Расколот во православието - дали има решение?

Член од
9 октомври 2009
Мислења
199
Поени од реакции
98
Јас сум во Русија, веруј ми имам право...
Секоја одлука оди од Синодот со секој епископ и митрополит од каде се упатуваат поединечно писма до секој свештеник и така се запознаени со проблематиката. Само ако сокриеш дека си член на МПЦ ке можеш да се припестиш, иначе јок.
Јас знам луѓе од МПЦ, кои припадноста кон МПЦ не ја кријат, а се причестуваат во СПЦ (Средно-западноевропска Епархија, Београдско-карловачка и Црногорско-приморска епархија).

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Разбира се...
Освен, ако кај „нив„ се причестуваат со „еден„ а кај „нас„ со „друг„ Христос...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Еден е Исус, и во православие и во католичанствво и протестанство... На Исус му е битно да веруваш во него а дали со раката ко се причествуваш знак напраил попо Митко или Томислав или опатот Фрањо ... не е важно

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Начелно, си во право: Христос Е Еден и ист за трите наведени заедници...

Ама секогаш има по едно „..арно ама...„...

Арно ама, различен е начинот на кој Го примаме, прифаќаме и исповедаме Христа распнатиот. А таа разлика е суштинска и непремостлива, ако сме надвор од „...едната, света, соборна и Апостолска Црква...„ а не во 3, 5, или 1859 Цркви.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Еден е Исус, и во православие и во католичанствво и протестанство... На Исус му е битно да веруваш во него а дали со раката ко се причествуваш знак напраил попо Митко или Томислав или опатот Фрањо ... не е важно
Не секој, што Ми вели: ‘Господи, Господи!’ ќе влезе во царството небесно, а оној, кој ја врши волјата на Мојот Татко, Кој е во небесата.ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈГлава 7

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Но, не на сила, туку слободно.;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Но, не на сила, туку слободно.;)
Да, да слободно без никаква присила, само што ако некој случајно одбие, ќе биде мачен во пеколот цела вечност, нема тука ништо на сила нели? ;)

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Да, да слободно без никаква присила, само што ако некој случајно одбие, ќе биде мачен во пеколот цела вечност, нема тука ништо на сила нели? ;)
А знаеш ли како боли невозвратена љубов?

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Па нели зборевме за пеколот, што не е јасно?!
--- надополнето: 3 мај 2012 во 20:58 ---
Нели е пеколно да те држи Бог до Себе, а да несакаш?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па нели зборевме за пеколот, што не е јасно?!
--- надополнето: 3 мај 2012 во 20:58 ---
Нели е пеколно да те држи Бог до Себе, а да несакаш?
Јасно ми е како ти го сваќаш пеколот, но тоа не е христијанскиот концепт. Според христијанството пеколот не е работа на избор, туку казна....како и да е, тоа и така не е тема овде.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Јасно ми е како ти го сваќаш пеколот, но тоа не е христијанскиот концепт. Според христијанството пеколот не е работа на избор, туку казна....како и да е, тоа и така не е тема овде.
Зборувам за Православната Есхатологија, а слободата не треба да се разбере како класичен избор, туку како креација, во случајов тоа е креирање однос со Бога.
Доживувањето на Бог како тиранин(казнувач), насилник (силувана љубов)..., очигледно не зборуваме за Истиот.:unsure:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зборувам за Православната Есхатологија, а слободата не треба да се разбере како класичен избор, туку како креација, во случајов тоа е креирање однос со Бога.
Доживувањето на Бог како тиранин(казнувач), насилник (силувана љубов)..., очигледно не зборуваме за Истиот.:unsure:
Како што кажав, овој муабет е офтопик тука, ќе продолжиме на друга тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom