Регион 2012

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Не само по многуте најави и анализите на разни експерти, веќе и дојде времето кога регионот на Балканот и Мала Азија и Блискиот Исток, се доближува до точката на вриење. Арапската пролет од Афричка почва се префрла на Блискиот Исток, се поголема и погласна е подршката на Турција, а не се незабележливи и тие структури на Балканот.

Најгласни во нивните убедувања за војна од регионален карактер, но со елементи на граѓанска војна се Израелските аналитичари кои сметаат дека овие структури се доволно моќни во овој регион да издејствуваат силна дестабилизација, која би можела да одекне и надвор од овој регион. Одтаму и непринципиелниот премолчен сојуз помеѓу традиционалните непријатели, режимот на Асад и Израел. Интензивноста на ова радикално движење придонесе до брзо менување на поларноста во регионот на Блискиот Исток и Мала Азија. Турција од традиционален силен сојузник на Израел, стана главен непријател и спонзор на Хамас. Не е ни чудо што Израел инситира на брзо сменување на режимот во Иран, кој инаку бил традиционално наконет на Израел пред Исламската револуција.

Какво е мислење на традиционалните евреи кон политиката на САД, доволно збори фактот што претседателот го нарекуваат Имамот Обама, целејќи на неговата подршка на рушењето на непријателските но умерени секуларни влади и инталирајќи крајно радикални режими. Факт е дека со Египет владее партијата која произлегува од терористичката организација Муслимански Браќа.

Контроверзноста на Турција, која има потенцијал да го затресе целиот регион, ги активира Израелските разузнавачи да подготват база внатре во Турција, каде покрај Курдите постојат уште и силни националистички елементи, кои се цврсто против режимот на Ердоан. Една таква мрежа, Ергенкон е всушност мрежата која доведе до апсења на високи функционери во војската на Турција. Оваа организација е означена како терористичка. Веќе наголемо во Израелскиот печат се збори за логистичка и разузнавачка подршка на Курдските бунтовници.
Интересна работа во сето ова е проектираниот начин на делување на овие структури, кој случајно или не, се совпаѓа со случајот во Смиљковци. Се делува да се навлече гнев кај локалното население врз Муслиманите, за да проблемите станат верски. Втор чекор би бил радикализација на муслиманите како реакција на настанатиот гнев.
Иако напредна фаза на такво делување гледаме во Сирија, неможеме да ја споредиме со ситуацијата во Македонија. Со играњето на картата на Албанците, ова движење се инфилтрира длабоко во општеството, а осетливоста на Албанците во мешањето во нивните работи, ги направи заложник на ова радикално движење. За среќа постојат сеуште свесни Албанци, кои го гледаат проблемот, и пробуваат да излезат на крај со него. Всушност овој проблем можат да го решат само Албанците меѓусебе.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Најголемиот проблем е што зад сите организации и структури стојат психопати кој целат кон парите и моќта.Во сите случаи губитници се цивилите а добитници се воените профитери.
Во име на профитот од нафта и оружје се уништија цели држави.Тој народ таму никогаш нема да види бел ден.
Проблемот не е во религијата.Проблемот е што некој од белиот свет поларизира за да има немири и бунтови за тој да обезбеди профит.
Не е проблемот во непријателите,проблемот е во пријателите кој ги хранат непријателите.Непријателот точно се знае кој е, тој може да се совлада,неутрализира или прогони но има некој кој не го дозволува тоа.
И види сега нелогичност,Авганистан и Ирак се жариште на Алкаеда и џихадот,а сојузничката војска ќе се повлече од таму.Таму ќе остане оплодена алкаедовска почва која ќе извезува терористи низ цел свет.
Тоа се вика канцер на модерното општество,самиот општество ќе се бори против себе за на крај да умрат заедно.
Туф тој Нострадамус...у право бил за WW3

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Dosta be siris propagandi, do sega 100 temi imas otvoreno za da gi provociras turcite, prestani da provociras i da jades so ustata sto ne ti treba..:гомце:
A kako vtoro, daj link deka Izrael javno ima izjaveno deka ke dava logistika na kurdite..
Ocigledno e deka ne si upaten za mnogu nesta, bas naprotiv izraelskite diplomati postojano se obiduvaat politicki da se smirat so Turcija,samo neznat kako..

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-fm-condemns-israeli-plan-to-support-pkk-1.383801
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4177065,00.html
http://www.rudaw.net/english/kurds/4694.html

На Израел му треба сојузник во регионот. Ако тоа неќе да биде Турција и ако Турција се определи да го спонзорира Хамас. Тогаш Израел се сврте кон нови сојузништва, кои истовремено би го ослабиле новиот непријател на Израел. А тоа се Курдите. Но се поизвесно е дека и Асад влегува во Игра. А верувам дека тогаш односите меѓу Израел и Иран, ќе почнуваат полека да се нормализираат и да се враќаат како во периодот пред Исламската револуција
--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:09 ---
Ако веруваш дека после јавната потврда на Ердоан дека ќе го превземе спонзорирањето на Хамас од Иран, Израелските дипломати покушаваат да се смират со Израел, гадно се лажеш. Или пак тоа е пропаганда која ја тера Ердоан во Турција со цел да ги смири реакциите.

И не отварам јас теми за Турција дека така мене ми текнало. Отиди на Викиликс и види. Ќе бидеш запрепастен дека од последните обелоденети документи, 70% се однесуваат на Ердоан, Турција и глупостите што ги прави. Сакал неќел во секоја манџа запршка е и што сум јас крив. Јас не сум против Турција, туку против Ердоан.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-fm-condemns-israeli-plan-to-support-pkk-1.383801

На Израел му треба сојузник во регионот. Ако тоа неќе да биде Турција и ако Турција се определи да го спонзорира Хамас. Тогаш Израел се сврте кон нови сојузништва, кои истовремено би го ослабиле новиот непријател на Израел. А тоа се Курдите. Но се поизвесно е дека и Асад влегува во Игра. А верувам дека тогаш односите меѓу Израел и Иран, ќе почнуваат полека да се нормализираат и да се враќаат како во периодот пред Исламската револуција
Ova e propaganda, a inace Turcija e vo NATO, toa bi bilo pred se protiv NATO paktot, otkolku protiv Turicja, samo nemoj pak so tie teorii na zagovor..:facepalm:
--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:14 ---

--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:09 ---

Ако веруваш дека после јавната потврда на Ердоан дека ќе го превземе спонзорирањето на Хамас од Иран, Израелските дипломати покушаваат да се смират со Израел, гадно се лажеш. Или пак тоа е пропаганда која ја тера Ердоан во Турција со цел да ги смири реакциите.

И не отварам јас теми за Турција дека така мене ми текнало. Отиди на Викиликс и види. Ќе бидеш запрепастен дека од последните обелоденети документи, 70% се однесуваат на Ердоан, Турција и глупостите што ги прави. Сакал неќел во секоја манџа запршка е и што сум јас крив. Јас не сум против Турција, туку против Ердоан.
Interesno, bas naprotiv Turcija den po den stanuva se po jaka zemja, duri pri posetata na Bajden vo Ankara SAD ima izjaveno deka Turcija treba da bide pred Rusija na Balkanot, za ova imase tema otvoreno toj grkomanot realen, za da me provocira, a fakticki se zaeba.. Pa kako sakas sfati go toa, napravi si filmovi so umot deka Turcija ke se raspadne, deka NATO ke se raspadne itn..

http://forum.kajgana.com/threads/САД-Турција-да-биде-пред-Русија-на-Балканот.56636/

(y)

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Ova e propaganda, a inace Turcija e vo NATO, toa bi bilo pred se protiv NATO paktot, otkolku protiv Turicja, samo nemoj pak so tie teorii na zagovor..:facepalm:

Interesno, bas naprotiv Turcija den po den stanuva se po jaka zemja, duri pri posetata na Bajden vo Ankara SAD ima izjaveno deka Turcija treba da bide pred Rusija na Balkanot, za ova imase tema otvoreno toj grkomanot realen, za da me provocira, a fakticki se zaeba.. Pa kako sakas sfati go toa, napravi si filmovi so umot deka Turcija ke se raspadne, deka NATO ke se raspadne itn..

И е стара члека , втора авијација, новитети како беспилотни летала и ласерски наведувани ракети....

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422

Тоа е твое мислење. За жал излегоа некои документи од Викиликс, кои зборат поинаку.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Тоа е твое мислење. За жал излегоа некои документи од Викиликс, кои зборат поинаку.
da da slusnav deka spored ekspertite na kajgana: jamajka,human i tzeench, se predviduvalo deka SAD,NATO,EU, Grcija, Turcija ke se raspadnele, i deka ovie se se po slabi i po slabi bile..:icon_lol:
--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:18 ---
И е стара члека , втора авијација, новитети како беспилотни летала и ласерски наведувани ракети....
Tzeentch=Human?

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
da da slusnav deka spored ekspertite na kajgana: jamajka,human i tzeench, se predviduvalo deka SAD,NATO,EU, Grcija, Turcija ke se raspadnele, i deka ovie se se po slabi i po slabi..:icon_lol:
http://forum.kajgana.com/threads/wikileaks-„on-pain-of-agony“-Турција.60124/

Еве на оваа тема имаш линк, на таа страна имаш еден куп документи кои зборат за Ердоан. Ако Ердоан е Турчин кој се бори за Турција, тогаш јас сум Марсовец!
--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:29 ---
А на овој линк имаш конкретно напишано кој го спонзорира Ердоан.
http://wikileaks.org/gifiles/docs/5441681_re-fwd-re-assad-and-syria-.html
The real enemy of Assad these days is Turkey and its government
which is funded by the Muslim Brotherhood. The Turks hope that as a
NATO member they will be allowed to invade Syria and take over and
manage part of Syrian land. Syria just deployed 25 anti-air missile
batteries along its Turkish border.
Така да сите коцки на мозаикот на мојата презентација во уводниот пост се на место.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
http://forum.kajgana.com/threads/wikileaks-„on-pain-of-agony“-Турција.60124/

Еве на оваа тема имаш линк, на таа страна имаш еден куп документи кои зборат за Ердоан. Ако Ердоан е Турчин кој се бори за Турција, тогаш јас сум Марсовец!
Abe sto, gotovo e veke, Turcija utre ili zadutre, ili naj kasno drugata godina ke bila naj slaba vo regionot,duri i Grcija i Bugarija ke bile po silni, pa se predviduvalo deka ekonomski duri i Makeodnija i Kosovo ke bile pred Turcija, abe sto toj Erdogan bil spiun, toj veke vladee skoro 11 godini so Turcija, i so si toa veke vo Turcija vladeelo Serijatot, i tamu site zeni bile zabuleni, tamu javno te ubivaaat ako si od druga nacionalnost, abe sto Turcija veke ne e clenka na NATO, abe sto sekularizmot veke ne postoi tamu, sega Turcija se naoga vo naj losa ekonomska situacija, veke i Kurdite si go dobija Kurdistan, abe sto katastrofa e vo Turcija tamu vladee bedotijata i siromastijata, abe sto Makedonija e Amerika za Turcija pa duri i so Armijata, od druga strana pak ako se svrtime kon Zapadot, SAD se poveke i poveke tone, duri veke nekoi drzavi barale nezavisnost, amerikancite po ulicite si gladuvaat, isto taka Amerikanskata armija den po den se rasparcuva,pa spored predviduvanjata na jamajka human-tzeench slednata godina Meksiko voeno ke bile po jaki od SAD i tie ke gi napadnat poziciite na amerikanskite sili, a od druga strana pak EU veke ne postoi, tie veke se slabi, ke se raspadnat utre, i ke se soosuvat so neprijatni situacii, taka da spored predviduvanjata na svetskite geostrategisti od kajgana jamajka,human i Tzceench samo Majka Rusija ke bila naj silna vo Svetot, i tie duri si otkrile nekoj vid na oruzje kade sto duri i Mrtvite ke se ozivuvale od grobovite.. I taka vo krajot Rusija ke ostane super-mega hiper sila..:icon_lol: Duri i Gospod voda ke im nosi na Rusite..:icon_lol:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.422
Види ако збориш, збори. Јас ти давам документи од Викиликс и според нив ги правам анализите. Секој обид да направиш пародија од моите анализи е пародија сам по себе, зошто не ми даваш никакви реални податоци, зошто тоа не е така. Ти не ни читаш што пишувам, само нафрлаш безвеза.

Значи темата е отворена ради некои работи што се случуваат во регионот. Во првиот пост не дадов никакви релевантни линкови од причина да не ја разводнувам со дополнителни информации и да се задржи тој што сака да ја чита на фокусот.

Јас не бегам од здрава дискусија на таа тема. Но нема никогаш повеќе да прифатам дискусија на ниво на коешто сакаш да наметнеш. И тоа важи само за тебе!

Значи земи дел ако неќеш за цела дискусија. Земи еден дел и дискутирај за него. Прво ми викаш ај покажи ми кај пишува во Израелски весници за Израелска помош на Курдите и јас ти давам весници, ти на тоа ми велиш дека е тоа пропаганда и дека не е вистина. Па зошто јас сум се трудел да ги најдам тие информации и зошто воопшто би се трудел во иднина да најдам информации или воопшто да полемизирам со тебе?

Значи ако ете неќеш да ја напаѓам политиката на Ердоан, тоест ако сакаш да го одбраниш Ердоан од моите напади, постојат начини на одбрана. Најди на интернет, просурфај покажи ми нешто релевантно и докажи ми дека не сум во право. Од сите документи што јас сум ги изнел на форумов, ти ниеден не си побил. Едниственото побивање ти било ТОА НЕ Е ВИСТИНА, ТОА Е ПРОПАГАНДА и така натака.

Пак те поканувам. Ако неможеш за цел пост, најди дел и полемизирај, најди контра докази, изјави или било што и демантирај ме. Еве почни со конкретната подршка на Израел на ПКК конкретно 6 дронови(беспилотни летала) кои треба превентивно да ги откриваат нападите на Турската армија.

Бујрум.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Види ако збориш, збори. Јас ти давам документи од Викиликс и според нив ги правам анализите. Секој обид да направиш пародија од моите анализи е пародија сам по себе, зошто не ми даваш никакви реални податоци, зошто тоа не е така. Ти не ни читаш што пишувам, само нафрлаш безвеза.

Значи темата е отворена ради некои работи што се случуваат во регионот. Во првиот пост не дадов никакви релевантни линкови од причина да не ја разводнувам со дополнителни информации и да се задржи тој што сака да ја чита на фокусот.

Јас не бегам од здрава дискусија на таа тема. Но нема никогаш повеќе да прифатам дискусија на ниво на коешто сакаш да наметнеш. И тоа важи само за тебе!

Значи земи дел ако неќеш за цела дискусија. Земи еден дел и дискутирај за него. Прво ми викаш ај покажи ми кај пишува во Израелски весници за Израелска помош на Курдите и јас ти давам весници, ти на тоа ми велиш дека е тоа пропаганда и дека не е вистина. Па зошто јас сум се трудел да ги најдам тие информации и зошто воопшто би се трудел во иднина да најдам информации или воопшто да полемизирам со тебе?

Значи ако ете неќеш да ја напаѓам политиката на Ердоан, тоест ако сакаш да го одбраниш Ердоан од моите напади, постојат начини на одбрана. Најди на интернет, просурфај покажи ми нешто релевантно и докажи ми дека не сум во право. Од сите документи што јас сум ги изнел на форумов, ти ниеден не си побил. Едниственото побивање ти било ТОА НЕ Е ВИСТИНА, ТОА Е ПРОПАГАНДА и така натака.

Пак те поканувам. Ако неможеш за цел пост, најди дел и полемизирај, најди контра докази, изјави или било што и демантирај ме. Еве почни со конкретната подршка на Израел на ПКК конкретно 6 дронови(беспилотни летала) кои треба превентивно да ги откриваат нападите на Турската армија.

Бујрум.
Abe gotovo utre Turcija ke se raspadne uzivaj, a vo edno ke gi izbrkat od NATO, A na Wikileaks se sto pisuvalo bilo 100% tocno.. :)
--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:49 ---
Abe sto, gotovo e veke, Turcija utre ili zadutre, ili naj kasno drugata godina ke bila naj slaba vo regionot,duri i Grcija i Bugarija ke bile po silni, pa se predviduvalo deka ekonomski duri i Makeodnija i Kosovo ke bile pred Turcija, abe sto toj Erdogan bil spiun, toj veke vladee skoro 11 godini so Turcija, i so si toa veke vo Turcija vladeelo Serijatot, i tamu site zeni bile zabuleni, tamu javno te ubivaaat ako si od druga nacionalnost, abe sto Turcija veke ne e clenka na NATO, abe sto sekularizmot veke ne postoi tamu, sega Turcija se naoga vo naj losa ekonomska situacija, veke i Kurdite si go dobija Kurdistan, abe sto katastrofa e vo Turcija tamu vladee bedotijata i siromastijata, abe sto Makedonija e Amerika za Turcija pa duri i so Armijata, od druga strana pak ako se svrtime kon Zapadot, SAD se poveke i poveke tone, duri veke nekoi drzavi barale nezavisnost, amerikancite po ulicite si gladuvaat, isto taka Amerikanskata armija den po den se rasparcuva,pa spored predviduvanjata na jamajka human-tzeench slednata godina Meksiko voeno ke bile po jaki od SAD i tie ke gi napadnat poziciite na amerikanskite sili, a od druga strana pak EU veke ne postoi, tie veke se slabi, ke se raspadnat utre, i ke se soosuvat so neprijatni situacii, taka da spored predviduvanjata na svetskite geostrategisti od kajgana jamajka,human i Tzceench samo Majka Rusija ke bila naj silna vo Svetot, i tie duri si otkrile nekoj vid na oruzje kade sto duri i Mrtvite ke se ozivuvale od grobovite.. I taka vo krajot Rusija ke ostane super-mega hiper sila..:icon_lol: Duri i Gospod voda ke im nosi na Rusite..:icon_lol:
Toa e toa..(n)

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
da da slusnav deka spored ekspertite na kajgana: jamajka,human i tzeench, se predviduvalo deka SAD,NATO,EU, Grcija, Turcija ke se raspadnele, i deka ovie se se po slabi i po slabi bile..:icon_lol:
--- надополнето: 10 мај 2012 во 03:18 ---

Tzeentch=Human?

Ајде нели беше хакериште по IP ќе не најдеше сите, дознај си сам немој да бидеш мрза.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Уште еден доказ дека Турција оди во погрешна насока:

Притворени 11 турски генерали
Interesno, sekogas koga ke se spomne za Turcija se pojavuvate samo ti,jamajka i Tzeentch, i toa na isto vreme,pak na isti temi koga e vo prasanje Turcija..:)
A kako vtoro, gotovo e veke so Turcija, ke se raspadnat, tie generalite ne bile uapseni i so soglasnost od glavnijot general, tuku isklucivo od Erdogan, abe sto gotovo e veke, od nisto tie bile uapseni, sega gotovo ovoj Islamistot i naj popularnijot terorist Erdogan, ke ja napravi Turcija puzder, sega Turcija ke bide Avganistan, :icon_lol: A ti ke izlezes da slavis niz ulicite na Skopje so porazot i raspadot na Turcija.(n)

Kajgana Shop

На врв Bottom