Божјиот план за бракот

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
нема покорување, има почитување, жената треба да го почитува својот маж, како што го почитува господ свој. Ете така во оригиналот гласи тој стих,. Ако имам сили можда ќе напишам студиско издание со македонски превод на библија. И буквален македонски превод пошо ве мрзи да читате други преводи.
А обратното важи ли според вашата книшка или не? Само жената треба да почитува?
Тогаш зошто се спомнуваат зборови како господар, покорување ...

Токму за тоа е и воведниот пост. Или да се мрчело нешто само?
зошто богосслужбата и бракот ги мешаш ..манипулираш
второ си манипулираш со преводот македонски кој е далеку од добар, у 3 македонски изданија се корисат збора ,глава/поглавар/господар у наредно тиранин можда, погоре ннапишав што е зборот во оригиналот
--- надополнето: 2 мај 2012 во 15:37 ---
важи,види 21 стих, и читај други преводи за да немаш господар друг освен бог

Штом ова
си го сфатила вака тогаш си ја завршила својата должност која ја проповеда стихот и нема зошто да се плашиш. Проблем е со тие жени што не сакаат волонтерски да ја прифатат волјата на мажот. Дали ним треба да им стават синџири?
Pak procitaj mi go objasnuvanjeto.
Veli "*kje gi pridobiete* so svojata poboznost I neporocnst". Tie zeni koi ne sakaat da ja prifatat voljata na mazot, treba da se odnesuvaat vo soglasnost so Bozjoto slovo, pa taka ke gi pridobijat svoite mazi.
Pak ke povtoram, zenata ne e bezglasna bukva vo konceptot za brak vo Biblijata. Ako pisuva deka treba da e poslusna na svojot maz, toa ne znaci deka ne se ednakvi I deka mazot ima pogolema sila I mokj.

@Nessa, vie feministkite na forumov ste mi mnogu smesni be :D
Sto se pravite mazi, bez vrska? Ne li sakate pokraj nekoj vo zivotot da se osekjate sigurno I zastiteno?
Ako se osekjas malecka vo necii race, toa ne znaci deka ne ste ednakvi ili deka dominira vrz tebe. Toa znaci deka si mu dozvolila na nekoj da se grizi za tebe.
Toa ne e nikakva inferiornost ili neednakvost. Toa e iskazuvanje ljubov.
Priznajte si, zenite SE poslabi licnosti. Kako filicki, taka I psihicki.
Ne znam sto sakate se pravite Ednakvi so mazite, koga *fakt e* deka ne ste?

Ако не ти е доволен тој стих идеме со 1Петре глава 3 а?
Вие мажите ,треба да бидете вниматени спрема своите обруги....................почитувајт ги затоа што и тие заедно со вас ќе го наследат...

Nasata kniska? :D
Da se potrudese barem da procitas, sto pisuva vo "nasata kniska" na temava, ke znaese deka ne pisuva deka treba samo zenata da pocituva I vo koj kontekst se spomnuvaat zborovite sto gi navede :)
Ama bitno provociras, ne e bitno dali si procitala ili ne :D

Pak procitaj mi go objasnuvanjeto.
Veli "*kje gi pridobiete* so svojata poboznost I neporocnst". Tie zeni koi ne sakaat da ja prifatat voljata na mazot, treba da se odnesuvaat vo soglasnost so Bozjoto slovo, pa taka ke gi pridobijat svoite mazi.
Pak ke povtoram, zenata ne e bezglasna bukva vo konceptot za brak vo Biblijata. Ako pisuva deka treba da e poslusna na svojot maz, toa ne znaci deka ne se ednakvi I deka mazot ima pogolema sila I mokj.
...
Значи и покрај Божјата наредба „волонтерски да ја прифатиш волјата на мажот“, ти употребувајќи итрина и лукавство ќе го придобиеш мажот под твоја волја или уште полошо твојата волја ќе му ја наметнеш како негова со што автоматски ја кршиш божјата наредба.

темата не е за односот на мажот кон жената, или жената кон мажот, туку за Книгата и Бракот.

погледни по редослед
1. Коринтјаните, глава 11, стих 3
2. Ефесјаните, глава 5, стих 23
3. Сликата
I ti li ogranicen? :D
Odnosot na mazot kon zenata vo brakot :D
Sega dobro e? :D

A stihovive, pak nemaat nikakva povrzanost so zena vrzana so lanec okolu vratot :D

Eleanor, а зошто тебе би ти требал некој за да се чуствуваш сигурно и заштитено. Не си способна сама да се грижиш за себе, мора некој друг да го прави тоа? И тоа нема врска со љубов, тоа веќе преминува во потреба некој да се грижи за тебе. Љубов е нешто друго. И не жените не се послаби личности, жените можеби некогаш (сега има жени кои можаат да им парираат на мажите во физички изглед и сила :) ) биле послаби во физичките карактеристики, но тоа нема врска со послаб карактер или личност. Испомешани ти се тебе поимите.

Да се вратиме на темата.... Мене ме има изиритирано фактот (а со тоа и пријателите Христијани ме изгубија од нивните редови), кога се тврди дека единствената просветленост и допир на жената со Бог, е преку нејзиниот маж. Тоа е многу понижувачки и неправедно. Зошто мојата верба во Бог да се мери со тоа колку јас го почитувам тој кој сум го избрала за доживотен сопатник (а поради мојата човечка природа, можеби сум погрешила во изборот, и тој сопатник не заслужува моја почит)

Ако претпоставиме дека Бог не создал рамноправни, живи суштества на Земјата, тогаш врската Бог - Жена, треба да си биде без посредник и без услови од типот „Ако тоа го направиш жено, значи ме сакаш за твој Бог“

Значи и покрај Божјата наредба „волонтерски да ја прифатиш волјата на мажот“, ти употребувајќи итрина и лукавство ќе го придобиеш мажот под твоја волја или уште полошо твојата волја ќе му ја наметнеш како негова со што автоматски ја кршиш божјата наредба.
ти факат си самец, внук ми има 5 год. и боље сваќа од тебе

Eleanor, а зошто тебе би ти требал некој за да се чуствуваш сигурно и заштитено. Не си способна сама да се грижиш за себе, мора некој друг да го прави тоа? И тоа нема врска со љубов, тоа веќе преминува во потреба некој да се грижи за тебе. Љубов е нешто друго. И не жените не се послаби личности, жените можеби некогаш (сега има жени кои можаат да им парираат на мажите во физички изглед и сила :) ) биле послаби во физичките карактеристики, но тоа нема врска со послаб карактер или личност. Испомешани ти се тебе поимите.

Да се вратиме на темата.... Мене ме има изиритирано фактот (а со тоа и пријателите Христијани ме изгубија од нивните редови), кога се тврди дека единствената просветленост и допир на жената со Бог, е преку нејзиниот маж. Тоа е многу понижувачки и неправедно. Зошто мојата верба во Бог да се мери со тоа колку јас го почитувам тој кој сум го избрала за доживотен сопатник (а поради мојата човечка природа, можеби сум погрешила во изборот, и тој сопатник не заслужува моја почит)

Ако претпоставиме дека Бог не создал рамноправни, живи суштества на Земјата, тогаш врската Бог - Жена, треба да си биде без посредник и без услови од типот „Ако тоа го направиш жено, значи ме сакаш за твој Бог“

Ајде ќути, ребро мое...

:D

E bas najpameten e od site na temava. Site drugi idat offtopic, vrska nema toa sto go zborat so brakot I Biblijata :D
Lanci stail toj edniot hahah :D
Жално... :place:
а за тврдењето каде се спомнува во библијата дека само преку мажот може да се стигне до бог.. Па стихот од Коринтјаните не ти е доволен за да ти текне што сака писателот да каже со таа реченица???

кхм... допуна
Жената е слава на мажот не е слава на Бога!

7 И така, мажот не треба да ја покрива главата своја, зашто е образ и слава Божја, а жената е слава на мажот.
8 Зашто не е мажот од жената, туку жената од мажот;
9 и мажот не е создаден за жената, туку жената за мажот.
10 Затоа жената треба да има на главата свој знак од власта на мажот над неа поради ангелите.

а за тврдењето каде се спомнува во библијата дека само преку мажот може да се стигне до бог.. Па стихот од Коринтјаните не ти е доволен за да ти текне што сака писателот да каже со таа реченица???
Ti stihot "glava na sekoj maz e Hristos, glava na sekoja zena e nejziniot soprug, a glava na Hristos e Bog" si go sfati ko "do Bog mozes samo preku maz ti da stignes"? :)

Ti stihot "glava na sekoj maz e Hristos, glava na sekoja zena e nejziniot soprug, a glava na Hristos e Bog" si go sfati ko "do Bog mozes samo preku maz ti da stignes"? :)
А ти како го сфаќаш тоа тврдење? Зошто глава и на мажот и на жената (како рамноправни) да не е Бог - химселф?

кхм... допуна
Жената е слава на мажот не е слава на Бога!

7 И така, мажот не треба да ја покрива главата своја, зашто е образ и слава Божја, а жената е слава на мажот.
8 Зашто не е мажот од жената, туку жената од мажот;
9 и мажот не е создаден за жената, туку жената за мажот.
10 Затоа жената треба да има на главата свој знак од власта на мажот над неа поради ангелите.
Te molam baraj dinamicen prevod, bukvalniot e premnogu kompliciran za zena kako tebe :)))
Imas I na net citaj od originalot so tocni objasnuvanja sto znacat :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom