се воспостави Шеријат во една држава потребни се две работи, првата работа е тоа да државата биде доминантно муслиманска(по население), а втората работа е тоа што дури и државата да е доминантно муслиманска сепак мора самиот народ да одлучи дали државата ќе биде секуларна или со Шеријат, значи иако се Муслимани ако несакаат немора да го имплементираат Шеријатот, може да си тераат секуларизам ................ вакви примери има многу на пр. Турција(99%Муслимани) а се Секуларна држава уште од времето на Мустафа Кемал-Ататурк, исто така и Косово(90%Муслим.) е секуларна држава и Босна(~50%Муслим.) е секуларна држава и Албанија(~70%Муслим. според попис) е секуларна држава, исто така и многу Арапски држави(иако се доминантно Муслим.) се Секуларни, значи самиот народ(мнозинството) мора да одлучи дали ќе има секуларност или пак Шеријат ............. Шеријат како што знам има во Иран, Сауди-Арабија.... Сирија е секуларна, а Либија, Тунис и Египет беа секуларни, но сега не се знае можеби новите власти ќе воспостават Шеријат?, всушност во повеќето доминантно Муслимански земји како во Африка(сев.Африка) така и во Азија(блиски и среден исток, централна Азија, југо-ист.Азија и.т.н.) има Секуларност, а не Шеријат !
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom