Колку сте запознаени со вашата религија?

• Креатор на темата Креатор на темата smihajlo
  • Време на започнување Време на започнување

Колку сте запознаени со вашата религија?

• Вкупно гласачи
    37
Ќе се изгубиш со три оски, немој
Хахахах, ме погоди сега. Али ај да не се фалам сега......
Не ми е јасно како доби таков впечаток, или сакаше паметен да се направиш?

Хахахах, ме погоди сега. Али ај да не се фалам сега......
Не ми е јасно како доби таков впечаток, или сакаше паметен да се направиш?
Мајтап бе, аман ама си сериозен, три оски и ќе бидеш Lost in space

имам мало познавање, од општа култура.....затоа што не ме интересира. Исто како некој да ме праша дали си запознаен со програма на политичка партија.....
религија = партија ...

Аха, атеистот не верува во бог, ОК.

Овде веќе велиш нешто друго. Ај прочитај го убаво линкот кој си го посочил. Атеизмот е само неверување во постоењето на богови. Нема потреба од додатни „атрибути“

Која тоа готова вистина имаат прифатено атеистите? Ајде види во истиот тој линк погоре која тоа „вистина“ ја пишува таму?

Ова со Агностицизмот е веќе дискутирано, ама очигледно не и апсолвирано
Секој атеист е и скептик (скоро, има и понекој кој не е). Гностицизмот и агностицизмот не се однесуваат на веруваањето/неверувањето туку на знаење/незнаење. Пошто гностицизам, во прав смисол не може да постои, може да се рече дека скоро сите сме агностици. Гностик/Агностик како сам збор не опишува ништо и имаат значење само како придавки кон теисти или атеисти, гностик теист, агностик теист, гностик атеист, агностик атеист.
Еве една сликичка по 100 пати веќе ставена, ама кој видел видел
Прегледај го приврзокот 43117
Prejudice Against Atheism, Atheists

Agnostics may sincerely believe it and theists may sincerely reinforce it, but it relies upon more than one misunderstanding about both atheism and agnosticism. These misunderstandings are only exacerbated by continual social pressure and prejudice against atheism and atheists. People who are unafraid of stating that they indeed do not believe in any gods are still despised in many places, whereas “agnostic” is perceived as more respectable.
Atheists are thought to be closed-minded because they deny the existence of gods, whereas agnostics appear to be open-minded because they do not know for sure. This is a mistake because atheists do not necessarily deny any gods and may indeed be an atheist because they do not know for sure — in other words, they may be an agnostic as well.
Друже еве ова делче ќе го издвојам.
Малце е дискутабилно ,но еве ќе се обидам да ти објаснам како се однесуваат поимите.
Ако ти рамислуваш вака:
1:Не постои бог,негирам постоење на бог. -тогаш си атеист
2:Не постои бог, негирам постоење на бог ,но не велам дека е надвор од множеството на можности. -тогаш си агностик-атеист.
Поентата ми е дека многу атеисти всушност не знаат дека се агностик-атеисти пошто разлика сепак има.
Барем јас се согласувам со она погоре во црвеното дека атеистите се ограничени и тоа е она што всушност ми пречи.
Барем за мене границите се само во умот , да пишувам примери има милион работи кои во минатото се сметале за невозможни дури ги исмевале и ги сметале за луди кога ќе спомнеле за летање итн.
Или пак кога во 19век незнам кој од лордовите на кралската академија кога рекол се што може да се пронајде е веќе пронајдено.
Да не тупам многу за мене ограниченоста е нешто неприфатливо и поради тоа не би се изјаснил само како атеист.

1:Не постои бог,негирам постоење на бог. -тогаш си атеист
2:Не постои бог, негирам постоење на бог ,но не велам дека е надвор од множеството на можности. -тогаш си агностик-атеист.
Поентата ми е дека многу атеисти всушност не знаат дека се агностик-атеисти пошто разлика сепак има.
Барем јас се согласувам со она погоре во црвеното дека атеистите се ограничени и тоа е она што всушност ми пречи.
Барем за мене границите се само во умот , да пишувам примери има милион работи кои во минатото се сметале за невозможни дури ги исмевале и ги сметале за луди кога ќе спомнеле за летање итн.
Или пак кога во 19век незнам кој од лордовите на кралската академија кога рекол се што може да се пронајде е веќе пронајдено.
Да не тупам многу за мене ограниченоста е нешто неприфатливо и поради тоа не би се изјаснил само како атеист.
Мала Исправка тоа што ти е под 1. е Атеист-гностик (демек знае дека нема бог) Затоа и коментарот Агностик, како збор, сам по себе не значи ништо и не кажува ништо. Бидејќи е невозможно со ниедна метода да се утврди неговото присуство или отсуство (барем засега), таквото тврдење е бесмислено и залажување себе си. И ретко ќе сретнеш таков атеист (не велам дека нема, но ретко)
Под 2. Тоа се воглавно сите атеисти кои се агностици согласно претходната точка. Е сега за каков бог зборуваме. Ако зборуваме за околу 5000 кои подефилирале досега низ разно разните религии и митологии, јасно ти е и ти ќе се согласиш, е нелогично да постои, затоа што тоа се човекови поимања како бог треба да изгледа. Ако бог е нешто друго, тогаш сите сме агностици.
Атеист-гностик, Атеист-агностик, атеист-автомеханичар или атеист-вегетаријанец е сепак Атеист.

А што е то „Твитер„? :unsure: „Најнова„ ѓоа „социјална„ мрежа, ебаго?

А што е то „Твитер„? :unsure: „Најнова„ ѓоа „социјална„ мрежа, ебаго?

Ќути и тебе да не те клајме таму. Измишљотина на Лукавиот е, верувај.
--- надополнето: 10 мај 2012 во 15:35 ---
Пичка му стопанкина на тој Твитер.

I won. I must be very #влијателна :icon_mrgr:

Мала Исправка тоа што ти е под 1. е Атеист-гностик (демек знае дека нема бог) Затоа и коментарот Агностик, како збор, сам по себе не значи ништо и не кажува ништо. Бидејќи е невозможно со ниедна метода да се утврди неговото присуство или отсуство (барем засега), таквото тврдење е бесмислено и залажување себе си. И ретко ќе сретнеш таков атеист (не велам дека нема, но ретко)
Под 2. Тоа се воглавно сите атеисти кои се агностици согласно претходната точка. Е сега за каков бог зборуваме. Ако зборуваме за околу 5000 кои подефилирале досега низ разно разните религии и митологии, јасно ти е и ти ќе се согласиш, е нелогично да постои, затоа што тоа се човекови поимања како бог треба да изгледа. Ако бог е нешто друго, тогаш сите сме агностици.
Атеист-гностик, Атеист-агностик, атеист-автомеханичар или атеист-вегетаријанец е сепак Атеист.
Дефиниции има многу барем јас го напишав онака како што го сватив.
Кажав и во прошлиот пост поенатата ми е ниту потврдувам ниту негирам постоење на бог пошто таква е природата на темата што не може да се утврди(барем засега).

И од википедија(колку е релеватно не знам) дефиниција за човек кој не верува бог,но не ја исклучува можноста да постои се нарекува агностик-атеист.
agnostic atheists (who do not believe any deity exists, but do not deny it as a possibility)

Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities

Во врска со второто се согласувам барем мене ми се допаѓа идејата на Ајнштајн кој вели дека не постои личен бог-како што е сега ситуацијава со религиите.

Дефиниции има многу барем јас го напишав онака како што го сватив.
Кажав и во прошлиот пост поенатата ми е ниту потврдувам ниту негирам постоење на бог пошто таква е природата на темата што не може да се утврди(барем засега).

И од википедија(колку е релеватно не знам) дефиниција за човек кој не верува бог,но не ја исклучува можноста да постои се нарекува агностик-атеист.
agnostic atheists (who do not believe any deity exists, but do not deny it as a possibility)

Atheism is, in a broad sense, the rejection of belief in the existence of deities.[1] In a narrower sense, atheism is specifically the position that there are no deities

Во врска со второто се согласувам барем мене ми се допаѓа идејата на Ајнштајн кој вели дека не постои личен бог-како што е сега ситуацијава со религиите.
Па не е баш веродостојно се што е во википедијата. Извадени од контекст може да се толкуваат секако.
Ај целата реченица да ја анализираме (болдираната) е малку контрадикторна или недоречена, ако ја сватиш буквално. Rejection не треба да стои туку Аbsence. Е така е на место.
А со последната реченица за Ајнштајн, само се потврдуваш дека спаѓаш во „корегираната“ дефиниција за Атеист. Или ај вака, на прашањето „дали веруваш во бог“ како ќе одговориш? При тоа подрзбирајќи онаков бог како што е опишан во досегашните религии (или митологии, сеедно).

П.С. Иако веќе ми одговори, последната реченица, би сакал да прочитам сепак.

Па не е баш веродостојно се што е во википедијата. Извадени од контекст може да се толкуваат секако.
Ај целата реченица да ја анализираме (болдираната) е малку контрадикторна или недоречена, ако ја сватиш буквално. Rejection не треба да стои туку Аbsence. Е така е на место.
А со последната реченица за Ајнштајн, само се потврдуваш дека спаѓаш во „корегираната“ дефиниција за Атеист. Или ај вака, на прашањето „дали веруваш во бог“ како ќе одговориш? При тоа подрзбирајќи онаков бог како што е опишан во досегашните религии (или митологии, сеедно).

П.С. Иако веќе ми одговори, последната реченица, би сакал да прочитам сепак.
Еве пак ќе кажам
Не верувам ,но не го одрекувам како можност.(дефиниција)
Во врска со религиите и митологиите за нив нема никаков доказ така да нема што да се дискутира.

За мене тоа во црвеното е разликата иако навидум исто или многу слично сепак не е исто.
Ако ја знаеш шегата со човекот што го обесиле за една запирка ќе ме сватиш.

Еве пак ќе кажам
Не верувам ,но не го одрекувам како можност.(дефиниција)
Во врска со религиите и митологиите за нив нема никаков доказ така да нема што да се дискутира.

За мене тоа во црвеното е разликата иако навидум исто или многу слично сепак не е исто.
Ако ја знаеш шегата со човекот што го обесиле за една запирка ќе ме сватиш.
И сеа шо праиме. Што ти кажува болдот? Дека си еднаков со 99% атеисти, вклучително и мене? Па јбг нека има 1% различни. исто ама не сме исто со тие 1%.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom