Помош, софтверски проблеми и совети

Член од
30 април 2009
Мислења
107
Поени од реакции
1
Ако немаш никаква слика на мониторот најверојатно е графичката карта, може да е изместена, често сум имал вакви проблеми. Шрафцигерот во рака, отштрафи капакот, извлечи ја картицата и по потребаа исчисти кај конекторот и вметни ја повторно.
Ќе ја пробам таа солуција,но ме збунува тоа што и хардот како да не е во функција..се надевам нема да се сведе работата на проб. со матична. Благодарам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ќе ја пробам таа солуција,но ме збунува тоа што и хардот како да не е во функција..се надевам нема да се сведе работата на проб. со матична. Благодарам.
Можно е да и матична, напојувањето, може да е и рам па и процесор (хард диск малку потешко, ќе ти дадеше некоја слика), но според ова што кажуваш, ми личи на тоа, почни од графичката. Ако не е до неа, пиши па ќе дадеме друг совет.
Поз.

Член од
30 април 2009
Мислења
107
Поени од реакции
1

хард дискот кој е прегорен.

другиот кој е seagate barracuda.

Член од
30 јануари 2009
Мислења
491
Поени од реакции
439
Ima nekoj uskustvo so formatiranje na hp pavilion dv2000?
Zafrkava ne saka da go procita hardot a ne e pregoren oti pred da go formatiram normalno rabotese, probav so xp, vista i win 7 celo vreme istiot problem t.e hard disc not found?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Zafrkava ne saka da go procita hardot a ne e pregoren oti pred da go formatiram normalno rabotese, probav so xp, vista i win 7 celo vreme istiot problem t.e hard disc not found?
При инсталација ли не ти го чита? Имаш ли флопи на него ако имаш сними си на флопи драјвери за сата па со ф6 (или ф2 беше не памтам) пред да почне исталацијата.
--- надополнето: 3 мај 2012 во 20:10 ---
хард дискот кој е прегорен.

другиот кој е seagate barracuda.
Де бре нели биваше поголеми слики да закачиш?
Тој што ти е прегорен, батали го, не ти е од корист, тури му пепел. Види на овој другиот сата ли е? Пробај само него закачи го и пробај да инсталираш виндоус, пробај дали ти го чита од биос

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
ти треба посебен ЦД со виндовс за ХП лаптоп. на него има фајлови кој ги нема на обичнитре а кои се потребни за да го инсталира

Член од
30 април 2009
Мислења
107
Поени од реакции
1
Ништо не бидува со другиот хард, пишува Reboot and Select proper Boot device... etc. И така стои едноставно хардот не е функционален..што би средил друго не знам,можно е да е заминат и тој,и да-не можам ништо со биос да средам не можам да пристапам до него...солушн...

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Ништо не бидува со другиот хард, пишува Reboot and Select proper Boot device... etc. И така стои едноставно хардот не е функционален..што би средил друго не знам,можно е да е заминат и тој,и да-не можам ништо со биос да средам не можам да пристапам до него...солушн...
Другпат ко ке преместуваш кукиште помалце да трескаш :)
Ај подобјасни фино што подразбираш под тоа "хардот не е функционален", коа го палиш компјутерот тој хард зуи ли моторот, се слуша ли дека работи барем механички? За ова точно да детектираш одштекај го другиот и само овој остај го и види дали врти/ моторот уопште. За што хард станува збор, тип модел, сата или иде ? Податоците битни се или побитно е да е во функција? Да бутираш одма од тој неможеш пожо може бут табелата да му е зезната, битно е да не кочи цел комп и у биос да го детектира како драјв, бутирај со ЦД некое, пример ХиренБоот Цд и види дали можеш да влезеш у биос. На крај краева у фиока дискот и преку усб ке го уштекаш и моли бога да се појави како драјв. Има и финта да го подигнеш од ХиренЦД без напајанјето од хардот да е укључено а дата кабелот укључен, одкако ке помине биосот/постот и ке заврши хирен со боот само го уштекуваш кабелот за напајање на дискот. Со ова добиваш да со некој софтвер кој има опција да пронајде диск кој не е детектиран од биос и да го скенира за грешки итн. MHDD i ATHD2 i Victoria se samo del od takov soft koj gi ima na HirenCdto i se freeware.Ова со напајањево опрезно и како последна мерка ако ништо друго не ти успее да го оживееш пошто знае и да цркне диск вака.

Член од
30 април 2009
Мислења
107
Поени од реакции
1
Другпат ко ке преместуваш кукиште помалце да трескаш :)
Ај подобјасни фино што подразбираш под тоа "хардот не е функционален", коа го палиш компјутерот тој хард зуи ли моторот, се слуша ли дека работи барем механички? За ова точно да детектираш одштекај го другиот и само овој остај го и види дали врти/ моторот уопште. За што хард станува збор, тип модел, сата или иде ? Податоците битни се или побитно е да е во функција? Да бутираш одма од тој неможеш пожо може бут табелата да му е зезната, битно е да не кочи цел комп и у биос да го детектира како драјв, бутирај со ЦД некое, пример ХиренБоот Цд и види дали можеш да влезеш у биос. На крај краева у фиока дискот и преку усб ке го уштекаш и моли бога да се појави како драјв.
Да тоа работа што хардот е оставен сам во комп, и пробам со стартување на комп. да проверам дали се движи воопшто но не, не дава знаци никакви. Модел Seagate Barracuda LP 2TB сликата што е погоре, инаку пробав со бут ЦД и кога идам до она каде да се среди формат, го нема како драјв. Останува да го пробам на функционален комп. и од таму да видам дали го покажува...но ако не врти не верувам дека и ќе го покаже..

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Да тоа работа што хардот е оставен сам во комп, и пробам со стартување на комп. да проверам дали се движи воопшто но не, не дава знаци никакви. Модел Seagate Barracuda LP 2TB сликата што е погоре, инаку пробав со бут ЦД и кога идам до она каде да се среди формат, го нема како драјв. Останува да го пробам на функционален комп. и од таму да видам дали го покажува...но ако не врти не верувам дека и ќе го покаже..
Зирнав имало проблем со фирмварот кај овие модели, CC34 e стариот требало да се апдејтира со CC35 е сеа дали тоа можеш да провериш кој го имаш незнам али еве ти 2 линка овде и овде. Овде па ова го прочитав и баш ме зачуди али пробај со F1:)
Pros: Setup was easy.
Even though the drive says it is bad, I can still run the computer (F1 on boot).
Cons: The drive currently is bad according to the bood diagnostic. I am in process of returning it to the manufacturer.

Член од
30 април 2009
Мислења
107
Поени од реакции
1
Зирнав имало проблем со фирмварот кај овие модели, CC34 e стариот требало да се апдејтира со CC35 е сеа дали тоа можеш да провериш кој го имаш незнам али еве ти 2 линка овде и овде. Овде па ова го прочитав и баш ме зачуди али пробај со F1:)
Pros: Setup was easy.
Even though the drive says it is bad, I can still run the computer (F1 on boot).
Cons: The drive currently is bad according to the bood diagnostic. I am in process of returning it to the manufacturer.
значи го имам seagate 2TB ST32000542AS
и како што гледам, ќе имам работа. Дај боже да е до табелата...но јас воопшто не можам да стигнам до биос..директно го дава бут девајс. и толку.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
значи го имам seagate 2TB ST32000542AS
и како што гледам, ќе имам работа. Дај боже да е до табелата...но јас воопшто не можам да стигнам до биос..директно го дава бут девајс. и толку.
Еве друже овде е Solved кога нејке Spin UP да напраи, на плочата вадат една диода која и неморало да е таму ако имаш добро напајање (заштита на 12v влезот), најди си некој што знае да работи со лемилица и среди работа.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Ај и тука да прашам. Фонтот на фејсбукот и на некои други страни, како и на скајп ми е како заматен и ситен

Сеа инсталирав нешто и гледам и таму беше таков. Вчера го земав од поправка компјутеров и наместо драјвер за Radeon графичка, тие инсталирале драјвер за Intel графичка. Јас тоа го средив, си симнав драјвер, го избришав другиот ама еве уште е така. Фонтов за windows-от е супер, на таск барот убаво си пишува. Што може да биде проблемот и како да го решам по ѓаволите :)

the.cute.one :)

Some people eat to live , i live to eat <3
Член од
15 септември 2011
Мислења
56
Поени од реакции
14
forumdzii malku pomos ako moze :) moze li nekoj da mi predlozi nekoja besplatna programa za snimanje od kompjuter ( screen record ) ama so zvuk ? blagodaram :))))

Kajgana Shop

На врв Bottom