Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
T

Tetro

Гостин
ako ste tolku zainteresirani procitajte si go ako toa tolku mn ve maci! jas sepak mislam ova sto go zborite ne e deka ve interesira tuka samo od omraza kon islamot!
imate pravo na svoeumno mislenje ;)
1. Не ти е точна таа претпоставка.
2. Ако веќе сакаш јас да кажувам за твојата вера, еве ќе ти кажам вака:
Вашето верување се темели на Еврејската книга, со тотално промашен превод и како опозит на Христијанската Библија. Од тоа што сум го читал во Куран-от, знам дека не е најсјајна книгата.

Ти ПРЕмногу осудуваш, а ништо не кажа досега.

T

Tetro

Гостин
Гледам дека мора да паднам на твое ниво. Ваков безобразлук не сум сретнал никаде до сега и мислам дека нема ни да сретнам. Твојата простотија оди до бескрај а оние кои се смеат на твоите зборови се уште полоши од тебе.
Нафрлаш вакви работи и сигурно се изживуваш додека стоиш пред компјутерот. Можеби во твојот болен мозок си замислуваш вакви сцени па ништо чудно да свршуваш кога пишуваш. Темата е прашања за исламот а ти прашуваш нешто што треба на твоите најблиски да си ги прашаш. И успат прашај како тоа кумот му прави дечиња на кумот, како тоа свештениците галат мали деца во светите храмови, прашај кој тоа во Македонија изневерува, растура бракови, уништува семејства, има афери, силува сопствени деца!!! Ако нема кој дати одговори, земи податок од судовите па ќе видиш кој и зошто се разведува во оваа земја. Излези бе брат малку по градовиве, прошетај малку по дискотекине и види кој тоа шири неморал. Тогаш ќе видиш дека прашањево си го поставил на погрешно место. .
пак нема одговор.

Само навреди.

Кликнав
Пријави

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Гледам дека мора да паднам на твое ниво. Ваков безобразлук не сум сретнал никаде до сега и мислам дека нема ни да сретнам. Твојата простотија оди до бескрај а оние кои се смеат на твоите зборови се уште полоши од тебе.
Нафрлаш вакви работи и сигурно се изживуваш додека стоиш пред компјутерот. Можеби во твојот болен мозок си замислуваш вакви сцени па ништо чудно да свршуваш кога пишуваш. Темата е прашања за исламот а ти прашуваш нешто што треба на твоите најблиски да си ги прашаш. И успат прашај како тоа кумот му прави дечиња на кумот, како тоа свештениците галат мали деца во светите храмови, прашај кој тоа во Македонија изневерува, растура бракови, уништува семејства, има афери, силува сопствени деца!!! Ако нема кој дати одговори, земи податок од судовите па ќе видиш кој и зошто се разведува во оваа земја. Излези бе брат малку по градовиве, прошетај малку по дискотекине и види кој тоа шири неморал. Тогаш ќе видиш дека прашањево си го поставил на погрешно место. .
Штом вака реагирате, веројатно се болна точка овие прашања, особено кога и самите знаете дека се случуваат како дел од вашата традиција.

Јас прашав, вие го сфативте како навреда беспотребно. Прашањето беше дали пишува така во Куранот или не? Ако не пишува што сметате за ваквите чинови и луѓето учесници во нив.

Сосема ми с ејасни и пороците што си ги навел, и истите тие прашања сум ги поставил и за христијанството. Ако си читал на таа тема ќе видиш еден куп слични прашања. Арно ама таму убаво ти се чинат прашањата, а тука не.

Ако гледаме од чисто верски и религиски аспект, за мене се исит прашањата и за Куранот и за Библијата. И за Исламот и за Христијанството.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
пак нема одговор.

Само навреди.

Кликнав
Пријави
Odgovor ke dobies koga ke otides kaj nekoj musliman doma i koga ke pobaras toa sto pisuvas deka muslimanite go davaat bez problem . Moze koga ke se vratis od taa seansa poubavo ke ni objasnis kako toa odi seksot na gosti vo muslimanska kuka. Ama i ti si izgleda od onie glupine so namesto da naucat sami, baraat nekoj drug da im odgovori na glupite prasanja.
--- надополнето: 12 мај 2012 во 00:37 ---
Штом вака реагирате, веројатно се болна точка овие прашања, особено кога и самите знаете дека се случуваат како дел од вашата традиција.

Јас прашав, вие го сфативте како навреда беспотребно. Прашањето беше дали пишува така во Куранот или не? Ако не пишува што сметате за ваквите чинови и луѓето учесници во нив.

Сосема ми с ејасни и пороците што си ги навел, и истите тие прашања сум ги поставил и за христијанството. Ако си читал на таа тема ќе видиш еден куп слични прашања. Арно ама таму убаво ти се чинат прашањата, а тука не.

Ако гледаме од чисто верски и религиски аспект, за мене се исит прашањата и за Куранот и за Библијата. И за Исламот и за Христијанството.
Ти шефе првин прочитај што пишува во библијата и ако не научиш ништо од неа земи прочитај и други книги па и куранот и потоа поставувај прашања или давај одговори. Ти си многу далеку и од Христијанството и затоа никогаш не ќе го сватиш Исламот, тоа е повеќе од очигледно.Е ама ако си атеист па не значи дека некој треба да ги трпи твоите провокации и глупости. Ја ти кажувам дека грешиш и дека намерно навредуваш. А кога некој така постапува тоа се вика провокација-( ако не си знаел или ако не си свесен за тоа). И најчесто такви ко тебе предизвикуваат уште поглупи работи ,тепачки, кавги, омраза и сл. Исто така очигледно е дека си премногу некадарен за да видиш како живеат и кои вредности делат муслиманите кои може да ги сретнеш насекаде во Македонија. И не се први паметен па демек прашањето било само од верска побуда. Ако си ги поставил истите прашања и за христијанството сигурен сум дека си ги добил истите одговори и таму. И затоа не биди глуп и не прашувај исти прашања насекаде.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ти шефе првин прочитај што пишува во библијата и ако не научиш ништо од неа земи прочитај и други книги па и куранот и потоа поставувај прашања или давај одговори. Ти си многу далеку и од Христијанството и затоа никогаш не ќе го сватиш Исламот, тоа е повеќе од очигледно.Е ама ако си атеист па не значи дека некој треба да ги трпи твоите провокации и глупости. Ја ти кажувам дека грешиш и дека намерно навредуваш. А кога некој така постапува тоа се вика провокација-( ако не си знаел или ако не си свесен за тоа). И најчесто такви ко тебе предизвикуваат уште поглупи работи ,тепачки, кавги, омраза и сл. Исто така очигледно е дека си премногу некадарен за да видиш како живеат и кои вредности делат муслиманите кои може да ги сретнеш насекаде во Македонија. И не се први паметен па демек прашањето било само од верска побуда. Ако си ги поставил истите прашања и за христијанството сигурен сум дека си ги добил истите одговори и таму. И затоа не биди глуп и не прашувај исти прашања насекаде.

Повторно нема одговор.
Провокација е во твоите очи, и тоа е твој проблем, не мој.

Истите прашања, овие две, не сум ги поставил во Христијанството, оти тоа не е дел од хриситјанската традиција, туку од муслиманската.

Таму с епоставени други прашања, други пороци.

Толку ли е тешко да дадеш одговор дали ги осудуваш тие работи и каква казна следи за тие луѓе според Куранот?

Ако не сакаш да одговориш, кажи не сакам, едноставно е.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Повторно нема одговор.
Провокација е во твоите очи, и тоа е твој проблем, не мој.

Истите прашања, овие две, не сум ги поставил во Христијанството, оти тоа не е дел од хриситјанската традиција, туку од муслиманската.

Таму с епоставени други прашања, други пороци.

Толку ли е тешко да дадеш одговор дали ги осудуваш тие работи и каква казна следи за тие луѓе според Куранот?

Ако не сакаш да одговориш, кажи не сакам, едноставно е.
Незнам како да те наречам ама сигурно и многу други не знаеле. Тие прашања кои ги поставуваш за христијаните и муслиманите, не се прашања поврзани со вера туку имаат културолошки и социолошки карактер. Никој не се секса поради верски причини туку поради човечки пориви. Е сега тие шо се сексаат поинаку од другите тие во светот се познати како хомосексуалци, бисексуалци, садисти, мазохисти, педофили, егзибицоинисти, транссексуалци, луге кои сакаат секс во група, луге кои сакаат да гледаат сексуален чин на свои блиски и уште многу многу други сексуални пореметувања или болести( гледам дека со попрости зборови треба да ти се појасни). Она што тебе ти се мота во мозокот нема врска со ниедна религија освен можда со сатанизмот како секта. Ако одговорот го бараш за да ти биде поинтересно, види постави го прашањево ако има тема за сатанисти или пак оди во групата за секс. Не се брукај тука и не се манијачи. Ако сакаш да научиш нешто за религиите па и за било што друго во животот, првин треба да научиш истото да го почитуваш. Ако вака пристапуваш насекаде, тогаш или ќе си останеш неписмен,или ќе си јадеш ќотек ко магаре.:tapp:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Незнам како да те наречам ама сигурно и многу други не знаеле. Тие прашања кои ги поставуваш за христијаните и муслиманите, не се прашања поврзани со вера туку имаат културолошки и социолошки карактер. Никој не се секса поради верски причини туку поради човечки пориви. Е сега тие шо се сексаат поинаку од другите тие во светот се познати како хомосексуалци, бисексуалци, садисти, мазохисти, педофили, егзибицоинисти, транссексуалци, луге кои сакаат секс во група, луге кои сакаат да гледаат сексуален чин на свои блиски и уште многу мнгу други сексуални пореметувања или болести. Она што тебе ти се мота во мозокот нема врска со ниедна религија освен можда со сатанизмот како секта, и ако тоа го бараш за да ти биде поинтересно, види поставиго прашањево ко има тема за сатанисти или пак оди во групата за секс. Не се брукај тука и не се манијачи. Ако сакаш да научиш нешто за религиите па и за било што друго во животот, првин треба да научиш истото да го почитуваш. Ако вака пристапуваш насекаде, тогаш или ќе си останеш неписмен,или ќе си јадеш ќотек ко магаре.
Бреј што нервозно типче си. Уште се закануваш со ќотек. Ах.

Повторно не одговори на прашањето. Пак ми вртиш хомосексуалци, сатанисти и слично.

Нема везе, терај си работата.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Бреј што нервозно типче си. Уште се закануваш со ќотек. Ах.

Повторно не одговори на прашањето. Пак ми вртиш хомосексуалци, сатанисти и слично.

Нема везе, терај си работата.
Не ти се заканувам само сакам да ти “помогнам„ , зошто ставовите ти се крути и доста глупи, а со такви ставови луѓето постојано влегуваат во невољи. Јас ни сум човек кој се тепал, ниту планирам да бидам таков. Ама таквите ко тебе ги мавам со зборови и аргументи а штом ти немаш ни зборови ни против аргументи ти порачувам веќе да не тропаш по темава. Ако имаш конкретен дел од Куранот кој доследно ќе го цитираш, бујрум, ќе дискутираме. Ама ако имаш провокација, тогаш ќе се провоцираме и ќе се навредуваме.

T

Tetro

Гостин
Е сега тие шо се сексаат поинаку од другите тие во светот се познати како хомосексуалци, бисексуалци, садисти, мазохисти, педофили, егзибицоинисти, транссексуалци, луге кои сакаат секс во група, луге кои сакаат да гледаат сексуален чин на свои блиски и уште многу многу други сексуални пореметувања или болести( гледам дека со попрости зборови треба да ти се појасни).
Не гледам јас разлика тука.
И најголемиот пророк во Исламот, во книгата пишува дека бил со малолетни девојчиња.

Mullah

Pope

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не ти се заканувам само сакам да ти “помогнам„ , зошто ставовите ти се крути и доста глупи, а со такви ставови луѓето постојано влегуваат во невољи. Јас ни сум човек кој се тепал, ниту планирам да бидам таков. Ама таквите ко тебе ги мавам со зборови и аргументи а штом ти немаш ни зборови ни против аргументи ти порачувам веќе да не тропаш по темава. Ако имаш конкретен дел од Куранот кој доследно ќе го цитираш, бујрум, ќе дискутираме. Ама ако имаш провокација, тогаш ќе се провоцираме и ќе се навредуваме.
Оф мори мајко.

Прашав две работи поврзани со муслиманската традиција, и очекувам одговор од некој муслиман, ништо повеќе.

Претпоставувам дека ќе биде тоа еден вид осуда на таквите чинови, и токму тоа побарав да го објасни некој - зошто тоа го правеле најповеќе во минатото, дали Куранот налагал така, или пак самите протолкувале погрешно и станало традиција?

Аман више , ниту е провокација ниту сеир фаќање.

Ме интересира ставот на модерниот Албанец интелектуалец по ова прашање. Страшно ли е тоа толку?

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Сликиве не ми кажуваат ништо на мене. Кај тебе се зависи од твојата фантазија. И сепак не се воопшто поврзани со провокаторското прашање поради кое се вклучив во дискусија. Ако сега сакате да наметнете нова тема, тогаш отворете и таму ќе дискутираме за девијантните појави кај свештените лица и сл. Темава е прашања за исламот а фотографииве се за нешто друго, т.е некоја верска прослава и сл. на крај на краиштата, познавам мал милион жители на земјава кои се бакнуваат меѓусебно во уста па не се педери. Ова е само лош обид да се докаже нешто!!! Вратете се на темата и поставувајте прашања поврзани со исламот.
--- надополнето: 12 мај 2012 во 01:34 ---
Оф мори мајко.

Прашав две работи поврзани со муслиманската традиција, и очекувам одговор од некој муслиман, ништо повеќе.

Претпоставувам дека ќе биде тоа еден вид осуда на таквите чинови, и токму тоа побарав да го објасни некој - зошто тоа го правеле најповеќе во минатото, дали Куранот налагал така, или пак самите протолкувале погрешно и станало традиција?

Аман више , ниту е провокација ниту сеир фаќање.

Ме интересира ставот на модерниот Албанец интелектуалец по ова прашање. Страшно ли е тоа толку?

А каде тоа си го прочитал, која муслиманска традиција е тоа? И ако куранот е копија на библијата, како таа традиција стасала само до муслиманите??? Ајде цитирај некој дел од било која света книга каде што се вели тоа. Какво прашање ќе посавиш таков одговор и ќе добиеш. И кога веќе не сакаш да сватиш еве уште еднаш да ти повторам дека ова не е поврзано со никаква традиција а најмалку со муслиманска. Вакво нешто не ќе најдеш никаде во Куранот и затоа ова прашање не ти е на место, служи само за провокација т.е лечење на фрустрациии.

:sick:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
А каде тоа си го прочитал, која муслиманска традиција е тоа? И ако куранот е копија на библијата, како таа традиција стасала само до муслиманите??? Ајде цитирај некој дел од било која света книга каде што се вели тоа. Какво прашање ќе посавиш таков одговор и ќе добиеш. И кога веќе не сакаш да сватиш еве уште еднаш да ти повторам дека ова не е поврзано со никаква традиција а најмалку со муслиманска. Вакво нешто не ќе најдеш никаде во Куранот и затоа ова прашање не ти е на место, служи само за провокација т.е лечење на фрустрациии.

:sick:

Не сум го прочитал никаде.

Моментот, традицијата околу соодветно облечените жени при посета на гостин го зборуваат постарите Муслимани, и тие го потенцираа дека е дозволено гостинот да побара такав секс услуга доколку жената е несоодветно облечена, односно нема шамија на главата пред се, и долга облека која ги покрива рацете до глуждовите и нозете до петите.

Затоа и прашувам тука што вели еден помлад АЛбанец по ова прашање, интелектуалец.

За првото прашање тоа е јавна тајна и истата е потврдена од Алабнаци дека се случува дури и ден денес во некои од селата во Западна МАкедонија.
А токму самите Албанци ова прашање го објаснуваа дека најверојатно имало врска со Куранот.

Затоа и прашувам тука, бидејќи верувам дека има луѓе кои ќе кажат зошто се случувале овие работи, од денешен аспект гледано.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Не сум го прочитал никаде.

Моментот, традицијата околу соодветно облечените жени при посета на гостин го зборуваат постарите Муслимани, и тие го потенцираа дека е дозволено гостинот да побара такав секс услуга доколку жената е несоодветно облечена, односно нема шамија на главата пред се, и долга облека која ги покрива рацете до глуждовите и нозете до петите.

Затоа и прашувам тука што вели еден помлад АЛбанец по ова прашање, интелектуалец.

За првото прашање тоа е јавна тајна и истата е потврдена од Алабнаци дека се случува дури и ден денес во некои од селата во Западна МАкедонија.
А токму самите Албанци ова прашање го објаснуваа дека најверојатно имало врска со Куранот.

Затоа и прашувам тука, бидејќи верувам дека има луѓе кои ќе кажат зошто се случувале овие работи, од денешен аспект гледано.
Епа веќе 5ти пат добиваш одговор кој ти кажува дека не е така. Еве јас сум муслиман и еднаш веќе ве повикав да појдете и да си ја пробате среќата. Оди облечисе и ти убаво- соодветно, па има полно муслимански куќи каде што жените се без шамии, и види пробај, осмелисе, научи нешто повеќе, па нели знаењето е сила знаењето е моќ. Ќе се увериш многу добро какви се муслиманските адети.Ако после тоа ти се бендиса ок. Еве и Обама почна да дава поддршка на гејови така да нема потреба да се плашиш ако ептен добро си поминеш, и ти стане навика :гомце:. А што се однесува до Албанците, нив ги имаш и како христијани така да тука не ти држи муабетот,а и темава не е за Албанци туку за Ислам.
--- надополнето: 12 мај 2012 во 02:10 ---
ок

Прашање: Зошто не е дозволено жена да влезе во џамија?

Не е точно дека не е дозволено жената да влезе во џамија. Жената може да влезе во џамија во секое време. Таа не се моли заедно со мажот и тоа поради оправдани причини т.е специфичноста на иламската молитва( клањање), како и потребата од целосна концентрација при молитвата( за разлика од молитвите во другите религии каде што многу често машките и женските знаат да си поднамигнуваат и добацуваат, да се насмевнуваат и певкаат) . Исто така обавувањето на 5 те молитви кои се предвидени како обврзувачки, претставува чин кој е претерано оптеретувачки за жената која има доста оврски кон семејството, децата и сл. Младите девојки иммаат право да посетуваат џамија во секое време и да се стекнуваат со исламско знанење, како и да учат правилно да се молат. За разлика од мажите, жената во исламот е ослободена од обврската за редовно одење во џамија и молење во група. Ова важи и за мажите кои не се во состојба да одат во џамија или имаат работни обврски, така што и те молитвата ја извршуваат дома.
Во џамија жената може да се моли заедно со мажите но во одделени простории( поради погоре наведените причини). Тие простории најчесто се на повисоките спратови од џамијата а таа заедничка молитва се обавува исклучиво за време на светиот месец Рамазан, т.е како дел од Теравијската молитва.
Жената исклучително не смее да влезе во џамија за време на менструален циклус, затоа што хигиенските прописи кај муслиманите се доста ригорозни. Ова е сосема на кракто, ако има потреба од дообјаснување, кажете.

T

Tetro

Гостин
Прашање 2: Каков е ритуалот пред да се постави мртовец во гробницата?

Ако може ова малку поопширно да ми го појасниш. Мислам дека и тука не се пожелни многу жените.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom